Kultura e–novice, 27. september 2018

/

Pozdravljeni,
Motovila je zavihala rokave in s polno paro zakorakala v jesen. Del ekipe je ta hip na srečanju mreže CED v Bruslju skupaj s predstavniki Evropske komisije in Izvajalske agencije EACEA, tako da pričakujemo sveže informacije o Ustvarjalni Evropi. Že zdaj vemo, da bo razpis Kultura za projekte sodelovanja 2019 zamujal in da EACEA že obvešča založnike o rezultatih razpisa za projekte literarnega prevajanja za leto 2018 (držimo pesti!). Vas še obvestimo!
Pred vrati je mesec znanosti, zato vas skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport najprej vabimo na Ustvarjalna obzorja (Ljubljana, 4. okt.), ko bomo povezali ustvarjalce in raziskovalce, ki so znali svoje aktivnosti smiselno umestiti v programa Ustvarjalna Evropa in Obzorje 2020. Potem pa bo čas, da se ozremo Onkraj kulturnega modela (Ljubljana, 16. okt.): strokovnjaki iz Velike Britanije, Švedske in Španije (Katalonije), ki jih bomo gostili skupaj s Centrom za kreativnost (MAO), nam bodo razjasnili pojme in predstavili inovativne pristope poslovanja v kulturi. Dan kasneje, 17. okt., odpotujemo v Maribor in vas vabimo v Center za kreativnost (Projektna pisarna Maribor) še na seminar o inovativnih pristopih komuniciranja v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih. Zaključujemo pa z dogodkom »Mesta v Hiši EU: od ustvarjalnih povezav do EPK« (Ljubljana, 18. okt.).
Dogodki se prepletajo z drugo edicijo študijskega obiska Onkraj horizontov: fokus Ukrajina – letos na 5-dnevnem obisku v Sloveniji gostimo ukrajinske kulturne izvajalce, ki se želijo povezati s slovensko kulturno sceno, ki velja za izkušeno in uspešno pri pridobivanju sredstev Ustvarjalne Evrope. Slovenija namreč med vsemi državami zaseda 6. mesto po številu vodij projektov in 7. mesto po številu organizacij v podprtih projektih. Uspeh so prepoznali tudi domači odločevalci, saj sta poleg MJU razpis za sofinanciranje projektov s podporo Ustvarjalne Evrope zdaj objavila še Ministrstvo za kulturo in po novem tudi Mestna občina Ljubljana. Nove pobude pozdravljamo, bi pa si želeli malo bolj predvidljivega, ustaljenega in komplementarnega sistema, ki bi zelo olajšal »poslovanje« predvsem nevladnega sektorja. Verjamemo, da bo o tem še tekla razprava, mi pa smo se medtem v oddaji Ars Humana že razgovorili o »produkciji kulturno-umetniških vsebin na preseku nacionalnih in evropskih razpisov«.
Po evropskem dnevu jezikov, v mesecu branja in ob 10. obletnici nagrade EU za književnost EUPL vas spodbujamo k branju evropskih avtorjev. S sodelovanjem v naši nagradni akciji do 20. okt.. lahko obogatite svoj knjižni fond. Vse do 21. okt. pa lahko glasujete za najljubšo kratko zgodbo, ki sta jo prispevala tudi Gabriela Babnik in Jasmin B. Frelih.
In – mimogrede – Motovila praznuje svoj 5. rojstni dan! Praznujte z nami.

Prijeten dan,
vaša ekipa CED Slovenija
∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)


10 let = 10 knjig za spodbujanje branja evropskih avtorjev
Nagrada EU za književnost EUPL letos praznuje 10 let. Praznovanju se pridružuje tudi Motovila (CED Slovenija) z nagradno akcijo, v okviru katere bomo do 20. okt 2018 podelili 10 del nagrajenih avtorjev v slovenskem jeziku. Vabljeni k sodelovanju! Spremljaj #10let=10knjig.

Nova »stara« nagrada za popularno glasbo: Music Moves Europe Talent Awards
Nagrada EU za popularno in sodobno glasbo EBBA se bo po novem podelila pod imenom Music Moves Europe Talent Awards, in sicer vzhajajočim glasbenikom, ki predstavljajo »evropsko glasbo za danes in jutri«. Več glej tukaj; spremljaj @MME_Awards; #MME_Awards.

Priporočamo v branje (in poslušanje)…

Creative Europe – Culture statistics and infographics (2018)
Prikaz sodelovanja predstavnikov kulturnega in ustvarjalnih sektorjev v EU programu Ustvarjalna Evropa (2014–2017) glede na število držav, projektov in aktivnosti, področij delovanja ter vključenih posameznikov in občinstev. Slovenija zaseda 6. mesto po številu vodij projektov in 7. mesto po številu organizacij v podprtih projektih.

Ustvarjalna Evropska unija na Ars humana
Motovila je bila gostja radijske oddaje Ars humana (RTV SLO, Radio ARS). Mateja Lazar in Sabina Briški Karlić sta se z voditeljico Saško Rakef Perko pogovarjali o »produkciji kulturno-umetniških vsebin na preseku nacionalnih in evropskih razpisov«.

RAZPISI

Ministrstvo za kulturo je objavilo vabilo za sofinanciranje projektov s podporo Ustvarjalne Evrope
MK bo v letu 2018 sofinanciralo delež lastnih sredstev slovenskih prijaviteljev za izvedbo projektov, ki so bili v letih 2015, 2016 ali 2017 izbrani na razpisih programa EU Ustvarjalna Evropa in v letu 2018 (v času oddaje vloge za sofinanciranje) še vedno potekajo. Rok prijave: 12. okt. 2018.

MOL objavila poziv za sofinanciranje projektov s podporo Ustvarjalne Evrope
Mestna občina Ljubljana bo sofinancirala projekte nevladnih organizacij na področju kulture s sedežem v MOL, ki so bili izbrani na razpisih podprograma Kultura. Rok prijave je do porabe sredstev oz. najdlje do 15. okt. 2018.

In razpis za projekte sodelovanja 2019?
Pogoj za objavo razpisa za projekte sodelovanja Kultura za leto 2019 je sprejetje letnega delovnega načrta 2019 za program Ustvarjalna Evropa. Šele potem bo Izvajalska agencija EACEA lahko objavila razpis. Dodatne informacije glede časovnice razpisa bodo predvidoma znane oktobra.

DOGODKI

Ustvarjalna obzorja, Ljubljana, Osmo/za, 4. okt.
Motovila in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport vas vabita na dogodek, s katerim želimo povezati ustvarjalce in raziskovalce, ki jih zanimajo priložnosti EU programov Ustvarjalna Evropa in Obzorje 2020, vključno z mrežo HERA in mednarodnim projektom EqUIP. Rok prijave: 2. okt. 2018 (število mest je omejeno).

NAPOVEDUJEMO …
*Onkraj kulturnega modela, Ljubljana, 16. okt.: konferenca o inovativnih pristopih poslovanja v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih v MAO s strokovnjaki iz Velike Britanije, Švedske in Španije (Katalonije).
*Onkraj ustaljenega komuniciranja v kulturi, Maribor, 17. okt.: seminar o inovativnih pristopih komuniciranja v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih v CzK Maribor.
*Mesta v Hiši EU: od ustvarjalnih povezav do EPK, Ljubljana, 18. okt.
Dogodki so del programa študijskega obiska pod naslovom Onkraj horizontov: fokus Ukrajina.

Tehnična delavnica Kultura za projekte sodelovanja 2019 bo predvidoma novembra. Leto bomo zaključili s tradicionalnim dogodkom »Uspešno … ustvarjalno 2018« drugi teden v decembru. Vmes seveda pripravimo še kaj, o vsem pa boste pravočasno obveščeni.

ISKANJE PARTNERJEV

Za sodelovanje pri projektih sodelovanja preverite sveže PARTNERSKE PONUDBE iz Bosne in Hercegovine (Sarajevo City Hall), Danske (The Health and Culture Department at Aalborg Municipality), Gruzije (NNLE Propaganda), Italije (Ama Aquilone Social Cooperative NPO), Portugalske (Grupo Coral Ossónoba, Jam Session Cultural Association), Romunije (AMC Romania) in Španije (Úbiqa).

Onkraj horizontov: fokus Ukrajina // Ljubljana in Maribor, 15.–19. okt. 2018
Motovila oktobra organizira študijski obisk za skupino umetnikov, kulturnih menedžerjev in kustosov iz Ukrajine. Obisk predstavlja izjemno priložnost za gradnjo mostov v kulturi med Slovenijo in regijo onkraj EU. Vabljeni, da izkoristite priložnost za srečanje in mreženje na katerem od dogodkov!

PODPRTI PROJEKTI

Festival Sonica praznuje deseto obletnico
MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti z deseto edicijo festivala Sonica do 29. okt. ponuja vse »od temačnega folka do transcendentalno-meditativne klubske glasbe, k razgrajaškemu spoju punka in industrial tehna, do novih loopov, perzijske tehno apokalipse ali subtilnega zvočenja vode, mikročipiranih kompozicij in efemernih, neopredeljivih iskanj lastne občutljivosti.« Priporočamo obisk! Sonica je del evropske platforme SHAPE*, ki združuje 16 festivalov in umetniških centrov z namenom podpore, promocije in izmenjave manj vidnih glasbenikov in interdisciplinarnih umetnikov, ki jih zanima zvok. Člani platforme se bodo srečali tudi v Ljubljani, kjer bodo razpravljali o svojem (prihodnjem) delovanju.

Na ogled »Pionirke konservatorstva na Slovenskem«
Predstavljenih je šest konservatork, njihovo (spregledano) življenje in delo, predvsem pa tista dela projektov obnov in prenov 20. stoletja, ki so le redko razstavljena in na ogled javnosti. Razstava bo na ogled do 6. okt. 2018 (Belo nad Medvodami), pripravil pa jo je Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU v sodelovanju s Centrom arhitekture Slovenije, domačijo Pr’Lenart in pod okriljem evropskega projekta MoMoWo* – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje.

24. Festival Mesto žensk sporoča: Zgrabi pogum!
Mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk se posveča vsem neustrašnim, vsem borkam_cem za svobodo, pozabljenim in opevanim, in vsem pogumnim, ki jih poznamo, in tudi tistim, ki jih morda nikoli ne bomo spoznali. Višek mednarodnega dogajanja bo utripal od 4. do 8. okt. 2018, sporoča Mesto žensk. Festivalske aktivnosti so del dveh projektov, tj. Uprizarjati spol – ples razlik* in MusicaFemina: ženske v glasbi*.

Future Architecture novembra napoveduje Poziv za ideje
Naslednji Future Architecture Poziv za ideje bo odprt med 15. nov. 2018 in 7. jan. 2019, sporočajo iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, ki koordinira evropsko platformo Future Architecture*. Izbrani ustvarjalci bodo povabljeni na t. i. Ustvarjalno izmenjavo 2019, ki bo v MAO med 14. in 16. feb. 2019.

Projekt CON-FRONT bo povezal umetnike različnih narodov in umetniških praks
Fundacija Poti miru v Posočju se povezuje s kulturnimi centri La Passarelle – Le Grand Mix iz Francije, 4 AD iz Belgije in MKC iz Makedonije. V ponedeljek, 10. sept. 2018 je v Kobaridu gostila prvo partnersko srečanje, ki se ga je udeležila tudi predstavnica Motovile. V sklopu projektnih aktivnosti je fundacija objavila dva poziva za mlade umetnike za sodelovanje pri multidisciplinarnem ustvarjanju in evropski turneji. Mlada slovenska umetnika, ki bosta sodelovala v projektu, sta vsestranski glasbenik Samo Vovk in filmska ustvarjalka Neli Maraž.

SEM prejel nagrado ICOM Slovenija za projekt SWICH
Slovenski etnografski muzej je dobitnik nagrade ICOM Slovenija za leto 2018 za aktivnosti v okviru projekta SWICH »zaradi mednarodnega medpartnerskega sodelovanja v okviru Evrope, interdisciplinarnega pristopa, participativne ter inkluzivne razstave, mednarodne prepoznavnosti, vzpodbujanja ustvarjalnega dialoga, spodbujanja nove univerzalne odgovornosti za dediščino med (etnografskimi) muzeji v diaspori s skupnostmi, iz katerih muzejski predmeti izvirajo, prepoznavnosti ICOM-ovih načel in vpliva na razvoj stroke v slovenskem prostoru z naslavljanjem vprašanj zbiralne politike za prihodnost in vprašanj uporabe digitalne tehnologije.« Čestitamo!

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

EVROPSKO LETO KULTURNE DEDIŠČINE 2018 (ELKD 2018)

Kulturna pustolovščina na dlani
Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kulturo in Slovenska turistična organizacija 29. in 30. sept. 2018 v prostorih ABC Hub organizirajo hackathon Kulturna pustolovščina na dlani. Udeleženci dogodka bodo imeli nalogo v omejenem času in na osnovi izzivov izdelati idejno zasnovo informacijske rešitve, ki bo preko vizualizacije odprtih podatkov (Open Data) omogočila boljšo promocijo in doživetje slovenske kulturne dediščine v turizmu. Dogodek se hkrati umešča v sklop dogajanja v evropskem letu kulturne dediščine.

28. Dnevi evropske kulturne dediščine in 6. Teden kulturne dediščine
DEKD in TKD letos potekajo med 22 sept. in 6. okt. 2018 pod naslovom Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije se z izbrano temo pridružuje skupni evropski temi in ELKD 2018. Vabljeni k odkrivanju bogate in raznolike kulturne dediščine!

In še vse DRUGO pretočeno

Glasujte za najboljši projekt evropske kohezijske politike
Evropska komisija bo najboljšim projektom kohezijske politike v petih kategorijah, med drugim tudi na področju ohranjanja kulturne dediščine, podelila nagrado RegioStars 2018. Do 7 okt. 2018 vabljeni h glasovanju za najboljši projekt! Med predlaganimi je tudi projekt Iron-Age-Danube s slovenskimi partnerji, ki ga bomo predstavili na Ustvarjalnih obzorjih, 4. okt.