Kultura e–novice, 23. marec 2017

/
Pozdravljeni, 
V tem tednu smo uradno zakorakali v pomladni čas, idealen za snovanje novih idej in projektov. Rok za prijavo na razpis za evropske platforme se že izteka, vsekakor pa lahko razmišljate o projektih sodelovanja, razpis bo predvidoma objavljen decembra 2017. Če iščete projektne partnerje lahko pobrskate tudi v naši bazi.
Založniki ste verjetno v nizkem štartu s pripravo projekta literarnega prevajanja, žal razpisna dokumentacija še ni na voljo. Takoj, ko bo razpis objavljen vas obvestimo, spremljate našo spletno stran. Za pomoč po razpisnem blodnjaku pa bomo organizirali tudi delavnico. Datum in program objavimo naknadno.
Ko smo že pri knjigah, preberite še kaj so povedali založniki iz Slovenije, Bolgarije, Hrvaške, Makedonije in Madžarske na posvetu v okviru 32. slovenskega knjižnega sejma.
Glede na to, da še vedno poteka spletno posvetovanje (do 16. aprila) o programu Ustvarjalna Evropa, vam bodo njihova mnenja v pomoč pri izpolnjevanju ankete.
Vabimo vas tudi, da obiščete razstavi v Ljubljani, posvečeni pionirkam slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, in zaključno razstavo Heroes we love v Mariboru. Priporočamo pa, da v začetku aprila skočite še malo izven urbanih središč: v Škofji Loki se bodo ukvarjali z zgodbami za občinstvo in digitalnimi zgodbami zgodovinskih mest. Vsekakor iščite zgodbe, ki puščajo sledi.
Prijetno branje,
Ekipa CED Slovenija

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)
Čas je za vašo oceno izvajanja Ustvarjalne Evrope!
Znanih pet finalistov za nagrado EU za arhitekturo
Tunizija v Ustvarjalni Evropi
Prva bančna posojila za KUS v Španiji, Franciji in Romuniji
Vloga kulture pri vključevanju migrantov in beguncev v družbo
RAZPISI
Izteka se rok za prijavo na razpis za platforme!
Razpis za projekte literarnega prevajanja 2017
DOGODKI
Ustvarjalno v Hrastniku: 19. april
Poročamo: Evropa za državljane in Ustvarjalna Evropa na dlani
Poročamo s foruma Creative Georgia
Založniki iz Slovenije, Bolgarije, Hrvaške, Makedonije in Madžarske o Ustvarjalni Evropi
ISKANJE PARTNERJEV
Preverite partnerske ponudbe iz Italije, Poljske, Srbije, Španije, Francije, Romunije, Bolgarije in zaigrajte spletno igro Partnerji.
PODPRTI PROJEKTI
ZRC SAZU: Na ogled pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja
NMS:Razpis za mlade ambasadorje keramike
UGM: Heroes We Love – zaključna razstava in predstavitev publikacije
MRO & Zgodovinska mesta: Ustvarjalni teden diStory v Škofja Loki
Beletrina: Festival literature sveta – Fabula 2017
Gašper Malej prejel prevajalsko nagrado italijanskega Ministrstva za kulturo!
EU IN KULTURA
Izpopolnite svoje vodstvene sposobnosti v kulturi: v Atenah
EK: Javno posvetovanje o financiranju projektov v zunanjih odnosih EU
In še vse DRUGO pretočeno …
Creative Europe Forum 2017: Položaj kulture v Jugovzhodni Evropi
Literarni natečaj Lapis Histriae za kratko prozo na temo: LAŽ
JAK organizira avtobusni prevoz na Knjižni sejem v Bologni 2017
Sodelujte na delavnici o kulturni ekonomiki v Krakovu
Roberto Cimetta Fund: razpis za podporo mobilnosti v t. i. regiji Euro–MENA
ECF: nepovratna sredstva za potne stroške kulturnikov
60.000 EUR za bodoče in mlade slovenske podjetnike

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Čas je za vašo oceno izvajanja Ustvarjalne Evrope!
Evropska komisija do 16. aprila 2017 izvaja javno posvetovanje, da pridobi vaše mnenje o izvajanju programa Ustvarjalna Evropa. Končno imate priložnost za konstruktivno kritiko in inovativne predloge! Več na CED Slovenija.

Znanih pet finalistov za nagrado EU za arhitekturo
Poslopje Kannikegården (DK), stanovanjska kompleksa Ely Court (VB) in deFlat Kleiburg (NL), Spominski muzej Rivesaltes (FR) in Muzej Katyn (PL) so bili predstavljeni tudi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na »Matchmaking Conference«. Letošnja podelitev nagrade Mies van der Rohe prinaša nekaj novosti. Več na CED Slovenija.

Tunizija v Ustvarjalni Evropi
Tunizija je preložila podpis sporazuma s Komisijo o sodelovanju v programu Ustvarjalna Evropa. Prijavitelji na razpis za evropske platforme 2017 lahko še vedno vključite tudi tunizijske organizacije, vendar kot partnerje iz t. i. tretjih držav.

Prva bančna posojila za KUS v Španiji, Franciji in Romuniji
Z Evropskim investicijskim skladom so do zdaj že tri banke podpisale sporazum o jamstveni shemi, ki omogoča posojila ali jamstva za pobude iz kulturnih in ustvarjalnih sektorjev (KUS). Gre za ukrep Komisije, ki je od leta 2016 del medsektorskega sklopa programa Ustvarjalna Evropa.
Predstavnikom in organizacijam KUS bo omogočen dostop do posojil in jamstev v Španiji (CERSA), Franciji(Bpifrance) in Romuniji (Libra Internet Bank).

Vloga kulture pri vključevanju migrantov in beguncev v družbo
V Bruslju je konec februarja potekalo srečanje predstavnikov organizacij, ki izvajajo projekte na temo socialne integracije beguncev in migrantov. Udeležilo se ga je 50 organizacij iz 17 evropskih držav. Svoj košček k mozaiku medkulturnega dialoga bosta kot partnerja v projektu Čas za zgodbe – povezovanje ljudi skozi umetnost prispevala tudi Koroška galerija likovnih umetnosti in podjetje Inter-kulturo iz Maribora.

RAZPISI 

Izteka se rok za prijavo na razpis za platforme!
To je zadnji razpis za evropske platforme do zaključka programa leta 2020! Rok za oddajo vlog je 6. april 2017 do 12. ure. Podprto bo omejeno število platform (13–15), še posebej se spodbuja vloge na naslednjih področjih: vizualne umetnosti, gledališče, opera, moda (modno oblikovanje) in arhitektura.

Razpis za projekte literarnega prevajanja 2017
Izvajalska agencija EACEA še ni objavila razpisne dokumentacije, rok za oddajo vlog je sicer predviden v drugi polovici maja letos. EACEA je sporočila, da bo verjetno objavljen samo razpis za dvoletne projekte (kategorija 1). Založniki lahko že začnete s pripravo projektne vloge, saj bistvenih sprememb ni pričakovati. Ekipa CED Slovenija bo izvedla tudi tehnično delavnico (datum bo objavljen naknadno), o vseh novostih v zvezi z razpisom pa vas bomo obveščali.

DOGODKI 

Ustvarjalno v Hrastniku
Motovila (CED Slovenija) bo 19. aprila 2017 na povabilo Regionalne razvojne agencije Zasavje gostovala v Hrastniku. Na kratko bo predstavljena Ustvarjalna Evropa in primer dobre prakse, nato pa bo čas še za individualne posvete. Več informacij kmalu na spletu CED Slovenija.

Zgodilo se je…
Evropa za državljane in Ustvarjalna Evropa na dlani
Program Evropa za državljane ni zanimiv samo za občine, temveč tudi za organizacije s področja kulture. Nadogodku, ki smo ga organizirali skupaj s CMEPIUSom, sta svoje projektne izkušnje iz obeh programov predstavila Borut Jerman (PiNA) in Štefan Simončič (EPeKa).

Poročamo s foruma Creative Georgia
Gruzija, Azerbajdžan, Ukrajina, Armenija, Moldavija in Belorusija s smelimi načrti za kulturo in kreativne industrije. Mreženje pisarn CED iz Slovenije, Češke, Litve in Estonije s kolegi iz držav regije Vzhodnega partnerstva. Poročamo tukaj.

Založniki iz Slovenije, Bolgarije, Hrvaške, Makedonije in Madžarske o Ustvarjalni Evropi
Motovila je v okviru 32. slovenskega knjižnega sejma in v sodelovanju z JAK in Centri Ustvarjalna Evropa iz Bolgarije, Hrvaške, Makedonije in Madžarske pripravila strokovni posvet »Ustvarjalna Evropa in spodbujanje prevajanja evropskega leposlovja« (november 2016). Ogledate si lahko šest tematskih video posnetkov z dogodka: založniki so pojasnili, (1) zakaj se prijavljajo na razpise Ustvarjalne Evrope, (2) kakšne podpore so deležni doma, predstavili so mnenje o (3) ocenjevalnih kriterijih sheme za prevajanje literarnih del ter (4) o nagradi EU za književnost (EUPL). Založniki so sklenili posvet (5) s predlogi sprememb programa oz. sheme za podporo literarnemu prevajanju. Svoj pogled na nagrado EUPL je z občinstvom zaupala (6) Gabriela Babnik, nagrajenka za leto 2013. Preberite tudi poročilo z dogodka in koliko sicer slovenske založbe prevajajo evropsko leposlovje s podporo EU. Naj vam bo v pomoč pri vmesni oceni Ustvarjalne Evrope!

 

ISKANJE PARTNERJEV 

Iz Italije (Roma Film Academy), Poljske (The Fourth Dimension Foundation, Centrum Kultury Wrocław-Zachód),Srbije (Association of Citizens “Brewery Museum Georg Weifert”, Serbian Jewish Choral Society), Španije (ESPRONCEDA – Center for Art & Culture / Barcelona – želijo sodelovati kot partner v platformi ali projektih sodelovanja) Francije (Opéra de Lyon), Romunije (Elite Art Club UNESCO Association – iščejo partnerje za platformo WeShopArt – Visual arts), Bolgarije (Loran Art Gallery – iščejo partnerje za platformo).

Spletna igra Partnerji
V Kohezijskem e-kotičku (feb. št. 99) so nas opozorili na spletno interaktivno igro Evropske komisije, zasnovano po knjižni različici imenovani Partnerji. Preizkusite se!

PODPRTI PROJEKTI 

Na ogled pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja
Od začetka marca sta v Ljubljani na ogled dve razstavi, posvečeni pionirkam slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja. Razstavi sta del projekta MoMoWo*, pri katerem sodeluje Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU. Več na CED Slovenija.

Razpis za mlade ambasadorje keramike
Narodni muzej Slovenije v sklopu projekta Keramika in njene dimenzije* vabi mlade umetnike, oblikovalce, zgodovinarje, umetnostne zgodovinarje, kustose / kuratorje in raziskovalce k sodelovanju na razpisu Future Lights in Ceramics. Rok za prijavo je 31. marec 2017.

Heroes We Love: zaključna razstava in predstavitev publikacije
Zaključna razstava mednarodnega projekta Heroes We Love. Ideology, Identity and Socialist Art in New Europe*na 11 velikih plakatih nudi pregled aktivnosti osmih partnerjev projekta. Ob otvoritvi razstave, 28. marca ob 11. uri v spodnjih prostorih Umetnostne galerije Maribor, bodo predstavili tudi zaključno publikacijo projekta. Vabljeni!

Ustvarjalni teden diStory v Škofja Loki
Prvi teden v aprilu bo v Škofja Loki v okviru projekta diStory* mednarodna konferenca “Zgodbe za občinstvo” (6. apr.) in – prvič v Sloveniji – ustvarjalni hekaton z naslovom “Digitalna zgodba mojega mesta” (3.–5. apr.). Večtukaj.

Festival literature sveta – Fabula 2017
Založba Beletrina je v okviru literarnega festivala v Cankarjevem domu v Ljubljani med drugim gostila pisateljaSofi Oksanen (Ko golobice izginejo*) in Bernarda Atxaga (Dnevi Nevade*).

Gašper Malej prejel prevajalsko nagrado italijanskega Ministrstva za kulturo!
KUD AAC Zrakogled sporoča, da je prevajalec, urednik in pesnik Gašper Malej prejel državno prevajalsko nagrado italijanskega Ministrstva za kulturo (MIBAC – v italijanščini). Dodati velja, da je posebno nagradoPremio Speciale za izstopajoče prevajalske in založniške dosežke prejel kot prvi slovenski prevajalec. Čestitamo!
Gašper Malej je prevedel tudi pesniška dela avtorjev Pierluigi Capello: Sile lêta (zbirka Poetikonove lire, KD Hiša poezije) in Matteo B. Bianchi: Generations of Love (zbirka Lambda; Center za slovensko književnost) s podporo kulturnih programov EU (Kultura 2007–2013, Kultura 2000).

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

EU IN KULTURA

Izpopolnite svoje vodstvene sposobnosti v kulturi: v Atenah
V okviru Global Cultural Leadership Programme, ki je del platforme za evropsko kulturno diplomacijo, je ponovno objavljen poziv kulturnim izvajalcem, starim od 25 do 39 let, da izpopolnijo svoje vodstvene sposobnosti v kulturi. Rok za prijavo je 25. marec 2017.

EK: Javno posvetovanje o financiranju projektov v zunanjih odnosih EU
Evropska komisija do 3. maja 2017 izvaja tudi javno posvetovanje o učinkih finančnih mehanizmov EU v njenih zunanjih odnosih. Kultura je npr. vpeta v finančna mehanizma DCI (Development Cooperation Instrument) ali ENP (European Neighbourhood Instrument). Pomeni, da je zdaj primeren trenutek, da Komisiji sporočite svoja stališča o (ne)vključenosti kulture v finančne instrumente EU v njenih zunanjih odnosih.

In še vse DRUGO pretočeno …

Creative Europe Forum 2017: Položaj kulture v Jugovzhodni Evropi
CED Srbija vas do konca marca vabi k sodelovanju v spletni raziskavi (Re) positioning the region(s) of Southeast Europe through culture, katere namen je popisati stanje v kulturi v Jugovzhodni Evropi. Rezultati bodo predstavljeni aprila letos na Creative Europe Forum 2017 v Beogradu.

Literarni natečaj Lapis Histriae za kratko prozo na temo: LAŽ
V okviru 18. Mednarodnega obmejnega srečanja Forum Tomizza je razpisan 12. Mednarodni literarni natečajLapis Histriae za kratko prozo na temo: LAŽ. Rok za oddajo del je 1. april 2017. Za dodatne informacije vprašajte prek lapis@gku-bcu.hr.

JAK organizira avtobusni prevoz na Knjižni sejem v Bologni 2017
Javna agencija za knjigo RS vabi avtorje, ilustratorje, prevajalce, založnike, urednike, knjigarnarje, knjižničarje, mentorje Bralne značke in druge, da skupaj obiščete sejem 4. aprila 2017. Dodatne informacije o avtobusnem prevozu v Bologno dobite na JAK. Na isti povezavi je dostopen seznam avtorjev v katalogu Slovenia’s Best for Young Readers 2016/2017.

Sodelujte na delavnici o kulturni ekonomiki v Krakovu
K oddaji prispevkov vabljeni raziskovalci in oblikovalci (kulturnih) politik. Rok za oddajo prispevka je 15. maj 2017. Več na CED Slovenija.

Roberto Cimetta Fund: razpis za podporo mobilnosti v t. i. regiji EuroMENA
Sredstva so namenjena krepitvi mobilnosti med evropskimi državami ter državami Bližnjega vzhoda in severne Afrike (MENA – Middle East and North Africa). Prednost imajo mobilnosti iz juga (Slovenija!) ali vzhoda omenjene regije, ki so namenjena usposabljanjem oz. mreženju in s ciljem ohranjanja ali razvoja sodobne umetnostni v regiji. Na razpis se lahko prijavijo tako posamezniki kot organizacije, in sicer do 15. aprila 2017. Izbor kandidatov bo znan 15. junija 2017. Več tukaj.

ECF: nepovratna sredstva za potne stroške kulturnikov
Evropska kulturna fundacija (ECF – European Cultural Foundation) v sodelovanju s Compagnia di San Paolo (CdSP) prek programa financiranja STEP travel grants podpira mobilnost kulturnih delavcev v EU in njeni soseščini. ECF in CdSP nudita nepovratna sredstva kulturnim delavcem, ki prek svojih aktivnosti spodbujajo solidarnost, enakost in socialno pravičnost v družbi. Rok za prijavo je vsaj 60 dni pred začetkom poti (oz. mobilnosti).

60.000 EUR za bodoče in mlade slovenske podjetnike
Univerza na Primorskem v okviru projekta Open Eye 2017–2020, ki ga bo izvajala do 31. januarja 2021, ponuja bodočim in mladim slovenskim podjetnikom nove priložnosti za Erasmus usposabljanja pri izkušenih podjetnikih v tujini. Več na CED Slovenija.

Kultura-novice