Kultura e–novice, 19. junij 2020

/
Foto Pia Klančar: Intervencija na lokaciji bežigrajskega kraterja skupaj s Trajno in Društvom za permakulturo Slovenija v okviru projekta A-Place s podporo Ustvarjalne Evrope.

Pozdravljeni,
skok v poletje lahko proslavimo z uspehom slovenskih ustvarjalcev na zadnjem razpisu Kultura za projekte sodelovanja. Komisija je podprla 113 projektov, vključno s štirimi projekti s slovenskim vodjo, ki prejmejo 1,4 milijona EUR. Skupaj je sicer uspelo 18 slovenskim organizacijam, ki kot vodje ali partnerji sodelujejo v 17 projektih. Slovenski ustvarjalci bodo s tem ustvarili 94 mednarodnih povezav s 24. evropskimi državami. Čestitamo!
Na najdaljši dan v letu lahko obiščite Sejem na zraku v Ljubljani (19.–21. junij) ali Dneve knjige v Mariboru (19.–24. junij) in ga podaljšate v Poletno muzejsko noč 2020.
V ponudbi pa imamo tudi Plan B – v ponedeljek, 22. junija se nam lahko ob 13h od koderkoli pridružite na spletnem pogovoru o kulturnih politikah evropskih mest. Ragnar Siil, mednarodni strokovnjak za kulturno politiko, se bo z gosti iz Ljubljane, Lizbone, Novega Sada in Tartuja pogovarjal o začasnih ukrepih in dolgoročnih premislekih kulturnih strategij evropskih mest.

Prijazen pozdrav in dober začetek poletja!
Vaša ekipa CED Slovenija
©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©

USTVARJALNA EVROPA

NE SPREGLEJTE spletne konference United for a new future, 26. junij ob 10.30: prva priložnost po pandemiji covid-19 za neposreden dialog kulturnega in ustvarjalnega sektorja s komisarko Gabriel ter predstavniki Evropskega parlamenta in Sveta.
Platforma Creatives Unite za kulturni in ustvarjalne sektorje, namenjena izmenjavi izkušenj, dobrih praks in predlogov, beleži že več kot 15.000 obiskov in več kot 150 prispevkov. Platforma je bila vzpostavljena prejšnji mesec kot del pilotnega projekta Creative FLIP s podporo Evropskega parlamenta, ki ga izvaja Evropska komisija pod vodstvom Goethe-Instituta v sodelovanju z Evropsko mrežo kreativnih vozlišč in drugimi partnerji. Cilj platforme je zagotoviti skupno točko dostopa do informacij o kulturnih in ustvarjalnih pobudah kot odziv na krizo ter uporabnike usmeriti na ustrezna spletna mesta mednarodnih mrež, organizacij in pobud. Platforma ponuja kuriran prostor za soustvarjanje in nalaganje prispevkov za skupno iskanje rešitev.

RAZPISI

1,4 milijona EUR za projekte sodelovanja Kultura v letu 2020
Evropska komisija bo podprla 113 projektov sodelovanja, od tega štiri s slovenskim vodjo, ki prejmejo podporo EU v skupini višini 1,4 milijona EUR. Na razpisu Kultura za projekte sodelovanja 2020 je sicer skupaj uspelo 18 slovenskim organizacijam, ki bodo ustvarile 94 mednarodnih povezav s 24. evropskimi državami.

ČESTITAMO
vsem uspešnim prijaviteljem – VODJEM – Lutkovno gledališče Ljubljana I Radiotelevizija Slovenija javni zavod Ljubljana I Zavod Exodos, Združenje zgodovinskih mest Slovenije in – PARTNERJEM – Beletrina I Bunker I Druga godba I Društvo Ljudmila I Inštitut Jožef Štefan I JSKD I MGLC I Mestna knjižnica Kranj I Mesto žensk I Muzej novejše zgodovine Slovenije I Nomad Dance Academy Slovenija I ProstoRož I Urbanistični inštitut RS I Zavod Kersnikova!

Čakamo rezultate razpisa Kultura za Zahodni Balkan (EACEA 39/2019)
Trenutno poteka evalvacija. Izvajalska agencija EACEA hiti in skuša celoten postopek izpeljati v polovičnem času. Zato lahko rezultate morda pričakujemo že sredi julija ali v avgustu! Izreden interes (320 prijav!) kaže na ustreznost sheme in hkrati na odlično sposobnost sektorja iz regije: 55 % vseh prijaviteljev je iz držav Zahodnega Balkana.

Objavljen razpis: Platforma za čezmejno distribucijo evropskih uprizoritvenih del
Glavni cilj razpisa za oddajo ponudbe (tender) je oblikovati platformo in preizkusiti distribucijsko shemo na področju uprizoritvenih umetnosti. Rok za oddajo ponudb je 31. julij 2020.

Razpis za nagrado EU za kulturno dediščino Europa Nostra / European Heritage Award 2021
Nagrada se podeljuje za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine v štirih kategorijah, in sicer za konzervatorstvo, raziskave, zasluge posameznikov ali organizacij ter za izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje. Rok za oddajo vlog na razpis je 1. okt. 2020.

Poziv strokovnjakom za podporo evropskim prestolnicam kulture
Projektni konzorcij (AEIDL, CAE, Interarts in ENCATC) išče strokovnjake z različnih področij (npr. razvoj občinstva, reševanje konfliktov, intelektualna lastnina, vodenje projektov, komuniciranje), ki bi pomagali zadovoljiti ključne potrebe po krepitvi zmogljivosti za izvedbo projekta Evropske prestolnice kulture. Spletna prijavnica bo odprta do konca februarja 2022.

DOGODKI

Vgrajevanje plana B v mestne kulturne strategije (22. junij) je prvi v ciklu pogovorov o kulturnih politikah evropskih mest v kriznih razmerah in po njih. Pogovor s predstavniki mest TARTU, NOVI SAD, LIZBONA in LJUBLJANA, ki ga organizirata zavod Motovila (CED Slovenija) in Mestna občina Ljubljana, bo osredotočen na začasne ukrepe in dolgoročne premisleke o kulturnih strategijah.
Cikel spletnih pogovorov organizirata Mestna občina Ljubljana in zavod Motovila (CED Slovenija) v sodelovanju s člani evropske mreže centrov Ustvarjalna Evropa. Mestna občina Ljubljana je kandidatka za naziv Evropska prestolnica kulture 2025.

Občinstvo v ospredju Ključni dejavniki razvoja vključujoče organizacije, usmerjene v občinstvo
Spletni seminar, torek, 7. julij, 10:00−11:30
Nadaljevalni spletni seminar o razvoju občinstev. Predavateljica Julie Aldridge (UK) bo tokrat raziskala štiri dejavnike uspeha za razvoj vključujoče organizacije, ki je usmerjena v občinstvo in prilagojena za novo realnost ob ponovnem odprtju po pandemiji.
Seminar je del serije strokovnih usposabljanj “Onkraj kulturnega modela” (OKM), ki jo Motovila organizirana kot del dejavnosti Partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Poročamo … z ONKRAJ KULTURNEGA MODELANazaj k osnovam finančnega menedžmenta
Na junijski cikel usposabljanj smo povabili domače in tuje strokovnjake za strateški in finančni razvoj organizacij, ki nas nagovarjajo k osnovnemu premisleku pristopa do pridobivanja sredstev in vodenja projektov. Bojan Schuch (CZ), mednarodni strokovnjak za strateški in finančni razvoj organizacij, je na spletnem seminarju Logični okvir razpisov za sofinanciranje projektov (9. jun. 2020) predstavil nabor nasvetov z vidika učinkovitega projektnega menedžmenta: kako se lotiti procesa oblikovanja projektne prijave, kaj so najpogostejše napake prijaviteljev pri branju in razumevanju razpisne dokumentacije in kakšne so dobre prakse.

PODPRTI PROJEKTI #UstvarjalnaEvropa

Javni zavod Mladi zmaji v sklopu projekta BITE ponuja priložnost za mlade umetnike in aktiviste do 35 let, da prijavijo in predstavijo svoja družbeno angažirana dela, ki promovirajo osnovne evropske vrednote. Rok za prijavo je 20. junij 2020.

V letu 2020 sta pri Društvu slovenskih pisateljev v sklopu projekta Litteræ Slovenicæ: Majhna književnost v velikih jezikih izšli dve novi izdaji, in sicer Blackberry Heaven Nataše Kramberger (prevod Kristina Helena Reardon) in Gelb brennt der Forsythienstrauch Veronike Dintinjane (prevod Ann Catrin Bolton).

Na spletu CED Slovenija smo posodobili vizitke projektov Litteræ Slovenicæ: Majhna književnost v velikih jezikih (Društvo slovenskih pisateljev) in A-Place (ProstoRož in Fakulteta za arhitekturo).

In še vse DRUGO pretočeno …

Javni razpis za štipendije za specializirane poklice v kulturi 2020/2021 za usposabljanje ali izobraževanje v tujini
Na razpis se lahko prijavijo mladi, stari do vključno 29 let (upošteva se letnica rojstva 1991), ki imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji, ne glede na status (študent, brezposeln, samozaposlen, zaposlen). Rok za prijavo je 7. julij 2020 do 23.59.

Sodeluj in prispevaj k analizi stanja v kulturi!
Organizatorji kulturnih dogodkov vas vabijo na 11-minutno anketo, ki jim bo pomagala razumeti vaša stališča in na podlagi njih spet vzpostaviti kulturno življenje.

Trans-Europe-Halles do 3. julija v okviru projekta DISCE – Developing Inclusive & Sustainable Creative Economies s podporo programa Obzorje 2020 izvaja anketo o delovnih pogojih umetnikov.

European Creative Hubs Network (ECHN), katerega član je tudi Poligon, v sklopu projekta »Makers’ Mobility« želi ugotoviti, kako se delavci v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih spoprijemate s spremenjenimi pogoji dela v času pandemije covid-19. Anketa je do 19. julija dostopna tukaj.

Brskamo in beremo …
V poročilu European Cultural and Creative Cities in COVID-19 times (2020) avtorji Valentina Montalto, Pier Luigi Sacco, Valentina Alberti, Francesco Panella in Michaela Saisana s pomočjo statističnih podatkov raziščejo, kako je pandemija covid-19 vplivala na spremenjene pogoje delovanja v kulturi. Državne in mestne oblasti, na primer, so oblikovale široko paleto političnih ukrepov (od kompenzacij do olajšav) za ohranitev delovanja kulturnega in ustvarjalnih sektorjev, obenem pa so kulturnim ustanovam, podjetjem in ustvarjalcem dali čas, da se pripravijo na čase po covid-19. priporočamo v branje, še posebej, če se boste udeležili cikla spletnih pogovorov o kulturnih politikah evropskih mest!

Ragnar Siil, moderator prvega pogovora v ciklu Plan B za kulturne politike evropskih mest (22. jun.) v okviru Mreže oblikovalcev kulturnih politik (Cultural Policy Designers Network), ki združuje strokovnjake s področja kulturnih politik iz več kot 20 evropskih držav, od 13. maja vodi serijo spletnih pogovorov »Culture and Creativity in Times of Crisis« s priznanimi mednarodnimi strokovnjaki. Na voljo je že 9 intervjujev. V 4. epizodi se Ragnar npr. pogovarja s Cristino Farinha (Portugalska), članico odbora za izbor evropskih prestolnic kulture.