Kultura e–novice, 23. november 2018

/
Onkraj horizontov v Mariboru. Foto: Toni Poljanec.

Pozdravljeni,
bliža se rok za oddajo vlog na razpis Kultura za projekte sodelovanja 2019 (11. dec. 2018). Za prijavitelje in njihove partnerje imamo nekaj napotkov, kaj naj upoštevajo pri pripravi projektne vloge na razpis. Preverite tudi 10 nasvetov za krepitev veščin pisanja in pripovedovanja zgodb, ki jih priporoča Jana Renée Wilcoxen.
Kako je s projekti sodelovanja v praksi, se lahko prepričate še ta mesec. Če si »sposodimo Bunker«, ste npr. vabljeni na »presečišče lokalnega in globalnega v Maribor«. Danes (23. nov.) se začenja festival Lumina (Društvo Hiša!), jutri (24. nov.) ste vabljeni na razstavo Osebno / Personal v KIBLA PORTAL. Prihodnji teden, 27.–29. nov., se začne Drugajanje (Bunker) in 28. nov. vrata odpira mednarodna razstava Evropske ženske v arhitekturi in oblikovanju (ZRC SAZU).
Letošnjo neverjetno bero uspehov bomo vsaj dvakrat podčrtali ob zaključku leta na »Uspešno … ustvarjalno 2018«, 12. dec. v Ljubljani. Uspehom na razpisu za projekte sodelovanja bomo pripisali še odlične rezultate za projekte leposlovnega prevajanja ter dodali posebno omembo pisateljice Lidije Dimkovske na EUPL natečaju za kratke zgodbe. Poročamo v naslednji številki e-novic.

Ker pa vsi ti uspehi niso kar samoumevni, je prav da vsake toliko skupaj naredimo nekaj hrupa, da se bo slišal tudi glas kulturnih in ustvarjalnih sektorjev! Spomnimo odločevalce javnih politik na vrednost in vrednote kulture, doma in na EU ravni. Evropski svet bo 13.–14. dec. obravnaval proračun EU za obdobje po letu 2020. Združenje Culture Action Europe (CAE) je pripravilo predlogo pisma, ki ga lahko pošljete predstavnikom ministrstev, zlasti finančnemu ministru, zunanjemu ministru in ministru za kulturo. V podporo kampanji in kot član CAE je pismo v slovenščino prevedel Zavod Motovila. Zdaj je čas, da spomnimo odločevalce, naj podprejo večji proračun za kulturo! 

Prijeten dan,
vaša ekipa CED Slovenija
©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Kosovo v Ustvarjalni Evropi
Sporazum o sodelovanju Kosova v Ustvarjalni Evropi, podpisan 5. jun. 2018, je septembra letos vstopil v veljavo, je sporočila Evropska komisija. Pomeni, da so kulturni izvajalci iz Kosova upravičeni do polnopravnega sodelovanja v programu in s tem tudi na razpisu za projekte sodelovanja 2019. V podprogramu MEDIA so upravičeni le do shem za usposabljanje, festivale, filmsko izobraževanje in dostop do trgov.

RAZPISI

Bliža se rok za oddajo vlog na razpis Kultura za projekte sodelovanja 2019
Rok za prijave je 11. dec. 2018 do 12. ure (CET). Aktualni razpis (EACEA 34/2018) prinaša nekatere spremembe. Tukaj svetujemo, kaj naj upoštevajo prijavitelji (in njihovi partnerji) pri pripravi projektne vloge na razpis. Če želite individualno svetovanje z našo ekipo, čimprej rezervirajte termin!

Aktivnosti za krepitev izvedbenih zmogljivosti nosilcev naziva EPK
Generalni direktorat Evropske komisije za izobraževanje in kulturo (DG EAC) je objavil poziv za izbor koordinatorja aktivnosti na področju krepitve zmogljivosti za bodoče evropske prestolnice kulture. Rok za prijavo je 16. jan. 2019.

DOGODKI


Napovedujemo srečanje Uspešno … ustvarjalno 2018 // Ljubljana, 12. dec. 2018 ob 11.00

Ob zaključku leta Motovila vabi predstavnike organizacij, ki so v obdobju 2014–2018 uspešno pridobili podporo programa EU Ustvarjalna Evropa, z namenom, da se spoznajo, izvejo, kaj kdo počne, se mrežijo in predstavijo svoje delo, želje, pomisleke in načrte. Vse to v kar se da sproščenem vzdušju, ki pritiče zaključku leta. Na povabilo.

Noč evropskega filma // Ljubljana, 5. dec. 2018 ob 19.00
Vabljeni na brezplačen ogled filmske projekcije »Samouni Road« (r. Stefano Savona). Po projekciji sledi pogovor in druženje … Prvo Noč evropskega filma organizirajo Motovila (CED Slovenija), Kinodvor – Mestni kino in festival Animateka. Gost dogodka je CED Portugalska.

Poročamo …
Na začetku novembra smo organizirali tehnično delavnico za projekte sodelovanja 2019. Mateja Lazar in Maša Ekar sta udeležence vodili skozi smernice aktualnega razpisa in predstavili kulturno-politične prioritete EU, postopek e-prijave in napotke za izpolnjevanje razpisne dokumentacije, tj. vsebinski in finančni del prijavnice. Tukaj je poročilo in napotki za prijavitelje na razpis, ki se zaključi 11. dec. 2018 ob 12.00.

10 nasvetov za krepitev veščin pisanja in pripovedovanja zgodb
Sredi oktobra je Motovila v sodelovanju s Centrom za kreativnost, MAO, v prostorih projektne pisarne centra v Mariboru organizirala seminar o inovativnih pristopih komuniciranja v kulturi. V branje priporočamo 10 nasvetov, ki jih predlaga Jana Renée Wilcoxen. Dobrodošlo, če pripravljate projektno vlogo, npr. na razpis Kultura za projekte sodelovanja 2019.

Foto utrinki študijskega obiska Onkraj horizontov: fokus Ukrajina
Motovila je med 15. in 19. okt. 2018 organizirala študijski obisk za skupino umetnikov, kulturnih menedžerjev in kustosov iz Ukrajine z namenom krepitve mostov v kulturi med Slovenijo in regijo onkraj Evropske unije. Medtem ko pripravljamo poročila in urejamo gradiva z dogodkov, ki smo jih pripravili v sklopu študijskega obiska pod naslovom Onkraj horizontov: fokus Ukrajina, ste vabljeni k ogledu foto utrinkov. Če pripravljate prijavo na razpis za projekte sodelovanja 2019 in potrebujete partnerja iz Ukrajine, vam lahko pomagamo.

ISKANJE PARTNERJEV

Za sodelovanje pri projektih sodelovanja preverite PARTNERSKE PONUDBE iz Belgije (La Vénerie), Finske (Department of Film and Media – Arts Academy, Turku University), Hrvaške (Pregrada Municipal Museum, Radboa Museum), Italije (Centro Diego Fabbri), Moldavije (Centre of Urbanism), Romunije (Ethnographic Museum of Transylvania), Tunizije (Association “Hayyou’Raqs) in Ukrajine (Vinnytsia Regional Development Agency).

PODPRTI PROJEKTI

Lumina v Mariboru
Društvo Hiša! v sklopu projekta LUCity* v petek, 23. nov. 2018, otvarja festival Lumina. Ne zamudite svetlobne postavitve, ki razkrivajo Židovski, Rotovški in Slomškov trg v drugačni, bolj čarobni luči. Zasnovali jih bodo umetniki iz Italije, Portugalske, Velike Britanije in Slovenije, s pomočjo vilink in vilincev Društva Hiša! V petek vrata odpira tudi Vilinsko mesto, ki ga Hiša! ustvarja v sodelovanju z Narodnim domom Maribor.

Osebno / Personal na ogled v KIBLA PORTAL
»Projekt Osebno se ne vrača nazaj k civilizaciji, temveč se obrača proč in zre naprej v kulturo delovanja, ustvarjanja, bivanja, obstoja, torej bistva življenja v obliki neodtujljive pravice vsakega, da živi kot svobodno in tudi kulturno bitje.« Razstava, ki jo koordinira KIBLA, je del projekta Risk Change / Tvegaj spremembo* in je na ogled do 29. dec. 2018. Ne zamudite vodstva po razstavi v soboto, 24. nov. 2018 ob 17. uri.

Novembra na Goli oder!
Zavod Federacija s partnerji do 25. nov. 2018 v Ljubljani organizira 14. mednarodni festival improvizacijskega gledališča, ki je del projekta Our Lives*. V šestih dneh si bodo obiskovalci lahko ogledali osem predstav vrhunskih performerjev iz Češke, Finske, Francije, Kanade, Nemčije in Slovenije.

ŠUM #10.2: Cryptocene
Revija za kritiko sodobne umetnosti ŠUM objavlja strokovna in eksperimentalna besedila s področja kritike sodobne umetnosti ter teorij, ki se gibljejo v njeni bolj ali manj neposredni bližini. Revija je distribuirana brezplačno v tiskani in spletni obliki. 27. nov. 2018 bo v Ljubljani (Aksioma | Projektni prostor) predstavila posebno izdajo z naslovom Cryptocene oziroma 2. zvezek svoje 10. številke. Publikacija ŠUM #10.2 je nastala v okviru projekta State Machines*, ki ga koordinira Aksioma.

V Maribor na Drugajanje: letos čez reko
Drugajanje je mednarodni sodobni gledališki festival, ki že sedemnajsto leto v Mariboru nagovarja vse, a predvsem: mlade! Letos bo potekalo od 27. do 29. nov. in prestopilo iz matičnega odra, Amfiteatra ll. Gimnazije Maribor, čez reko v mesto, v center, tudi na ulico. Zavod Bunker vas vabi na »presečišče lokalnega in globalnega v Maribor – na srečanje z Umetnostjo«. Festival je del projekta Urban Heat*.

Evropske ženske v arhitekturi in oblikovanju zdaj tudi v Mariboru
Po Oviedu, Lizboni, Grenoblu, Eindhovnu in Delftu, Bratislavi, Beogradu, Torinu in Ljubljani bo mednarodna potujoča razstava MoMoWo*: 100 del v 100 letih: Evropske ženske v arhitekturi in oblikovanju med 28. nov. 2018 in 30. jan. 2019 na ogled tudi v Mariboru (Hiša arhitekture). Posebni gostji razstave sta arhitektka Špela Kuhar ter arhitektka in fotografinja Virginia Vrecl, sporoča Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU.

Bralni klub Knjiga spregovori z dr. Iztokom Osojnikom 2018/2019
KUD Police Dubove vas vabi že na četrto sezono druženja v bralnem klubu, kjer boste v sproščenih pogovorih iskali odgovore na vprašanja zakaj, kaj in kako brati. Za začetek sezone Virginia Woolf: Jakobova soba, prvo srečanje bo 18. dec. 2017 v Knjižnici Prežihov Voranc v Ljubljani. Vstop je prost.
Bralni klub Knjiga spregovori je vzniknil v okviru projekta Odmevi resničnosti/Echoes of Realities* (2015–2017).

Future Architecture: 4. poziv za ideje
Umetniki in ustvarjalci s področja arhitekture vabljeni k predložitvi predlogov del, s katerimi se želite predstaviti v sklopu programa za evropsko arhitekturo 2019. Evropska platforma Future Architecture*, ki jo koordinira Muzej za arhitekturo in oblikovanje, zbira ideje do 7. jan. 2019.

UGM promovira obetavne mlade fotografe
Umetnostna galerija Maribor je kot prvega v evropski platformi PARALLEL*, v sklopu selekcije obetavnih mladih evropskih fotografov, izpostavila mladega slovenskega fotografa Andreja Lamuta. Konec novembra letos se bo predstavil na Parallel Review Lisboa. V novem šolskem letu bo UGM izpostavila Ano Zibelnik, »mlado fotografinjo iz Ljubljane, ki je bila za projekt izbrana med kar 700 drugimi obetavnimi fotografi z vsega sveta. Vključenost v projekt bo Ani omogočila delo z mentorji zvenečih imen, kot so: Moritz Neumüller, Filipa Valladares, Monica Alcazar-Duarte, Maria Kapajeva, Annika von Hauswolff in Marta Ponsa«.

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

EVROPSKO LETO KULTURNE DEDIŠČINE 2018 (ELKD 2018)

Zaključna prireditev ELKD 2018 v Narodni galeriji
Ministrstvo za kulturo sporoča, da bo v ponedeljek, 3. dec. 2018, ob 16. uri v Narodni galeriji zaključna prireditev ELKD. Pripravljajo pester kulturni program in delavnice, predvsem za otroke in mlade. Tam bodo tudi številni ambasadorji ELKD, med njimi Rok Terkaj–Trkaj in dr. Igor Saksida. Slavnostni govornik bo predsednik Državnega zbora RS, mag. Dejan Židan. Za več spremljajte FB @ELKD2018.

Konferenca #EuropeForCulture // Dunaj, 6.–7. dec. 2018
Ob zaključku ELKD 2018 Ministrstvo za kulturo Avstrije in Evropska komisija 6. in 7. dec. 2018 vabita na konferenco pod naslovom #EuropeForCulture, ki v osrčje postavlja zapuščino ELKD 2018. Slednja je po novem ena od prednostnih nalog razpisa Kultura za projekte sodelovanja 2019.

In še vse DRUGO pretočeno

PEK in Zavod Y: Stopi v korak s poklici digitalne dobe
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji (PEK) vabi na dogodek z naslovom Stopi v korak s poklici digitalne dobe, ki ga skupaj z Zavodom Y, organizira v petek, 23. nov. 2018 v Ljubljani med 15. in 19. uro na Fakulteti za družbene vede. Na interaktivnem dogodku o poklicih digitalne dobe boste izvedeli, katere veščine bodo vse bolj prišle prav v prihodnje, povežete se lahko s podjetji in strokovnjaki ali pogovarjate z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc. Spremljajte dogodek na FB.

Vir: @KEAEuropeanAffairs.

Vloga kulturnega in ustvarjalnih sektorjev pri inoviranju evropske industrije
KEA bo za Evropsko komisijo, Generalni direktorat za notranji trg, industrijo, podjetništvo in mala in srednje velika podjetja (DG GROW) izvedla raziskavo o vlogi kulturnega in ustvarjalnih sektorjev pri inoviranju evropske industrije. Vabljeni, da do 30. nov. 2018 sodelujete v anketi in prispevate svoje mnenje!

Podpora kulturi je podpora Evropi!
Podpri kampanjo za povečanje proračuna EU za kulturo! Združenje Culture Action Europe je pripravilo predlogo pisma, ki ga lahko pošljete predstavnikom ministrstev, zlasti finančnemu ministru, zunanjemu ministru in ministru za kulturo. Evropski svet bo 13.–14. dec. 2018 obravnaval proračun EU post 2020. Zdaj je čas, da spomnimo odločevalce, naj podprejo večji proračun za kulturo.