Kultura e-novice, 22. april 2016

/
Pozdravljeni,
končno so bili objavljeni rezultati razpisa za projekte sodelovanja za leto 2016 in tudi tokrat so se slovenske kulturne organizacije odlično odrezale. Muzeji radovljiške občine, Narodna galerija in KID KIBLA so uspešni vodje projektov, poleg njih pa bo mednarodne projekte izvajalo še devet partnerskih organizacij. Čestitamo! Tudi Jasminu B. Frelihu za nagrado Evropske unije za literaturo!
Za nami je Evropski kulturni forum, na katerem so postavili mejnik sodelovanja dveh služb Komisije, tj. za izobraževanje in kulturo ter zunanje delovanje EU. Konec maja letos bo predvidoma objavljeno skupno Sporočilo za oblikovanje strategije za kulturno diplomacijo EU (končno?!). Še drugo pomembno sporočilo iz Bruslja je predlog Komisije imenovati leto 2018 za Evropsko leto kulturne dediščine. Besede, besede, zdaj. Veselimo se dejanj!
Besede, besede še danes in jutri cel dan. Odvijajo se Slovenski dnevi knjige, ki se bodo 22. in 23. aprila zaključili z Nočjo knjige, posvečene tudi 400-letnikoma Shakespearu in Cervantesu. (Ali ste vedeli, da je letos točno pol mlajša Charlotte Brontë?)
Prireditev v okviru projektov s podporo Ustvarjalne Evrope se obeta kar nekaj: danes, na primer, se v Ljubljani predstavi Naša mala knjižnica in pisatelj Llull Vicenç Pagès Jordà (oboje KUD Sodobnost), že prvi teden v maju obiščite festival SONICA (MoTA) ali si oglejte Incident v avtopralnici (Aksioma).
Spomnimo, da se prihodnji teden bližata kar dva roka za oddajo projektnih vlog na razpis za projekte literarnega prevajanja (27. april) in za podporo projektom vključevanja beguncev (28. april)! Če pripravljate eno od dveh prijav, vam želimo, da se oddahnete od dela vsaj 1. maja! S knjigo v roki ali izborom slovenskih kratkih filmov, ki so jih slovenski filmski režiserji posvetili literatom.Prijetno branje,
ekipa CED Slovenij

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)
Evropsko leto kulturne dediščine 2018
Jasmin B. Frelih nagrajenec EUPL 2016
Znani prejemniki nagrad Europa Nostra 2016
Sedem najbolj ogroženih prizorišč kulturne dediščine v Evropi
Reka bo Evropska prestolnica kulture 2020
RAZPISI
MK: razpis za sofinanciranje projektov s podporo Ustvarjalne Evrope
Izteka se rok za projekte literarnega prevajanja 2016 in projekte vključevanja beguncev
DOGODKI
Ekipa CED Slovenija izvedla prve dogodke v sklopu podprograma Kultura
CED Slovenija na Evropskem kulturnem forumu v Bruslju
CED Slovenija na evropskem tematskem dnevu v Kopenhagnu: 26. april
ISKANJE PARTNERJEV
Nove ponudbe iz Danske, Romunije, Belgije, Francije, Cipra, Grčije, Češke in Francije
PODPRTI PROJEKTI
Znani rezultati razpisa za projekte sodelovanja 2016
Osveženi rezultati razpisa za projekte literarnega prevajanja 2015
Založba Beletrina vabi k branju brezplačne spletne revije VERSOPOLIS
Razstava NSK od Kapitala do kapitala gostuje v Eindhovnu
Be SpectActive! na evropskem kulturnem forumu v Bruslju
KUD Sodobnost vabi na literarne večere – Vicenç Pagès Jordà: 21. in 22. april
MoTa: Masayoshi Fujita maja v Kinu Šiška
Aksioma predstavlja Incident v avtopralnici (Car Wash Incident): 4. maj–3. junij
Tehniški muzej vabi na razstavo Skoraj vse o zvoku
EU IN KULTURA
Strategija za kulturno diplomacijo EU
Glasujte za EU projekt, moj projekt 2016
In še vse DRUGO pretočeno …
21. Slovenski dnevi knjige, 18.-22. april 2016
Noč knjige 2016: 22. in 23. april
ZPIZ: razpis za delitev sredstev za rekreativno, športno in kulturno dejavnost upokojencev in delovnih invalidov
DG RTD: Call for Ideas
MK: poziv za dodelitev kulturnih žepnin za samozaposlene v kulturi
SURKUS: za podjetja, organizacije in posameznike v KUS
Robert Bosch Foundation: delavnica za prevajalce otroške in mladinske literature, Hamburg, 4.–9. september
Poziv mladim glasbenikom: Bucharest International JAZZ Competition
Brskamo in beremo…
UNESCO: poročilo Global Trade of Cultural Goods in the Digital Age
KEA: publikacija Feasibility study on data collection and analysis in the cultural and creative sectors in the EU
IDEA et. al: spletna raziskava o množičnem financiranju KUSUSTVARJALNA EVROPA (2014-2020)
Evropsko leto kulturne dediščine 2018
Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport, Tibor Navracsics, je v otvoritvenem nagovoru naEvropskem kulturnem forumu, ki se je odvil 19. in 20. aprila v Bruslju, sporočil, da bo Evropska komisija predlagala leto 2018 za Evropsko leto kulturne dediščine. Predlog zdaj čaka na potrditev Evropskega parlamenta in Sveta EU. Več na EK ali Europa Nostra.

Jasmin B. Frelih nagrajenec EUPL 2016!
V družbi prejemnikov prestižne nagrade je letos ponovno slovenski avtor. Evropska komisija je 5. aprila na tiskovni konferenci objavila prejemnike Nagrade EU za književnost EUPL za leto 2016. Slavnostna podelitev bo konec maja v Bruslju. Čestitamo! Več na CED Slovenija.

Znani prejemniki nagrad Europa Nostra 2016
Evropska komisija je 7. aprila 2016 objavila seznam prejemnikov nagrade EU za kulturno dediščino / Europa Nostra(Europa Nostra Awards) za leto 2016. Med nagrajenci žal ni slovenskih predstavnikov. Več na CED Slovenija.

Sedem najbolj ogroženih prizorišč kulturne dediščine v Evropi
Najbolj ogrožena je beneška laguna, po mnenju Europe Nostre nič bolje ne kaže tudi prizoriščem kulturne dediščine v Armeniji, Estoniji, Franciji, Grčiji, Španiji, Turčiji in na Finskem. Več na CED Slovenija.

Reka bo Evropska prestolnica kulture 2020
Medtem ko letos laskavi naslov evropske prestolnice kulture (EPK) nosita Donostia-San Sebastian in Wroclaw, je Evropska komisija konec marca sporočila, da bo leta 2020 hrvaška Reka gostila EPK. Čestitamo! Leta 2020 bo tudi Irska gostila EPK; katero irsko mesto bo nominirano, bo znano julija. Več na CED Slovenija.


RAZPISI
MK: razpis za sofinanciranje projektov s podporo Ustvarjalne Evrope
Ministrstvo za kulturo (MK) je 25. marca 2016 objavilo »Javni poziv za sofinanciranje projektov, izbranih na razpisih programa EU Ustvarjalna Evropa«, z oznako JP-USTVARJALNA-EVROPA-2016. MK bo v letu 2016 sofinanciralo projekte slovenskih izvajalcev, ki so bili v letih 2014 in 2015 izbrani na razpisih programa Ustvarjalna Evropa (Kultura in MEDIA) in v letu 2016 še vedno potekajo ter tudi projekte slovenskih izvajalcev, izbrane na razpisih programa Ustvarjalna Evropa v letu 2016, če se obdobje aktivnosti projekta v letu 2016 tudi zaključi. Poziv je odprt do porabe sredstev, vendar najdlje do 31. oktobra 2016.Izteka se rok za projekte literarnega prevajanja 2016 in projekte vključevanja beguncev
Iztekata se roka za razpisa za projekte literarnega prevajanja 2016 (EACEA 13/2016, rok: 27. april 2016) in zapodporo projektom vključevanja beguncev (EACEA/12/2016, rok: 28. april 2016).
POZOR! 27. aprila je je v Sloveniji državni praznik, vendar zaradi tega Izvajalska agencija EACEA ne bo odobrila podaljšanja roka za oddajo vloge. Prijavitelji morajo to upoštevati pri načrtovanju oddaje vloge. Ekipa CED Slovenija bo med 27. aprilom in 2. majem zaprla vrata pisarne. Pomeni, da smo za svetovanje na voljo še do torka, 26. aprila.

DOGODKI

Ekipa CED Slovenija izvedla prve dogodke v sklopu podprograma Kultura
Konec marca so založniki na delavnici dobili vpogled v razpis za projekte literarnega prevajanja 2016. Prav tako konec marca je CED Slovenija na povabilo Europe Direct Novo mesto v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik za predstavnike kulturnih in ustvarjalnih sektorjev izvedel seminar z informacijami o programu Ustvarjalna Evropa in aktualnih razpisih. Sredi aprila pa je bila organizirana kratka ad hoc delavnica za podporo projektom vključevanja beguncev. Vabljeni k branju poročil in ogledu foto galerije.

CED Slovenija na Evropskem kulturnem forumu v Bruslju
Maša Ekar iz CED Slovenja se je v Bruslju udeležila najprej srečanja mreže centrov Ustvarjalna Evropa za podprogram Kultura v organizaciji EK in EACEA (18. april) in nato še zanimivih razprav na Evropskem kulturnem forumu (19. in 20. april). Ostala ekipa CED Slovenija in, upamo, čim več predstavnikov javnosti, ki se zanimajo za evropske kulturne politike, je forum spremljala prek spleta Komisije, kjer je za zamudnike že delno dostopno (video) gradivo s foruma.

CED Slovenija na evropskem tematskem dnevu v Kopenhagnu: 26. april
Na povabilo danskega centra CED / Agency for Culture and Palaces se bo dogodka Europæisk temadag: Finansiering og Fundraising udeležila Maša Ekar iz CED Slovenija, ki bo predstavila sodelovanje in uspehe slovenskih organizacij v programu Ustvarjalna Evropa.
POZOR! Če iščete partnerje za projekte na razpisih Ustvarjalne Evrope in želite partnersko organizacijo iz Danske, vas vabimo, da do 25. aprila na info@ced-slovenia.eu pošljete vaše partnerske ponudbe v angleškem jeziku. Več na CED Slovenija.


ISKANJE PARTNERJEV

Preverite nove partnerske ponudbe v spletni bazi CED Slovenija iz Danske, Romunije, Belgije, Francije, Cipra,Grčije, Češke in še iz Francije. V okviru razpisa za podporo projektom vključevanja beguncev preverite ponudboA38 Ship, Madžarska.
In če iščete partnerje iz Danske nam do 25. aprila na info@ced-slovenia.eu posredujte partnerske ponudbe v angleškem jeziku (osnutek projekta skupaj z vsemi kontaktnimi podatki vaše organizacije). Poskrbeli bomo, da bo vaša partnerska ponudba posredovana danskim kolegom in kulturnim organizacijam, saj se 26. aprila udeležujemodogodka v Kopenhagnu.


PODPRTI PROJEKTI

Znani rezultati razpisa za projekte sodelovanja 2016
Evropska komisija je objavila rezultate za projekte sodelovanje 2016, na katerem Slovenija ponovno blesti. V hudi konkurenci 529 prijav iz vse Evrope je uspelo zgolj 66 projektom in med njimi tudi trem vodjem projektov iz Slovenije: Muzeji radovljiške občine, Narodna galerija in KID KIBLA in še devetim partnerskim organizacijam. Tri slovenske organizacije so za projekte sodelovanja 2016 pridobile skoraj 2 milijona EUR! Zanimivost: večina podprtih slovenskih organizacij ima sedež izven Ljubljane! Čestitamo! Več na CED Slovenija.Osveženi rezultati razpisa za projekte literarnega prevajanja 2015
Na spletnih straneh CED Slovenija so dostopne osvežene informacije o podprtih projektih slovenskih založnikov na razpisu za projekte literarnega prevajanja za leto 2015, vključno s seznamom podprtih knjig.Založba Beletrina vabi k branju brezplačne spletne revije VERSOPOLIS
V okviru evropske platforme VERSOPOLIS, ki jo koordinira založba Beletrina s podporo Ustvarjalne Evrope, je od sredine marca letos dostopna tudi istoimenska spletna revija za poezijo, knjige in kulturo. Vabljeni k prebiranju! Več na CED Slovenija.

Razstava NSK od Kapitala do kapitala gostuje v Eindhovnu
Iz MG+MSUM sporočajo, da bo med 16. aprilom in 26. junijem 2016 na Nizozemskem v sklopu razstave The 1980s. Today’s Beginnings? / Osemdeseta leta. Začetki današnjega dne? na ogled tudi razstava NSK od Kapitala do kapitala. Van Abbemuseum, ki organizira celotno razstavo, sicer skupaj z MG+MUSM sodeluje pri projektu Rabe umetnosti – dediščina let 1848 in 1989 muzejske konfederacije Internacionala in s podporo programa EU Kultura (2007–2013). Več o razstavi tukaj.

Be SpectActive! na evropskem kulturnem forumu v Bruslju
Spremljevalni dogodek prej omenjenega kulturnega foruma (18. aprila, Bruselj) je bila tudi konferenca na temo razvoja občinstva – Audience Development: engagement is the key, but where are the doors?, in sicer v okviru projekta BeSpectACTive! Več tukaj. V projektu s podporo Ustvarjalne Evrope sodeluje tudi Kulturno društvo B-51. Več o projektu tudi na CED Slovenija.

KUD Sodobnost vabi na literarne večere: Vicenç Pagès Jordà, 21. in 22. april
Med 20. in 22. aprilom se bo v Sloveniji na literarnih večerih predstavil katalonski pisatelj, literarni teoretik in profesor na Univerzi Ramon Llull Vicenç Pagès Jordà, avtor dela Pismo angleški kraljici, katerega odlični slovenski prevod Veronike Rot je nastal s podporo Ustvarjalne Evrope za projekt Books connecting the worlds. Prvi literarni pogovor v Mariboru (Salon uporabnih umetnosti) ste že zamudili, ravnokar pa ga lahko še ujamete v Ljubljani – v petek, 22. aprila v Trubarjevi hiši literature (Stritarjeva ulica 7), ob 17.30. Vljudno vabljeni! Več tukaj.

MoTa: Masayoshi Fujita maja v Kinu Šiška
MoTA Muzej tranzitornih umetnosti v okviru festivala SONICA vabi k poslušanju japonskega vibrafonista, ki bo 4. maja 2016 nastopil v Ljubljani. Več tukaj. MoTA s festivalom SONICA sodeluje v evropski platformi SHAPESound, Heterogenous Art and Performance in Europe, ki deluje s podporo Ustvarjalne Evrope. Več na CED Slovenija.

Aksioma predstavlja Incident v avtopralnici (Car Wash Incident): 4. maj–3. junij
V Aksiomi | Projektni prostor (Komenskega 18, Ljubljana, odpiralni čas: TO–PE od 12. do 18. ure) bo od 4. maja do 3. junija 2016 na ogled samostojna razstava Incident v avtopralnici (Car Wash Incident) avtorjev Jack in Leigh Ruby. Več na aksioma.org/car.wash.incident. Dogodek je izveden v okviru projekta Masters & Servers, ki ga s podporo Ustvarjalne Evrope vodi Aksioma. Vabljeni! Več na CED Slovenija.

Tehniški muzej vabi na razstavo Skoraj vse o zvoku
Kaj je zvok, kako nastane in kako se širi? Kateri je prvi zvok, ki ga slišimo? Ali se zavedamo, da nas zvok spremlja skoraj od spočetja do smrti? Na ta in podobna vprašanja najdete odgovore v Tehniškem muzeju Slovenije, kjer je od konca marca letos pa vse do 3. decembra 2017 na ogled razstava Skoraj vse o zvoku. Razstava je vsebinsko nadaljevanje projekta Delaj z zvoki, ki je prejel podporo programa Kultura 2007–2013. Vabljeni k raziskovanju zvoka! 


EU IN KULTURA
Strategija za kulturno diplomacijo EU
Na pravkar končanem Evropskem kulturnem forumu v Bruslju je Federica Mogherini, Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko, napovedala, da bo Evropska komisija, tj. skupaj Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo (DG EAC) in Evropska služba za zunanje delovanje (EEAS) konec maja letos objavila skupno sporočilo za oblikovanje strategije za kulturno diplomacijo EU. Osnutek dokumenta (Joint Communication A Strategy on Cultural Diplomacy, z dne 21. 3. 2016) je dostopen tukaj, nagovor Visoke predstavnice pa lahko poslušate tukaj. Priporočamo!

Glasujte za EU projekt, moj projekt 2016
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) je 13. aprila pričela s kampanjo »EU projekt, moj projekt 2016«. Dnevi odprtih vrat bodo potekali 10. in 11. junija. Projekte, ki se bodo predstavili, bo izbirala javnost, zato vabljeni, da tudi vi glasujete. Glasujete lahko do 13. maja 2016.


In še vse DRUGO pretočeno …

21. Slovenski dnevi knjige, 18.–22. april 2016
Ta teden v Ljubljani, Novem mestu, Mariboru, Kopru, Celju in Ormožu ne zamudite Slovenskih dni knjige. Več na portalu slovenskih pisateljev tukaj ali na FB ali twitter.Noč knjige 2016: 22. in 23. april
Biti ali ne biti, to zdaj ni več vprašanje. Noč knjige bo zasijala tudi v letu 2016! V letu in na dan, ko obeležujemo 400 let smrti književnih velikanov Williama Shakespeara in Miguela de Cervantesa, nam bo knjiga segla do srca in nas povezala. Več na 2016.nocknjige.si – vabljeni!ZPIZ: razpis za delitev sredstev za rekreativno, športno in kulturno dejavnost upokojencev in delovnih invalidov
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) je objavil razpis za delitev sredstev za rekreativno, športno in kulturno dejavnost, ki jo organizirajo organizacije upokojencev in delovnih invalidov v letu 2016. Prijavo na razpis je treba vložiti v roku 10 dni po objavi javnega razpisa v Uradnem listu RS; datum objave v Uradnem listu je 15. 4. 2016. Vir: razpisi.info.

DG RTD: Call for Ideas
Generalni direktorat za raziskave in inovacije (RTD) Evropske komisije je objavil poziv, s katerim vas vabi, da posredujte svoje ideje in prispevajte k oblikovanju politik na področju inovacij. Predloge lahko oddate do 29. aprila 2016. Več tukaj.

MK: poziv za dodelitev kulturnih žepnin za samozaposlene v kulturi
Ministrstvo za kulturo je objavilo »Javni poziv za dodelitev kulturnih žepnin za samozaposlene v kulturi« (JPP-KŽP-2016). Poziv je odprt od objave poziva 25. marca 2016 do porabe sredstev, vendar najdlje do 30. septembra 2016.

SURKUS: za podjetja, organizacije in posameznike v KUS
Konec marca je bila ustanovljena Sekcija za upravljanje in razvoj v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih (SURKUS), ki želi povezati številne deležnike v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih in jim nuditi podporo pri zastopanju interesov in krepitvi položaja članov pri njihovem delovanju v Sloveniji. Članica SURKUS je tudi MOTOVILA, nosilka CED Slovenija. Član SURKUS lahko postane tudi vaša organizacija. Vabljeni! Več na CED Slovenija.

Robert Bosch Foundation: delavnica za prevajalce otroške in mladinske literature v Hamburgu, 4.–9. september
Robert Bosch Foundation in Arbeitskreis für Jugendliteratur e.V. vabita prevajalce, ki iz nemškega jezika prevajajo (še posebej v manjše jezike, tudi Srednje in Vzhodne Evrope) otroško in mladinsko literaturo, da se udeležijo delavnice Kein Kinderspiel v Hamburgu, od 4. do 9. septembra 2016. Rok prijave je 2. maj 2016. Več tukaj (.pdf, v nemščini).

Poziv mladim glasbenikom: Bucharest International JAZZ Competition
Organizacija jmEvents iz Romunije je razpisala natečaj Bucharest International JAZZ Competition za mlade vokalne in instrumentalne glasbenike do 40. leta (rojeni po 1. maju 1977) s področja jazzovske glasbe. Rok za prijavo je 10. februar 2017. Več na CED Slovenija.

IDEA et. al: spletna raziskava o množičnem financiranju KUS
IDEA, ECN in Ecorys UK Ltd., ki so uspeli na razpisu Komisije za izdelavo študije o množičnem financiranju (crowdfunding) za kulturne in ustvarjalne sektorje (glej), od 26. aprila 2016 vabijo k sodelovanju v spletni raziskavi na to temo. Obiščite spletno stran https://www.crowdfunding4culture.eu/, kjer bodo dostopne informacije o množičnem financiranju, različni modeli in platforme, uspešni projekti in nasveti za izvedbo kampanje za množično financiranje.


Brskamo in beremo…

UNESCO: poročilo Global Trade of Cultural Goods in the Digital Age, 2016
UNESCO Institute for Statistics (UIS) je objavil poročilo o mednarodnih tokovih kulturnih dobrin in storitev, Global Trade of Cultural Goods in the Digital Age (pdf), v katerem so zajeti podatki v obdobju od 2004 do 2013, tudi za Slovenijo. UIS ugotavlja, da kulturne in ustvarjalne sektorje globalna recesija ni bistveno prizadela. Po drugi strani je digitalni premik vplival na trgovino posameznih kulturnih dobrin in storitev. Več na CED Slovenija.KEA: publikacija Feasibility study on data collection and analysis in the cultural and creative sectors in the EU, 2015
Raziskava (.pdf) predstavi razpoložljive načine za pridobivanje statističnih podatkov za kulturne in ustvarjalne sektorje iz različnih registrov in institucij, ki se s tem področjem ukvarjajo v EU. KEA v raziskavi predstavi tri predloge za nadaljnjo obdelavo podatkov: (1) uporabo že obstoječega sistema Eurostata, (2) boljši način zbiranja podatkov glede na prednostne naloge politike in (3) ustanovitev observatorija za zbiranje in obdelavo statističnih podatkov za kulturne in ustvarjalne sektorje.
Kultura-novice