Kultura e–novice, 2. avgust 2018

/

Pozdravljeni,
po prvi polovici leta smo lahko več kot zadovoljni z rezultati razpisov Ustvarjalne Evrope. Polna jadra uspehov za slovenske organizacije namreč beležimo v obeh podprogramih, Kultura in MEDIA. A če se osredotočimo samo na Kulturo, ki letos prinaša rekordnih 130 projektov (tj. 101 projekt sodelovanja & 29 projektov ELKD, o katerih smo že obveščali), smo ponosni, da je med njimi tudi tokrat dobršen delež s slovensko udeležbo: 20 različnih slovenskih organizacij sodeluje v 20. projektih! Med njimi je pet slovenskih vodij, ki bodo prejele podporo EU v skupni višini skoraj 2,8 milijona EUR. K uspehom prispeva še 17 slovenskih partnerjev mednarodnih projektov.
Zavod Bunker, denimo, je v veliki meri zaslužen za uspešnost Slovenije, saj je vodja enega od zgolj 17. podprtih projektov večjega obsega, Create to Connect -> Create to Impact. Pravzaprav je to nadgradnja uspešnega večletnega projekta s podporo programa Kultura (2007–2013), ki ga Bunker konec avgusta na mednarodnem festivalu Mladi levi zaokroža s predstavo Ves moj seks (Mammalian Diving Reflex).
Če vas ob teh novicah mika že nova prijava na razpis za projekte sodelovanja za leto 2019, bo treba počakati še vsaj do druge polovice septembra, ko naj bi bil sprejet letni delovni načrt za program Ustvarjalna Evropa. Pred tem se nam lahko pridružite na srečanju 20 ustvarjalnih na Mladih levih (28. avg.) in se posvetite partnerjem: dobro preverite, s kom boste sodelovali pri projektu! Če jih iščete v Ukrajini, vas onkraj horizontov popeljemo oktobra, ko v Slovenji gostimo skupino ukrajinskih kulturnih izvajalcev, ki si želijo novih povezav s slovenskim sektorjem.
O tem in drugih novostih vas obvestimo. Vmes si vzamemo še nekaj oddiha, med 13. in 17. avgustom.

Želimo vam polna jadra in prijeten avgust,
vaša ekipa CED Slovenija
⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)


Glasujte za kratko zgodbo!

Ob 10. obletnici podeljevanja nagrade EU za književnost (EUPL) je konzorcij evropskih združenj knjigotržcev, pisateljev in založnikov skupaj z Evropsko komisijo pripravil poseben natečaj za vse prejemnike nagrade EUPL. Na natečaju za kratko zgodbo sodelujeta tudi Gabriela Babnik in Jasmin B. Frelih. Do 21. okt. 2018 oddajte glas za najljubšo kratko zgodbo!

RAZPISI

Rekordni rezultati za projekte sodelovanja 2018 prinašajo 101 podporo EU
Izvajalska agencija EACEA je 23. julija sporočila rezultate rednega letnega razpisa za projekte sodelovanja za leto 2018 (EACEA 32/2017). Prispelo je skoraj 500 upravičenih prijav, od tega 15 iz Slovenije. Skupaj je bil izbran 101 projekt iz 23 različnih držav, za katere bo podprogram Kultura namenil skoraj 41,5 milijona EUR. Med njimi so štirje projekti pod slovenskim vodstvom s skupno podporo 2,6 milijona EUR. Poleg tega v odobrenih projektih sodeluje še 16 slovenskih partnerjev. Več tukaj.
Op.: Če prištejemo še 29 projektov ELKD, pridemo do rekordnih 130 projektov sodelovanja, omenjenih v uvodu. To je natančno 49 projektov več kot lani (81)!

In kdaj lahko pričakujemo razpis za projekte sodelovanja 2019?
Pogoj za objavo razpisa za projekte sodelovanja Kultura za leto 2019 je sprejetje letnega delovnega načrta 2019 za program Ustvarjalna Evropa.
V kolikor bo letni delovni program pravočasno sprejet, bo Izvajalska agencija EACEA lahko razpis objavila v drugi polovici septembra 2018, rok za predložitev vlog pa bo v tem primeru konec novembra 2018. Če pride do zamud pri sprejemanju delovnega načrta 2019, bo zamaknjen tudi zadevni razpis. Dodatne informacije glede časovnice razpisa bodo predvidoma znane septembra.

EACEA uvaja e-poročanje za projekte Ustvarjalne Evrope
Izvajalska agencija EACEA od 30. julija 2018 uvaja elektronsko poročanje (Culture eReport) za projekte s podporo Ustvarjalne Evrope, tj. za projekte sodelovanja, platforme in projekte literarnega prevajanja. EACEA bo individualno naslovila upravičene deležnike, ki bodo prejeli natančnejša navodila za pripravo poročil.

Razpis za organizacijo in izvedbo podelitve nagrade EU za kulturno dediščino
Evropska komisija je objavila razpis za organizacijo in izvedbo podelitve letne nagrade EU za kulturno dediščino (EAC/S48/2017) za obdobje 2019–2021. Rok za oddajo vlog je 17. avg. 2018 do 13:00 (CET).

Javno naročilo za shemo mobilnosti kulturnih izvajalcev
Evropska komisija je objavila javno naročilo Mobility scheme for artists and/or culture professionals (EAC/18/2018), ki bo služilo kot model za shemo mobilnosti po letu 2020. Rok za oddajo vlog je 31. avg. 2018.

Music Moves Europe – paket ukrepov za glasbeni sektor
V sklopu pobude Music Moves Europe sta aktualna dva javna razpisa Evropske komisije, tj. program usposabljanja za mlade glasbene strokovnjake, rok: 27. avg. 2018 do 13:00 CET, in spletna in tradicionalna (off-line) distribucija, rok: 10. sept. 2018 do 13:00 CET.

Razpis za organizacijo in izvedbo podelitve nagrade EU za literaturo
Evropska komisija je objavila razpis za organizacijo in izvedbo podelitve letne nagrade EU za književnost (EAC/S12/2018) za obdobje 2019–2021. Rok za oddajo vlog je 14. sept. 2018 do 19:00 (CET).

DOGODKI

20 ustvarjalnih na Mladih levih: srečanje uspešnih projektov sodelovanja 2018
Torek, 28. avg. 2018 ob 15.00, Stara mestna elektrarna
Predstavili bomo uspešnost Slovenije v podprogramu Kultura in 20 slovenskih organizacij, ki kot vodja ali partner sodelujejo v 20. podprtih projektih. V fokusu bo projekt zavoda Bunker Create to Connect -> Create to Impact. Odlična priložnost tudi za izmenjavo izkušenj, mnenj in nova povezovanja – vabljeni! Rok prijave do 27. avg. do 13. ure prek spleta CED Slovenija.

Napovedujemo pestro jesen!
Najprej bomo 4. okt. 2018 povezali ustvarjalce in raziskovalce, ki jih zanima sodelovanje na področjih kulture, humanistike in družboslovja, ter predstavili priložnosti, ki jih ponujata programa Ustvarjalna Evropa in njegov veliki brat za področje raziskav in inovacij – Obzorje 2020.
Nadaljujemo s krepitvijo čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in državami Vzhodnega partnerstva EU. Letos v fokus postavljamo Ukrajino. Med 15. in 19. okt. 2018 na študijskem obisku »Onkraj horizontov« gostimo skupino ukrajinskih kulturnih izvajalcev.
Tehnična delavnica Kultura za projekte sodelovanja 2019 bo konec oktobra oz. v prvi polovici novembra (počakajmo najprej na objavo razpisa).
Do veselega decembra, ko bomo leto zaključili s tradicionalnim dogodkom »Uspešno … ustvarjalno 2018« (predvidoma 12. dec.), pa seveda pripravimo še marsikaj. O vsem boste pravočasno obveščeni.

ISKANJE PARTNERJEV

Iščete partnerje za nov projekt sodelovanja Kultura? Preverite sveže PARTNERSKE PONUDBE iz Francije (Villette Makerz), Grčije (University of Patras), Gruzije (Art Palace), Hrvaške (Zagreb Dance Center), Irske (Love.Audio.Stories), Italije (Pantacon, University of Rome Tor Vergata, LaBilancia), Makedonije (National Theatre Bitola), Portugalske (Culturproject, Materiais Diversos), Srbije (Lunjina, Pozorište lektira, City of Šabac), Španije (Barcelona Provincial Council) in Združenega kraljestva (Shakespeare Birthplace Trust). Še več jih najdete v bazi ponudb na spletu CED Slovenija.

Kaj pa partnerji iz Ukrajine? Edinstvena priložnost za srečanje v živo!
Na letošnji študijski obisk »Onkraj horizontov« jeseni v Slovenijo prihaja sedem kulturnih izvajalcev, predstavnica British Council Ukrajina ter kolegici CED Ukrajina, ki domuje v Ukrainian Cultural Foundation. Priložnost za osebno srečanje in mreženje bo med 15. in 19. okt. 2018. V prihodnjih novicah bomo predstavili goste in program. Spremljajte #OnkrajHorizontov.

PODPRTI PROJEKTI

Konec in ponoven začetek Create to Connect
Zavod Bunker zaključuje večletni projekt Create to Connect** s predstavo Ves moj seks / All the Sex I’ve Ever Had (Mammalian Diving Reflex), ki bo na ogled v sklopu mednarodnega festivala Mladi levi, 24. in 25. avg. 2018. V evropskem projektu so skupaj s partnerji oblikovali povezave med umetniki, kulturniki, raziskovalci in občinstvom. Raziskovanju in iskanju novih pristopov v vzgajanju občinstva in produkcijskih modelov se bodo posvečali še naprej – v novem »velikem« projektu Create to Connect -> Create to Impact*.

Projekt CON-FRONT išče glasbenike in vizualne umetnike
Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju« vabi mlade umetnike (18–30 let) s področja glasbe (pop, rock, hip hop, world, jazz, electronica itd.) in vizualne umetnosti k multidisciplinarnemu ustvarjanju v sklopu projekta CON-FRONT*. Rok prijave je 31. avg. 2018.

Wom@rts – evropska platforma za enakopravno reprezentacijo žensk v kulturi
Iz UGM sporočajo, da so skupaj s partnerji iz osmih držav v sklopu projekta Wom@rts* izbrali ambasadorke in ambasadorje, glasnike enakopravne reprezentacije žensk v kulturi. UGM je kot partner projekta iz Slovenije za ambasadorko predlagala filozofinjo Evo D. Bahovec.

Prvi ustvarjalni teden dediščine REFRESH na Ptuju
V sklopu projekta REFRESH* je Združenje zgodovinskih mest Slovenije na Ptuju v sklopu festivala Art Stays organiziralo t. i. ustvarjalni teden dediščine, kjer so mladi umetniki iz Slovenije, Italije, Romunije in Španije ustvarili osem novih, svežih umetniških slik, ilustracij, kiparskih del in video. Naslednje srečanje mladih umetnikov bo potekalo septembra v Italiji in Romuniji, kjer bodo ustvarjali in iskali nov, svež izraz mladi glasbeniki.

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.
**Projekt s podporo programa Kultura (2007–2013) Evropske Unije.

EVROPSKO LETO KULTURNE DEDIŠČINE 2018 (ELKD 2018)

Projekt evropskega leta kulturne dediščine 2018 – WeAre#EuropeForCulture
Evropska komisija (DG EAC) je objavila javno naročilo pod naslovom »WeAre#EuropeForCulture« (EAC/27/2018), s katerim vabi k sodelovanju pri projektu ELKD 2018. Namen projekta je vključiti skupine starejših in mlajših Evropejcev, ki jih je težko doseči in še ne sodelujejo v dejavnostih kulturne dediščine. Rok za oddajo vlog je 10. sept. 2018.

In še vse DRUGO pretočeno

Sofinanciranje štipendij za usposabljanje ali izobraževanje v tujini
Ministrstvo za kulturo je objavilo javni razpis za sofinanciranje štipendij za usposabljanje ali izobraževanje v tujini, ki traja od 3 do 12 mesecev med 1. jul. 2018 in 31. okt. 2019. Namenjen je mladim do vključno 29. leta. Rok prijave je 31. avg. 2018.

Vas zanima kulturna scena v Severnem Porenju-Vestfaliji?
NRW KULTURsekretariat iz nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija vabi novinarje, kuratorje in profesionalce s področja fotografije, filma, videa, novih tehnologij, digitalne kulture, jazz in improvizirane glasbe, da se letos jeseni udeležijo mednarodnega programa »North Rhine-Westphalia (NRW) Kultur International Visitors Programme«.

Glasujte za najboljši projekt evropske kohezijske politike!
Vse do 7 okt. 2018 poteka glasovanje za najboljše projekte kohezijske politike po mnenju občinstva. V končnem izboru je 21 finalistov. Nagrada RegioStars 2018 bo podeljena najboljšim projektom kohezijske politike v petih kategorijah, med drugim tudi na področju ohranjanja kulturne dediščine. Prav v slednji kategoriji so nominirane slovenske organizacije, ki sodelujejo pri projektu Iron-Age-Danube.