Kultura e–novice, 23. december 2019

/

Pozdravljeni,
za nami je še eno rekordno leto. K letošnji beri uspehov Slovenije v Ustvarjalni Evropi (Kultura in MEDIA) je prispevalo 50 različnih organizacij, ki sodelujejo v 62 projektih, za katere so slovenski vodje pridobili 3 milijone evrov podpore EU. Veseli nas, da se evropski kulturni projekti pogosteje »selijo« tudi izven prestolnice in da se povečuje število javnih zavodov, ki vstopajo v projekte s podporo Ustvarjalne Evrope. Slovenske organizacije so letos s projekti sodelovanja Kultura ustvarile 190 povezav z 28 državami. Slovenske založbe so prejele skoraj pol milijona evrov. Paviljon za prezentacijo arheologije v Celju je prejel prestižno nagrado EU Europa Nostra za kulturno dediščino. Slovenija je uspešna tudi v okviru pilotnih razpisov: s podporami za individualno mobilnost i-Portunus, popularno glasbo Music Moves Europe (Radio Študent), digitalno povezovanje kulture in avdiovizualnih vsebin (Gornjesavski muzej Jesenice).
Z veseljem širimo odlične novice in vsem prijaviteljem čestitamo za izjemne rezultate! Sploh ker se zavedamo naporov, ki so jih vložili v fazo dogovarjanja s partnerji in priprave prijave, da so lahko uspeli kljub vse zahtevnejši konkurenci. Zato zdaj, ko je spomin še svež, prijavitelje prosimo, da nam sporočijo, kaj so dobre in slabe plati prijavnega postopka in razpisne dokumentacije, da lahko njihovo utemeljeno mnenje posredujemo odločevalcem v Bruselj.
Predvsem domače odločevalce pa ta trenutek, ko se pogajajo o novem proračunu EU, skupaj spomnimo na vrednost in vrednote kulture. Trenutni predlog namreč zbuja skrb in ima lahko resne posledice za kulturni program EU po letu 2020. Zato podprite kampanjo za povečanje proračuna EU za kulturo!
Mi si bomo še naprej prizadevali za boljše pogoje delovanja v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih, razvoj njihovih akterjev ter spodbujali mednarodno povezovanje in sodelovanje. Veseli bomo, če boste podprli naše delovanje. Letos smo pripravili 21 strokovnih dogodkov z več kot 800 udeleženci, ki so pridobili nova znanja, kompetence in partnerje s pomočjo 74 domačih in tujih strokovnjakov iz 17 različnih držav. A ni vse v številkah, saj učinki našega (in vašega) dela niso vedno merljivi.

Hvala vsem partnerjem, podpornikom in prijateljem za lepe trenutke in uspehe v 2019! Naj bo 2020 polno novih ustvarjalnih dosežkov!

PS: Če je vaš fokus usmerjen na Zahodni Balkan, vas bo zanimalo, da je končno objavljen težko pričakovani razpis za projekte sodelovanja Kultura (rok 17. marec 2020), ki bo spodbudil povezovanje organizacij iz držav članic EU in Zahodnega Balkana. Priložnost za nova kulturno-umetniška sodelovanja!

Naša pisarna zapira vrata 27. dec. 2019 in jih ponovno odpre 6. januarja 2020.

Želimo vam prijetne praznične dni,
vaša ekipa CED Slovenija
∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Prihodnost Ustvarjalne Evrope
Prihodnost programa Ustvarjalna Evropa 2021–2027 je v rokah Evropskega sveta, s katerim trenutno potekajo pogajanja o proračunu, kar spremljajmo z zaskrbljenostjo. Ker je skupni znesek proračuna EU, ki ga je predlagalo finsko predsedstvo, nižji od predloga Komisije, bodo nižja tudi sredstva, namenjena posameznim resorjem. Predlog proračunske postavke 2 – Kohezija in vrednote (Cohesion and Values), ki vključuje program Ustvarjalna Evropa, je znižan za 4,6 %. To ima lahko resne posledice za kulturni program EU in bo omejevalo učinek že sedaj premalo podprtega programa tako na lokalni kot tudi na ravni EU. Zato podprite kampanjo za povečanje proračuna EU za kulturo!

10 milijonov EUR za slovensko EPK 2025
Vlada je ta mesece sprejela predlog o nacionalnem vložku za izvedbo projekta »Evropska prestolnica kulture 2025« v Sloveniji in zanj namenila sredstva v višini 10 milijonov EUR. Kandidaturo so najavile Mestna občina Kranj, Občina Lendava, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Nova Gorica, Občina Piran in Mestna občina Ptuj (ki se ne strinjajo z vladnim predlogom). Naziv EPK 2025 bomo delili z enim od nemških mest, tj. Chemnitz, Hannover, Hildesheim, Magdeburg ali Nürnberg. Še pred tem, že prihodnje leto, laskavi naziv EPK prevzemata Reka (HR) in Galway (IE).

Plečnikov stadion med najbolj ogroženimi prizorišči kulturne dediščine v Evropi
Združenje Europa Nostra je objavilo seznam štirinajstih najbolj ogroženih prizorišč kulturne dediščine v Evropi. Med njimi je tudi Plečnikov stadion v Ljubljani.

Gornjesavski muzej Jesenice uspešen na razpisu Ustvarjalna Evropa
Izvajalska agencija EACEA je objavila rezultate razpisa za digitalno povezovanje kulture in AV vsebin. Podprtih bo 8 projektov, v katerih sodeluje 39 organizacij iz 15 evropskih držav. Med njimi je tudi Gornjesavski muzej Jesenice, ki bo kot partner sodeloval pri projektu The Rude Awakening – čestitamo!

RAZPISI

Objavljen težko pričakovani razpis Kultura za Zahodni Balkan
Izvajalska agencija EACEA je 17. dec. 2019 objavila razpis Kultura za projekte sodelovanja s fokusom na Zahodni Balkan (EACEA 39/2019), ki je financiran iz Instrumenta za predpristopno pomoč (IPA II). Rok za oddajo prijave je 17. mar. 2020. Ekipa CED Slovenija bo predvidoma februarja 2020 pripravila tehnično delavnico za prijavitelje.

DOGODKI

Kako smo Uspešno … ustvarjalno zaključili leto 2019
Letošnja bera uspehov slovenskih organizacij v Ustvarjalni Evropi (Kultura in MEDIA) znaša 50 različnih organizacij, 62 projektov in 3 milijone evrov. Več pa tukaj. Pionirski dom – Center za kulturo mladih, hvala za gostoljubje in vsem »uspešnim in ustvarjalnim«, da ste se nam pridružili!

V novem letu pa …
Leto 2020 je zadnje leto izvajanja programa Ustvarjalna Evropa (2014–2020) in tudi zadnje leto, ko bo ekipa Motovile opravljala naloge CED Slovenija – promovirala slovenske uspehe, pomagala tistim, ki se bodo odločili za sodelovanje na zadnjih razpisih iztekajočega se programa, in morda napovedala tudi že nove priložnosti v okviru naslednika, Ustvarjalne Evrope (2021–2027). S projektoma Onkraj kulturnega modela in PRO KUS bomo poskrbeli za dostop do specializiranih in interdisciplinarnih znanj za razvoj kulturnega in ustvarjalnih sektorjev. Z začasnimi POPup pisarnami bomo obiskali različne kraje po Sloveniji, evropske info točke za mobilnost pa bomo povabili v Ljubljano. Spremljajte nas!

PODPRTI PROJEKTI

Napeta sedanjost v KIBLA Portal
Do 28. dec. 2019, ko bo ob 17. uri tudi javno vodstvo po razstavi, vabljeni v razstavni prostor KIBLA Portal na ogled mednarodne skupinske razstave sodobne umetnosti Napeta sedanjost / Tense Present, zadnje v seriji velikih mednarodnih razstav v okviru štiriletnega projekta Tvegaj spremembo.

Pionirski dom vabi mlade glasbenike na rezidenco na Dansko
Pionirski dom in njegov danski partner pri projektu Liberty, Swinging Europe, vabita mlade glasbenike/pevce, stare do 30 let, da se pridružijo na rezidenci na Danskem, ki bo organizirana med 30. jul. in 12. avg. 2020. Rok prijave je do 31. dec. 2019.

Future Architecture: Peti poziv za ideje
Platforma Future Architecture povezuje talente različnih strok iz še neuveljavljene generacije ter jim omogoča, da predstavijo svoje ideje za prihodnost mest in arhitekture. Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ki koordinira platformo, vabi obetavne večdisciplinarne ustvarjalce z vsega sveta, da se na poziv prijavijo s svojimi prodornimi projekti, ki obravnavajo življenjsko okolje. Rok za prijave je 6. jan. 2020.

Kako KUL je KULturna dediščina
Združenje zgodovinskih mest Slovenije, koordinator projekta REFRESH s podporo Ustvarjalne Evrope, je decembra letos v Škofja Loki organiziralo zaključni dogodek in otvoritev razstave »Osvežena dediščina«, pri katerem so sodelovali mladi umetniki iz Slovenije, Italije, Romunije in Španije.

Ali ste vedeli, da projekt RadioMuse, ki ga koordinira Radio študent, omogoča dostop do glasbenih vsebin tudi iz Hrvaške (Udruga Radio Student), Avstrije (Verein Freies Radio Wien) in Francije (Radio Campus)?

Vas zanima kaj bodo prevajale slovenske založbe?
Preverite projekte: Utrip evropske literature (Založba Pivec), Spread the Words (Mladinska knjiga), Reading the Heart of Europe (Beletrina), Besede brez meja (VBZ) in Litterae Slovenicae – Mostovi med malimi in velikimi jeziki (Društvo slovenskih pisateljev).

Projekti s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.