Kultura e-novice, 18. maj 2016

/

Pozdravljeni,
če se nam je izračun izšel, potem je 18. maj – letos, ko prestopamo – 139. dan v letu. Do konca leta je še 227 dni. Veliko. Do jeseni, ko bo »trojni rok« za razpise za projekte sodelovanja, evropske mreže in evropske platforme (oboje zadnjič!), je še 141 dni. Dovolj, da pravočasno pripravite projektno vlogo. Pri tem so vam v pomoč vsaj trije dogodki, ki jih organizira ekipa CED Slovenija. Prvi, čez 15 dni, ko se v Ljubljani obeta »Projekt z zgodbo./What is the Story of Your Project?«, za vse, ki se zavedamo pomena komunikacijske strategije v kulturi. Čez 22 dni bo v Mariboru »Info dan Kultura«, kjer boste izvedeli vse, kar ste želeli vedeti o evropskem sodelovanju in financiranju, pa si niste upali vprašati. Podoben program iz Maribora pripeljemo tudi v Ljubljano – čez 28 dni. Ne zamudite treh odličnih priložnosti za mreženje in izmenjavo izkušenj še pred vročim poletjem in vročično razpisno jesenjo!

O izkušnjah vprašajte in preverite pri tistih slovenskih kulturnih organizacijah, ki jim je na razpisih že uspelo in vas te dni vabijo v goste. Še 32 dni imate, da ujamete Svetlobno gverilo. Še 8 dni, da se javite na poziv za sodelovanje s platformo SHAPE. Še 5 dni, da si ogledate Pocestnico.

Danes preverite, kdo prejme sončnico na rami? In še: 18. maj je tudi dan za obisk muzejev. Številni za obiskovalce brezplačno odprejo svoja vrata. Ne zamudite priložnosti!

Vse do jeseni je veliko tudi drugih priložnosti. Do takrat bo morda že znana strategija za kulturno diplomacijo EU. Čas je najboljši sodnik.

Prijetno branje,
ekipa CED Slovenija

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)
DG EAC posodobil spletne strani
RAZPISI
Opozarjamo na jesenski »trojni razpisni rok«: projekti sodelovanja, evropske mreže in platforme
EK: razpis za pripravo ukrepa za krepitev nagrade in znaka EFFE
DOGODKI
Projekt z zgodbo. / What is the Story of Your Project?: Ljubljana, sreda, 1. junij
Info dan Kultura v Mariboru: sreda, 8. junij
Info dan Kultura v Ljubljani: torek, 14. junij
ISKANJE PARTNERJEV
Preverite nove ponudbe iz Francije, Litve, Danske in Madžarske.
PODPRTI PROJEKTI
Forum slovanskih kultur: SLAWA na knjižnem sejmu v Londonu
Aksioma predstavila: Joey Skaggs v Ljubljani
Gledališče Glej: predstava Glej, k neki manjka
Muzej novejše zgodovine Slovenije: Muzeji in družba – priložnosti in izzivi v EU
KUD Sodobnost: Kdo prejme sončnico na rami?
KUD Ljud: Pocestnica v Kranju, 13.–22. maj
MoTA: Poziv za sodelovanje s platformo SHAPE v letu 2017
Svetlobna gverila 16: Narava, Ljubljana 16. maj–18. junij
EU IN KULTURA
Ali ste vedeli, da … je vzpostavljena platforma za evropsko kulturno diplomacijo?
EP CULT: O dostopu do finančnih sredstev za kulturne in ustvarjalne sektorje
Irina Bokova junija v Haagu na Europe Lecture o perečih problemih kulturne dediščine
In še vse DRUGO pretočeno …
18. maj, dan za obisk muzejev
Delavnici programa Evropa za državljane: Ljubljana, 19. maj in Maribor, 9. junij
CMEPIUS, CNVOS in Zavod Movit: »Deli, doseži, poveži … piko na i«, Ljubljana, 7. junij
Mesto Knjige – urbani knjižni festival: Nova Gorica, 31. maj–3. junij
ENCATC poziv za raziskovalce kulturnega managementa in kulturnih politik
MK: razpis za rezidenčne programe v Berlinu, Londonu, New Yorku in na Dunaju
Tandem Tandem Shaml 2016-17: poziv kulturnim menedžerjem
Mehiški programu štipendij za umetnike/ustvarjalce
Vabljeni na festival Sarajevska zima 2017USTVARJALNA EVROPA (2014-2020)
DG EAC posodobil spletne strani
Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo (DG EAC) Evropske komisije je osvežil spletne strani, na katerih promovira program Ustvarjalna Evropa. Kako, preverite tukaj.


RAZPISI
Jeseni »trojni razpisni rok«: projekti sodelovanja, evropske mreže in platforme
Naj vas spomnimo, da bo v sredo, 5. oktobra 2016 rok za oddajo vlog na kar tri razpise podprograma Kultura: za projekte sodelovanja, evropske mreže in evropske platforme. Za mreže in platforme je to celo zadnji razpis do leta 2020. Svetujemo, da se čim prej lotite razvoja projektne ideje in partnerstva ter si pravočasno zagotovite svetovanje naše ekipe CED.

Hkrati vas vabimo na dogodke CED Slovenija, ki vam bodo v pomoč pri pripravi projektne vloge. Prva priložnost, namenjena vsem, ki se zavedamo ključnega pomena dobre komunikacijske strategije, bo 1. junija v Ljubljani (Projekt z zgodbo./What is the Story of your Project?). Sledita pa še dva bolj razpisno fokusirana dogodka – informativni dan za vse v naslovu navedene razpise podprograma Kultura, in sicer 8. junija v Mariboru (Info dan Kultura) in predvidoma 14. junija v Ljubljani. Rezervirajte termine!

EK: Razpis za pripravljalni ukrep za vzpostavitev festivalske nagrade in znaka EFFE
Evropska komisija je objavila razpis za pripravljalni ukrep Support for a preparatory action to create an EU Festival award and an EU Festival label in the field of culture – EFFE (Europe for Festivals – Festivals for Europe) –EAC/S05/2016. Namen ukrepa je s pomočjo že vzpostavljenih nagrad in znaka EFFE okrepiti vidnost in pomen evropskih kulturnih festivalov. Rok za oddajo vlog je 21. junij 2016 do 16. ure. Znak EFFE je sicer nastal kot pobuda Evropskega združenja festivalov (European Festivals Association, EFA) … Več o nagradi in znaku EFFE naCED Slovenija.


DOGODKI
Projekt z zgodbo. / What is the Story of Your Project? Ljubljana, 1. junij
»Huh, promocijska strategija? Aha, aha … razumem. … Kaj pa je to?« Ena najpogostejših ovir – kot opaža CED Slovenija/Motovila –, s katero se spopadajo ustvarjalci, ko se lotijo priprav projektne vloge na razpise Ustvarjalne Evrope. Vas zanima?
Pridite v sredo, 1. junija v Muzej novejše zgodovine Slovenije (Celovška cesta 23, Ljubljana). Začnemo ob 10. uri. Prijave obvezne do ponedeljka, 30. maja 2016 do 13. ure. Več in prijave na CED Slovenija.

Info dan Kultura v Mariboru: Vetrinjski dvor, 8. junij
CED Slovenija/Motovila in Vetrinjski dvor/Narodni dom Maribor vabita na informativni dan programa EU Ustvarjalna Evropa za podprogram KULTURA, ki bo v sredo, 8. junija 2016 od 10. do 14.30 ure. Vabimo predstavnike organizacij s področju kulture, ki želite z mednarodnimi projekti sodelovati na jesenskih razpisnih rokih podprograma Kultura. 5. oktobra se namreč izteče »trojni rok« za oddajo vlog: za projekte sodelovanja 2017 in še zadnjič v okviru Ustvarjalne Evrope do leta 2020 tudi za evropske mreže in evropske platforme. Ne zamudite odlične priložnosti za mreženje in izmenjavo izkušenj! Več in prijave na CED Slovenija.

Info dan Kultura v Ljubljani: lokacija še ni določena, 14. junij
Mariborski informativni dan podprograma KULTURA bomo v torek, 14. junija 2016 in s pričetkom ob 10. uri ponovili v podobni obliki tudi v Ljubljani. Spremljajte informacije na CED Slovenija.


ISKANJE PARTNERJEV
Preverite sveže partnerske ponudbe iz Litve, Danske, Madžarske in dve, ki smo ju prejeli iz Francije: La Foule d’eauin RedPlexus.


PODPRTI PROJEKTI
Forum slovanskih kultur: SLAWA na knjižnem sejmu v Londonu
Iz Foruma slovanskih kultur poročajo, da nadaljujejo s predstavitvami na najpomembnejših knjižnih sejmih v tujini. Po Leipzigu je promocija zbirke 100 slovanskih romanov ter projekta SLAWASlavic Authors to the World* potekala na knjižnem sejmu v Londonu (več tukaj). Prav tako so po 10 letih razširili slovensko listo v zbirki 100 slovanskih romanov – eden od dveh novih romanov je Sušna doba, za katerega je Gabriela Babnik prejela nagrado EU za književnost EUPL.

Aksioma predstavila: Joey Skaggs v Ljubljani
V začetku maja se je v Ljubljani mudil Joey Skaggs, umetnik, aktivist, učitelj in šaljivec, ki že desetletja uporablja množične medije kot areno za svoje stvaritve. Aksioma je dogodek izvedla v okviru odličnega projekta Masters & Servers*.

Gledališče Glej: predstava Glej, k neki manjka
Gledališče Glej skupaj s partnerji iz Nizozemske (Likeminds), Francije (Théâtre du Pélican) in Nemčije (Das Letzte Kleinod) sodeluje pri projektu Generacija generaciji / Generation to Generation (G2G)*, namenjen tako najstnikom kot vsem tistim, ki se z najstniki ukvarjajo. Ta mesec so na oder postavili že drugo gledališko produkcijo najstnikov z naslovom Glej, k neki manjka. Škoda, da ste predstavo v Ljubljani zamudili! Čez 2 dni ponovitev v osrčju Francije. Več na CED Slovenija.

Muzeji in družba: priložnosti in izzivi v EU
Muzej novejše zgodovine Slovenije je 13. maja predstavil priročnike, ki so jih oblikovali partnerji projekta EMEE – Eurovizija: muzeji razstavljajo Evropo, ki se izvaja še s podporo predhodnega programa Kultura (2007–2013). Več na CED Slovenija.KUD Sodobnost: Kdo prejme sončnico na rami?
KUD Sodobnost bo v okviru projekta Naša mala knjižnica* podelil nagrado »sončnica na rami« za spodbujanje veselja do branja. Preverite danes, 18. maja, ob 18. uri v dvorani Mestne knjižnice Ljubljana.

KUD LJUD: Pocestnica v Kranju, 13.–22. maj
Pocestnica “ready-made” galerija na prostem se bo v maju sprehajala po Kranju, sporočajo iz KUD LJUD. Voden ogled na Glavnem trgu v Kranju danes, 18. maja ali v soboto, 21. maja ob 17. uri. Možen je tudi samostojen ogled – sledite rdeči črti, ki vas bo od Glavnega trga vodila skozi inštalacijo. KUD LJUD je projekt razvil s podporo evropske mreže za umetnost v javnem prostoru IN-SITU* in v sodelovanju z Zavodom za turizem Kranj.

MoTA: Poziv za sodelovanje s platformo SHAPE v letu 2017
MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti in festival SONICA vabita glasbenike in glasbenice, glasbeno avdiovizualne skupine ter zvočne in interaktivne umetnike in umetnice na odprti poziv za predstavitev na mednarodni platformiSHAPEPlatform for Innovative Music and Audiovisual Art from Europe*. Rok za prijave je 25. maj 2016. Več naMoTA ali CED Slovenija.

Svetlobna gverila 16: Narava, Ljubljana 16. maj–18. junij
Vabljeni na mednarodni festival Svetlobna gverila, ki je posvečen predstavljanju del sodobne vizualne umetnosti, katerih osnovno izrazno sredstvo je medij svetlobe. Številne umetniške intervencije, predstavljene v sklopu festivala, tematizirajo in raziskujejo različne pomene, ki jo ima narava za človeka v sodobni družbi. Program je del projektaSpectrum 16 – Transnational Light*, pri katerem sodeluje Forum Ljubljana. Več o rezultatih razpisa za projekte sodelovanja 2016 na CED Slovenija.

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.


EU IN KULTURA
Ali ste vedeli, da … je vzpostavljena platforma za evropsko kulturno diplomacijo?
Od januarja letos uradno vzpostavljena in od marca slavnostno razglašena platforma EU, ki naj bi spodbudila kulturno sodelovanje s t. i. tretjimi državami. Konec maja Komisija napoveduje objavo sporočila za oblikovanje strategije za kulturno diplomacijo EU. Več na CED Slovenija.

EP CULT: O dostopu do finančnih sredstev za kulturne in ustvarjalne sektorje
Odbor za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta (CULT) oziroma zanj Luigi Morgano je objavil Osnutek mnenja za Odbor za ekonomske in monetarne zadeve o dostopu do finančnih sredstev za mala in srednja podjetja in povečanju raznolikosti financiranja teh podjetij v uniji kapitalskih trgov (glej točko 8, Access to Finance for SMEs and increasing the diversity of SME funding in a Capital Markets Union, 2016/2032(INI)). Dokument opozarja na pomen kulturnih in ustvarjalnih sektorjev v EU, ki jim je potrebno ustrezno omogočiti dostop do finančnih sredstev, tudi prek novih in inovativnih shem financiranja. Do dokumentov z zasedanj EP CULT sicer lahko dostopate tukaj. Naslednje zasedanje odbora bo 30. maja v Bruslju.

Irina Bokova junija v Haagu na Europe Lecture o perečih problemih kulturne dediščine
V okviru nizozemskega predsedovanja EU in v organizaciji Europe Lecture Foundation ter v sodelovanju z Europa Nostra, bo 13. junija v Haagu kot častna gostja nastopila Irina Bokova, generalna direktorica Unesca. Opozorila bo na številne probleme, ki pestijo kulturno dediščino, še posebej na konfliktnih območjih, in sicer uničenju in nedovoljenemu prometu umetniških del. Več na Europa Nostra. Delo Evropske komisije na področju trgovanja s kulturnimi dobrinami preverite tukaj.


In še vse DRUGO pretočeno …
18. maj, dan za obisk muzejev
Številni muzeji po Sloveniji bodo ob praznovanju mednarodnega muzejskega dne brezplačno odprli vrata za obiskovalce. Nekateri izmed njih so za svoje projektne dejavnosti pridobili sredstva EU. Tukaj lahko preverite, kateri so pridobili podporo kulturnih programov EU in jih obiščite!

Delavnici programa Evropa za državljane: Ljubljana, 19. maj in Maribor, 9. junij
CMEPIUS vas 19. maja in 9. junija 2016 vabi v Ljubljano (CMEPIUS, Ob železnici 30a) in Maribor (Mestna občina Maribor, Ulica heroja Staneta 1) na brezplačni delavnici za program Evropa za državljane. 15. junija pa v Ljubljani prireja dogodek »Tržnica idej« za oblikovanje projektnih idej. Vabljeni! Več tukaj (.pdf) ali na CED Slovenija.

CMEPIUS, CNVOS in Zavod Movit: »Deli, doseži, poveži … piko na i«, Ljubljana, 7. junij
CMEPIUS, skupaj s CNVOS in Zavodom Movit, vabi tudi na dogodek z naslovom »Deli, doseži, poveži … piko na i«, ki bo v torek, 7. junija 2016, v hotelu Sheraton (bivši Mons, Pot za Brdom 4, Ljubljana), od 10. do 16. ure. Namen dogodka je spodbujati sodelovanje različnih tipov organizacij (izobraževalnih, nevladnih, mladinskih, lokalnih, občin itd.) v okviru različnih evropskih programov financiranja. Rok za prijavo je 25. maj 2016.

Mesto Knjige – urbani knjižni festival: Nova Gorica, 31. maj–3. junij
Konec maja v Novo Gorico prihaja Mesto Knjige – urbani knjižni festival za vse knjigoljubce, knjižne molje, radovedneže, ljubitelje pisane besede in vse ostale, ki vas zanimajo aktualne teme in bi radi o njih tudi razpravljali. Organizator Društvo Humanistov Goriške vas vabi na Bevkov trg v Novo Gorico!

ENCATC: Poziv za raziskovalce kulturnega managementa in kulturnih politik
Združenje ENCATC je objavilo dva poziva za raziskovalce na področju kulturnega managementa in kulturnih politik. Poziv ENCATC Research Award on Cultural Policy and Cultural Management, rok za oddajo je 30. junij 2016, je namenjen mladim do 35 let, ki lahko predložijo doktorsko nalogo na omenjenem raziskovalnem področju. V okviru drugega poziva lahko predložite povzetek za sodelovanje na mednarodni konferenci 7th Annual ENCATC Research Session, rok za oddajo je 20. junij 2016.

MK: Razpis za rezidenčne programe v Berlinu, Londonu, New Yorku in na Dunaju
Ministrstvo za kulturo je konec aprila objavilo »Javni razpis za izbor kulturnih projektov bivanja in ustvarjanja v umetniških rezidencah v Berlinu, Londonu, New Yorku in na Dunaju« (JPR-REZ-2017) v obdobju od 1. januarja 2017 do 31. decembra 2017. Rok za prejem ponudb je 8. junij 2016.

Tandem Tandem Shaml 2016-17: poziv kulturnim menedžerjem
Tandem Shaml – Cultural Managers Exchange Europe – Arab Region je skupna pobuda ECF, MitOst e.V. in v sodelovanju s Culture Resource, ki jo finančno podpirajo Robert Bosch Stiftung, Stichting DOEN in Mimeta. Spodbuja nove družbeno-kulturne povezave med evropskimi in arabskimi državami ter alternativne pristope (ekonomskega) sodelovanja. Kulturni menedžerji iz EU ste vabljeni k sodelovanju in raziskovanju novih polj sodelovanja v kulturi. Rok za prijavo je 20. junij 2016 do polnoči (CET). Več tukaj.

Mehiški program štipendij za umetnike/ustvarjalce
Mehiška vlada je razpisala program štipendij 2016 Mexican government excellence scholarship program (Slovenia), tudi za umetnike/ustvarjalce (umetniške rezidence). Rok za prijave poteče 15. septembra 2016. Več na CED Slovenija.

Vabljeni na festival Sarajevska zima 2017
V okviru 33. mednarodnega festivala Sarajevska zima 2017, ki bo med 7. februarjem in 21. marcem 2017 v Sarajevu, organizatorji festivala vabijo organizacije iz kulturnih in ustvarjalnih sektorjev k sodelovanju na različnih področjih, in sicer otroci in mladina, film in video, književnost, glasba, scenska umetnost in vizualna umetnost. Dodatne informacije o festivalu so dostopne na spletni strani festivala (sarajevskazima.ba), kjer so na voljo tudi prijavni obrazci. Prijave sprejemajo do 21. oktobra 2016.

Kultura-novice