Kultura e–novice, 26. marec 2020

/

Pozdravljeni,
dobra novica za vse, ki se prijavljate na razpise Kultura za Zahodni Balkan in Music Moves Europe. Evropska komisija je podaljšala roke za oddajo prijav! Komisija je sicer precej zaskrbljena zaradi vpliva pandemije koronavirusa na kulturo, saj se zaveda, da gre za enega najbolj ranljivih sektorjev. Želi vzpostaviti pregled vseh nacionalnih ukrepov, s katerimi bo mogoče podpreti te sektorje.
Vas zanima, kako se ukrepov za obvladovanje posledic pandemije lotevajo na področju kulture evropske države? Po podatkih, ki smo jih do 23. marca 2020 zbrali predstavniki evropske mreže centrov CED (katere članica je tudi Motovila), je več kot 20 evropskih držav že sprejelo splošne fiskalne in socialne ukrepe, ki veljajo tudi za kulturnega in ustvarjalne sektorje. Med njimi je 7 držav, ki so poleg tega sprejele tudi specifične sektorske ukrepe, in sicer: Finska, Hrvaška, Irska, Poljska, Portugalska, Romunija in Škotska. Predstavljamo izbor ukrepov iz tujine in upamo, da bo s podobno zagnanostjo pred uničujočimi posledicami koronavirusa ta sektor reševala tudi Slovenija!

 Pa veliko zdravja vam želimo!
vaša ekipa CED Slovenija
∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

POZIV za prejemnike podpore Ustvarjalna Evropa
Predstavnike organizacij, ki so prejemnice sredstev programa Ustvarjalna Evropa, pozivamo, da nam vključno do petka, 27. marca 2020, posredujete informacije o težavah pri izvajanju tekočih mednarodnih projektov. Zbrane podatke bomo posredovali evropskim in nacionalnim institucijam, ki so pristojne, da pripravijo ustrezne premostitvene ukrepe.

Koronavirus: izvajanje projektov s podporo Ustvarjalne Evrope
Izvajalska agencija EACEA je 25. mar. 2020 podala nove napotke za vse, ki sodelujete pri mednarodnih projektih s podporo Ustvarjalne Evrope in vam izbruh koronavirusa COVID-19 otežuje izvedbo in/ali udeležbo na sestankih ter prireditvah v okviru tekočih projektov in so del trenutnih pogodb.

RAZPISI

 Evropska komisija je zaradi izbruha koronavirusa podaljšala roke za oddajo vlog na razpise:

Kultura za Zahodni Balkan (EACEA 39/2019): novi rok je 28. apr. 2020 do 17. ure. Razpis je namenjen povezovanju organizacij iz držav članic EU in Zahodnega Balkana, tj. Albanija, Bosna in Hercegovina, Kosovo, Črna gora, Severna Makedonija in Srbija. Pomnite: Projekt mora primarno koristiti regiji Zahodnega Balkana in imeti jasno utemeljen dolgoročni učinek! POZOR: Spremenjen je obrazec za stroškovnik (budget template). Več napotkov za prijavitelje preverite tukaj.

– Music Moves Europe – dva razpisa za glasbeni sektor: (i) shema za soustvarjanje in koprodukcije za glasbeni sektor – EAC/S18/2019 in (ii) glasbeno izobraževanje in učenje – EAC/S53/2019. Novi rok za oba razpisa je 30. apr. 2020 do 13. ure.

Cultural Heritage in Action: poziv za zbiranje dobrih praks s področja kulturne dediščine. To so lahko politike, projekti, dogodki organizacijske strukture ipd., ki so jih razvile ali jih izvajajo lokalne in regionalne oblasti. Novi rok za predložitev predlogov je 27. april 2020 do 17. ure.

V predvideni časovnici ostajata razpisa za:
– Podporo projektom literarnega prevajanja (EACEA 05/2020), ki omogoča sofinanciranje prevajanja, izdaje in promocije visokokakovostnega evropskega leposlovja. Rok za prijavo je 5. maj 2020 do 17. ure. Predvidoma 9. ali 10. apr. bomo organizirali spletni seminar za prijavitelje na razpis. Spremljajte nas!
– Podpora za digitalno povezovanje kulture in AV vsebin (EACEA/28/2019), namenjena projektom, ki se bodo izvajali v vsaj enem od naslednjih sektorjev: založništvo, muzeji, uprizoritvene umetnosti in/ali kulturna dediščina. Rok za prijave je 14. maj 2020. 

DOGODKI  

Pravkar je za nami sodelovanje na spletnem seminarju za založnike v organizaciji naših čeških kolegov pisarne CED, ki jo gosti Arts and Theatre Institute (ATI). Naša Maša je predstavila uspehe slovenskih založnikov ter slušatelje opremila z nekaj napotki, kako do uspešne prijave. K sodelovanju smo povabili tudi Tatjano Jamnik iz KUD Police Dubove, ki je delila svoje izkušnje o izvajanju zdaj že dveh projektov s podporo Ustvarjalne Evrope, tj. Migracije v resničnosti (2019–2021) in Odmevi resničnosti (2015–2017). Mi bomo spletni seminar za prijavitelje na prevodni razpis organizirali predvidoma 9. ali 10. aprila. Spremljajte nas! 

PODPRTI PROJEKTI

Pri KUD Sodobnost so se odločili, da vam omogočijo dostop do PDF knjig, vključenih v projekt Naša mala knjižnica, ki ga izvajajo vse od leta 2014 in so zanj že dvakrat prejeli podporo Ustvarjalne Evrope, tj. v letih 2017–2019 in 2014–2016. Po mnenju skupine strokovnjakov Generalnega direktorata za izobraževanje in kulturo (DG EAC) Evropske komisije je ta projekt zgodba o uspehu. Poleg tega KUD Sodobnost žanje uspehe tudi na razpisih za prevajanje evropskega leposlovja. Vtise o sodelovanju v Ustvarjalni Evropi je za nas v seriji t. i. ustvarjalnih zgodb – Creative Europe Stories delila Katja Kac. Vabljeni k ogledu!

In še vse DRUGO pretočeno

Ali ste vedeli, da je CNVOS na enem mestu zbral vse ukrepe, ki vplivajo na delovanje nevladnih organizacij, in njihove podlage? Na Asociaciji zbirajo in odgovarjajo na pogosta vprašanja o neodvisni kulturi v času epidemije, objavili pa so tudi poziv Vladi k enakopravni obravnavi ustvarjalcev: (1) enakopravno obravnavo ustvarjalk in ustvarjalcev z drugimi delavci (2) enakopravno obravnavo nevladnih organizacij z ostalimi delodajalci. Poskrbimo, da bo kultura živela tudi po pandemiji!