Kultura e–novice, 24. julij 2020

/

Pozdravljeni,
polovica leta 2020 je za nami, Motovilin »EU barometer« pa je dosegel že skoraj 2 milijona evrov podpore EU, ki jo je Evropska komisija namenila slovenskemu kulturnemu in ustvarjalnim sektorjem iz programa Ustvarjalna Evropa. Že zdaj vemo, da bo ta znesek višji še vsaj za milijon, ki ga skupaj prejmeta dve evropski platformi s slovenskim koordinatorjem, Future Architecture (MAO) in Versopolis (Beletrina). Poleg tega še čakamo na izide nekaterih razpisov, npr. za Zahodni Balkan in literarno prevajanje.
Zadnjih sedem let je Slovenija zelo uspešno črpala sredstva EU, kar bomo letos jeseni ob izteku aktualnega programa predstavili javnosti ter odločevalcem in uradnikom na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni.
Nekaj zaslug za izjemno uspešnost Slovenije v Ustvarjalni Evropi si pripisuje tudi Motovila. V okviru dejavnosti CED Slovenija domačemu sektorju zagotavljamo celostno podporo: od strokovne podpore v vseh fazah razpisnih postopkov, do intenzivne promocije podprtih organizacij in projektov doma in v tujini. Ob tem posameznikom in organizacijam v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih, vključno z avdiovizualnim, nudimo relevantna znanja in kompetence, brez katerih slovenski prijavitelji v izredno konkurenčnem evropskem sistemu ne bi bili tako uspešni pri črpanju sredstev EU in izvajanju kompleksnih mednarodnih projektov.
Vendar pa, tako kot Ustvarjalna Evropa, tudi CED Slovenija z decembrom 2020 zaključuje svoj cikel delovanja. Upamo, da bomo tudi od leta 2021 dalje sektorju lahko omogočali brezplačno strokovno podporo pri črpanju sredstev EU, možnost dostopa do referenčnih mednarodnih partnerjev, relevantnih strokovnjakov in drugih priložnosti ter zanesljiv smerokaz na poti po labirintih politik in finančnih mehanizmov EU.

Prijazen pozdrav
Vaša ekipa CED Slovenija
ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

Ali ste vedeli, da ima Motovila svoj YouTube kanal?
Posnetke z različnih predavanj, seminarjev, delavnic najdete tukaj. Izpostavljamo najbolj svežo serijo predavanj na temo finančnega menedžmenta. Poleg tega je na kanalu serija t. i. ustvarjalnih zgodb Creative Europe Stories, kjer izpostavljamo uspešne pobude, ki so jih slovenski kulturni izvajalci razvili skupaj s svojimi evropskimi partnerji. Naročite se Motovilin YouTube kanal in ostanite na tekočem!

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Evropska komisija sporoča, da je pilotni projekt i-Portunus doživel velik uspeh. S proračunom v višini 1 milijon EUR je prva shema za podporo mednarodni mobilnosti umetnikov in strokovnjakov v kulturi financirala 337 posameznikov iz uprizoritvenih in vizualnih umetnosti, tudi iz Slovenije. Podpora i-Potunus jim je omogočila, da vzpostavijo mednarodno sodelovanje, se vključijo v rezidenco, sodelujejo na strokovnem usposabljanju ali predstavijo svoje delo v tujini in sodelujejo z lokalnimi skupnostmi. Komisija še sporoča, da bo podobna shema vzpostavljena tudi leta 2021.

Tri mesta v ožjem izboru za Evropsko prestolnico kulture 2026 na Finskem: Oulu, Savonlinna in Tampere. Slovenija bo EPK gostila leto prej. V drugem krogu za naziv EPK 2025 so Ljubljana, Nova Gorica, Piran in Ptuj. Katero mesto bo prevzelo laskavi naslov, bo morda znano že konec leta.

RAZPISI

MJU bo sofinanciralo projekte NVO s podporo programov EU
Skupna akcija Društva slovenskega animiranega filma in zavoda Motovila, v kateri smo povezali prejemnike podpore Ustvarjalna Evropa, da so Ministrstvo za javno upravo opozorili na pomen nacionalnega sofinanciranja projektov s podporo EU, je obrodila sadove.
Ministrstvo je 10. julija 2020 objavilo javni poziv za sofinanciranje projektov NVO, izbranih na razpisih EU. Predmet javnega poziva (UL RS, št. 26/19 z dne 26. 4. 2019) je sofinanciranje finančnega prispevka za projekte NVO, ki so bili izbrani na razpisih, sofinanciranih iz (i) proračuna EU, vključno z Ustvarjalno Evropo, in (ii) s strani Urada za finančni mehanizem, EFTA.
Rok za oddajo prijave je 17. avg. 2020.

Izteka se rok na razpis Platforma za čezmejno distribucijo evropskih uprizoritvenih del
Glavni cilj razpisa za oddajo ponudbe (tender) je oblikovati platformo in preizkusiti distribucijsko shemo na področju uprizoritvenih umetnosti. Rok za oddajo ponudb je 31. julij 2020.

Razpis Music Moves Europe: Inovativna podporna shema za trajnostni glasbeni ekosistem
Kot del pripravljalnega ukrepa »Music Moves Europe: Krepitev evropske glasbene raznolikosti in talenta« s proračunom v višini 2,5 milijona EUR je objavljen razpis (EAC/S15/2020) za zbiranje predlogov, ki naslavlja potrebo za podporo zelenega, digitalnega, pravičnega in prožnega okrevanja evropskega glasbenega ekosistema ter njegov trajnostni razvoj po koronakrizi. Rok je 15. sept. 2020.

Razpis za nagrado EU za kulturno dediščino Europa Nostra / European Heritage Award 2021
Nagrada se podeljuje za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine v štirih kategorijah, in sicer za konzervatorstvo, raziskave, zasluge posameznikov ali organizacij ter za izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje. Rok za oddajo vlog na razpis je 1. okt. 2020.

Poziv strokovnjakom za podporo evropskim prestolnicam kulture
Projektni konzorcij (AEIDL, CAE, Interarts in ENCATC) išče strokovnjake z različnih področij (npr. razvoj občinstva, reševanje konfliktov, intelektualna lastnina, vodenje projektov, komuniciranje), ki bi pomagali zadovoljiti ključne potrebe po krepitvi zmogljivosti za izvedbo projekta Evropske prestolnice kulture. Spletna prijavnica bo odprta do konca februarja 2022.

Rezultati razpisa Kultura za Zahodni Balkan (EACEA 39/2019) naj bi bili znani konec avgusta, sporoča Izvajalska agencija EACEA.

DOGODKI

Junija in julija smo uspešno organizirali dva spletna seminarja pod naslovom Občinstvo v ospredju. Predavala je Julie Aldridge (UK), strokovnjakinja in svetovalka za poslovno načrtovanje, trženjsko strategijo in organizacijski razvoj. Preverite, kaj bi bilo treba spremeniti, da bomo bolje izpolnili pričakovanja obiskovalcev, premagali strahove in spodbudili ljudi, da se vključijo v novo resničnost?

Za vse, ki ste zamudili, ali bi želeli poglobiti znanje, NAPOVEDUJEMO serijo spletnih delavnic
4 faze razvoja 360-stopinjske strategije občinstva:
25. avgust / 15. september / 7. oktober / 4. november, 10.00–13.00.

Število mest za paket štirih usposabljanj je omejeno na 10 organizacij. PRIJAVA do 24. avg. do 12. ure oz. zapolnitve mest. Usposabljanje v angleškem jeziku je plačljivo. Kotizacija za štiri srečanja znaša skupaj 75 EUR* na organizacijo. PRIJAVA in VEČ INFORMACIJ.

*Siceršnja vrednost tovrstnega usposabljanja na organizacijo znaša 560 EUR. Motovila vam omogoča več kot 80 % prihranek in prispeva k razvoju vaše organizacije.

Konec junija smo izvedli tudi prvi spletni pogovor pod naslovom Vgrajevanje plana B v mestne kulturne strategije. Z nami so bili Mateja Demšič, Vodja oddelka za kulturo, Mestna občina Ljubljana, Alexandra Sabino, Svetovalka namestnika župana za kulturo, Mesto Lizbona in Vuk Radulović, Vodja sektorja za mednarodno sodelovanje, Fundacija Novi Sad 2021, ki so razpravljali o začasnih ukrepih in dolgoročnih premislekih o kulturnih strategijah mest. Priporočamo ogled celotnega pogovora!

Poleg tega NAPOVEDUJEMO še dva spletna pogovora v ciklu Plan B za kulturne politike evropskih mest, ki jih moderira priznani mednarodni strokovnjak za kulturne politike in razvoj ustvarjalnih mest, Ragnar Siil:
(i) Prenos kulturnih vsebin na splet v času krize in po njej, 8. september
(ii) Kultura v javnem prostoru v času krize in po njej, 1. oktober

Poročamo … Nazaj k osnovam finančnega menedžmenta
Na junijski cikel usposabljanj Nazaj k osnovam: Finančni menedžment smo povabili domače in tuje strokovnjake za strateški in finančni razvoj organizacij, ki nas nagovarjajo k osnovnemu premisleku pristopa do pridobivanja sredstev in vodenja projektov. Kolikokrat se (pravočasno) vprašamo in ali si znamo odgovoriti, kako se naša ekipa loteva prijave na razpise za sofinanciranje projektov?
Več tukaj.

PODPRTI PROJEKTI

Problemi s postopkom validacije PIC / LEAR?
Kar nekaj prijaviteljev, ki je bilo izbranih na zadnjih razpisih Ustvarjalne Evrope, javlja težave v postopku validacije svoje številke PIC in zastopnika organizacije (LEAR). Predstavniki Izvajalske agencije EACEA svetujejo, da se novi prejemniki podpore Ustvarjalna Evropa v takih primerih obrnete neposredno na svojega skrbnika pogodbe (project officer).

Vsak dan 8. marec: Učne metode in gradiva za enake možnosti
Mesto žensk v sklopu projekta Women on Women (WoW) 1. okt. 2020 organizira posvet za strokovne delavke osnovnih (zadnja triada), srednjih in poklicnih šol. Posvet je osredotočen na raznolike, aktivne in usmerjene metode, učna gradiva in pripomočke za zagotavljanje enakih možnosti deklet in fantov med šolanjem ter v poklicnem in javnem življenju. Prijave za udeležbo je možna do 7. sept.

Poziv za plesne koreografe
Ali ste vedeli, da zavod En-Knap in njegov direktor Iztok Kovač že od samega začetka aktivno sodelujeta pri izbiri vsakoletnega programa evropske platforme Aerowaves? Plesni koreografi, preverite aktualni poziv, ki je odprt do 16. sept. 2020.

Ali lahko sodobna umetnost zadovolji potrebe običajnega človeka?
To je naslov umetniškega projekta dvojca Monotremu, ki ga sestavljata Laura Borotea in Gabriel Boldiș. Umetnika sta zasnovala letak, na katerem ponujata večplasten odgovor na izhodiščno vprašanje, ob tem pa odpirata še več vprašanj. Letak pa ima še drugo funkcijo. Služi kot brezplačna vstopnica za enkratni obisk Umetnostne galerije Maribor med julijem 2020 in majem 2021. Umetniško delo je namreč del mednarodnega projekta Umetnost in dobro počutje, ki naslavlja odnos med umetnostjo in počutjem, oziroma kako uživanje različnih oblik umetnosti vpliva na zdravje, tako duševno kot fizično.

Na spletu CED Slovenija smo posodobili vizitke projektov Literatura proti nacionalizmu(založba Goga), Future Architecture (Muzej za arhitekturo in oblikovanje) in Versopolis (Beletrina).

*Projekti s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

In še vse DRUGO pretočeno …

#odprti za kulturo – Postanite del kampanje!
Prenesite logotip kampanje in z njim opremite svoja družabna omrežja ter spletne strani. Označujte svoje objave z #odprtizakulturo. Sporočite na info@odprti.si, da se kot organizacija pridružujete kampanji. Podpirajte kulturo in umetnost ter se udeležujte dogodkov. Več informacij tukaj.