Kultura e–novice, 23. september 2016

/
Pozdravljeni,
Jezik, jezik, jezik … Zarečene besede se največ poje. A koga tokrat kriviti? Že nekajkrat napovedani razpisi podprograma Kultura tudi ob odpošiljanju te številke še vedno zamujajo. Kdaj bodo objavljeni? Menda … v kratkem. Vsekakor vas bomo nemudoma obvestili.
Veseli pa smo objave novega razpisa Javne agencije za knjigo RS, ki bo sofinancirala projekte s podporo Ustvarjalne Evrope s področja knjige. Evropska komisija bo izbrane uspešne projekte Ustvarjalna Evropa 27. oktobra povabila v Bruselj na konferenco »Showcase«. Že 14. oktobra pa EK, skupaj s Svetom Evrope, vabi na predstavitev novega orodja za merjenje kulture in demokracije.
Doma se končuje Svetlobna gverila, tokrat v Celju, in prihaja SONICA. Še vedno lahko preverite znanje o lutkarski preteklosti in predstavite fotozgodbo svoje soseske, raziščete Skupne prostore na Novih Fužinah ali raznolikosti v književnosti pri Cankarjevi založbi.
Razpisi zamujajo, smo pa zato še pred jesenjo dobili novo strategijo za kulturno diplomacijo EU. Toplo priporočamo, da jo natančno preberete še preden bodo objavljeni zamudniški razpisi – strategijo bo namreč pametno povezati s cilji vašega novega evropskega projekta, za branje pa vam po objavi razpisov ne bo ostalo veliko časa!
Ali ste vedeli, da je 26. september evropski dan jezikov? Morda takrat že beremo razpisno besedilo za projekte sodelovanja 2017. Vsaj v treh delovnih jezikih Evropske unije.
 

Prijetno branje,
ekipa Motovile / CED Slovenija

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)
Komisija predlagala Evropsko leto kulturne dediščine 2018
Shaping European Cities v Benetkah, 28. oktober
Konferenca v Pragi RE: AUDIENCE 2016, 3.–4. november
Prispevajte k vmesni oceni Ustvarjalne Evrope
RAZPISI
Razpisi za podprogram Kultura zamujajo
JAK objavil javni poziv za sofinanciranje projektov UE na področju knjige
Europa Nostra: Še vedno lahko predlagate izjemne dosežke na področju kulturne dediščine
Dopolnite tematsko zbirko na platformi Europeana
DOGODKI
O dosežkih Ustvarjalne Evrope v Bruslju, 27. oktober
Motovila gosti informacijske pisarne v Sloveniji, 4. oktober
CED na poti oktobra: Skopje in Bruselj
Zmaj ‘ma mlade gostil Ustvarjalno Evropo – poročamo iz Postojne
ISKANJE PARTNERJEV
Preverite nove ponudbe iz Španije, Srbije, Poljske, Madžarske, Hrvaške, Romunije, Italije, Bosne in Hercegovine, Gruzije in Cipra.
PODPRTI PROJEKTI
Forum Ljubljana: Svetlobna gverila tokrat v Celju
MoTA sporoča: Prisluhnite! Prihaja SONICA.
LGL: Kako dobro poznate lutkarsko preteklost?
UIRS: Sodeluj na fotografskem natečaju »Fotozgodba naše soseske«
MAO: Skupni prostori – konstelacija mikrointervencij na Novih Fužinah
Cankarjeva založba spodbuja raznolikosti v književnosti tudi na spletu
MG razstavlja v Moskvi: NSK od Kapitala do kapitala
Mladinska knjiga gostila Muriel Barbery
Vilenica v središče postavila Latvijo
KUD Sodobnost: Naša mala knjižnica stopa v novo šolsko leto
EU IN KULTURA
Ali ste vedeli, … da je 26. september evropski dan jezikov?
Novo orodje za merjenje kulture in demokracije
EP CULT za začetek jeseni o avdiovizualnih medijskih storitvah
In še vse DRUGO pretočeno …
MK: razpis za sofinanciranje projektov kulturno-umetnostne vzgoje (gledališče in film)
CMEPIUS: Povabilo za pridobitev Evropskega jezikovnega priznanja 2016
Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine: 1.–8. oktober
Prijavite svoj prispevek in sodelujte na mednarodni konferenci »Heritages of Migration«, Argentina, april 2017
ArtsLink Awards 2017: poziv umetnikom in kulturnim menedžerjem
SVRK: Javni razpis za Interreg V–A Slovenija – Hrvaška
Brskamo in beremo…
Novi primeri dobrih praks projekta »Cultural and creative spillovers research«
IFACCA: poročilo »D’Art 49: International Culture Networks« (2016)

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Komisija predlagala Evropsko leto kulturne dediščine 2018
Komisija je napovedala številne prireditve, izobraževanja in kampanje ozaveščanja ohranjanja dediščine. Dejavnosti v okviru predlaganega evropskega leta so priložnost za odgovore na izzive, ki pestijo področje dediščine, in sicer zmanjševanje javnih proračunov v kulturi, upadanje zanimanja za sodelovanje pri tradicionalnih kulturnih dejavnostih, okoljskih vplivov, digitalizacije dediščine ipd. Več na CED Slovenija.

Shaping European Cities v Benetkah, 28. oktober
Na mednarodni arhitekturni razstavi La Biennale di Venezia bodo konec oktobra razpravljali o sodobni arhitekturi in kulturni dediščini, o pomenu javnega prostora za mesto ter podelili nagrado YTAA za mlade nadarjene arhitekte. Dogodek Shaping European Cities pripravljata Evropska komisija in Fundacija Mies van der Rohe. Več na CED Slovenija.

Konferenca v Pragi RE: AUDIENCE 2016, 3.–4. november
Ali veste, kako oblikovati strategijo razvoja občinstev? Morda bi vam bila v pomoč udeležba na mednarodni konferenci RE: AUDIENCE 2016, ki jo v začetku novembra pripravlja češki CED. Priporočamo, saj gre tudi za prednostno nalogo v okviru vseh razpisov Ustvarjalne Evrope! Več na CED Slovenija.

Prispevajte k vmesni oceni Ustvarjalne Evrope
Program Ustvarjalna Evropa je »na pol poti« do svojega zaključka leta 2020. Po mnenju Komisije je zdaj čas za vmesno oceno programa, ki bo služila kot podlaga za pripravo naslednje generacije programa financiranja za kulturne in ustvarjalne sektorje. Komisija je za podajo skupne ocene deležnikov v kulturnih in ustvarjalnih sektorjev pooblastila zunanjega izvajalca, tj. ICF International. Zdaj je priložnost – drznite si podati oceno! Več na CED Slovenija.

RAZPISI 

Razpisi za podprogram Kultura zamujajo
Evropska komisija še ni objavila razpisov za projekte sodelovanja, evropske mreže in evropske platforme. Rečeno je, da naj bi bil razpis za projekte sodelovanja 2017 objavljen v »kratkem«. Zamuda sicer pomeni kasnejši rok za oddajo vlog, vendar iz EACEA tudi sporočajo, da naj bodoči prijavitelji s pripravami nikar ne čakajo na objavo razpisa! Spremljajte splet CED Slovenija ali Izvajalske agencije EACEA, kjer boste sproti obveščeni o vseh novostih v zvezi z razpisi 2017.

JAK objavil javni poziv za sofinanciranje projektov UE na področju knjige
Javna agencija za knjigo RS bo sofinancirala (JP10–USTVARJALNA-EVROPA–2016) projekte s podporo programa EU Ustvarjalna Evropa s področja knjige. Upravičeni prijavitelji so tisti, katerih projekti so bili na razpisih podprogram Kultura izbrani med leti 2014 in 2016 ter v letu 2016 še trajajo. Javni poziv bo odprt do porabe sredstev, vendar najdlje do 31. oktobra 2016. Več na CED Slovenija.

Še vedno lahko predlagate izjemne dosežke na področju kulturne dediščine v Evropi
Vse do 1. oktobra 2016 Europa Nostra zbira predloge za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine v Evropi. Nagrade se podeljujejo v štirih kategorijah, in sicer za (1) konzervatorstvo, (2) raziskave, (3) zasluge posameznikov ali organizacij ter (4) izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje. V letu 2017 bodo nagrado podelili tridesetim izjemnim projektom in pobudam, sedem nagrajencev bo prejelo denarno nagrado v višini 10.000 evrov. Prav tako bodo podelili nagrado po izboru javnosti.

Dopolnite tematsko zbirko na platformi Europeana
Evropska komisija je objavila poziv CEF Telecom Call – Europeana – CEF-TC-2016-3 za dopolnitev zbirke Europeane z namenom podpore ohranjanja tematskih zbirk umetniških predmetov evropskega pomena. Rok za prijave je 15. december 2016 do 17. ure po srednjeevropskem času. Več o razpisu na spletu INEA (Innovation and Networks Executive Agency). Oglejte si tudi virtualni informativni dan z dne 22. septembra 2016, tukaj ali tukaj (skupaj z dnevnim redom).

DOGODKI 

O dosežkih Ustvarjalne Evrope v Bruslju!
Evropska komisija organizira konferenco Creative Europe Showcase conference – osrednji letni dogodek, s katerim želi poudariti rezultate in dosežke projektov Ustvarjalna Evropa. Vabljeni v Bruselj (BOZAR), 27. oktobra 2016. Več na CED Slovenija.

Motovila gosti informacijske pisarne v Sloveniji
V sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji bo v začetku oktobra Motovila (CED Slovenija) gostila delovno srečanje mreže informacijskih pisarn Evropske komisije v Sloveniji. Glavni poudarek srečanja bo iskanje sinergij med CED in drugimi mrežami iz perspektive kulture in filma.

CED na poti oktobra: Skopje in Bruselj
Ekipa CED Slovenija bo oktobra gostovala pri makedonskih kolegih CED (Skopje, 13.–14. okt.) in se nato izobraževala ter mrežila v Bruslju (25.–26. okt.: Srečanje mreže CED in 27. okt.: konferenca Showcase).

Zmaj ‘ma mlade gostil Ustvarjalno Evropo – poročamo iz Postojne
Ideja, partnerji, cilji, izvedba, trajnost in sofinanciranje so ključne besede za pripravo in uspešno izvedbo mednarodnega projekta. V prijetnem vzdušju je minila še ena delavnica Ustvarjalne Evrope, tokrat v Postojni. Nadejamo se uspešnih projektov iz Primorsko-notranjske regije! Več na CED Slovenija.

ISKANJE PARTNERJEV 

Ali ste se že povezali z vsaj dvema partnerjema (organizacijama) iz različnih držav članic Ustvarjalne Evrope? Pri razpisu za projekte sodelovanja je to pogoj. Če vam manjkajo partnerji, preverite nove partnerske ponudbe, ki smo jih prejeli iz Španije (Fundación Ramón Rey Ardid – FRRA, Píñar Town Hall, Ayuntamiento de Cartagena), Srbije (Heartefact Fund), Poljske (Industrial Foundation, Association ON/OFF), Madžarske (MATEHETSZ), Hrvaške (Tourist Board of the city of Slavonski Brod), Romunije (Centrul Cultural “Dunărea de Jos” Galați), Italije (GAER Giovani Artisti Emilia Romagna, Unione Nazionale Proloco d’Italia – Veneto Region), Bosne in Hercegovine (Association Bajka), Gruzije (Studio L) in Cipra (Urban Gorillas).

PODPRTI PROJEKTI 

Forum Ljubljana: Svetlobna gverila tokrat v Celju
Potem, ko je med majem in junijem svetila v Ljubljani, bo zdaj Svetlobna gverila do 23. septembra gostovala še v Celju. Program serije svetlobnih intervencij v javnih prostorih je del projekta Spectrum 16 – Transnational Light*, pri katerem kot partner sodeluje Forum Ljubljana. Ne zamudite! Več na CED Slovenija.

 MoTA sporoča: Prisluhnite! Prihaja SONICA.
Ekipa Muzeja tranzitornih umetnosti (MoTA) bo med 27. septembrom in 1. oktobrom v Ljubljani z zvokom in svetlobo napolnila mesto, ozvočila ulice in stavbe, z laserji prepredla filmsko platno, zadimila Kino Šiška in preglasila Celovško cesto. Festival SONICA, ki letos v središče postavlja zvok in arhitekturo, je del platforme SHAPE*. Vabljeni! Več na CED Slovenija.

 LGL: Kako dobro poznate lutkarsko preteklost?
Ali ste vedeli, da si je lutkarstvo v umetniškem smislu svoje pravo mesto začelo utrjevati šele po koncu prve svetovne vojne, ko so spremembe v gospodarstvu in družbi omogočile novo ustvarjalnost, načine izražanja in intelektualna stališča? Lutkovno gledališče Ljubljana vas vabi na potujočo razstavo Iz zaodrja: pionirji evropskega lutkarstva*, ki bo do 2. oktobra 2016 na ogled v galeriji Kresija. Več na CED Slovenija.

UIRS: Sodeluj na fotografskem natečaju »Fotozgodba naše soseske«
Vabljeni, da v fotografski objektiv ali v objektiv pametnega telefona ujamete podobo iz vaših/naših velikih stanovanjskih sosesk in soustvarite foto album oziroma tematsko zbirko fotografij današnjega stanja sosesk v Sloveniji in drugod. Natečaj, ki je odprt do 31. oktobra 2016, je del projekta Humana mesta: izzivanje merila mesta*, pri katerem kot partner sodeluje Urbanistični inštitut Republike Slovenije. Več o natečaju na CED Slovenija.

MAO: Skupni prostori – konstelacija mikrointervencij na Novih Fužinah
Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) vabi na razstavo Skupni prostori – konstelacija mikrointervencij na Novih Fužinah, ki bo na ogled do 1. oktobra prihodnje leto. Otvoritev sovpada z uvodnim dogodkom 25. bienala oblikovanja Daleč, tako blizu, razstava pa je sicer del programa platforme Future Architecture* – prve vseevropske platforme arhitekturnih muzejev, festivalov in producentov.

Cankarjeva založba spodbuja raznolikosti v književnosti tudi na spletu
Cankarjeva založba je na svojih spletnih straneh v slovenskem in angleškem jeziku predstavila avtorje, prevajalce in knjige, ki so izšle v okviru projekta Spodbujanje raznolikosti v književnosti / We Need Witnesses*. Na spletu so dodane tudi povezave na medijske objave o izdanih knjižnih delih in avtorjih. Odličen multiplikativni promocijski učinek za Ustvarjalno Evropo! O projektu tudi na CED Slovenija.

MG razstavlja v Moskvi: NSK od Kapitala do kapitala
Moderna galerija (MG+MSUM) sporoča, da bo do 9. decembra letos v Muzeju sodobne umetnosti Garage v Moskvi na ogled razstava NSK od Kapitala do kapitala. Neue Slowenische Kunst – dogodek zadnjega desetletja Jugoslavije, ki je del petletnega projekta Rabe umetnosti – dediščina let 1848 in 1989 s podporo programa Kultura (20072013).

Mladinska knjiga gostila Muriel Barbery
Mladinska knjiga je septembra v Kopru in Ljubljani pripravila srečanje z Muriel Barbery, avtorico uspešnice Eleganca ježa, ki je predstavila svoj novi roman Življenje vilinov, ki je bil preveden v okviru projekta Povej mi svojo zgodbo*. Več na CED Slovenija.

DSP: Vilenica v središče postavila Latvijo
Društvo slovenskih pisateljev je v začetku septembra pripravilo že 31. Mednarodni literarni festival Vilenica. Pod okriljem projekta Skupaj v besedi / Sharing the Wor(l)d* je DSP gostil tudi dva literarna kritika iz Slovenije in Hrvaške, ki sta se udeležila festivalskih dogodkov, intervjuvala avtorje, pisala prispevke in poročala o dogajanju na festivalu. Več na CED Slovenija.

KUD Sodobnost: Naša mala knjižnica stopa v novo šolsko leto
S pričetkom šolskega leta 2016/17 se začenja nova sezona projekta Naša mala knjižnica. KUD Sodobnost, ki je za omenjeni projekt prejel podporo Ustvarjalne Evrope, bo tudi letos pripravil številne dejavnosti za otroke, ki bodo branje naredile še zanimivejše. Več o projektu tudi na CED Slovenija.

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

EU IN KULTURA

Ali ste vedeli, da … je 26. september evropski dan jezikov?
Evropski dan jezikov lahko praznujete tudi z Evropsko komisijo na številnih brezplačnih dogodkih v Ljubljani, med 23. in 30. septembrom. EU ima 28 držav članic, 24 uradnih jezikov, med katerimi je od leta 2004 tudi slovenščina, in tri pisave. Poleg tega se v EU govori več kot 60 regionalnih in manjšinskih jezikov. Več preberete na CED Slovenija.

Novo orodje za merjenje kulture in demokracije
Svet Evrope in Evropska komisija bosta v Bruslju (Hotel Bloom), 14. oktobra 2016, predstavila novo metodološko orodje za vrednotenje kulture (Indicator Framework on Culture and Democracy), ki bo predvsem v pomoč oblikovalcem politik in raziskovalcem pri statičnih analizah kulturnih politik. Več na CED Slovenija.

EP CULT za začetek jeseni o avdiovizualnih medijskih storitvah
Odbor za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta naslednjič zaseda v Bruslju, 26. septembra. Takrat bo tudi javna razprava o reviziji direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki jo lahko spremljate v živo.

In še vse DRUGO pretočeno …

MK: razpis za sofinanciranje projektov kulturno-umetnostne vzgoje (gledališče in film)
Ministrstvo za kulturo je v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020 objavilo javni razpis »Razvoj inovativnih učnih okolij in prožnih oblik učenja za dvig splošnih kompetenc na področju kulture« (JR ESS RIUO 2016–2021). MK bo sofinanciralo projekte kulturno-umetnostne vzgoje, in sicer na dveh deficitarnih področjih v vzgojno izobraževalnem prostoru: gledališče in film. Rok za oddajo vlog je 26. september 2016.

CMEPIUS: Povabilo za pridobitev Evropskega jezikovnega priznanja 2016
Ste javna ali zasebna organizacija in izvajate nacionalne/regionalne/mednarodne aktivnosti, ki spodbujajo večjezičnost, krepijo zavedanje o pomenu znanja tujih jezikov in naslavljajo eno izmed naslednjih evropskih prioritet: 1. večjezične šole in razredi – sprejemanje raznolikosti v šolah; 2. jezikom prijazna družba – priložnostno učenje jezikov? Če je vaš odgovor da, za več preverite na CMEPIUS. Rok za prijavo je 30. september 2016.

 Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine: 1.–8. oktober
Obiščite številne brezplačne dogodke v času evropskih dni kulturne dediščine. Letošnja tema, DedIŠČIna OKOli nas, nagovarja dediščinske skupnosti, sporoča ZVKDS.

 Prijavite svoj prispevek in sodelujte na mednarodni konferenci »Heritages of Migration«: Argentina, april 2017
Združenje ENCATC opozarja na mednarodno konferenco Heritages of Migration: Moving Stories, Objects and Home, ki bo prihodnje leto od 6. do 10. aprila v Buenos Airesu (Argentina). Konferenca vabi k sodelovanju in razpravam raziskovalce iz številnih disciplin, npr. antropologije, arheologije, umetnostne zgodovine, arhitekture, zgodovine, literarnih ved, medijskih študij, popularne kulture, turizma. Rok za oddajo prispevka je 14. oktober 2016.

 ArtsLink Awards 2017: poziv umetnikom in kulturnim menedžerjem
CEC ArtsLink s programom ArtsLink podpira izmenjave umetnikov in kulturnih menedžerjev iz ZDA in dežel srednje in vzhodne Evrope, Rusije in Evrazije. Trenutno je odprt razpis za (i) rezidenčno bivanje (jesen 2017) za področje uprizoritvenih umetnosti in literature. Rok za prijavo je 15. oktober 2016. (ii) Umetniki vseh umetniških zvrsti in kulturni menedžerji iz nevladnih, neprofitnih organizacij in javnih ustanov pa lahko do 5. decembra 2016 oddate vlogo za neodvisne projekte. Več na CED Slovenija.

SVRK: Javni razpis za Interreg V–A Slovenija – Hrvaška
SVRK je objavil drugi rok za predložitev vlog v okviru programa Interreg V–A Slovenija – Hrvaška, ki bo potekel 14. novembra 2016 ob 12.00 uri. Razpis je namenjen tudi aktivnemu ohranjanju dediščine preko trajnostnega turizma. Za več glej tukaj.

Brskamo in beremo…

Novi primeri dobrih praks projekta »Cultural and creative spillovers research«
Iz Evropske kulturne fundacije (ECF) sporočajo, da so na spletu objavili nove primere dobrih praks učinkov prelivanja (spillover) javnih naložb v umetnosti, kulturi in ustvarjalnih industrijah v Evropi. Če še niste, ste vabljeni tudi k branju publikacije Cultural and creative spillovers in Europe: Report on a preliminary evidence Review, ki je dostopna tudi prek CED Slovenija.

IFACCA: poročilo »D’Art 49: International Culture Networks« (2016)
IFACCA je objavila poročilo mednarodnih mrežah v kulturi, in sicer kako delujejo, se financirajo, kdo so člani, kaj počnejo, kakšni so poslanstvo, izzivi in vizije mreže. Morda vas poročilo navdihne k (aktivnemu) članstvu v eni od številnih mednarodni mreži! Vsekakor ponujajo odlično priložnost za iskanje mednarodnih partnerjev.

Kultura-novice