Kultura e–novice, 20. junij 2019

/
Miš založba, hvala za poletno branje!

Pozdravljeni,
tik pred vstopom v poletje smo prejeli veselo novico. Radio Študent je skupaj s partnerji uspel na razpisu Music Moves Europe – Online and Offline Distribution, na katerem je bilo sicer izbranih zgolj 9 projektov. Omenjeni razpis je eden od štirih ukrepov v okviru pobude Music Moves Europe – paketa ukrepov za glasbeni sektor, za katerega je Evropski parlament v letu 2018 zagotovil proračun v višini 1,5 milijona EUR.
Ali ste vedeli, da je na prvem izmed treh letošnjih pozivov i-Portunus podporo za mobilnost prejelo 122 umetnikov in kulturnih delavcev s področja uprizoritvenih in vizualnih umetnosti, med njimi tudi gledališka režiserka Eva Nina Lampič? Če ste zamudili prejšnji razpis, imate še vse do 24. jun. 2019 priložnost za oddajo vloge na drugi razpis i-Portunus, ki je prav tako namenjen umetnikom in kulturnim delavcem na področju uprizoritvenih in vizualnih umetnosti, a je tokrat razpis odprt tudi za skupinsko prijavo in segmentirano mobilnost. Tretji, zadnji razpis bo objavljen 15. jul. 2019.
Medtem ko čakamo na rezultate rednega razpisa za projekte sodelovanja za leto 2019 in držimo pesti, veliko sreče želimo tudi vsem tistim, ki so/bodo oddali vlogo na razpis za Digitalno povezovanje kulture in avdiovizualnih vsebin (EACEA/06/2019); rok se izteče danes ob 17. uri.
Pred nami je poletje – polno festivalov, bienalov idr. »ta veselih« dogodkov. Veliko jih je (so)omogočila Ustvarjalna Evropa, zato ne pozabite na ustrezno navajanje podpore. Ob tem vas spodbujamo, da naredimo skupaj nekaj hrupa, da se bo slišal tudi glas kulturnih in ustvarjalnih sektorjev!

Prijeten dan in naj bo dober vstop v poletje,
vaša ekipa CED Slovenija

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Paviljon za prezentacijo arheologije v Celju prejel nagrado Europa Nostra
Petindvajset prejemnikov prestižne nagrade EU za kulturno dediščino iz 16 držav je prejelo priznanje za izjemne dosežke na področjih konservatorstva, raziskav, predanega dela ter izobraževanja, usposabljanja in ozaveščanja. Med njimi tudi Paviljon za prezentacijo arheologije v Celju. Čestitamo! Do 15. sept. 2019 podprite zmagovalne dosežke. Razpis za prijave za nagrade v letu 2020 bo objavljen junija, rok za oddajo vlog pa bo predvidoma 1. okt. 2019.

RAZPISI

Drugi razpis i-Portunus za podporo individualni mednarodni mobilnosti
Objavljen je že drugi razpis i-Portunus za podporo individualni mednarodni mobilnosti. Rok za prijave je 24. jun. 2019 (ob 14h CET). Priložnost ponovno za umetnike in kulturne delavce s področja uprizoritvenih in vizualnih umetnosti, a tokrat je mogoče oddati tudi skupinsko prijavo (do 5 oseb) in vlogo za segmentirano mobilnost, kar pomeni, da boste lahko večkrat potovali na eno ali več destinacij za isti projekt/namen. Tretji, zadnji razpis bo objavljen 15. jul. 2019.

Razpis za pilotni projekt »Mobilnost ustvarjalcev«
Evropska komisija je objavila razpis za podporo pilotnemu projektu Makers’ Mobility, s katerim želi preskusiti politike in ukrepe za podporo mobilnosti med kulturnim in ustvarjalnimi sektorji ter ustvarjalnimi središči (hubi, fablabi, inkubatorji, ipd.). Rok za oddajo vlog je 12. avg. 2019.

Razpis za pilotni projekt »Kulturne in ustvarjalne industrije«
Evropska komisija je objavila razpis za podporo pilotnemu projektu Cultural and Creative Industries za premostitev vrzeli med izobraževanjem in razvojem kulturne dediščine ter za povezovanje dediščine s kulturnimi in ustvarjalnimi industrijami. Rok za oddajo vlog je 12. avg. 2019.

Odprt razpis za EPK 2025
Ministrstvo za kulturo je 22. feb. 2019 objavilo razpis za oddajo prijav za Evropsko prestolnico kulture (EPK) za leto 2025 v Republiki Sloveniji, ki je odprt do 31. dec. 2019.

Znani rezultati prvega razpisa za mobilnost i-Portunus
Na prvega izmed treh letošnjih pozivov i-Portunus je prispelo več kot 1.200 prijav. Podporo za mobilnost bo tokrat prejelo 122 umetnikov in kulturnih delavcev s področja uprizoritvenih in vizualnih umetnosti. Med njimi je tudi gledališka režiserka Eva Nina Lampič iz Slovenije – čestitamo!
Veseli nas, da je med prejemniki podpore tudi Oksana Chepelyk, kuratorka na The Modern Art Research Institute of the National Academy of Arts of Ukraine, ki smo jo leta 2017 v Sloveniji gostili na študijskem obisku Onkraj horizontov.

Radio Študent uspel na razpisu Music Moves Europe
Zdaj je uradno! Radio Študent je skupaj s partnerji uspel na razpisu Music Moves Europe – Online and Offline Distribution (EAC/S19/2018), na katerem je bilo sicer izbranih zgolj 9 projektov – 5 pobud posameznih organizacij in 4 projekti, ki bodo izpeljani v obliki partnerskih konzorcijev. Čestitamo!

 

DOGODKI  

Napovedujemo seminar o inovativnih poslovnih modelih za muzeje v sodelovanju z ICOM Slovenija in Slovenskim muzejskim društvom, v Ljubljani 23.–24. sept. 2019.

Poročamo …

Kako oblikovati poslovni pristop za prihodnost?
V sklopu serije usposabljanj Onkraj kulturnega modela smo skupaj z mednarodno strokovnjakinjo Ellen O´Hara v Ljubljani (27. maj) in Mariboru (28. maj) poglobili svoje znanje o inovativnih pristopih delovanja v kulturi. Najpomembnejša sta jasen namen in vizija naše organizacije, svetuje Ellen. Poročilo in foto utrinki so tukaj. Dogodek smo organizirali v sodelovanju s Centrom za kreativnost (MAO).

V sklopu kandidature Kranja za naziv EPK 2025 je 3. in 4. jun. 2019 potekala konferenca o razvojnih potencialih Gorenjske »KONČNO GORENJSKA«. V Kranju je bila tudi Motovila (CED Slovenija), ki je predstavila priložnosti za mednarodno sodelovanje v kulturi v okviru evropskega programa Ustvarjalna Evropa.

ISKANJE PARTNERJEV

Sveže PARTNERSKE PONUDBE iz Armenije (Eiva Arts Foundation), Belgije (Compagnie José Besprosvany), Grčije (Greek & Foreign Creators), Litve (Kaunas City Chamber Theatre), Srbije (Arete Publishing House), Ukrajine (Atlas Weekend).

Naša Maša SVETUJE: spoznajte se s partnerji, srečajte se v živo (priložnost je i-Portunus) in dobro preverite resnost partnerja za sodelovanje. Dobro določite vloge ter vsebinske in finančne obveznosti vsakega partnerja pri projektu.

PODPRTI PROJEKTI

V MAO na ogled Plasti časa/Layers of time
Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) sporoča, da bo dvorišče renesančnega Gradu Fužine, v katerem domuje MAO, 20. jun. 2019 dobilo novo podobo, ki ga bo spremljala vse do konca poletja. Gre za zmagovalno rešitev natečaja za arhitekturno intervencijo pod okriljem platforme Future Architecture*, kot si jo je zamislil arhitekt Julio Gotor Valcárcel: dodajanje nove plasti časa, a brez pregrobih posegov v podobo grajskega poslopja.

Vice v lisice je osrednja razstava letošnjega grafičnega bienala
Mednarodni grafični likovni center (MGLC) sporoča, da je 33. izdaja grafičnega bienala zasnovana kot parkour po mestu in se bo odvijala na devetih prizoriščih v Ljubljani. Razstava se bo iz osrednjega prizorišča bienala v MGLC selila skozi ključna prizorišča za sodobno umetnost v Ljubljani, ki vključujejo neprofitne prostore, komercialne galerije in prizorišča pod vodstvom umetnikov, in tako osvetlila ustvarjalni utrip mesta. Osrednja razstava Vice v lisice bo na ogled do 29. sept. 2019. Bienale je del projekta The Perennial Biennial*.

Založba Malinc izdala roman Poti svobode avtorice Maite Carranza
V sklopu projekta Cardinal Points of Contemporary European Literature* je pri založbi Malinc izšel roman Poti svobode, katalonske avtorice Maite Carranza. Pri založbi so knjige oblikovane v skladu s kriteriji oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo. Priporočamo v branje!

CON-FRONT nas opominja, naj zahtevamo mir
Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju« je v sklopu projekta CON-FRONT* k sodelovanju povabila glasbenike in vizualne umetnike iz Slovenije (Samo Vovk in Neli Maraž), Belgije, Francije, Makedonije in Italije. Preverite, kaj pripravljajo v spomin na vse žrtve v vojnah in spodbudo vsem nam, zakaj se vojn moramo bati in zahtevati le mir, nekaj drugačnega, nekaj, kar se nas bo dotaknilo … Novembra tudi v Tolminu, Gorici in Ljubljani.

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

In še vse DRUGO pretočeno

Spodbujanje znanstvene odličnosti v Obzorju 2020 – prihajajoči razpisi
Vljudno vabljeni na predstavitev prihajajočih razpisov s programov ERA Chair, Twinning, MSCA in ERC, ki bo potekala v petek, 21. jun. 2019 na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, vhod Masarykova 16, pritličje (velika dvorana), s pričetkom ob 9.30 uri. Več informacij in prijave tukaj.