Kultura e–novice, 26. november 2019

/

Pozdravljeni,

kakšen uvod v Slovenski knjižni sejem! Izvajalska agencija EACEA je prav danes objavila rezultate razpisa za projekte literarnega prevajanja 2019. Slovenija je absolutna zmagovalka – po številu uspešnih projektov in skupni podpori EU! Devet slovenskih prijaviteljev je skupaj pridobilo pol milijona evrov za prevajanje evropskega leposlovja. Pa ne samo to. Ponosni smo, da je podvojen izkupiček v kategoriji »manjših«, dvoletnih projektov. In da lahko med »starimi znanci«, Miš založba, KUD Sodobnost International, Društvo slovenskih pisateljev, Založba Pivec, Goga, Beletrina, Mladinska knjiga, pozdravimo dva novinca, Prešernovo gledališče Kranj in V.B.Z. d.o.o. Čestitamo jim lahko kar na knjižnem sejmu, kjer so pripravili bogat program dogodkov, in si mimogrede privoščimo še kakšno knjigo, ki nam je ponujeno v slovenskem jeziku zahvaljujoč podpori Ustvarjalne Evrope.
Ali ste vedeli, da so slovenski založniki v samem vrhu med sodelujočimi državami skozi celotno obdobje izvajanja programa Ustvarjalna Evropa? To velja tudi za slovenski NVO sektor v celoti, saj je na razpisih Kultura ves čas nadpovprečno uspešen. Prav zato še toliko bolj podpiramo kampanjo Culture Action Europe, ki poziva k ohranjanju enakopravnega dostopa do finančne podpore EU za trajnostno delovanje nepridobitnih kulturnih organizacij. Skrbi nas namreč, da se povečuje delež tistih NVO, ki so uspešne na razpisih Kultura in jih Izvajalska agencija EACEA oceni kot »nizko finančno zmogljive«. S tako oceno ostanejo brez pred-financiranja, kar ogrozi izvedbo projekta in jih postavi v neenakovreden položaj v primerjavi z javnim sektorjem, ki avtomatično prejme delež podpore takoj ob podpisu pogodbe o sofinanciranju EU.
Opozorimo torej na pomen dostopa do podpore EU, ki pomembno prispeva k trajnostnemu (mednarodnemu) delovanju nepridobitnih kulturnih organizacij. Naredimo skupaj nekaj hrupa, da se bo slišal tudi glas kulturnih in ustvarjalnih sektorjev!
Jutri, 27. nov., se izteče rok za zadnji razpis za projekte sodelovanja Kultura. Držimo pesti za vse prijavitelje in se veselimo novih uspehov. Obenem pa že čakamo na novo priložnost – pričakujemo, da bo veseli december prinesel poseben razpis za sodelovanje s partnerji iz Zahodnega Balkana.

Prijeten dan,
vaša ekipa CED Slovenija
©©©©©©©©©©©©©©

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Skoraj pol milijona evrov za slovenske založbe!
Slovenija je na razpisu za projekte literarnega prevajanja 2019 (EACEA/07/2019) absolutna zmagovalka po številu uspešnih projektov in skupni podpori EU. Devet slovenskih prijaviteljev – Miš založba, KUD Sodobnost International, Društvo slovenskih pisateljev, Prešernovo gledališče Kranj, V.B.Z. d.o.o., Založba Pivec, Goga, Beletrina in Mladinska knjiga – je skupaj pridobilo 481.943,37 EUR za prevajanje evropskega leposlovja. Čestitamo!
Zadnji tovrstni razpis v tej generaciji Ustvarjalne Evropa bo predvidoma objavljen že januarja 2020.

Za trajnostno (evropsko) prihodnost kulturnega sektorja
Podpiramo kampanjo Culture Action Europe, ki poziva k ohranjanju enakopravnega dostopa do finančne podpore EU za trajnostno delovanje nepridobitnih kulturnih organizacij. To velja tudi za Ustvarjalno Evropo, kjer je slovenski NVO sektor ves čas nadpovprečno uspešen. Opozorimo na pomen dostopa do podpore EU, ki pomembno prispeva k trajnostnemu (mednarodnemu) delovanju nepridobitnih kulturnih organizacij. Naredimo skupaj nekaj hrupa, da se bo slišal tudi glas kulturnih in ustvarjalnih sektorjev!

Music Moves Europe Talent Awards
Znanih je 16 nominirancev, ki se potegujejo za nagrado Music Moves Europe Talent Awards. Nagrado EU za popularno in sodobno glasbo (prej EBBA) se letno podeli vzhajajočim glasbenikom, ki predstavljajo »evropsko glasbo za danes in jutri«. Mednarodna komisija bo osem nagrajencev razglasila 17. jan. 2020 na festivalu Eurosonic Noorderslag v Groningenu (NL), ko bo podeljena tudi nagrada po izboru občinstva.

Znana mesta za EPK 2024
Za Evropsko prestolnico kulture za leto 2024 so bila predlagana mesta Bad Ischl (Avstrija), Bodø (Norveška) in Tartu (Estonija). Katera slovenska mesta bodo kandidirala za leto 2025, bo znano v začetku prihodnjega leta. Do 31. dec. 2019 je še odprt razpis za EPK 2025, pri čemer morajo zainteresirana mesta (kandidatke) najpozneje do 30. nov. 2019 Ministrstvu za kulturo RS pisno sporočiti, da nameravajo vložiti prijavo.

RAZPISI

Izteka se rok na zadnji razpis za projekte sodelovanja
Rok za oddajo vloge na zadnji razpis (EACEA 32/2019) v tej generaciji Ustvarjalne Evrope je v sredo, 27. nov. 2019 do 17:00 ure. Pripravili smo nekaj nasvetov za takrat, ko »tik-tak« tečejo zadnje ure pred oddajo prijave. Prijaviteljem želimo veliko sreče!

JUMP razpis za glasbene strokovnjake
Ali ste glasbeni strokovnjak, razvijate inovativno idejo ali projekt in vam manjkajo znanje, orodja ali povezave? V pomoč vam je lahko JUMP – pospeševalnik za evropski glasbeni trg. Rok prijave je podaljšan na 1. dec. 2019 do polnoči. Več tukaj.

Podaljšan rok za MME – manjša glasbena prizorišča
Razpis za sodelovanje manjših glasbenih prizorišč (EAC/S17/2019) v okviru pobude Music Moves Europe je podaljšan do 16. dec. 2019. Glej tukaj.

DOGODKI

Uspešno … ustvarjalno
Ob zaključku leta, 11. dec., Motovila vabi predstavnike organizacij, ki so v obdobju 2014–2019 uspešno pridobili podporo Ustvarjalne Evrope (Kultura in MEDIA) na tradicionalno srečanje – da se spoznajo, mrežijo in predstavijo svoje delo, želje, pomisleke in načrte. Letos se dobimo v Pionirskem domu na Komenskega 9, v Ljubljani. Dogodek na povabilo, ki kmalu pride v e-nabiralnik.

ISKANJE PARTNERJEV

Partnersko povezovanje s Kosovom in Tunizijo
V sklopu programa Kreativnega foruma Ljubljana smo 13. nov. organizirali srečanje domačih predstavnikov organizacij, ki uspešno sodelujejo v programu EU Ustvarjalna Evropa. Udeleženci so svoje bogate izkušnje predstavili povabljenima predstavnicama centrov CED Kosovo in Tunizija. Srečanju je sledil delovni sestanek centrov CED Kosovo, Tunizija in Slovenija, namenjen krepitvi stikov in vzpostavitvi konkretnega sodelovanja z in med »novima« članica Ustvarjalne Evrope ter regijo Zahodnega Balkana in južnega Sredozemlja.

PODPRTI PROJEKTI

Zaključuje se projekt REFRESH
Nagovoriti mlade, da na ustvarjalen način odkrivajo, kako “kul” je naša kulturna dediščina, je bil eden izmed poglavitnih ciljev projekta REFRESHYoung art(ist)s refreshing heritage, ki je združil mlade umetnike iz Slovenije, Romunije, Italije in Španije. Projekt, ki ga je koordiniralo Združenje zgodovinskih mest Slovenije, se bo zaključil 3. dec. 2019 v Škofji Loki z razglasitvijo zmagovalcev dveh REFRESH natečajev – za najboljši video in najboljšo fotografijo.

Future Architecture: Peti poziv za ideje
Platforma Future Architecture* povezuje talente različnih strok iz še neuveljavljene generacije ter jim omogoča, da predstavijo svoje ideje za prihodnost mest in arhitekture. Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ki koordinira platformo, vabi obetavne večdisciplinarne ustvarjalce z vsega sveta, da se na poziv prijavijo s svojimi prodornimi projekti, ki obravnavajo življenjsko okolje. Rok za prijave je 6. jan. 2020.

Goga objavila CELA razpis za avtorje in prevajalce
Založba Goga je v sklopu projekta Connecting Emerging Literary Artists (CELA)* objavila razpis za literarne ustvarjalce, avtorje in prevajalce, ki bi svoje znanje želeli nadgrajevati skozi projekt za razvoj talentov in literarnih strokovnjakov CELA. Rok prijave je 1. dec. 2019 do polnoči.

Knjižne novosti s podporo Ustvarjalne Evrope na Slovenskem knjižnem sejmu
Pri založbi Goga je v sklopu projekta Literature vs. Nationalism v prevodu Lare Unuk izšlo delo Dendriti Kalie Papadaki. Avtorici lahko prisluhnete 27. nov. na knjižnem sejmu v Ljubljani. Goga je prav tako izdala roman Pianistov dotik Mirta Komela v nemškem prevodu (Sebastian Walcher).
Društvo slovenskih pisateljev bo 27. nov. predstavilo projekt Odisejevo zatočišče* – mrežo pisateljskih rezidenc in nove izdaje Litterae Slovenicae* (29. nov.).

Na slovenski knjižni sejem ste vabljeni tudi v četrtek, 28. nov., kjer lahko prisluhnete pogovoru o španski državljanski vojni z naslovom 70 let po koncu španske državljanske vojne. Pogovor, na katerem bodo sodelovali Peter Vodopivec, Urša Geršak, Veronika Rot in Barbara Pregelj, moderirala pa ga bo Anja Prebil, organizira založba Malinc v okviru projekta Cardinal Points of Contemporary European Literature*. V sklopu istega projekta sta izšli dve deli, in sicer Poti svobode Maite Carranza v prevodu Veronike Rot ter roman Ibana Barrenetxea Mizarjeva zgodba v prevodu Barbare Pregelj.
Med 25. okt. in 3. nov. 2019 je založba Malinc v sodelovanju s svojim španskim distributerjem organizirala obisk Valencije, kjer sta se predstavila Jana Bauer in Peter Svetina. Na obisku sta sodelovala še urednika založbe Malinc.
Pri Mladinski knjigi sta v sklopu projekta Spread the Words* izšli dve deli, in sicer roman Ferija Lainščka Prvotnost v prevodu Erice Johnson Debeljak in Mathiasa Enarda CONA v prevodu Suzane Koncut.

Na pisateljskem odru Društva pisateljev se bodo poleg že omenjenih, predstavile tudi založbe Litera, Pivec, Literatura, Hiša poezije, Sodobnost in Beletrina. Vabljeni!

Nikar torej ne spreglejte bogatega programa Slovenskega knjižnega sejma, ki bo v Cankarjevem domu med 26. nov. in 1. dec. 2019. Letošnja častna gostja bo Evropa, zato sta Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in EUNIC pripravila bogat program srečanj z evropskimi avtorji, filmom, glasbo in debatami o knjigah in branju v digitalnem svetu.

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

In še vse DRUGO pretočeno …

Delavnica Novičnika za samozaposlene v kulturi
KUD Trivia 28. nov. 2019, od 10. do 13. ure, v Ljubljani (Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3) organizira delavnico pod naslovom Samozaposleni ustvarjalci in izdajanje računov. Vodili jo bosta Barbara Krevh, računovodja in mag. Marija Mojca Pungerčar, urednica Novičnika za samozaposlene v kulturi. Več o programu in prijavi tukaj; dogodek je plačljiv (37 EUR).

Noč evropskega filma letos v Ljubljani in na Ptuju
Evropska komisija spodbuja promocijo evropskega filma, in sicer s podporo programa Ustvarjalna Evropa–MEDIA in preko mednarodnega kinematografskega združenja Europa Cinemas. 4. dec. 2019 vabljeni na brezplačni ogled filmov Lastovke iz Kabula (Ljubljana) ter Stan in Olio (Ptuj).