Kultura e-novice, 24. junij 2016

/
Pozdravljeni,
tri dni potem, ko smo vstopili v poletje in iščemo zavetje krošenj, vas že obveščamo o veseli razpisni jeseni za projekte sodelovanja, evropske mreže in evropske platforme. Objave razpisov bodo nekoliko zamujale in s tem tudi roki za oddajo vlog. Kljub temu čas do objave razpisa posvetite pripravi projektne vloge in dogovarjanju s partnerji. V pomoč so vam lahko izročki predavanj in video posnetki s strokovnega seminarja Projekt z zgodbo?, ki ga je Motovila uspešno izpeljala na začetku junija v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. S projektno idejo se lahko potem v začetku septembra v Ljubljani udeležite tehnične delavnice za projekte sodelovanja.
Navdih lahko poiščete pri tistih slovenskih organizacijah in projektih, ki so uspešno pridobil podporo Ustvarjalne Evrope. Do nedelje (26. junija) je v Slovenj Gradcu na ogled video avtorjev Doplgenger, v ponedeljek (27. junija) v Ljubljani odkrite pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja. Isto v ponedeljek (27. junija) in naslednje tri dni v Ljubljani obiščite 5. seminar Slovar skupnega znanja, 17. julija pa se povzpnite na Javorco in prisluhnite multimedijskemu projektu Bratka Bibiča.
Na Kresno noč se menda obudi obredno kurjenje kresov, ki je imelo in ima različne pomene. Dan potem, ko se je Združeno kraljestvo odločilo, je vsaj v EU velik ogenj. Toda predstavniki EU sporočajo, da »dokler pogajanja ne bodo zaključena, Združeno kraljestvo ostaja članica Evropske unije z vsemi pravicami in obveznostmi, ki iz članstva izhajajo«. In morda h gašenju ognja lahko še toliko bolj prispeva sprejeta strategija za spodbujanje kulturnega sodelovanja v mednarodnih odnosih EU. Kultura je lahko ključni akter pri krepitvi mednarodnih partnerstev, meni Komisija. Namen strategije pa je podpreti globalni red, ki temelji na miru, vladavini prava, svobodi izražanja, medsebojnem razumevanju in spoštovanju temeljnih vrednot. Tudi znotraj Evropske unije!
In dan pred državnim praznikom, vam sporočamo, da je julija naša pisarna na oddihu, Motovila nedosegljiva, ker naši kraki nujno zahtevajo D vitamin. Z vami in s polno paro naprej 1. avgusta; 2. avgusta se že lahko srečamo na KULTorku.Prijetno branje, dober oddih in mirne poletne dni!
ekipa CED Slovenija

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)
Javni posvet o vrednotenju Ustvarjalne Evrope: konec leta 2016
Spletna anketa o množičnem financiranju v KUS
EPK Plovdiv 2019: poziv organizacijam in posameznikom k predložitvi projektov
EPK San Sebastijan 2016: Ana Desetnica gre v San Sebastijan in še kam!
RAZPISI
Vesela jesen za Kulturo: razpisi za projekte sodelovanja, evropske mreže in platforme
Nagrada EU za kulturno dediščino 2017: poziv za zbiranje predlogov
DOGODKI
Poročamo z naših junijskih dogodkov Projekt z zgodbo? in Kulturi na poti – KR, LJ in MB
Najava tehnične delavnice za projekte sodelovanje: začetek septembra
ISKANJE PARTNERJEV
Preverite nove ponudbe iz Francije, Latvije, Italije, Španije in Madžarske
PODPRTI PROJEKTI
KGLU predvaja video avtorjev Doplgenger – Isidora Ilić in Boško Prostran, do 26. junija
ZRC SAZU z MoMoWo postavlja v ospredje pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja, od 27. junija do 9. septembra
+MSUM vabi na 5. seminar »Slovar skupnega znanja«, 27.–29. junij
Bratko Bibič odmeva z multimedijskim projektom »Javorca – Resurekcija, 17. julija
European Light Expression Network vabi vizualne umetnike na rezidenčno bivanje
Ali ste vedeli, da vsako leto potekajo Dnevi dediščine evropskih pokopališč?
KUD Sodobnost zaključil projekt Naša mala knjižnica
SLOGI: Evropska pot zgodovinskih gledališč (Jadranska pot)
Exodos Ljubljana: CORNERS Triangle
Sveže v bazi podprtih projektov: Tvegaj spremembo (KID Kibla), PrisluhniMi (Narodna galerija) in Odmevi iz nevidnih krajin (Zveza Društev mladih in kreativnih Tolmin)
EU IN KULTURA
Sprejeta strategija za spodbujanje kulturnega sodelovanja v mednarodnih odnosih EU
EP CULT o pomenu kulture v mednarodnih odnosih EU, dostopu do financ za MSP in proračunu
Ukrajina v Ustvarjalni Evropi in komplementarne možnosti
In še vse DRUGO pretočeno …
Program vzhodnega partnerstva išče novinarje in strokovnjake v kulturi
BIO 25: DALEČ, TAKO BLIZU – poziv avtorjem
EuropeAid: spodbujanje kulturnih dejavnosti v Libanonu
Razpis EIDHR – Srbija
Publishing Scotland spodbuja tuje založnike k prevajanju del škotskih avtorjev
Aksioma vabi ustvarjalce k prijavi umetniških projektov
Pilonova Galerija Ajdovščina vabi mlade umetnike na Goriškem k sodelovanju
Objavljen razpis Interreg Italija–Slovenija – priložnost v kulturni dediščini
Brskamo in beremo…
EK: Publikacija Creative Europe Networks s predstavitvami 23. evropskih združenj
On the Move: publikacije in nasveti za delo v kulturi z begunci in priseljenciUSTVARJALNA EVROPA (2014-2020)
Javni posvet o vrednotenju Ustvarjalne Evrope: konec leta 2016
Evropska komisija (DG EAC) je napovedala, da bo med novembrom 2016 in januarjem 2017 pripravila javno posvetovanje ovrednotenja (evalvacija) programa Ustvarjalna Evropa. Že zdaj začnite pripravljati zapiske o prednostih in slabostih programa, ekipa CED Slovenija pa vas bo pravočasno obvestila, kdaj in kako jih predložiti Komisiji.

Spletna anketa o množičnem financiranju v KUS
IDEA Consult, skupaj z European Crowdfunding Network (ECN) in Ecorys UK Ltd. v okviru projekta Crowdfunding for the cultural and creative sectors: kick-starting the cultural economy, identificira primere dobrih praks na trgumnožičnega financiranja v Evropi za KUS. Predvsem oblikovalci politik ste vabljeni k sodelovanju v spletni anketi, kjer lahko v angleškem, nemškem ali francoskem jeziku podate mnenje, pobude ali promovirate (dobre) prakse množičnega financiranja v KUS. Več na CED Slovenija.

EPK Plovdiv 2019: poziv organizacijam in posameznikom k predložitvi projektov
Maja letos so organizatorji Evropske prestolnice kulture v Bolgariji, Municipal Foundation Plovdiv 2019, objavili dva poziva organizacijam in posameznikom za sodelovanje pri nastajanju programa. Do konca leta 2016 lahko predložite (1) projekte, skladno s programsko knjigo EPK Plovdiv 2019, in (2) v sodelovanju z Municipal Foundation Plovdiv 2019 oblikujete nove projektne predloge (roki za oddajo predlogov so 10. julij, 10. oktober in 10. december 2016).

Družina Ana Desetnica, nova tradicija uličnega gledališča tudi v San Sebastijanu!
V novi preobleki kot Družina Ana Desetnica, nova tradicija uličnega gledališča, bo mednarodni festival uličnega gledališča 31. julija del dogajanja v San Sebastijanu, letošnji Evropski prestolnici kulture 2016. Ana vas bo sicer od 25. junija do 8. julija zabavala na trgih, ulicah, v parkih v Kočevju, Mariboru, Krškem, Ljubljani, Celju, Novem mestu, Novi Gorici, Šoštanju, Kranju, Sežani in Škofja Loki. Ana vas vabi na 116 dogodkov v izvedbi 187 nastopajočih iz 14 držav sveta. Več tukaj.


RAZPISI
Vesela jesen za Kulturo: razpisi za projekte sodelovanja, evropske mreže in platforme
Pa le ne bo »trojnega jesenskega roka«, vseeno pa bo jesen vesela! Izvajalska agencija EACEA je sporočila, da bodo razpisi objavljeni z zamudo – posledično bodo tudi roki za oddajo vlog kasneje, kot je bilo napovedano:
– redni letni razpis za projekte sodelovanja 2017 bo objavljen predvidoma konec julija; rok za oddajo vlog je 5. oktober 2016;
– zadnjič(!) v okviru Ustvarjalne Evrope do konca leta 2020 bosta objavljena razpisa za: evropske mreže (objava septembra; rok za oddajo vlog novembra 2016) in evropske platforme (objava jeseni 2016; rok za oddajo vlogkonec leta 2016).
Predvidena časovnica je znana, zato čas do objave razpisa raje posvetite pripravi projektne vloge in dogovarjanju s partnerji. V pomoč so vam lahko objave predhodnih razpisov, ki so dostopni na spletu Izvajalske agencije EACEAtukaj.
Nagrada EU za kulturno dediščino 2017: poziv za zbiranje predlogov
Europa Nostra je objavila poziv za zbiranje predlogov za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine v Evropi. Nagrade se podeljujejo v štirih kategorijah, in sicer za (1) konzervatorstvo, (2) raziskave, (3) zasluge posameznikov ali organizacij ter (4) izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje. V letu 2017 bodo nagrado podelili tridesetim izjemnim projektom in pobudam, sedem nagrajencev bo prejelo denarno nagrado v višini 10.000 evrov. Prav tako bodo podelili nagrado po izboru javnosti. Rok za oddajo predlogov je 1. oktober 2016. Več na Europa Nostra.
Turku na Finskem bo prihodnje leto junija gostil slavnostno podelitev nagrad.
Več o nagradi na CED Slovenija.

DOGODKI

Junija je ekipa Motovile (CED Slovenija) uspešno izpeljale informativno-strokovne dogodke. Najprej se je odvilProjekt z zgodbo?, strokovni seminar o pomenu komunikacijske strategije za boljši domet ustvarjalnih in filmskih projektov. Na voljo so izročki predstavitev predavanj in video posnetka obeh strokovnjakinj za komuniciranje ter marketinške strategije in razvoj občinstev, Anastasiye Nurzhynske in Joanne Solecke.
Sredi junija je nato sledila mini turneja »Kulturi na poti«, serija informativnih dni v Kranju, Ljubljani in Mariboru.
Začetek dober, konec dober, vse dobro torej. Veseli smo pozitivnega in številnega odziva udeležencev. Sporočilo naših gostov pa se glasi: »vztrajno, pogumno, z dobro projektno idejo in zanesljivimi partnerji razpisom Kulture naproti«.
Nove projektne ideje boste lahko izpilili na tehnični delavnici za pripravo razpisne dokumentacije, ki bo za projekte sodelovanje v začetku septembra v Ljubljani. Vas obvestimo.


ISKANJE PARTNERJEV

Preverite nove partnerske ponudbe iz Francije (Ballet Nationale de Marseille), Latvije (Lielvarde Municipality), Italije (PAV), Španije (Red de Teatros Alternativos) in Madžarske (Stenk projekt).


PODPRTI PROJEKTI

KGLU predvaja video avtorjev Doplgenger (Isidora Ilić in Boško Prostran), do 26. junija
V Koroški galeriji likovnih umetnosti si lahko še do nedelje ogledate video »Skozi noč brez zvezd«, ki je osredotočen na danes zelo aktualno temo migracij, na migracije iz 60. let 20. stoletja, ki so zajele Jugoslavijo zaradi odhoda delovne sile v zahodno Evropo. Avtorja črpata gradivo iz arhivov jugoslovanske televizije in uporabljata arhivske dokumentarne posnetke na temo teh ekonomskih migracij. Dogodek je del mednarodnega projekta Performing the Museum*.

ZRC SAZU z MoMoWo postavlja v ospredje pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja«, 27. junij–9. september
Ali veste kdo so Seta Mušič, Dušana Šantel Kanoni, Gizela Golia Šuklje, Branka Tancig Novak, Vladimira Bratuž, Majda Dobravec Lajovic, Magda Fornazarič Kocmut, Marta Ivanšek (roj. Ravnikar), Nives Kalin Vehovar in Juta Zdešar Krulc? To so pionirke prve predvojne in povojne generacije arhitektk, ki so aktivno sodelovale pri snovanju, oblikovanju in označevanju prostora svojega časa. Ne spreglejte razstave (galerija DESSA, Ljubljana), ki je del projekta MoMoWo*, pri katerem sodeluje Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU. Več naCED Slovenija.

+MSUM vabi na 5. seminar Slovar skupnega znanja, 27.–29. junij
Peti seminar v okviru projekta Slovar skupnega znanja z naslovom Skupno (angl. Commons) bo potekal 28. in 29. junija v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM). Seminar spremlja uvodno predavanje Miglene Nikolchine z naslovom Slovar kot skupno: motnje v mreži, ki bo v ponedeljek, 27. junija, ob 18. uri. Slovar skupnega znanja / Glossary of Common Knowledge je sicer petletni raziskovalni projekt, ki ga vodi MG+MSUM v okviru evropskega projekta Rabe umetnosti – dediščina let 1848 in 1989 in evropske muzejske konfederacijeInternacionala. Več na CED Slovenija.

Bratko Bibič odmeva z multimedijskim projektom »Javorca – Resurekcija, 17. julija
V okviru projekta Odmevi iz nevidnih krajin* bo na tolminskem, v osrčju Tolminskega pogorja, v dolini reke Tolminke v spominski cerkvici Sv. Duha v Javorci izveden multimedijski projekt avtorja Bratka Bibiča z naslovom «Javorca – Resurekcija. Oglejte si ga v živo, prek spleta, na Sotočju ob zaključku 17. Kreativnega tabora Sajeta 2016 ali v Kinu Šiška v Ljubljani. Več na CED Slovenija.

European Light Expression Network: vizualni umetniki vabljeni na rezidenčno bivanje
V okviru mreže European Light Expression Network* je objavljen poziv vizualnim umetnikom za rezidenčno bivanje na Norveškem, v Italiji in Veliki Britaniji. Umetniki bodo imeli možnost ustvarjati svetlobne umetniške projekte na javnih prostorih in sodelovati z znanstveniki oziroma drugimi tehnično usposobljenimi strokovnjaki. Rok za prijavo je22. julij 2016. Več informacij na Curated Place.

Ali ste vedeli, da vsako leto potekajo Dnevi dediščine evropskih pokopališč?
Letošnji so bili med 30. majem in 5. junijem, in sicer pod okriljem mednarodnega Združenja pomembnih evropskih pokopališč (ASCEAssociation of Significant Cemeteries of Europe). Pogrebno podjetje Maribor d. d. je na primer predstavilo svoj projekt »Simboli, zgodbe kulturnega življenja/Symbols, stories of cultural life«*, v okviru katerega je bila izvedena raziskava pojavnosti, zgodb in interpretacij simbolov na pokopališču Pobrežje. Več tukaj.

KUD Sodobnost: Naša mala knjižnica – zaključek projekta
Na poletni oddih gre tudi ekipa projekta Naša mala knjižnica. Sporoča, da so v pravkar končanem šolskem letu veseli sodelovanja kar 12.000 otrok po slovenskih vrtcih, šolah in splošnih knjižnicah. V naslednjem šolskem letu (2016/17) vas ponovno vabijo v družbo odličnih knjig, pripravili bodo izvirne ustvarjalnike, izbirali NAJ bralni kotiček, si z udeleženci izmenjali literarnega junaka, spoznavali Švico in Kanado ter še marsikaj. Več o projektu na CED Slovenija.

SLOGI: Evropska pot zgodovinskih gledališč (Jadranska pot)
Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) je 14. junija 2016 predstavil mednarodni projekt Evropska pot zgodovinskih gledališč (Jadranska pot), ki je prejel podporo programa Kultura (2007–2014), in napovedal mednarodne potujoče razstave Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča. Del projekta je tudi potujoča razstava »Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča«, ki bo oktobra letos pri nas na ogled v Ljubljani.

Exodos Ljubljana: CORNERS Triangle
Med 7. in 18. junijem so se odvila kulturna dogajanja CORNERS* Triangle, umetniške akcije, ki so jih navdihnila občinstva in njihove zgodbe z obrobij Evrope. Več o projektu na CED Slovenija.

Sveže zabeleženo v bazi podprtih projektov na spletu CED Slovenija…

Zveza Društev mladih in kreativnih Tolmin: ECHOES from Invisible Landscapes / Odmevi iz nevidnih krajin
Umetnost in kultura sta bistveni sestavini družbe, ki pomagata krepiti radovednost, domišljijo in medsebojno spoštovanje. Poudarek na odmevih in krajinah poziva lokalne in mednarodne udeležence, naj ponovno premislijo uveljavljene socialne strukture človekovega odnosa do naše okolice. Več o projektu ECHOES from Invisible Landscapes / Odmevi iz nevidnih krajin, prve projektne dejavnosti pa lahko izkusite ob ogledu glasbeno-vizualnega performansa, ki bo 17. julija 2016.

KID Kibla: RISK CHANGE / Tvegaj spremembo
»Migracije so zakon narave: vse se premika, vsi migriramo. Spoštujmo mobilnost človeškega življenja.« je glavno sporočilo štiri letnega projekta Risk Change*. KID Kibla s partnerji na inovativen način preučuje in soustvarja migracijsko politiko v EU in širše. Projekt pokriva področja sodobne interdisciplinarne kulture, umetnosti in ustvarjalnosti v povezavi z znanostjo, zlasti družboslovjem, aplikativnimi znanostmi in IKT. Več na CED Slovenija.

Narodna galerija: HearMe / PrisluhniMi
»Kako mladim približati starejšo umetnost? Kako spremeniti tradicionalne muzeje v sodobne? Kako mlade povezati s starim? Preprosto: poslušajmo jih.« je rdeča nit projekta HearMe/PrisluhniMi*, ki ga bo Narodna galerija koordinirala vse do druge polovice leta 2017. Prisluhnite ji!

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije. 


EU IN KULTURA
Sprejeta strategija za spodbujanje kulturnega sodelovanja v mednarodnih odnosih EU
Kot napovedano aprila letos, je Evropska komisija 8. junija objavila »Sporočilo o mednarodnih kulturnih povezavah«, s katerim je predložila strategijo za spodbujanje kulturnega sodelovanja v mednarodnih odnosih EU. Kultura je lahko ključni akter pri krepitvi mednarodnih partnerstev, meni Komisija. Namen strategije pa je podpreti globalni red, ki temelji na miru, vladavini prava, svobodi izražanja, medsebojnem razumevanju in spoštovanju temeljnih vrednot. Več na spletu EK.

EP CULT o pomenu kulture v mednarodnih odnosih EU, dostopu do financ za MSP in proračunu
Odbora za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta je objavil mnenje za Odbor za zunanje zadeve o izvajanju skupne zunanje in varnostne politike (2016/2036(INI); zanj Angel Džambazki) in osnutek mnenja (predlogi sprememb) o dostopu do finančnih sredstev za mala in srednja podjetja ter povečanje raznolikosti financiranja teh podjetij v uniji kapitalskih trgov (2016/2032(INI); zanj Luigi Morgano). EP CULT je prav tako pozval Odbor za proračun kot pristojni odbor, da v svoj predlog resolucije vključi podporo za programe na področju kulture ter poziva, da se zanje dodelijo zadostna sredstva za prevzem obveznosti in za plačila, da se zagotovi njihovo ustrezno izvajanje (2016/2024(BUD); zanj Bogdan Andrzej Zdrojewski).

Ukrajina v Ustvarjalni Evropi in komplementarne možnosti
V okviru dogodka »Projekt z zgodbo?« in gostovanja ukrajinske gostje Anastasiye Nurzhynske v začetku junija v Ljubljani, je CED Slovenija/Motovila izkoristil tudi priložnost za promocijo regionalnega programa Evropske unije in vzhodnega partnerstva za kulturo in ustvarjalnost (EU-Eastern Partnership Culture and Creativity Programme), kjer predavateljica trenutno deluje kot vodja za komuniciranje. Več na CED Slovenija.


In še vse DRUGO pretočeno …

Program vzhodnega partnerstva išče novinarje in strokovnjake v kulturi
V okviru Regionalnega programa EU-Eastern Partnership Culture&Creativity Programme sta objavljena dva razpisa za izkušene strokovnjake, da (1) izvedejo vrsto delavnic na področju novinarstva v kulturi in (2) pripravijo e-tečaj na temo zbiranja sredstev za kulturne projekte. Rok prijav za oba razpisa je 1. julij 2016. Več o regionalnem programu na CED Slovenija.

BIO 25: DALEČ, TAKO BLIZU – poziv avtorjem
Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) vabi oblikovalce, arhitekte filmske ustvarjalce, grafične oblikovalce, oblikovalce interakcij, ilustratorje, pisce, animatorje, fotografe, raziskovalce in druge interdisciplinarne ustvarjalce k sodelovanju na 25. bienalu oblikovanja (BIO 25). Rok za prijavo je 10. julij 2016. Več na CED Slovenija.

EuropeAid: spodbujanje kulturnih dejavnosti v Libanonu
Evropska komisija je objavila razpis za zbiranje predlogov za kulturne dejavnosti v Libanonu s ciljem spodbujanja razumevanja in dialoga med kulturami (EuropeAid/152087/DD/ACT/LB). Rok za oddajo prijav je s 11. julij 2016 do 12. ure (srednjeevropski čas). Več tudi tukaj.

Razpis EIDHR – Srbija
V okviru Evropskega instrumenta za demokracijo in človekove pravice – EIDHR je objavljen javni razpis, namenjen krepitvi zmogljivosti civilnodružbenih organizacij za učinkovitejše delovanje na področju spodbujanja političnih, državljanskih, ekonomskih, socialnih in kulturnih pravic v Srbiji. Rok za prijavo je 29. julij 2016. Več tukaj; virCNVOS.

Publishing Scotland spodbuja tuje založnike k prevajanju del škotskih avtorjev
Publishing Scotland je objavil razpis za spodbujanje prevodov del škotskih avtorjev (Publishing Scotland Translation Fund). Rok za prijavo je 12. avgust 2016. Več tukaj.

Aksioma vabi ustvarjalce k prijavi umetniških projektov
Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti iz Ljubljane vabi slovenske ustvarjalke in ustvarjalce, stare do 35 let, k prijavi novih umetniških projektov za obdobje 2017–2018. Rok za prijavo je 14. avgust 2016. Več na CED Slovenija.

Pilonova Galerija Ajdovščina vabi mlade umetnike na Goriškem k sodelovanju
V letu, ko obeležujemo 120. obletnico rojstva Vena Pilona, Pilonova Galerija Ajdovščina posebno pozornost namenja mladim ustvarjalcem do 35 let. V tem duhu je objavljeno povabilo za sodelovanje na razstavi »Mladi vizualni umetniki na Goriškem«, ki bo na ogled decembra letos in januarja drugo leto. Javno povabilo je namenjeno mladim ustvarjalcem vseh področij vizualne umetnosti, ki živijo v Goriški regiji in vseh tistih, ki izvirajo iz imenovanega področja, ter aktivno ustvarjajo na področjih vizualne umetnosti. Rok prijave 15. avgust 2016. Za dodatne informacije se obrnite na Majo Marinkovsko (maja.marinkovska@venopilon.com).

Objavljen razpis Interreg Italija–Slovenija – priložnost v kulturni dediščini
V okviru programa Interreg Italija–Slovenija je objavljen razpis za predložitev standardnih projektov, tudi za ohranjanje, varstvo, obnavljanje in razvoj naravne in kulturne dediščine (glej št. 3/2016 6c, 6d, 6f). Rok za oddajo projektov je 14. september 2016 do 15. ure. Več tukaj.


Brskamo in beremo…
EK: Publikacija Creative Europe Networks
Evropske mreže oz. združenja so ključni posredniki informacij in so lahko v veliko pomoč organizacijam pri razširjanju uspešnih zgodb, rezultatov in praks, da dosežejo veliko število strokovnjakov. Evropska komisija v okviru podprograma Kultura trenutno podpira dejavnosti 23 združenj, ki imajo velik doseg: zastopajo več kot 4.000 članskih organizacij. Mreže svojim članom in strokovni javnosti ponujajo različne možnosti za usposabljanje.
V branje priporočamo publikacijo Creative Europe Networks (april 2016), še posebej, če se zanimate za razpis za evropske mreže.

On the Move: publikacije in nasveti za delo v kulturi z begunci in priseljenci
Številne organizacije in mreže v Evropi, vključno z On the Move / IETM, zbirajo, popisujejo, raziskujejo in objavljajo (spletne) informacije o vključevanju beguncev in priseljence v skupnosti preko umetnosti in kulture. Na spletu On the Move vam nudijo zbir informacij na to temo in vas hkrati vabijo, da prispevate objave.

Kultura-novice