Kultura e–novice, 2. junij 2017

/
Pozdravljeni,
mesec maj so zaznamovale odlične novice iz Bruslja. Slovenske organizacije so na razpisu za projekte sodelovanja podrle rekord! Evropska komisija je v hudi konkurenci izbrala 81 projektov, med njimi je kar sedem projektov manjšega obsega s slovenskim vodjo. Poleg tega bo v vlogi partnerja v projektih sodelovalo še deset organizacij iz Slovenije. Slovenija je tako zastopana v vsakem petem podprtem projektu! Če vas zanima, kako jim je uspelo in kakšne aktivnosti bodo v okviru projektov izvajali v prihodnjih letih, se nam pridružite na srečanju »Sedemnajst ustvarjalnih na kupu!«, 8. junija v hiši EU. Spremljajte tudi naš FB profil, kjer vsak dan razkrijemo košček vsebine podprtih projektov.O res fenomenalnih rezultatih za Slovenijo so poročali tudi slovenski mediji, npr. STA, MMC RTVSLO. Budapest Observatory pa je slovenski uspeh komentiral z »But the champion is again Slovenia with a 35 % success rate – are Slovenes born cultural managers?«.

Še pred poletjem vas vabimo na festivale, preverite npr. program slovenskih festivalov, ki so prejeli evropski znak EFFE. Ta vikend se nam lahko pridružite v Izoli na mednarodnem filmskem festivalu Kino Otok, kjer je zavod Motovila partner novega regionalnega usposabljanja za spregledane filmske poklice. Če pa junija še ne boste med tistimi, ki bodo popihali na lepše, ne pozabite na poletno muzejsko noč (17. junij).

Založniki bodo, kot kaže, imeli delovno poletje, saj se rok za oddajo vlog na razpis za prevajanje leposlovja napoveduje za sredo poletja. Za navdih, kako prijetna so lahko srečanja z avtorji podprtih prevedenih del, se lahko oglasite v Vodnikovi domačiji (Ljubljana, 3. junij), kjer bo Jan De Kinder prebiral delo »Rdeča ali zakaj zasmehovanje ni smešno«, ki je izšlo pri Sodobnosti s podporo Ustvarjalne Evrope.

Prijetno branje,
Ekipa CED Slovenija

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)
Tunizija v Ustvarjalni Evropi
Evropska nagrada za sodobno arhitekturo 2017 za inovativno prenovo deFlat Kleiburg
Med prejemniki evropskega znaka EFFE tudi šest slovenskih festivalov
RAZPISI
Fenomenalni rezultati razpisa za projekte sodelovanja 2017
Razpis za projekte literarnega prevajanja 2017
Opomnik: JAK poziv za sofinanciranje projektov na področjih knjige, izbranih na razpisih Ustvarjalne Evrope
DOGODKI
Uspešni projekti sodelovanja Kultura 2017 se predstavijo
PRO Otok: regionalno usposabljanje FOKUS
Zgodilo se je… Ekipa CED Slovenija gostuje na tujem:
*Na dan Evrope v španski prestolnici o inovativnih pristopih
*Krepitev zmogljivosti kulturnih menedžerjev v Benetkah
*»Kako pripraviti EU projekt?« v Grazu
ISKANJE PARTNERJEV
Preverite partnerske ponudbe iz Francije, Italije in Srbije.
PODPRTI PROJEKTI
KUD Sodobnost: Obisk belgijskega pisatelja in ilustratorja Jana De Kinderja
Ars Ramovš: Poziv za mlade ansamble s področja stare glasbe
Ali digitalizacija spreminja način branja in pisanja?
Aksioma: Jennifer Lyn Morone™ Inc.
UIRS: Razstava Humana mesta: javni prostori za lokalno življenje
MG+MSUM: Simpozij »(Post) Jugoslavija in dolga trajanja – o družbenih antagonizmih skozi umetnost in kulturo dolgega 20. stoletja«
EU IN KULTURA
Evropski parlament in Svet EU potrdila Evropsko leto kulturne dediščine 2018
In še vse DRUGO pretočeno …
ENCATC poziv za raziskovalce kulturnih politik in menedžmenta
SLOGI: Poti h gledališki pedagogiki, Ljubljana, 13. junij
Bunker: Srečanje Flanders – Balkan Express, Ljubljana, 5.–8. junij
Poziv »Instant Acts against violence and racism 2017«
Aksioma: U30+ POZIV!
MJU: E-posvetovanje »Strategija razvoja NVO«
ASEF podpira mobilnost

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Tunizija v Ustvarjalni Evropi
Tunizija je 11. maja 2017 podpisala sporazum s Komisijo o sodelovanju v programu Ustvarjalna Evropa in tako postala prva afriška država članica omenjenega programa. Prijavitelji na razpis za projekte sodelovanja 2018 lahko v partnerstvo vključite tudi tunizijske organizacije.

Evropska nagrada za sodobno arhitekturo 2017 za inovativno prenovo deFlat Kleiburg
Evropsko nagrado za sodobno arhitekturo prejmeta arhitekturna studia NL Architects in XVW architectuur za inovativno prenovo stanovanjskega kompleksa deFlat Kleiburg v Amsterdamu. Posebno omembo za obetavnega arhitekta pa sta prejela bruseljska arhitekturna biroja MSA in V+ za projekt stanovanjske gradnje NAVEZ v Bruslju.

Med prejemniki evropskega znaka EFFE tudi šest slovenskih festivalov
Evropska platforma EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe je 4. maja razglasila 715 prejemnikov znaka za izjemne evropske festivale – EFFE 2017–2018. Med njimi so tudi Festival Ljubljana, Mesto žensk, Mladi levi, OrkesterkamP, Seviqc Brežice in festival plesnih perspektiv Ukrep. Letošnja slavnostna podelitev je potekala v okviru tridnevnega srečanja Arts Festival Summit Europe’s v Nemčiji, ki ga je gostil Rheinga uMusik Festival. Gostitelj naslednjega srečanja pa bo Festival Ljubljana (Ljubljana, 11.–14. april 2018).

RAZPISI 

Fenomenalni rezultati razpisa za projekte sodelovanja 2017
Na razpisu je bilo v hudi konkurenci odobrenih 66 projektov manjšega in 15 projektov večjega obsega. Izmed več kot 500 upravičenih prijav je bilo torej izbranih 81 projektov, prijavljenih iz 23 različnih držav. Med njimi je kar sedem projektov manjšega obsega s slovenskim vodjo, kar predstavlja desetino vseh odobrenih projektov v tej kategoriji! Poleg tega v projektih kot partner sodeluje še 10 slovenskih organizacij. Komu je uspelo, lahko preverite tudi v živo, 8. junija na srečanju sedemnajstih ustvarjalnih.

Razpis za projekte literarnega prevajanja 2017
Po zadnjih informacijah Izvajalske agencije EACEA bo razpis predvidoma objavljen junija. Kljub zamudi objave razpisa vabimo založnike k pripravi projektne vloge, pri čemer vam je lahko v pomoč lanski razpis. Ekipa CED Slovenija bo za zainteresirane založnike organizirala tehnično delavnico, o vseh podrobnostih razpisa pa vas bomo pravočasno obvestili. Spremljajte splet CED Slovenija!

Opomnik: JAK poziv za sofinanciranje projektov na področjih knjige, izbranih na razpisih Ustvarjalne Evrope
Javna agencija za knjigo RS (JAK) bo v letu 2017 sofinancirala projekte slovenskih izvajalcev s področja knjige, ki so bili v obdobju od 2014 do vključno 2017 izbrani na razpisih programa Ustvarjalna Evropa, podprogram Kultura, in v letu 2017 še vedno potekajo. Rok za prijavo je 31. oktober 2017.

DOGODKI 

Uspešni projekti sodelovanja Kultura 2017 se predstavijo
Ali »Sedemnajst ustvarjalnih na kupu!«. Kolikokrat imate priložnost na kupu srečati tolikšno število slovenskih kulturnih izvajalcev, ki so na enem razpisu uspeli pridobiti podporo Ustvarjalne Evrope? Vabljeni v četrtek, 8. junija, v Hišo EU (Dunajska 20, Ljubljana) na SREČANJE predstavnikov organizacij, ki so letos na evropskem razpisu za projekte sodelovanja Kultura podrle rekord. Za hrano in pijačo ter dobro mero praktičnih napotkov in informacij, kako izpeljati projekt s čim manj zapleti do konca, bo poskrbljeno. Ponovitve ne bo!

PRO Otok: regionalno usposabljanje FOKUS
13. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema skupaj s partnerji predstavlja novo regionalno usposabljanje (Izola, 2.–4. junij) namenjeno spregledanim filmskim poklicem. Letos v »fokus« postavlja trinajst obetavnih direktorjev fotografije in scenografe iz Italije, Hrvaške in Slovenije. Gosta bosta svetovno uveljavljena mojstra Christian Berger in Ludovica Ferrario.

Zgodilo se je… Ekipa CED Slovenija gostuje na tujem

Na dan Evrope v španski prestolnici o inovativnih pristopih
Mateja Lazar je na povabilo španskega Centra Ustvarjalna Evropa, 9. maja v Madridu, sodelovala na delavnici, katere rdeča nit so bili inovativni partnerski/projektni pristopi k mednarodnim projektom s podporo Ustvarjalne Evrope.

Krepitev zmogljivosti kulturnih menedžerjev v Benetkah
Maša Ekar je 15. in 16. maja v Benetkah sodelovala na »1. dnevih krepitve zmogljivosti kulturnih menedžerjev« v organizaciji mreže ENCATC. Predstavila je program Ustvarjalna Evropa, nadnacionalne projekte sodelovanja in podala kratke smernice, kako uspešno pripraviti in izvesti projekt.

»Kako pripraviti EU projekt?« v Grazu
CED Avstrija je ob izdaji publikacije Start it up – Kako pripraviti evropski projekt? v sodelovanju s Štajersko deželno vlado organiziral promocijski dogodek, na katerem so bili predstavljeni tudi slovenski primeri dobre prakse – platformi Versopolis in Future Arhitecture. Dogodka se je udeležila Ines Kežman, ki je udeležencem predstavila sodelovanje slovenskih organizacij v Ustvarjalni Evropi in delo pisarne CED Slovenija.

ISKANJE PARTNERJEV 

Za sodelovanje pri projektih sodelovanja preverite sveže partnerske ponudbe iz Francije (FILAF), Italije (FondazioneCassa di Risparmio di Pistoia e Pescia) in Srbije (Heartefact, The Memorial park “Kragujevacki oktobar “, Faculty of Fine Arts).

PODPRTI PROJEKTI 

KUD Sodobnost: Obisk belgijskega pisatelja in ilustratorja Jana De Kinderja
Belgijski pisatelj Jan De Kinder je v Sloveniji na literarni turneji, v sklopu katere predstavlja delo Rdeča ali zakaj zasmehovanje ni smešno, ki je izšlo pri Sodobnosti*. Zasmehovanje med otroki je tema, ki jo de Kinder obravnava odkrito in z veliko mero senzibilnosti. V soboto, 3. junija, ob 11. uri, mu lahko prisluhnete na Vodnikovi domačiji v Ljubljani.

Ars Ramovš: Poziv za mlade ansamble s področja stare glasbe
V okviru projekta eeemerging* je do 5. junija odprt poziv za mlade ansamble s področja stare glasbe. Izbrani ansambli bodo vključeni v triletni program, ki bo vključeval udeležbo na rezidencah, možnost strokovnega usposabljanja in različne podporne promocijske aktivnosti.

Ali digitalizacija spreminja način branja in pisanja?
V okviru projekta Turn on Literature* je objavljen poziv za knjige, ki ne morejo biti brane drugače kot v digitalni obliki (ne gre torej za klasične e-knjige). Dela bodo razstavljena v knjižnicah v Bergnu (NO), Ramnicu Valcei (RO) in Roskildu (DK). Izbrana dela bodo finančno nagradili (1.000 EUR), poleg tega bodo predstavniki povabljeni na promocijske dogodke. Rok za prijavo 10. junij 2017.

Aksioma: Jennifer Lyn Morone™ Inc.
»Če je izkoriščanje neizbežno, zakaj se ne bi izkoriščali sami? Umetnica Jennifer Lyn Morone je, svojo identiteto spremenila v korporacijo. Odtlej je njeno poslanstvo ugotoviti, kakšna je vrednost posameznika v ekonomiji, ki jo poganjajo podatki, in v poznokapitalistični družbi, pri čemer raziskuje in razkriva probleme zasebnosti, transparentnosti, intelektualne lastnine, korporativnega vladanja ter uporabnih političnih in pravnih sistemov.« Do 16. junija je v Aksiomi (Projektni prostor, Komenskega 18, Ljubljana) na ogled razstava Jennifer Lyn Morone™ Inc, ki je del projekta State Machines*. Priporočamo!

UIRS: Razstava Humana mesta: javni prostori za lokalno življenje
Razstava predstavlja eno izmed osmih t. i. work in progress razstav, ki nastajajo v okviru projekta Humana mesta: izzivanje merila mesta*. Na razstavi je na ogled pet idejnih rešitev natečaja za ureditev Bratovševe ploščadi. Do 16. junija lahko ocenite, katera od predlaganih rešitev je najboljša. Pridite v sosesko Ruski car, Bratovševa ploščad 30, Ljubljana.

MG+MSUM: Simpozij »(Post) Jugoslavija in dolga trajanja – o družbenih antagonizmih skozi umetnost in kulturo dolgega 20. stoletja«
MG+MSUM vabi na drugi del diskusijsko-delavniških intervencij, ki jih je zasnoval Zagrebški scenski kolektiv BADco. na razstavi Dediščina 1989. Študijski primer: druga razstava Jugoslovanski dokumenti. Simpozij bo potekal v ponedeljek, 5. junija 2017, od 12. do 18. ure, v Moderni galeriji. Na simpoziju sodelujejo Sezgin Boynik, Miklavž Komelj, Tijana Okić, Tatomir Toroman, moderira Tomislav Medak (BADco.). Gre za aktivnosti v okviru petletnega projekta Rabe umetnosti – dediščina let 1848 in 1989 s podporo programa Kultura (2007–2013).

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

EU IN KULTURA

Evropski parlament in Svet EU potrdila Evropsko leto kulturne dediščine 2018
Evropska komisija je v sklopu nove strategije za kulturo v mednarodnih odnosih EU predlagala, naj se leto 2018 razglasi za evropsko leto kulturne dediščine. Evropski parlament in Svetu EU sta predlog potrdila. Uradna otvoritev leta bo decembra v okviru Evropskega kulturnega foruma v Bruslju.

In še vse DRUGO pretočeno …

ENCATC poziv za raziskovalce kulturnih politik in menedžmenta
Združenje ENCATC je objavilo poziv ENCATC Research Award on Cultural Policy and Cultural Management, namenjen raziskovalcem na področju kulturnega menedžmenta in kulturnih politik. Rok za prijavo je 5. junij 2017.

SLOGI: Poti h gledališki pedagogiki, Ljubljana, 13. junij
Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) vabi na strokovno usposabljanje Poti h gledališki pedagogiki, s katerim želijo opozoriti na nujnost jasne opredelitve strokovnega področja gledališke pedagogike in pomembnost profesionalizacije tega poklicnega profila, ki lahko deluje tako v vzgojno-izobraževalnih zavodih kot v kulturnih ustanovah. Usposabljanje bo vodila Denitsa Stoyanova, diplomirana igralka in študentka gledališke pedagogike iz Berlina. Število mest je omejeno, prijave zbirajo do 5. junija 2017.

Bunker: Srečanje Flanders – Balkan Express, Ljubljana, 5.–8. junij
Umetnost skozi angažirane in participatorne umetniške prakse spodbuja sodelovanje in prispeva k opolnomočenju ljudi, ki posledično prispevajo k izgradnji angažiranih lokalnih in profesionalnih skupnosti. V okviru srečanja Flanders – Balkan Express, ki ga Bunker pripravlja v sodelovanju s Flamskim umetniškim inštitutom, bodo raziskali novonastajajoče hibridne umetniške strukture, inovativne načine sodelovanj med umetniki različnih žanrov ter teme, s katerimi se sodobna umetnost danes ukvarja.

Poziv »Instant Acts against violence and racism 2017«
Interkunste.V.(Berlin) išče posameznike ali duete, ki so aktivni na področju gledališča, plesa, glasbe, cirkusa, in so stari med 18 in 30 let. Cilj poziva je ustvariti mednarodno skupino talentiranih in ustvarjalnih ljudi v okviru mednarodnega gledališko glasbenega projekta INSTANT ACTS against violence andracism. Aktivnosti se bodo izvajale v Nemčiji in Italiji, med 3. septembrom in 28. oktobrom 2017. Prijave zbirajo do 15. junija 2017.

Aksioma: U30+ POZIV!
Aksioma vabi slovenske ustvarjalke in ustvarjalce, stare do 35 let, k prijavi novih umetniških projektov za leto 2018. Prednost imajo inovativni, kritični, subverzivni in družbeno angažirani projekti, ki se navezujejo program Aksiome. Prijave zbirajo do 26. junija 2017.

MJU: E-posvetovanje »Strategija razvoja NVO«
Ministrstvo za javno upravo (MJU) je pripravilo Strategijo razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva (z dne 18. 5. 2017). Ker naslavlja ključne pogoje delovanja nevladnih organizacij, tudi tistih v kulturi, na Asociaciji odpirajo e-posvetovanje, s katerim želijo pridobiti čim več mnenj o tem, kako bi moral biti urejen nevladni sektor v kulturi. Mnenja in predloge lahko do 16. junija 2017 pošljete Asociaciji (info@asociacija.si), kjer jih bodo preučili in usklajeno stališče posredovali MJU.

ASEF podpira mobilnost
Ob dvajseti obletnici Asia-Europe Foundation (ASEF) je bil objavljen poziv za podporo mobilnosti Mobility First!, namenjen umetnikom in kulturnim delavcem za mreženje, raziskovanje oziroma udeležbo na partnerskih srečanjih in drugih kulturnih dogodkih. Na poziv se lahko prijavijo posamezniki in organizacije. Rok za prijavo je 15. september 2017.

Kultura-novice