Kultura e–novice, 25. september 2017

/

e-novice-KulturaPozdravljeni,
jesen se je začela tudi na področju kulture zelo športno. Že samo pogled na spodnje kazalo daje slutiti, da se sektor pripravlja na pravi maraton. Tudi mi smo se že ogreli in jutri na Idejnem laboratoriju v Kreativnem centru Poligon tečemo prvi krog, zato samo na hitro izpostavljamo tisto, česar res ne smete zamuditi.
Ali ste vedeli, da je na zadnjem razpisu podprograma Kultura za evropske platforme Slovenija ponovno blestela? Med samo 13. izbranimi platformami sta kar DVE s slovenskim vodjo –Beletrina in MAO! V podprte platforme pa je sicer vključenih še PET slovenskih članov: Tretaroka, EnKnap, UGM, MoTA in CUK Kino Šiška. Čestitamo!
Končno je objavljen dolgo pričakovani razpis Kultura za projekte sodelovanja 2018. Ob rednem letnem razpisu je tokrat na voljo še dodatna kategorija za projekte s področja kulturne dediščine, ki se bodo navezovali na cilje in prioritete Evropskega leta kulturne dediščine 2018 (ELKD). ELKD bo odslej redna rubrika CED e-novic.
Rok za prijave projektov sodelovanja ELKD je 22. november 2017, za »običajne« projekte sodelovanja pa 18. januar 2018. Načrtujete prijavo? Pomagamo vam v treh korakih:
1. KORAK: Idejni laboratorij – z ustvarjalnim pristopom do projektne ideje (26. sept.).
2. KORAK: Ustvarjalna Evropa gre na Sever – edini informativni dan za aktualni razpis (27. sept.)
3. KORAK: Tehnična delavnica za prijavitelje (začetek novembra).
Potrebujete navdih? Oglejte si dvominutni filmček »17 ustvarjalnih na kupu« z junijskega srečanja uspešnih slovenskih prijaviteljev na razpis za projekte sodelovanja 2017!

PS: Samo še do konca septembra preurejamo vsebino novic (veseli bomo vsakršnega predloga!) in »pospravljamo« naročnike. Naš namen ni smetenje vašega poštnega predala, temveč posredovanje relevantnih informacij v branje. Če novic ne želite več prejemati, se odjavite. Če novice prejemate na več e-naslovov, vas prosimo, da izberete enega za dostavo novic.

Želimo vam prijetno branje – morda kar s pomočjo pametnega telefona, da lahko čas izkoristite tudi za svoj trening – kulture in športa. Verjamemo, da je nujno oboje. Naj bo jesen zdrava in ustvarjalna!

Vaša ekipa CED Slovenija

⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗

USTVARJALNA EVROPA
Tunizija uradno v Ustvarjalni Evropi
Na obisku v Sloveniji vodja enote za Kulturo pri Izvajalski agenciji EACEA

RAZPISI
Objavljen dolgo pričakovani razpis Kultura za projekte sodelovanja 2018
Na zadnjem razpisu za evropske platforme Slovenija ponovno blestela!
Europa Nostra: poziv za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine za leto 2018
Podpora magistrskim študijskim programom v kulturi

DOGODKI
Idejni laboratorij v Kreativnem centru Poligon, 26. september
Informativni dan »Ustvarjalna Evropa gre na Sever«, 27. september
Javni posvet »Nove perspektive kulturnih povezav«, 19. oktober
Kaj smo izvedeli na seminarju Kulturno sodelovanje prek meja?

ISKANJE PARTNERJEV
Za sodelovanje pri projektih sodelovanja preverite sveže partnerske ponudbe iz Portugalska, VB, Finske, Ukrajine, Srbije, Belgije, Poljske, Španije, Italije in Hrvaške.

PODPRTI PROJEKTI
Čas za zgodbe v Koroški galeriji likovnih umetnosti
MAO vabi na festival Future Architecture
MoTA že devetič pripravlja festival SONICA
Quantum Music v CUK Kino Šiška
Aksioma vabi na odprtje razstave in predavanje umetnikov »Druga Nefretete«
23. Mednarodni festival Mesto žensk: Uprizarjati spol – ples razlik
KIBLA z razstavo MIG 21 gostuje na Madžarskem
V Frankfurtu na sejmu THE ARTS+ tudi slovenski kulturni izvajalci
DSP: Litteræ Slovenicæ – majhna književnost v velikih jezikih
ZRC SAZU: Sodelujte na konferenci MoMoWo – Toward a New Perception and Reception
Čestitke za CUK Kino Šiška: Projekt what’s the deal? je zgodba o uspehu!

EVROPSKO LETO KULTURNE DEDIŠČINE
Podpora projektom sodelovanja, ki se navezujejo na ELKD 2018
Dnevi evropske kulturne dediščine 2017
Kaj smo o ELKD 2018 izvedeli od nacionalne koordinatorke leta?

In še vse DRUGO pretočeno
MK: Ob torkih tematski pogovori ob osnutku NPK 2018–2025
Razpis EZD za nepovratna sredstva za poslovanje
Delavnica umetniškega videa
DSP razpisuje umetniško rezidenco v Ljubljani

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Tunizija uradno v Ustvarjalni Evropi
Avgusta 2017 je Tunizija zaključila svoj notranji postopek ratifikacije pristopa k sodelovanju pri programu Ustvarjalna Evropa in o tem tudi obvestila Evropsko komisijo. Tunizijske organizacije bodo od 1. januarja 2018 polnopravno sodelovale v podprogramu Kultura. Prijavitelji torej lahko na razpis za projekte sodelovanja 2018 v partnerstvo vključite tudi tunizijske organizacije.

Na obisku v Sloveniji vodja enote za Kulturo pri Izvajalski agenciji EACEA
Karel Bartak, vodja enote za Kulturo pri Izvajalski agenciji EACEA, je konec avgusta obiskal Slovenijo. Bil je Beletrinin gost na Dnevih poezije in vina na Ptuju, v Ljubljani pa se je srečal še s predstavniki zavodov Aksioma in Bunker. Za časopis Večer je spregovoril o svojem delu v Izvajalski agenciji in o položaju kulture na evropski ravni.

RAZPISI

Objavljen dolgo pričakovani razpis Kultura za projekte sodelovanja 2018
Ob rednem letnem razpisu za projekte sodelovanja 2018 tokrat na voljo še dodatna kategorija za projekte s področja kulturne dediščine, ki se bodo navezovali na cilje in prioritete ELKD 2018. Rok za prijave projektov sodelovanja ELKD 2018 (EACEA 35/2017) je 22. november 2017, za »običajne« projekte sodelovanja (EACEA 32/2017) pa 18. januar 2018. Prijavitelje vabimo na naše dogodke: že to sredo (27. sept.) na informativni dan!

Na zadnjem razpisu za evropske platforme Slovenija ponovno blestela!
V hudi konkurenci je bilo izbranih 13 platform in med njimi sta kar dve s slovenskim vodjo – ponovno Beletrina in MAO! V platformah, ki so pridobile 4-letno podporo Ustvarjalne Evrope, je sicer vključenih še pet slovenskih organizacij: Tretaroka, EnKnap, UGM, MoTA in CUK Kino Šiška. Čestitamo! V izbranih platformah sicer sodeluje skupaj kar 195 organizacij iz 10 različnih evropskih držav.

Europa Nostra: poziv za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine za leto 2018
Europa Nostra združuje organizacije in posameznike, ki so aktivni na področju varovanja, ohranjanja in promocije evropske kulturne dediščine. Združenje je eden ključnih akterjev na evropski ravni pri promociji ELKD 2018. Odgovorno je tudi za organizacijo in izvedbo letne nagrade EU za kulturno dediščino – Europa Nostra. Do 1. oktobra 2017 je odprt poziv za zbiranje predlogov za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine v Evropi za leto 2018.

Podpora magistrskim študijskim programom v kulturi
Podpora Modules for master degrees in art and science je namenjena interdisciplinarnemu pristopu povezovanja učnih vsebin v kulturnih in umetniških magistrskih študijskih programih, s ciljem povezati ustvarjalnost s tehnološkimi in digitalnimi veščinami ter podjetniškimi spretnostnimi diplomantov kulturno-umetniških študijskih smeri. Rok za prijavo je 10. oktober 2017.

DOGODKI

Idejni laboratorij v Kreativnem centru Poligon, 26. september
Idejni laboratorij bosta izvedla vodilna litovska strokovnjaka, Tomas Ramanauskas in Kristupas Sabolius, teoretika in ustvarjalca s področja strateškega komuniciranja, filma in raziskovanja domišljije. Edinstvena priložnost za vse, ki se zavedajo, da je tudi za oblikovanje dobre projektne ideje potrebnega veliko znanja in ustvarjalnosti. In odlična popotnica za vse, ki razmišljajo o razpisu za projekte sodelovanja 2018. Več.

Informativni dan »Ustvarjalna Evropa gre na Sever«, 27. september
Pisarni CED iz Švedske in Litve pripotujeta v Slovenijo, da z združenimi močmi odgovorimo na vsa vprašanja o aktualnem razpisu Kultura za projekte sodelovanja za leto 2018. In zraven izvemo še, kako se mednarodno sodelovanje spodbuja na Severu. Rok za prijavo udeležbe je 25. september 2017 do 17. ure. Program dogodka in druge podrobnosti najdete tukaj.
OPOZARJAMO: To je edini informativni dan pred rokom za oddajo vlog. Tehnično delavnico bomo pripravili v začetku novembra.

Javni posvet »Nove perspektive kulturnih povezav«, 19. oktober
Evropska unija vedno bolj prepoznava pomembno vlogo kulture in medkulturnega dialoga v mednarodnih odnosih. Zdaj je trenutek, da svoje mnenje izrazi tudi zainteresirana javnost! Dogodek pripravljamo v soorganizaciji z Ministrstvom za kulturo in v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve, Stalnim predstavništvom RS pri EU in Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji.

Kaj smo izvedeli na seminarju Kulturno sodelovanje prek meja?
Seminar Kulturno sodelovanje prek meja. Fokus kulturna dediščina se je glede na številno udeležbo zgodil v pravem trenutku. V organizaciji zavoda Motovila (CED Slovenija) in v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo ter številnimi gosti smo 12. septembra 2017 na enem mestu predstavili nabor programov EU za sofinanciranje mednarodnega kulturnega sodelovanja in osem navdihujočih projektov – s posebnim poudarkom na področju kulturne dediščine.

ISKANJE PARTNERJEV

Za sodelovanje pri projektih sodelovanja preverite sveže partnerske ponudbe iz Portugalske (The Municipality of Beja), Združenega kraljestva (Southampton Solent University), Finske (Association of Cultural Heritage Education in Finland), Ukrajine (Angels Post Service, Creative and Tech School “Projector”), Srbije (FACTS, Center for Culture and Education Bozidarac), Španije (CUMEDIAE – izpostava v Belgiji), Belgije (Le Monde des Possibles), Poljske (GAP Artistic Agency Community Enterprise Ltd.), Italije (Associazione culturale Generazione) in Hrvaške (Public Cultural Institution “Fortress of Culture Šibenik”).

PODPRTI PROJEKTI

Čas za zgodbe v Koroški galeriji likovnih umetnosti
Septembra in oktobra 2017 ste vabljeni na aktivnosti pod naslovom NA-POTI (IN/ON THE WAY), ki se osredotočajo na temo migracij, beguncev, osebnih zgodb in izkušenj ljudi ter hkrati posledic tako za samo politično in ekonomsko sliko kot tudi za miselni okvir prebivalcev in državljanov Evrope. NA-POTI je del projekta Čas za zgodbe*.

MAO vabi na festival Future Architecture
Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) med 20. in 30. septembrom 2017 organizira številna predavanja, delavnice, filmske projekcije, razstave, pogovore in pop-up dogodke, kjer se bodo zbrali arhitekti, oblikovalci, umetniki in kustosi, ki vse od leta 2015 sodelujejo v evropski platformi Future Architecture*.
Muzeju za arhitekturo in oblikovanje čestitamo za nadaljevanje (vse do leta 2021) platforme, ki postavlja v ospredje perspektivne ustvarjalce, ki razmišljajo o prihodnosti mest in arhitekture!

MoTA že devetič pripravlja festival SONICA
Med 25. in 30. septembrom 2017 MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti pripravlja šestdnevni festival, v okviru katerega se bodo na osmih lokacijah zvrstili performansi, koncerti, razstave, pogovori, instalacije in še več. MoTA, ki je slovenski član ponovno podprte evropske platforme SHAPE*, obljublja pester program, zato vabljeni k obisku.

Quantum Music v CUK Kino Šiška
Kino Šiška 27. septembra 2017 vabi na vznemirljivo in poučno glasbeno potovanje po skrivnostnem svetu kvantne fizike! Klavirski dvojec LP Duo bo s klasično eleganco, jazzovsko svobodo in rokenrol silnostjo s kvantnim svetom spektakularno komuniciral v okviru projekta Quantum Music*. Pred tem pa v Slovenski kinoteki v sodelovanju s festivalom Sonica predstavlja avdio-vizualni koncert Centaure.

Aksioma vabi na odprtje razstave in predavanje umetnikov »Druga Nefretete«
Nora Al-Badri in Jan Nikolai Nelles se v Aksiomi med 4. oktobrom in 3. novembrom 2017 predstavljata s projektom o odnosih med izvirniki in kopijami, vrednosti materialnih objektov in svobodi digitalnih podatkov, kulturnem kolonializmu, smrti – skozi »muzeifikacijo« – in reaktivaciji – s pomočjo prisvajanja in mešanja – kulturnih objektov. Otvoritev razstave, ki je del projekta State Machines, bo pospremilo predavanje umetnikov o vlogi in relevantnosti muzejev kot prostora nenehnega pogajanja, o njihovi inherentni fiktivnosti in kolonialni patini ter o vidikih digitalnega v dekolonizaciji. Ne zamudite!

23. Mednarodni festival Mesto žensk: Uprizarjati spol – ples razlik
»Kje se ples kot živa uprizoritvena oblika umetnosti sreča s spolom kot živečim uprizorjenim izrazom jaza«, je središčna tema 23. Mednarodnega festivala Mesto žensk, ki med 7. in 13. oktobrom 2017 v Ljubljani gosti tudi prvo srečanje partnerjev in ustvarjalk_cev v sklopu projekta Uprizarjati spol – ples razlik*. Svoj proces raziskave in prve performativne skice (dela v nastajanju) bodo delili z občinstvom 13. oktobra v Stari mestni elektrarni. Vstopnine ni!

KIBLA z razstavo MIG 21 gostuje na Madžarskem
Iz Kible sporočajo, da do 8. oktobra 2017 z razstavo MIG 21, ki je del projekta Risk Change*, gostujejo v Centru Ferencovih muzejev. Slednji upravlja 17 najpomembnejših muzejev in so ena osrednjih umetniških institucij na Madžarskem. Mednarodna umetniška razstava na temo migracij MIG 21 je odprla tudi vsakoletni program Umetniška prestolnica 2017.

V Frankfurtu na sejmu THE ARTS+ tudi slovenski kulturni izvajalci
Največji svetovni dogodek na področju založništva v Frankfurtu letos že drugič vključuje sejem za kulturne in ustvarjalne sektorje – THE ARTS+ (11.–15. okt.). V tematskem sklopu »Brainfood: what’s next … in smart technology« (13. okt.) sodeluje tudi Jurij Krpan iz galerije Kapelica.

DSP: Litteræ Slovenicæ – majhna književnost v velikih jezikih
Ali ste vedeli, da je Društvo slovenskih pisateljev (DSP) od leta 1991 v 61 številkah revije Litteræ Slovenicæ predstavilo več kot 150 slovenskih avtorjev v 10 tujih jezikih? Leta 2015 je DSP kot del projekta Litteræ Slovenicæ* oblikovalo spletni portal (namenjen predvsem tujim bralcem), ki vključuje informacije o vseh izdanih knjigah v ediciji, kot tudi o avtorjih in prevajalcih. Portal je oblikoval Andrej Hočevar, vsebinsko pa ga urejata Agata Šimenc in Tanja Petrič.

ZRC SAZU: Sodelujte na konferenci MoMoWo – Toward a New Perception and Reception
Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU vabi k sodelovanju na mednarodni konferenci Women’s Creativity since the Modern Movement (19182018): Toward a New Perception and Reception, ki bo kot zaključno dejanje petletnega evropskega projekta MoMoWo* – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje potekala od 13. do 16. junija 2018 v Torinu (IT). Rok za povzetke prispevkov je 31. oktober 2017. Opis vsebinskih sklopov konference, navodila za oddajo povzetkov in druge informacije o konferenci so dostopni tukaj.

Čestitke za CUK Kino Šiška: Projekt what’s the deal? je zgodba o uspehu!
Projekt what’s the deal?, pri katerem je v obdobju 2013–2015 kot partner sodeloval CUK Kino Šiška in s podporo programa Kultura (2007–2013), je po mnenju skupine strokovnjakov Generalnega direktorata za izobraževanje in kulturo (DG EAC) Evropske komisije zgodba o uspehu. Čestitamo! Projekt se je osredotočal na urbane športe, oblikovanje in stenske umetnosti, ki so vključujejo trajnostno razsežnost.

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

EVROPSKO LETO KULTURNE DEDIŠČINE 

Podpora projektom sodelovanja, ki se navezujejo na ELKD 2018
V okviru rednega razpisa Kultura je dodana kategorija za projekte s področja kulturne dediščine, ki se bodo navezovali na cilje in prioritete ELKD 2018 (EACEA 35/2017). Rok za prijave je 22. november 2017.

Dnevi evropske kulturne dediščine 2017
Zavod za varstvo kulturne dediščine sporoča, da so se 23. septembra 2017 pričeli že 27. Dnevi evropske kulturne dediščine in 5. Teden kulturne dediščine 2017. Letošnja tema poudarja pomen in vrednost dediščine za vodo in trajnostni razvoj ter pomen upravljanja vode in skrb za vodo za zaščito dediščine. Bogat program bo v zadnjem septembrskem tednu potekal v 162 krajih povsod po Sloveniji in v zamejstvu, kjer se bo zvrstilo več kot 380 brezplačnih dogodkov, posvečenih kulturni in z njo povezani naravni dediščini. Vabljeni!

Kaj smo o ELKD 2018 izvedeli od nacionalne koordinatorke leta?
Maja Dimitrovski, nacionalna koordinatorka ELKD 2018 na Ministrstvu za kulturo, je predstavila »10 evropskih pobud« in operativne cilje leta, ki jih bomo skušali doseči v Sloveniji, izpostavila najpomembnejše dogodke, ki se bodo navezali na ELKD, in povabila k aktivnemu sodelovanju in promociji ELKD 2018. Kot ključne poudarke, ki naj odzvanjajo v letu 2018, je izpostavila: večja dostopnost dediščine za vse, zlasti za mlade; zavedanje o pomenu dediščine za posameznika in družbo; zavedanje o prispevku kulturne dediščine k gospodarskemu in trajnostnemu razvoju; aktivno vključevanje in okrepljeno sodelovanje ter iskanje sinergij med različnimi vladnimi in nevladnimi deležniki. Glej tudi splet MK.

Brskamo in beremo

MK: Ob torkih tematski pogovori ob osnutku NPK 2018–2025
Ministrstvo za kulturo obvešča, da bodo v času trajanja javne razprave o osnutku Nacionalnega programa za kulturo (NPK) 2018–2025 do 30. septembra vsak torek popoldne (jutri torej zadnjič!) na Ministrstvu za kulturo (Maistrova 10, Ljubljana) potekale javne debate. Začele se bodo s krajšimi nastopi vabljenih uvodničarjev, moderiranemu pogovoru med njimi pa bo sledila odprta debata, še sporočajo in vabijo k udeležbi.

Razpis EZD za nepovratna sredstva za poslovanje
CMEPIUS sporoča, da je EACEA objavila razpis za nepovratna sredstva za poslovanje – Strukturna podpora možganskim trustom in organizacijam civilne družbe na evropski ravni v programu Evropa za državljane (EACEA-33/2017). Do sodelovanja so upravičene neprofitne organizacije, tj. civilne družbe za evropski zgodovinski spomin, organizacije civilne družbe, ki delujejo na evropski ravni, evropski možganski trusti in platforme vseevropskih organizacij. Rok za oddajo prijav je 18. oktober 2017 do 12. ure (CET).

Delavnica umetniškega videa
Zavod SCCA–Ljubljana v oktobru 2017 vabi mlade od 15 do 30 let na sklop delavnic pod vodstvom mentorjev Valérie Wolf Gang in Tonija Poljanca, kjer bodo izvedeli več o razvoju ideje, scenariju, snemanju, montaži in post-produkciji umetniškega videa. Rok za prijavo je 2. oktober 2017.

DSP razpisuje umetniško rezidenco v Ljubljani
Društvo slovenskih pisateljev je objavilo razpis za izbor tujih avtorjev in prevajalcev za rezidenčno bivanje v Ljubljani. Rok za prijavo je 31. oktober 2017.

Kultura-novice