Kultura e–novice, 21. maj 2018

/

Pozdravljeni, 
pomlad prinaša ponoven uspeh slovenskih kulturnih izvajalcev! Najprej je Akademiji umetnosti UNG skupaj s partnerji uspelo na izredno selektivnem in obleganem razpisu za podporo magistrskim študijem s področja umetnosti in znanosti. Ponosni smo, da je njihov projekt MAST le eden od štirih novih študijskih programov, podprtih na evropski ravni! Potem smo izvedeli, da je Plečnikova hiša prejela nagrado EU za kulturno dediščino Europa Nostra. Slavnostna podelitev nagrad bo konec junija v Berlinu, kjer bodo izbrali še zmagovalca po izboru javnosti. Vabljeni k sodelovanju – podporo Plečnikovi hiši lahko namreč vse do 10. junija izkažete prek spletnega glasovanja.
Založnike spomnimo, da se bliža rok za oddajo projektov na razpis za projekte literarnega prevajanja za leto 2018 (23. maj 2018 do 12. ure). Ne spreglejte koristnih napotkov naše ekipe in za navdih preberite Kaj lahko naredimo za dobro bralca in knjige?, kjer izpostavljamo primer dobre prakse KUD Police Dubove.

In še: veseli nas, da ste naročnik naših e-novic Kultura in si iskreno želimo, da to ni zadnja številka, ki ste jo prejeli v branje! Pripravljamo jih za vas, predstavnike in podpornike kulturnega in ustvarjalnega sektorja, saj si želimo še naprej biti zanesljiva podpora vašemu razvoju in (mednarodnem) delovanju. Zaradi splošne uredbe EU o varstvu podatkov (GDPR), ki bo začela veljati 25. maja 2018, vas bomo še ta teden povabili k ponovni prijavi na naše e-novice. Edino v tem primeru vam lahko zagotovimo njihovo prejemanje tudi v prihodnosti.

Prijeten dan,
vaša ekipa CED Slovenija
∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Foto: Srđan Đuranović, Javorca Resurrection (Sajeta, 17. 7. 2016).

Posvetovanje s Komisijo o znaku evropske dediščine
Evropska komisija vabi vse državljane in deležnike k sodelovanju v posvetovanju o znaku evropske dediščine (European Heritage Label), še posebej, če ste obiskali kraje z znakom ali se z znakom profesionalno ukvarjate kot partnerji oz. zaposleni. Poleg Partizanske bolnice Franja, ki je laskavo priznanje prejela aprila 2015, se v Sloveniji od letos z njim lahko pohvali tudi cerkev Sv. Duha na Javorci. Rok za oddajo mnenj je 24. maj 2018.

Plečnikova hiša prejela nagrado Europa Nostra!
Evropska komisija in Europa Nostra sta 15. maja 2018 razglasili dobitnike nagrade EU za kulturno dediščino – Europa Nostra 2018. Med 29 nagrajenimi projekti iz 17 držav je tudi Plečnikova hiša v Ljubljani, ki je leta 2015 po prenovi spet odprla vrata obiskovalcem in je danes priljubljena turistična točka in pomembno študijsko središče. Čestitamo!

Slovenski kandidati za EPK 2025
Slovenija bo leta 2025 ponovno gostila evropsko prestolnico kulture. Svojo kandidaturo so že napovedali Lendava, Nova Gorica in Ljubljana.

RAZPISI

Bliža se rok za oddajo projektov na razpis za projekte literarnega prevajanja za leto 2018
Evropska komisija je 27. marca 2018 objavila razpis EACEA 13/2018: Podpora za projekte literarnega prevajanja za leto 2018, in sicer za dvoletne projekte (kategorija 1) in okvirne sporazume o partnerstvu (kategorija 2). Postopek prijave v celoti poteka prek spleta. Rok za oddajo vlog je 23. maj 2018 do 12. ure. Ne spreglejte napotkov naše ekipe in za navdih preberite Kaj lahko naredimo za dobro bralca in knjige?.

 

Razpis »Music moves Europe – program usposabljanja za mlade glasbene strokovnjake«
Evropska komisija je v okviru pobude Music Moves Europe objavila prvi razpis v paketu ukrepov za glasbeni sektor, in sicer razpis za podporo pilotnih programov usposabljanja za mlade strokovnjake v glasbi. Rok za prijave je 27. avg. 2018 (13:00 CET).

Vir: @akademija.umetnosti.UNG.visoka.sola.za.umetnost.

Na Akademiji umetnosti se obeta nov magistrski študijski program MAST!
Med štirimi izbranimi projekti razpisa Modules for master degrees in art and science DG Connect je eden tudi iz Slovenije. Evropska komisija bo podprla magistrski program na področju umetnosti in znanosti, ki ga je skupaj s partnerji zasnovala Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici – čestitamo!

DOGODKI

Mreža Centrov Ustvarjalna Evropa na Forumu EPK v litovskem Kaunasu
Čeprav bo Kaunas šele leta 2022 Evropska prestolnica kulture (EPK), organizatorji že letos pripravljajo razprave na različne teme o EPK. Na programu foruma (18.–19. maj 2018) je bilo tudi srečanje z naslovom »Mreža Centrov Ustvarjalna Evropa: priložnosti za mednarodno sodelovanje in mobilnost«, na katerem je sodelovala Mateja Lazar iz Motovile.

Poročamo …

Kako smo ustvarili sinergije med programi Evropa za državljane, Ustvarjalna Evropa in Erasmus+
V okviru ELKD 2018 je 17. apr. 2018 v Muzeju novejše zgodovine Slovenije potekal odlično obiskan dogodek Ustvarjalne sinergije+ v organizaciji Motovile in Cmepiusa, namenjen spodbujanju sodelovanja raznovrstnih organizacij v okviru treh različnih evropskih programov financiranja – Evropa za državljane, Ustvarjalna Evropa in Erasmus+ (skupaj z akcijo eTwinning). Dan kasneje, 18. apr. 2018, pa je Motovila na povabilo Ministrstva za kulturo Avstrije (CED Avstrija) in Urada štajerske deželne vlade sodelovala na mednarodnem dogodku Ustvarjalne sinergije v Gradcu, kjer je promovirala slovenske projekte s podporo Ustvarjalne Evrope.

Delavnica za prevodne projekte 2018, Ljubljana, 26. apr. 2018.

Poročamo z delavnice za prevodne projekte
Motovila je 26. apr. 2018 za založnike na Vodnikovi domačiji pripravila delavnico za pripravo vloge na razpis za projekte literarnega prevajanja za leto 2018 (rok: 23. maj 2018). Ne spreglejte napotkov naše ekipe, za navdih pa priporočamo projekt KUD Police Dubove. Javna agencija za knjigo RS je napovedala podporni ukrep za prijavo na razpise Ustvarjalne Evrope. Poročamo tukaj.

ISKANJE PARTNERJEV

Photo by Kunsthaus Graz – Universalmuseum Joanneum (AT): Translocal: Museum as a Toolbox.

Za sodelovanje pri projektih sodelovanja preverite sveže PARTNERSKE PONUDBE iz Portugalske (Kale Dance Company) in Francije (Maison de l’architecture & Kurbis in TK-21 La Revue).

Alexandra Trost iz Kunsthaus Graz – Universalmuseum Joanneum je na dogodku Ustvarjalne sinergije+ v pogovoru s Philippine Loiseau za Motovilo spregovorila o koristih mednarodnega partnerstva in sodelovanja v projektu Translocal: Museum as a Toolbox s podporo Ustvarjalne Evrope. Več preberite tukaj (v angleškem jeziku; kmalu pripravimo še slovenski prevod).

PODPRTI PROJEKTI

diStory pri koncu
V sklopu projekta diStory* so Muzeji radovljiške občine konec aprila letos s pomočjo mobilne aplikacije na Linhartovem trgu v Radovljici preizkusili digitalnega vodiča po mestnem jedru. Če vas zanimajo zgodbe in raziskovanje starih mestnih jeder, ne spreglejte prireditev ob zaključku projekta, 14. in 15. jun. 2018.

Razstava Parallel ǀ Redko nedolžno, nikoli preprosto
Umetnostna galerija Maribor je v sklopu dejavnosti evropske platforme za fotografijo – PARALLEL* 18. maja 2018 postavila na ogled razstavo kustosinje Marie Faarinen (FI), s katero se z različnih vidikov loteva negotovosti in dvoumnosti. Izhodišče projekta predstavlja pogled na navadne in znane stvari z novimi očmi. Z novimi deli se predstavljajo mladi umetniki Joséphine Desmenez (FR), Philipp Meuser (DE), Livia Sperandio (IT) in Nita Vera (FI), ki so sodelovali v prvi fazi mednarodnega programa izmenjave in mentorstva Parallel.

Transnacionalizmi v Aksiomi
V Projektnem prostoru Aksiome je do 25. maja 2018 v sklopu projekta State Machines* na ogled skupinska razstava Transnacionalizmi, ki jo je postavil kustos James Bridle, sodelujejo pa Raphael Fabre, Jeremy Hutchison, They Are Here, Julian Oliver, Daniela Ortiz, Jonas Staal in Studio Folder.

Uprizarjati spol – Ples razlik: poziv mladim ustvarjalkam_cem na področju uprizoritvenih umetnosti
Mesto žensk, partner projekta Uprizarjati spol – Ples razlik*, poziva k sodelovanju mlajše ustvarjalke_ce, ki bodo v okviru projekta imele_i možnost pridobivanja novih znanj in sodelovanja z ustvarjalkami_ci mednarodnega projekta. Rok za prijave 30. maj 2018. Več tukaj.

Poziv za ansamble projekta eeemerging 2019
Evropski projekt eeemerging*, pri katerem kot partner sodeluje zavod Ars Ramovš, je namenjen podpori mladih ansamblov na področju stare glasbe (od srednjega veka do romantike) z zagotavljanjem 3-letne selektivne sheme s pomočjo za vadbo med bivanjem v Evropi, usposabljanje, strokovne prakse, podporo strukturiranju ansambla in booking ter promociji. Ansambli morajo biti mlajši od pet let, sestavljeni iz 2 do 9 glasbenikov (starostna omejitev). Rok prijave do 4. jun. 2018, več tukaj.

Priporočamo skok na bralni vlak
KUD Sodobnost vas v sklopu dejavnosti projekta (Iz)brano* vabi na bralni vlak, zabavno literarno družinsko aktivnost, s katero spodbuja k branju knjigolačne in nagrajuje knjigožerce.

Podobe iz sanj kmalu v angleškem jeziku
Društvo slovenskih pisateljev v sklopu projekta Litteræ Slovenicæ* napoveduje jubilejno izdajo zgodb Podobe iz sanj, s čimer obeležuje letošnje Cankarjevo leto. Delo bo kmalu izšlo v angleškem prevodu Jasmina B. Freliha in Erice Johnson Debeljak s spremno besedo pisateljice, komparativistke in filozofinje Katje Perat.

Malo prahu v očeh za zaključek sezone bralnega kluba
KUD Police Dubove za konec tretje sezone bralnega kluba Knjiga spregovori, ki je vzniknil v okviru projekta Odmevi resničnosti*, priporoča v branje roman Minoli Salgado Malo prahu v očeh v prevodu Ane Jasmine Oseban. Po odgovore na vprašanja o romanu ste vabljeni 13. jun. 2018 v Knjižnico Prežihov Voranc v Ljubljani, kjer bo z vami dr. Iztok Osojnik.

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

EVROPSKO LETO KULTURNE DEDIŠČINE 2018 (ELKD 2018)

European Cultural Heritage Summit: Berlin, 18.–24. jun. 2018
Europa Nostra, Stiftung Preußischer Kulturbesitz (Prussian Cultural Heritage Foundation, SPK) in German Cultural Heritage Committee (DNK) bodo v sodelovanju z Evropsko komisijo v drugi polovici junija letos gostili t. i. vrh evropske kulturne dediščine, ki predstavlja enega ključnih dogodkov evropskega leta kulturne dediščine. Prav tam bodo tudi promovirali projekte sodelovanja za leto 2018, ki se navezujejo na ELKD 2018, tudi slovenskih kulturnih izvajalcev! Spremljajte #EUROPEANHERITAGESUMMIT.

Pošljite fotografijo kulturne dediščine Gorenjske
Informacijska točka Europe Direct Gorenjska v okviru ELKD 2018 izvaja akcijo zbiranja fotografij kulturne dediščine Gorenjske. Pošiljatelje slik bodo nagradili. Tudi Motovila je prispevala v nagradni sklad, tj. notesnike »Uporabi me ustvarjalno« in nekaj publikacij, ki so nastale s podporo Ustvarjalne Evrope. Prav tako smo z Europe Direct Gorenjska povezali Slovenski etnografski muzej, ki je za nagradno igro prispeval brezplačen vstop za ogled svoje zbirke. Spremljajte #nasadediscina #ELKD2018 #EuropeforCulture.

In še vse DRUGO pretočeno

Kako do uspešne prijave na razpis programa Evropa za državljane?
CMEPIUS 23. maja 2018 v Ljubljani organizira brezplačno delavnico programa Evropa za državljane, namenjeno razvoju projektnih idej in spoznavanju z razpisno dokumentacijo. Delavnica je namenjena potencialnim prijaviteljem ali partnerjem, ki so lahko javni organi (občine, zavodi, idr.) ali nepridobitne organizacije s statusom pravne osebe (NVO: društva, zasebni zavodi, ustanove, in druge nepridobitne organizacije). Poudarek bo na razpisnem roku 3. september 2018.