Kultura e–novice, 26. april 2017

/
Pozdravljeni,
April gre h koncu, prav tako se izteka zadnji delovni dan pred podaljšanim in prazničnim koncem tedna. Ne pozabite, da se na Dan boja proti okupatorju, 27. aprila, izteče rok za prijavo na zadnji razpis za evropske platforme.
Nasvet za deževne praznične dni: privoščite si obisk muzejev. Danes MG+MSUM odpira vrata na razstavo Dediščina 1989. Študijski primer: druga razstava Jugoslovanski dokumenti, ki bo sicer na ogled do septembra letos. Do 4. maja še ujamete razstavo MoMoWo. 100 del v 100 letih. Evropske ženske v arhitekturi in oblikovanju. Onkraj prestolnice, v Idriji, Ravnah na Koroškem, Velenju, Trbovljah, na Jesenicah in v Štorah, pa razstavo z naslovom Živel 1. maj! Živel praznik dela!, ki govori o prazniku dela med rudarji in železarji na Slovenskem.
Če vas mika branje, vam priporočamo literaturo, prevedeno s podporo Ustvarjalne Evrope. Med številnimi naslovi najdete tudi nagrajena dela slovenskih avtorjev, Na/pol Jasmina B. Freliha, Sušna doba Gabriele Babnik ali Nebesa v robidah Nataše Kramberger. V branje priporočamo, kako smo povezali kulturne in ustvarjalne sektorje onkraj horizontov ter »učno uro« estonskega kulturnega modela Jedrt Jež Furlan.
Ko smo že pri knjigah in branju: na svetovni dan knjige, 23. aprila, je lento svetovne prestolnice knjige 2017 prevzelo glavno mesto Gvineje, Conakry.
Namig za kratek potep pa najdete pri letošnjih dobitnikih nagrade EU za kulturno dediščino Europa Nostra. Želimo vam prijetne praznike!
Znova z vami bomo 3. maja, prvi KULTorek po praznikih pa začenjamo na dan Evrope, 9. maja.Prijetno branje,
Ekipa CED Slovenija

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)
Prejemniki nagrade EU za kulturno dediščino Europa Nostra za leto 2017.
Music Moves Europe: predstavi svoj glasbeni projekt.
Prejemniki nagrade EU za književnost za leto 2017.
RAZPISI
JAK poziv za sofinanciranje projektov na področjih knjige, izbranih na razpisih Ustvarjalne Evrope.
Razpis za projekte literarnega prevajanja 2017.
Rezultati razpisa za evropske mreže 2017.
DOGODKI
Madrid, 9. maj: Kultura – info dan.
Graz, 18. maj: Creative Europe Culture.
Valletta, 15.–16. jun.: Srečanje evropske mreže CED.
Zgodila se je… Ustvarjalna Evropa v Zasavju.
ISKANJE PARTNERJEV
Preverite partnerske ponudbe iz Gruzije, Hrvaške, Italije, Španije in Francije.
PODPRTI PROJEKTI
ZRC SAZU: MoMoWo. 100 del v 100 letih. Evropske ženske v arhitekturi in oblikovanju.
MG+MSUM: Dediščina 1989. Študijski primer: druga razstava Jugoslovanski dokumenti.
MoTA: Nagrada TESLA za intermedijska in transdisciplinarna umetniška dela.
Muzeji Radovljiške občine: Ustvarjalni teden v Škofji Loki zaključen.
EU IN KULTURA
POROČAMO, kako smo povezali kulturne in ustvarjalne sektorje onkraj horizontov.
In še onkraj kulturnih modelov… Ali ste vedeli, da se je nekoč Estonija zgledovala po Sloveniji?
In še vse DRUGO pretočeno …
MGML: poziv vizualnim in intermedijskim umetnikom za umetniško rezidenco v Izraelu v letu 2017.
SDE: Delavnica Smart Heritage Protection, Ljubljana, 30.–31. maj 2017.
Brskamo in beremo
EK: Raziskava o razvoju občinstva (januar 2017).

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Prejemniki nagrade EU za kulturno dediščino Europa Nostra za leto 2017
Evropska komisija in Europa Nostra sta 5. aprila razglasili 29 prejemnikov nagrade za področje kulturne dediščine. Med nagrajenci žal ni slovenskih predstavnikov.
Na slavnostni podelitvi, ki bo v mestu Turku na Finskem 15. maja, bo Europa Nostra podelila tudi nagrado občinstva (Public Choice Award). Svoj glas lahko prispevate tudi vi! Do 3. maja 2017 ste vabljeni k spletnemu glasovanju, s čimer si lahko prislužite vstopnico za ogled slavnostne podelitve na Finskem.

Music Moves Europe: predstavi svoj glasbeni projekt
MusicMovesEurope je pobuda Evropske komisije za oblikovanje strategije EU na področju glasbene industrije. Organizacija StartupSesame bo za Komisijo zbrala in popisala projekte, pobude in start-upe v digitalnem okolju na področju glasbe. Še posebej bo analizirala projekte, ki se ukvarjajo s spletno distribucijo glasbe. Do 10. maja 2017 lahko prijavite svoj glasbeni projekt. Primeri dobrih praks glasbenih projektov bodo nato predstavljeni v Franciji (Cannes,6.–9. junij 2017) na t. i. Music Moves Europe pavilion v okviru dogodka Midem.

Prejemniki nagrade EU za književnost za leto 2017
Nagrado EUPL letos prejme 12 obetavnih književnikov iz držav, ki sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa. Vsako leto je sicer po sistemu rotacije izbrana skupina 11 ali 12 držav, ki predlagajo svoje kandidate. Med letošnjimi nagrajenci ni slovenskih književnikov.

RAZPISI 

JAK poziv za sofinanciranje projektov na področjih knjige, izbranih na razpisih Ustvarjalne Evrope
Javna agencija za knjigo RS (JAK) bo v letu 2017 sofinancirala projekte slovenskih izvajalcev s področja knjige, ki so bili v obdobju od 2014 do vključno 2017 izbrani na razpisih programa Ustvarjalna Evropa, podprogram Kultura, in v letu 2017 še vedno potekajo. Rok za prijavo je 31. oktober 2017.

Razpis za projekte literarnega prevajanja 2017
Izvajalska agencija EACEA zamuja z objavo razpisa za projekte literarnega prevajanja. Razpis naj bi bil objavljen maja, rok za oddajo vlog pa bo predvidoma julija letos. Kljub vsemu vabimo založnike k pripravi projektne vloge, pri čemer vam je lahko v pomoč lanski razpis. Ekipa CED Slovenija bo za založnike organizirala tehnično delavnico, o vseh podrobnostih razpisa pa vas bomo pravočasno obvestili. Spremljajte splet CED Slovenija!

Rezultati razpisa za evropske mreže 2017
Evropska Komisija bo podprla 28 izbranih mednarodnih združenj s sedežem v 7 različnih državah. V prvem letu izvajanja bodo prejeli podporo EU v skupni višini 6,4 milijona EUR. Na razpis za evropske mreže 2017 (EACEA 39/2016) se je sicer prijavilo 66 združenj iz 15 držav – nobeno iz Slovenije.
Med prejemniki sredstev je največ združenj s sedežem v Bruslju, med njimi tudi Evropska mreža kulturni centrov (European Network of Cultural Centre – ENCC).

DOGODKI 

Madrid, 9. maj: Kultura – info dan
Mateja Lazar iz CED Slovenija bo na povabilo španskega Centra Ustvarjalna Evropa, ki deluje pod okriljem španskega ministrstva za izobraževanje, kulturo in šport, maja v Madridu sodelovala (v španskem jeziku) na delavnici, katere rdeča nit bodo inovativni partnerski/projektni pristopi k mednarodnim projektom s podporo Ustvarjalne Evrope.

 Graz, 18. maj: Creative Europe Culture
Maja bo v Grazu informativni dan programa Ustvarjalna Evropa z naslovom »Start it up – Kako pripraviti evropski projekt?« (v nemškem jeziku), na katerem se bosta kot primera dobre prakse predstavili tudi platformi Future Arhchitecture Platformm, ki jo koordinira Muzej za arhitekturo in oblikovanje, in Versopolis, ki jo koordinira Beletrina.

Valletta, 15.–16. jun.: Srečanje evropske mreže CED
Predstavnici pisarne CED Slovenija se bosta junija na Malti udeležili srečanja evropske mreže CED in predstavnikov Komisije in Izvajalske agencije EACEA. O zaključkih srečanja bomo poročali na spletu CED Slovenija.

 Zgodilo se je… Ustvarjalna Evropa v Zasavju
Zavod Motovila (CED Slovenija) je v sodelovanju z RRA Zasavje v Mladinskem centru Hrastnik, 19. aprila 2017, organiziral informativni dan o programu Ustvarjalna Evropa. Utrinki z dogodka so na voljo tukaj.

ISKANJE PARTNERJEV 

Za sodelovanje pri projektih sodelovanja preverite sveže partnerske ponudbe iz Gruzije (Tbilisi Z. Paliashvili Opera andBalletStateTheatre), Hrvaške (Koprivnički poduzetnik Ltd.), Italije (Oriente Occidente Dance Festival) in Španije (Subdirección General de Coordinación Bibliotecaria).
Département of Seine-et-Marne iz Francije npr. išče partnerje za projekt Living Lab. K sodelovanju vabi muzeje, univerze, šole ali druge privatne organizacije z izkušnjami na področju novih tehnologij, marketinga, turizma, zgodovine, etnologije in geografije.

PODPRTI PROJEKTI 

ZRC SAZU: MoMoWo. 100 del v 100 letih. Evropske ženske v arhitekturi in oblikovanju
V Atriju ZRC, Novi trg 2, Ljubljana, bo do 4. maja 2017 na ogled mednarodna potujoča arhitekturna razstava, ki je del projekta MoMoWoWomen’s creativitiy since the modern movement*. Na razstavi so še posebej izpostavljeni kulturni, družbeni in politični dosežki Slovenk. Priporočamo – vstop brezplačen!

MG+MSUM: Dediščina 1989. Študijski primer: druga razstava Jugoslovanski dokumenti
Razstava je reenactment ali ponovna uprizoritev zadnje velike jugoslovanske razstave, imenovane »Jugoslovanski dokumenti ’89«, katere organizatorja sta bila umetnika Jusuf Hadžifejzović in Rade Tadić, realizirana pa je bila pod okriljem organizacije ZOI ’84 Olimpijski centar Skenderija na 8.000 kvadratnih metrih v centru Skenderija v Sarajevu leta 1989. Razstava, ki je del petletnega projekta Rabe umetnosti – dediščina let 1848 in 1989 s podporo programa Kultura (2007–2013), bo v MG+MSUM na ogled med 26. aprilom in 17. septembrom 2017. Vabljeni!

MoTA: Nagrada TESLA za intermedijska in transdisciplinarna umetniška dela
Muzej tranzitornih umetnosti – MoTA je razpisal novo nagrado za intermedijske umetnike. Nagrada TESLA je posvečena širokemu naboru novomedijskih in intermedijskih praks. Poleg denarne nagrade vključuje tudi umetniško rezidenco in mentorstvo ter tehnično podporo pri realizaciji novega dela, ter zaključno razstavo v Mestnem muzeju v Ljubljani. Prijave sprejemajo do 15. maja 2017.

Muzeji Radovljiške občine: Ustvarjalni teden v Škofji Loki zaključen
V okviru projekta Digitalne zgodbe malih zgodovinskih mest* je med 3. in 7. aprilom 2017 v Škofji Loki potekal t. i. Ustvarjalni teden, kjer so udeleženci iskali ideje, kako kulturno dediščino povezati s sodobnimi tehnologijami in kaj je potrebno, da bo dediščina zanimiva tudi za mlade. Del odgovora so izjemne digitalne zgodbe, ki so jih posneli mladi in so nastale na prvem Hekatonu zgodovinskih mest. Priporočamo!

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

EU IN KULTURA

POROČAMO, kako smo povezali kulturne in ustvarjalne sektorje onkraj horizontov
23 predstavnikov kulturnega sektorja iz Armenije, Gruzije, Moldavije in Ukrajine je aprila med petdnevnim študijskim obiskom v Sloveniji spoznalo več kot 60 slovenskih organizacij in obiskalo kar 21 lokacij oz. prizorišč. Poleg glavnega mesta so gostje obiskali še štajersko (Maribor) in primorsko (Vipava, Nova Gorica, Šempas in Osek) kulturno sceno. Nadejamo se, da so izbrane vsebine na posameznih dogodkih spodbudile premislek in nove ideje; srečanje s tujimi gosti pa omogočilo dobršno mero novih stikov in s tem nadaljnje povezovanje in plodno kulturno sodelovanje!

In še onkraj kulturnih modelov…
Del programa »Onkraj horizontov: povezujemo kulturne in ustvarjalne sektorje« je bilo tudi srečanje s strokovnjakom za kulturne politike Ragnarjem Siilom. Ali ste vedeli, da se je nekoč Estonija zgledovala po Sloveniji? »Kaj pa danes? Kaj se lahko sami naučimo iz estonskega kulturnega modela?«, komentira Jedrt Jež Furlan. Zelo priporočamo!

In še vse DRUGO pretočeno …

MGML: poziv vizualnim in intermedijskim umetnikom za umetniško rezidenco v Izraelu v letu 2017
Predmet poziva Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML) je izbor slovenskega vizualnega ali intermedijskega umetnika, ki se bo udeležil dvomesečne umetniške rezidence (november–december2017) v Izraelskem centru za digitalno umetnost, Holon. Organizator izbranemu umetniku krije potne stroške in stroške bivanja. Rok prijave je 29. maj 2017.

SDE: Delavnica Smart Heritage Protection, Ljubljana, 30.31. maj 2017
V luči nedavno sprejete Strategije kulturne dediščine za XXI. stoletje (Svet Evrope, 2017) Slovensko društvo evalvatorjev (SDE), v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo RS, konec maja v Ljubljani organizira delavnico Smart Heritage Protection. Pristojbina delavnice znaša 300 (prijava do 5. maja) oz. 400 EUR. Izpolnjen prijavni obrazec posredujte v Narodni muzej Slovenije – Metelkova na bradej@gmail.com ali info@sdeval.si.

Brskamo in beremo

EK: Raziskava o razvoju občinstva (januar 2017)
Evropska Komisija oziroma zanjo Alessandro Bollo, Cristina Da Milano, Alessandra Gariboldi in Chris Torch s sodelavci, je januarja letos izdala obsežno raziskavo Study on Audience Development – How to place audiences at the centre of cultural organisations s ciljem identificirati uspešne pristope in metode na področju razvoja občinstva. Raziskava vključuje (1) sistematičen popis obstoječe literature o razvoju občinstva, (2) konceptualni okvir razvoja občinstva in (3) intervjuje ter analizo 30 organizacij iz 17 držav, ki uspešno oblikujejo svoje občinstvo. Med izbranimi primeri dobre prakse sta tudi Bunker in Kinodvor. Čestitamo!

Kultura-novice