Kultura e–novice, 20. februar 2019

/

Pozdravljeni,
Evropski parlament meni, da je mobilnost družbeno in gospodarsko stanje umetnikov in kulturnih delavcev ter hkrati vektor socialnega in gospodarskega razvoja. Vendar se mobilnost v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih sooča s številnimi vprašanji, ki jih je treba obravnavati na več ravneh – nacionalni in EU.
Nas zanima, kaj so prednosti in izzivi mednarodne mobilnosti, vključno z vplivom na okolje. Prav zato bomo 4. in 5. apr. na konferenci o mobilnosti gostili domače in tuje strokovnjake iz Irske, Češke, Portugalske, Nizozemske …, ki bodo predstavili že uveljavljene in nove priložnosti ter podporne sisteme za spodbujanje mobilnosti na ravni mesta, regije ali države, znotraj in izven EU. Rezervirajte termin #Mobility4Creativity!
Goethe institut v Bruslju, ki bo gost naše aprilske konference, vas vabi, da do 25. feb. sporočite svoje potrebe, na podlagi katerih se bo oblikovala testna shema za financiranje mobilnosti. Ne šparajte besed!
In še: prav zato, ker Evropski parlament zagovarja tudi mobilnost umetnikov in kulturnih delavcev, je pomembno, da 26. maja sodelujemo na volitvah v Evropski parlament. Politične stranke pa spomnimo o vlogi in pomenu kulture v EU. Poleg mobilnosti poudarimo tudi višji proračun za kulturo, svobodo umetniškega izražanja, boljše pogoje za delo, medsektorsko sodelovanje … POJDI VOLIT! #zakulturo 

Prijeten dan,
vaša ekipa CED Slovenija

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Evropska platforma za mobilnost
Znani so rezultati javnega naročila za mobilnost s podporo Ustvarjalne Evrope, ki ga je Evropska komisija objavila maja 2018. V okviru pilotne sheme, ki jo bo koordiniral Goethe institut v Bruslju, bodo umetniki in strokovnjaki v kulturi že letos med aprilom in septembrom deležni različnih (testnih) podpor za mobilnost. Še pred tem, ste do 25. feb. 2019 vabljeni, da sporočite svoje potrebe, na podlagi katerih se bo oblikovala testna shema za financiranje mobilnosti. O mednarodni mobilnosti bomo 4. in 5. apr.2019 spregovorili tudi v Ljubljani.

Ustvarjalna Evropa in brexit
Trenutno nič novega za kulturo. Še vedno sta možna dva scenarija, ki se bosta udejanjila z brexitom po 30. mar. 2019. Če so v vaš projekt vključeni britanski partnerji, ste med 28. in 31. mar. 2019 vabljeni na IETM Hull Plenary Meeting 2019, kjer vas bodo kolegi iz britanskega CED obvestili o vseh novostih, povezanih z brexitom in sodelovanjem v Ustvarjalni Evropi.

RAZPISI

Izvajalska agencija EACEA je sporočila, da bo razpis za prevajanje evropskega leposlovja 2019 (samo Kategorija 1) predvidoma objavljen med 15. in 30. marcem z rokom za oddajo prijav med 15. in 30. majem 2019. Ekipa CED Slovenija bo predvidoma v drugi polovici aprila organizirala tehnično delavnico za založnike. Podrobnosti sledijo. 

DOGODKI  


Mobilnost za ustvarjalnost – mednarodna konferenca o mobilnosti // Ljubljana, 4.–5. apr. 2019

Na dvodnevnem dogodku MOBILNOST ZA USTVARJALNOST bodo domači in tuji strokovnjaki, npr. predstavnici Goethe inštituta v Bruslju in Asia-Europe Foundation:
predstavili že uveljavljene in nove priložnosti ter podporne sisteme, ki spodbujajo mobilnost in so vzpostavljeni na ravni mesta, regije ali države, znotraj in izven EU ali pa za specifičen kulturni ali ustvarjalni sektor;
– v moderiranih razpravah razkrili svoja stališča glede prednosti in izzivov mednarodne mobilnosti, vključno z vplivom na okolje ter
– se posvetili vsakemu udeležencu, ki bo želel izvedeti več o številnih virih, mehanizmih, kontaktnih točkah in programih, ki s financiranjem ali informacijsko podporo spodbujajo mobilnost.
Rezervirajte termin!
*Konferenco organizira Motovila v sodelovanju s partnerji: Arts and Theatre Institute / CED CZ, DutchCulture / CED NL, Centro de Informacão Europa Criativa / CED PT, CED Ireland – MEDIA Office Dublin, SCCA–Ljubljana, CMEPIUS idr.

NAPOVEDUJEMO …
*April, Ljubljana: Tehnična delavnica za založnike.
*27.–29. maj, Ljubljana & Maribor: Onkraj kulturnega modela II – o inovativnih pristopih poslovanja v kulturi v sodelovanju s Centrom za kreativnost.
*23.–24. sept., Ljubljana: Seminar Inovativni poslovni modeli za muzeje v sodelovanju z ICOM Slovenija in Slovenskim muzejskim društvom.

ISKANJE PARTNERJEV

Sveže PARTNERSKE PONUDBE iz Češke (Tisicihran), Finske (Association of Finnish Children’s Cultural Centers), Italije (Goldoni Theatre Foundation), Portugalske (Jam Session Cultural Association) in Romunije (Georgiana Rusu Cultural Association).

Če sodelujete z britanskimi partnerji, ste med 28. in 31. mar. 2019 vabljeni na IETM Hull Plenary Meeting 2019, kjer vas bodo kolegi iz britanskega CED obvestili o vseh novostih, povezanih z brexitom in sodelovanjem v Ustvarjalni Evropi.

PODPRTI PROJEKTI

Aksioma razstavlja: James Bridle – Moja radost v jasni noči
V sredo, 20. feb. 2019, ob 19. uri vabljeni v Projektni prostor zavoda Aksioma na odprtje razstave James Bridle – Moja radost v jasni noči, ki bo na ogled do 22. mar. 2019. James Bridle se v svojem delu ukvarja s tem, kako politične in družbene naravnanosti oblikujejo tehnologijo in kako nove tehnologije oblikujejo naše razumevanje sveta. Delo je nastalo v okviru projekta State Machines*.
In še: Aksioma je za blockchain laboratorij in serijo debat z naslovom DAOWO v sklopu State Machines, prejela 2. nagrado Network for Innovations in Culture and Creativity in Europe (N-I-C-E) Award. Čestitamo!

MG+MSUM razstavlja Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih
»Razstava Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih se posveča gibanju neuvrščenih s posebnim poudarkom na njegovih idejah, idealih in načelih, ki so se dotikali kulturne politike, v sodobni kontekst pa jih umešča z vprašanjema: bi lahko obstajala neuvrščena sodobnost? In če ja, kakšna bi bila?« Razstava, ki bo na ogled med 7. mar. in 31. avg. 2019 v MSUM, je del širšega projekta Nova mapiranja Evrope*.

Knjiga spregovori marca o vojni z močeradi
KUD Police Dubove vabi k branju naslednje knjige izpod peresa klasika češke literature, ki bo tema pogovora v torek, 19. mar. 2019, ob 18. uri: Karel Čapek: Vojna z močeradi. Prev. Zdenka Škerlj Jerman. Ljubljana: TZS, 1980. 247 strani. (roman). Bralni klub Knjiga spregovori je vzniknil v okviru projekta Odmevi resničnosti*.

PARALLEL javni poziv 2019 za umetnike in kuratorje
UGM | Umetnostna galerija Maribor je v sklopu evropske platforme PARALLEL* objavila dva javna poziva za umetnike in kuratorje s področja fotografije oz. novih medijev ali vizualne umetnosti. Poziv je odprt do 31. mar. 2019.

Natečaj za najboljši REFRESH Video Art Award
Združenje zgodovinskih mest Slovenije vabi posameznike ali skupine nad 18 let, da v sklopu projekta REFRESH* sodelujejo na natečaju s predložitvijo videa, s katerim bodo predstavili kulturno dediščino. Natečaj je odprt do 30. sept. 2019.

Marjeta Drobnič nagrajena za prevod iz španščine v slovenščino
Marjeta Drobnič je prejela nagrado esAsi za najboljši prevod iz španščine v slovenščino, in sicer za delo Andresa Neumana Stvari, ki jih ne narediva. Knjiga je izšla pri Cankarjevi založbi v sklopu projekta Crossing Borders, Closing Gaps*. Čestitamo!

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

In še vse DRUGO pretočeno

Priložnosti za literarno prevajanje: Irska, Hrvaška, Srbija, Španija in Slovenija
Preverite priložnosti za literarno prevajanje oz. rezidenčno bivanje, ki jih omogočajo Irska, Hrvaška, Srbija, Španija oz. Društvo slovenskih pisateljev v sklopu pobude Central European Initiative.

Vabilo za vključitev v projekt usposabljanja za delo v kulturi
Pri KUD-u Trivia iščejo brezposelne, ki bi se želeli usposabljati za delo v kulturi. Sodelovanje je honorirano. Prijava na zavodu za zaposlovanje ni pogoj. Sodelovanje v projektu usposabljanja je sicer odvisno od uspešnosti prijave na razpis. Primerno je še zlasti za dolgotrajno brezposelne. Več tukaj.