Kultura e–novice, 21. marec 2018

/

Pozdravljeni,
če sta bila pretekla dan in noč enako dolga, presodite sami. Danes, ko je že pomlad, se obeležuje svetovni dan poezije, mednarodni dan Nowruz, mednarodni dan za odpravo rasne diskriminacije, mednarodni dan gozdov, svetovni dan lutk in evropski dan stare glasbe. V živo lahko na primer spremljate Arsov zvočno-poetični dogodek »S poezijo v daljave« na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana v neposrednem prenosu danes ob 16.10.
V daljave se oziramo tudi mi. Potem ko smo oddali vsa poročila in posredovali mnenja o prihodnosti, se lahko lotimo pomladanskega čiščenja in novih opravil. Med njimi je eno, ki je konstantno in se mu ne odrekamo: spodbujamo k aktivni udeležbi pri širjenju glasu za več kulture doma in čez mejo. Prihodnji meseci bodo ključni za načrtovanje politik, ki se ukvarjajo s kulturnim in ustvarjalnimi sektorji. Podpora kulturnemu ekosistemu se začne doma. Priložnost za prečenje področij, mreženje dobrih praks in izmenjavo idej so aprilske Ustvarjalne sinergije+, s katerimi želimo skupaj s partnerji spodbuditi mreženje dobrih praks in ustvarjalnih idej s programi Evropa za državljane, Ustvarjalna Evropa in Erasmus+. In pokukali bomo tudi čez mejo – na Hrvaško in v Avstrijo. In ugotovili, da npr. naša severna soseda z mehanizmom AAA aktivno prispeva k podpori regionalnega kulturnega ekosistema.

Prijeten dan,
vaša ekipa CED Slovenija
ØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØ

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Znak dediščine za cerkev Sv. Duha na Javorci
Spominska cerkev Sv. Duha na Javorci bo v Plovdivu, 26. marca 2018, prejela najvišje evropsko priznanje za skupno dediščino, t. i. znak evropske dediščine (European Heritage Label). Čestitamo!

Armenija korak bližje Ustvarjalni Evropi
Armenija je včeraj, 20. marca z Evropsko komisijo podpisala sporazum o sodelovanju v programu Ustvarjalna Evropa. Sporazum bo stopil v veljavo po ratifikaciji armenskega parlamenta. Ko bo o tem obveščena Komisija, bodo armenski kulturni izvajalci upravičeni do polnopravnega sodelovanja na razpisih Ustvarjalne Evrope. Dobrodošla, Armenija!

RAZPISI

Izbira se organizacija za podeljevanje nagrade EBBA
Evropska komisija je objavila razpis (EAC/S26/2017) za izbor in izvedbo nagrade EU za popularno in sodobno glasbo EBBA (European Border Breakers Awards). Rok za prijavo je 21. apr. 2018 do 12. ure (CET).

 
Razpis za prevajanje evropskega leposlovja za leto 2019
Iz Izvajalske agencije EACEA sporočajo, da bo razpis predvidoma objavljen še ta teden. Na tehnično delavnico bomo domače založnike predvidoma povabili v drugi polovici aprila.

Priprava poročila za že izvedene projekte evropskega leposlovja
Iz EACEA so konec februarja 2018 sporočili, da so dostopna navodila in dokumentacija (obrazci) za pripravo poročila za prejemnike podpore za prevodne projekte v okviru razpisa za leto 2017.

Rezultate za projekte sodelovanja 2018 še čakamo
O rezultatih razpisa za projekte sodelovanja za leto 2018 bo EACEA prijavitelje obveščala junija (kategorija 1 in 2) in aprila (kategorija 3). EACEA trenutno sledi zastavljeni časovnici (glej Smernice razpisa pod 3. Timetable).

DOGODKI

Ustvarjalne sinergije+
Motovila in CMEPIUS vas v sodelovanju s partnerji iz Avstrije in Hrvaške (CED AT in CED HR), 17. aprila, vabita na skupni dogodek, s katerim želimo spodbuditi sodelovanje raznovrstnih organizacij (izobraževalnih, nevladnih, lokalnih, občin itd.) v okviru evropskih programov financiranja Evropa za državljane, Ustvarjalna Evropa in Erasmus+. Predstavljen bo tudi mehanizem zveze Alpe-Jadran, ki podpira medregionalno sodelovanje. Več informacij in prijave do 12. apr. 2018 tukaj.

Napovedujemo: konec aprila bo delavnica za založnike, ki se prijavljajo na razpis za projekte prevajanja evropskega leposlovja, v začetku maja pa strokovni seminar na temo inovativnih poslovnih modelov.

ISKANJE PARTNERJEV

Za sodelovanje pri projektih sodelovanja preverite sveže PARTNERSKE PONUDBE iz Grčije (INSOCIALDYNAMICS), Portugalske (Acesso Cultura), Belgije (ROSE Stories & Flanders Literature), Francije (Images 30). Do objave razpisa lahko skupaj s partnerji premislite, kako razviti in okrepiti svojo ustvarjalno mišico.

PODPRTI PROJEKTI

Na Akademiji umetnosti se obeta nov magistrski študijski program MAST
Akademija umetnosti UNG nas je obvestila, da je bila njihova prijava na izredno selektivnem in obleganem razpisu Modules for master degrees in art and science (Connect/2017/3346110) za projekt Master Module in Art, Science and Technology (MAST) uspešna. Čestitamo! Že sredi aprila bo v Novi Gorici prvo srečanje partnerjev iz Portugalske, Avstrije, Madžarske, Belgije, Hrvaške in Srbije.

Kako evropski kulturni projekti premikajo mesta in državljane?
Projekt Caravan NEXT*, pri katerem kot partner sodeluje KID Kibla, v ospredje postavlja socialna gledališča in gledališča skupnosti. V Bruslju bo 25. apr. 2018 mednarodna konferenca European Roots and Shoots – Art Moves Cities, katere namen je spodbuditi posameznike in skupnosti k razmisleku o tem, kako evropski kulturni projekti premikajo mesta in državljane – v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Gosti konference bodo tudi predstavniki Komisije, ki skrbijo za Ustvarjalno Evropo.

Na ogled razstava »V ospredje III: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja«
Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU je v okviru projekta MoMoWo: Women’s Creativity since the Modern Movement* na mednarodni dan žena pripravil že tretji dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk in oblikovalk. Tokrat v Ljubljani, Mariboru in Novem mestu. Vse do 19. apr. 2018 si lahko v galeriji DESSA v Ljubljani ogledate razstavo o pionirkah slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja.

 
Aksioma s projektom Masters & Servers v eminentni družbi
Združenje Culture Action Europe je v sodelovanju z Budapest Observatory izdal publikacijo (feb. 2018), ki kaže na pozitivne učinke in nedvoumno dodano vrednost kulture za EU in posledično nujnost ustrezne podpore kulturnega ekosistema. V publikaciji se je med številnimi primeri znašel tudi evropski projekt Masters & Servers* zavoda Aksioma. Izid publikacije sovpada s pozivom CAE evropskemu kulturnemu sektorju, naj podpre zahtevo za večji proračun za kulturo po letu 2020. Vredno branja! In vredno vaše podpore – podpišite in širite peticijo CAE!
 

MAO vstopa v novi evropski cikel arhitekturnega programa
Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je februarja letos v okviru evropske platforme Future Architecture* organiziral mednarodno konferenco z naslovom Ustvarjalna izmenjava / Creative Exchange 2018. Udeleženci so izmenjali svoja mnenja in ideje o Future Architecture ter njihovem znanju in izkušnjah, pridobljenih med sodelovanjem s platformo, so sporočili iz MAO, preverite pa lahko tukaj 

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

EVROPSKO LETO KULTURNE DEDIŠČINE 2018 (ELKD 2018)

Kjer se srečata slovenska kulturna dediščina in rap
Ministrstvo za kulturo, koordinator ELKD 2018 v Sloveniji, je k sodelovanju pri promociji projekta povabilo raperja Roka Terkaja – Trkaja in literarnega zgodovinarja dr. Igorja Saksido. V podporo projektu sta na več izstopajočih lokacijah slovenske kulturne dediščine posnela videospot Lepa Vida, v katerem nastopajo tudi kurenti, ki so od decembra vpisani na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Za več spremljajte tudi družbena omrežja FB in Instagram.

EP objavil mnenje o čezmejnih zahtevah za vrnitev umetniških del in kulturnih dobrin
Odbor za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta je objavil mnenje s priporočili Komisiji o čezmejnih zahtevah za vrnitev umetniških del in kulturnih dobrin, zaplenjenih v oboroženih spopadih in vojnah (2017/2023(INL) z dne 26. 1. 2018), v katerem podpira idejo, da bi se postopki za čezmejno vračanje umetnin in kulturnih dobrin in dejavno spodbujanje preverjanja izvora vključili v pobudo za ELKD 2018.

In še vse DRUGO pretočeno

Zveza Alpe-Jadran podpira medregionalno sodelovanje
Zveza Alpe-Jadran vabi k oddaji projektnih predlogov za sofinanciranje projektov na območju Alpe-Jadran. Podpora je namenja tudi izdelavi in pripravi projektov za kandidiranje na razpisih programov EU. Rok prijave je 31. mar. 2018. Priložnost, da izveste več o Zvezi Alpe Jadran, pa dogodek Ustvarjalne sinergije+ (Ljubljana, 17. apr.).

Poletna šola »Resonances« – poziv za umetnike
Umetniki, katerih delo meji med umetnostjo in znanostjo, vabljeni na poletno šolo v Ispro, Italija (25.–29. junij 2018), kjer boste skupaj z ekipo znanstvenikov zasnovali 3. izdajo festivala Resonances 2019 na temo »big data«. Rok prijave je 15. apr. 2018.

Društvo Ljudmila zagnalo Kulturnikov mesečnik
Marca je ugledal luč Kulturnikov mesečnik. Uredništvo portalov Kulturnik in Culture.si na Ljudmili vas vabi, da na enem mestu hitro in enostavno vstopate v digitalizirano bogastvo slovenskih knjižnic, arhivov, muzejev in ste na tekočem z aktualno kulturno produkcijo ter pestrim kulturnim dogajanjem po Sloveniji. Priporočamo v branje!