Kultura e–novice, 21. maj 2020

/

Pozdravljeni,
naša ekipa se počasi vrača v pisarno. Osebna srečanja zaenkrat še niso mogoča v polni meri. Smo pa kot v preteklih tednih dosegljivi prek e-pošte in družbenih omrežij, ob delovnikih med 10h in 13h tudi prek telefona, poleg tega pa na novo uvajamo še petkovo POP-UP pisarno. Uporabnike vsak petek vabimo na individualna video srečanja prek spleta.
Založnike pa spomnimo, da se izteka zadnji razpis za podporo projektom literarnega prevajanja (rok: 28. maj 2020). Evropska komisija je v luči covid-19 premostitvenih ukrepov za kulturo za področje knjige v okviru omenjenega razpisa namenila dodatna sredstva. Slovenija je že sicer izredno uspešna, zato je zdaj skrajni čas, da poskusijo tudi tisti založniki, ki so doslej oklevali in zlasti tisti, ki so morda med procesom priprave prijave obupali. Tu smo, da vam pomagamo!

Prijazen pozdrav in veliko zdravja!
Vaša ekipa CED Slovenija
∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂

USTVARJALNA EVROPA

Znani dobitniki nagrade EUPL za leto 2020
Nagrada EU za književnost EUPL se podeljuje letno z namenom opozoriti na bogato in raznoliko sodobno književnost v Evropi ter spodbuditi izmenjavo del v tem prostoru ter zanimanje za nenacionalno književnost. Podeljuje se obetavnim književnikom iz sodelujočih držav v programu Ustvarjalna Evropa – vsako leto je po sistemu rotacije izbrana skupina 11 ali 12 držav, ki predlagajo svoje kandidate.
Letošnji nagrajenci so Nathalie Skowronek (BE), Lana Bastašić (BA), Maša Kolanović (HR), Stavros Christodoulou (CY), Asta Olivia Nordentoft (DK), Mudlum (Made Luiga, EE), Matthias Nawrat (DE), Shpëtim Selmani (XK), Francis Kirps (LU), Stefan Bošković (ME), Petar Andonovski (MK), Maria Navarro Skarange (NO), Irene Solà (ES). Več informacij in seznam nagrajenih del je dostopen na spletu EUPL. Prihodnje leto bo kandidatko ali kandidata ponovno predlagala tudi Slovenija.

Znani nagrajenci European Heritage Awards/Europa Nostra Awards 2020
Enaindvajset posameznikov in organizacij iz 15 držav je prejelo prestižno nagrado EU za kulturno dediščino za izjemne dosežke na področjih konservatorstva, raziskav, predanega dela ter izobraževanja, usposabljanja in ozaveščanja. Letos med njimi žal ni slovenskih prejemnikov. Kljub temu lahko do 1. sept. 2020 prek spletnega glasovanja podprete zmagovalne dosežke po vašem izboru.

RAZPISI

POZOR, založniki!
Izteka se zadnji razpis za podporo projektom literarnega prevajanja (EACEA 05/2020). Rok za oddajo vlog je 28. maj 2020 do 17.00 (CET). Napotke za prijavitelje smo objavili tukaj in tukaj. Navodila, kako do prijavnice prek sistema eGrants, so tukaj. Imamo še nekaj napotkov, ko tečejo zadnje ure pred oddajo prijave.
Pa še to: Evropska komisija je v luči covid-19 premostitvenih ukrepov za kulturo za področje knjige v okviru tega (zadnjega) razpisa namenila dodatna sredstva. Proračunu v višini ok. 2 milijonov EUR dodaja še 1 milijon EUR, kar bo bistveno vplivalo na precej višjo stopnjo uspešnosti prijaviteljev. Slovenija je že sicer izredno uspešna, zato je zdaj skrajni čas, da poskusijo tudi tisti založniki, ki so doslej oklevali in zlasti tisti, ki so morda med procesom priprave prijave obupali! Tu smo, da vam pomagamo!

Izvajalska agencija EACEA obljublja, da bodo rezultati za projekte sodelovanje Kultura za leto 2020 kmalu znani in se bodo podprti projekti lahko začeli izvajati že septembra letos! Držimo pesti!

EACEA prav tako sporoča, da je bil odziv na razpis za projekte sodelovanja z regijo Zahodnega Balkana nadpovprečen – prejeli so več kot 300 prijav, kar pomeni, da bo konkurenca izredno huda, če vemo, da naj bi bilo izbranih zgolj ok. 25–30 projektov.

DOGODKI

Motovilina POP-UP pisarna na spletu
Želite izvedeti več o priložnostih EU za mednarodno povezovanje v kulturi, filmu in ustvarjalnih sektorjih? Želite preveriti, ali je vaša projektna ideja primerna za sodelovanje na razpisih programa Ustvarjalna Evropa? Vas zanima, kako vam pri tem lahko pomaga Motovilina ekipa CED Slovenija?
Naša petkova POP-UP pisarna je namenjena kratkim vprašanjem in predstavitvam ter hitrim nasvetom. Oglasite se lahko že jutri, v petek, 22. maja med 10.00 in 11.00. Več informacij in rezervacije terminov tukaj. Spremljajte nas! #MotovilaPopUp

Junija napovedujemo
serijo spletnih usposabljanj za kulturni in ustvarjalne sektorje »Onkraj kulturnega modela« – začnemo s finančnim menedžmentom (mednarodnih) projektov in nadaljujemo z razvojem občinstev (tudi v luči ponovnega vzpostavljanja odnosov s publiko po krizi).

PODPRTI PROJEKTI #UstvarjalnaEvropa

#CreativeEuropeAtHome
Vse prejemnike podpore Ustvarjalne Evrope, ki ste svoje dejavnosti v danih okoliščinah preselili v virtualno okolje, je Komisija pozvala, da se pridružite promocijski akciji na družbenih medijih #CreativeEuropeAtHome, s katero se vašim dogodkom daje dodatna vidnost.

MADE IN v MAO
V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje je do 20. sept. 2020 na ogled razstava MADE IN: Pripovedi obrti in oblikovanja, ki raziskuje odnose med tradicionalnimi kulturami izdelovanja in sodobno oblikovalsko produkcijo. Razstava je del projekta Made in – Crafts and Design Narratives, pri katerem MAO sodeluje kot partner.

In še vse DRUGO pretočeno …

Pisateljska nagrada SEP
Pisateljsko nagrado SEP od leta 2006 podeljuje Srednjeevropska pobuda v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev v okviru festivala Vilenica. Namenjena je spodbujanju meddržavnega sodelovanja in promocije na področju literature za mlade avtorje iz držav članic SEP. Nagrada v višini 1.500 evrov je namenjena enomesečnemu bivanju v katerikoli državi članici SEP po izbiri kandidata. V tem času naj bi avtor realiziral projekt, s katerim se je prijavil na razpis. Rok prijave je zaradi pandemije covid-19 podaljšan do 15. jun. 2020. Več tukaj.

European Translation and Publishing Grants Booklet (EUNIC London, 2020)
Publikacija v angleškem jeziku je namenjena prevajalcem in organizacijam s področja založništva. Vključuje informacije o prevajalskih nagradah, rezidencah ter nudi pregled različnih podpor, shem in organizacij, ki spodbujajo prevajanje evropskih del v različne evropske jezike. Dostopna je na povezavi tukaj.

Creatives Unite: nova platforma v kulturi
Raziščite novo platformo za izmenjavo izkušenj, dobrih praks in predlogov, namenjeno kulturnemu in ustvarjalnim sektorjem. Od tam lahko npr. dostopate do ankete The effects of COVID19 on cultural & creative sectors and cities’ response, s katero Evropska komisija želi popisati in analizirati težave in ukrepe evropskih mest na področju kulture.