Kultura e–novice, 18. januar 2017

/
Pozdravljeni,
s prvimi letošnjimi novicami vas najprej vabimo v knjigarno Mladinske knjige na Trubarjevi, kjer bo 19. januarja gost Jasmin B. Frelih, lanski prejemnik nagrade EU za književnost. Ekipa CED Slovenija je dogodek podprla z nagradno igro, srečneži pa za igro prejmejo roman Na/pol. (Igre še ni konec. Vabljeni!)
Še pri knjigah: ne zamudite pogovora s poljskim pisateljem Piotrom Pazińskim, še enim prejemnikom nagrade EU za književnost, ki se bo 24. in 25. jan. mudil v Ljubljani in Mariboru. Priložnost za pogovor o neki drugi knjigi bo z dr. Iztokom Osojnikom 25. jan. v Ljubljani.
Ta mesec ne spreglejte muzejske izobraževalne delavnice v Narodni galeriji (25.–27. jan.), predavanja Manihejska metafizika begunstva v Kibli (26. jan.) in razstave Arhitektke oblikujejo sedanjost v Atriju ZRC SAZU (do 28. jan.).
Prve letošnje novice pospremimo tudi z opominom na tisto, o čemer se bo pisalo še celo leto (koliko, pravzaprav, bomo sproti preverili). Na primer, Marija Terezija bi praznovala kar 300 let, Madame de Staël se je poslovila pred 200 leti, Finska praznuje 100 let, pri nas pa bo Plečnikovo leto.
Od podpisa Rimske pogodbe, ki določi »kulturo kot izjemo« je že 60 let. Pred 25 leti postane kultura z Maastrichtsko pogodbo pravno zavezujoča pristojnost v EU (kar danes beremo kot 167. člen Lizbonske pogodbe). Ali se nam obeta praznovanje 25. obletnice evropskega programa za kulturo, še ne vemo. Zagotovo se praznuje 30 let programa Erasmus.
In skoraj zagotovo se letos obeta vmesna ocena programa Ustvarjalna Evropa. Pripravite komentarje, mi pa vam pravočasno sporočimo, kam jih prepišete. 

Prijetno branje,
ekipa Motovile / CED Slovenija 

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)
Evropski prestolnici kulture 2017
356 del v tekmi za nagrado EU za sodobno arhitekturo
Kulturno sodelovanje organizacij Združenega kraljestva v Ustvarjalni Evropi
Spletni kviz: znanje o evropskem filmu vas lahko popelje v Cannes
Znak evropske dediščine: dostopno poročilo o upravljanju znaka
RAZPISI
Napoved razpisov za evropske platforme in prevajanje evropskega leposlovja
Poziv festivalom za pridobitev znaka EFFE
DOGODKI
Pogovor o knjigi Na/pol: Jasmin B. Frelih
Ali želite, da je CED Slovenija gost vašega dogodka?
ISKANJE PARTNERJEV
Preverite nove ponudbe iz Poljske in Francije.
PODPRTI PROJEKTI
Založba Pivec: Vabljeni na pogovor s Piotrom Pazińskim
KUD Police Dubove: Druga sezona – Knjiga spregovori z dr. Iztokom Osojnikom
V Narodno galerijo na muzejsko izobraževalno delavnico
KID Kibla: Predavanje Manihejska metafizika begunstva
ZRC SAZU: Razstava Arhitektke oblikujejo sedanjost
Akademija umetnosti NG: Moč umetnosti v nevidnih podeželskih skupnostih
UGM: Znani nagrajenci natečaja #HeroesWeLove
Ali ste vedeli, da je razstava NSK od Kapitala do kapitala uvrščena med najboljših 15 razstav na svetu v letu 2016?
EU IN KULTURA
Malta predseduje Svetu EU
EP CULT za začetek leta
In še vse DRUGO pretočeno …
Paul Celan Fellowship – poziv prevajalcem
Lirikonfestovi razpisi
MK: razpis Podpora novim kariernim perspektivam v letih 2017–2021
Robert Bosch Stiftung: poziv ustvarjalcem v uprizoritvenih umetnostih
CMEPIUS: Prijavljate projekt na razpis programa Evropa za državljane?
CMEPIUS: Seminarji za prijavitelje projektov Erasmus+
Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji: podpora projektom v kulturi
EK: Javno posvetovanje o novih pristopih k evropski strategiji za rast in delovna mesta
EK: Vmesno vrednotenje programa Evropa za državljane 2014–2020
ECF na Idea camp v Španijo povabila Mirno Berberović – čestitamo!
Brskamo in beremo…
Zdaj beremo roman Na/pol Jasmina B. Freliha.

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Evropski prestolnici kulture 2017
Letos sta to danski Arhus in ciprski Pafos. Rdeča nit severne prestolnice bo ponoven premislek o pomenu kulture za družbo in napredek (Let’s Rethink), medtem ko na jugu želijo predvsem omogočiti odprt prostor za ustvarjanje in srečevanje z in med umetniki, državljani ter obiskovalci (Open Air Factory). Od konca januarja obe prestolnici kulture napovedujeta pestro bero kulturnih in filmskih dogodkov. Med njimi tudi serija predavanj Architecture as Character, ki jo na Danskem pripravlja evropska platforma Future Architecture*. O letošnjih prestolnicah poročajo tudi na MMC.

356 del v tekmi za nagrado EU za sodobno arhitekturo
Evropska komisija nagrado podeljuje v sodelovanju s Fundacijo Mies van der Rohe, s sedežem v Barceloni, in mrežo 15 arhitekturnih institucij ter odborom strokovnjakov iz 31 držav. Med nominiranci so tudi slovenski projekti. Čestitamo! O nagradi poročajo tudi na MMC.

Kulturno sodelovanje organizacij Združenega kraljestva v Ustvarjalni Evropi
Kulturno sodelovanje po Brexitu ostaja nespremenjeno. Organizacije Združenega kraljestva lahko še vsaj do konca leta 2018 polnopravno sodelujejo v Ustvarjalni Evropi, kar je zagotovila tudi Evropska komisija. Ne nazadnje je Združeno kraljestvo še vedno članica EU in ima vse pravice in obveznosti, ki izhajajo iz članstva.

Spletni kviz: znanje o evropskemu filmu vas lahko popelje v Cannes
Zabavni spletni kviz (#euFilmContest) traja do 17. marca in nagovarja predvsem mlade med 18. in 25. letom. Deset nagrajencev bo dobilo priložnost obiskati letošnjo 70. edicijo mednarodnega filmskega festivala v Cannesu. Pokažite, kaj znate in uživajte – veliko sreče vam želi CED Slovenija!

Znak evropske dediščine: dostopno poročilo o upravljanju znaka
Skupina neodvisnih strokovnjakov je preverila stanje upravljanja spomeniških območij, ki so pridobila znak evropske dediščine (European Heritage Label), in presodila, da lahko vsa območja obdržijo znak, med njimi tudi Partizanska bolnica Franja. O tem so poročali tudi na MMC.

RAZPISI 

Napoved razpisov za evropske platforme in prevajanje evropskega leposlovja
Razpis za evropske platforme bo predvidoma objavljen januarja, rok za oddajo vlog pa bo predvidoma aprila. Pomnite, da je to zadnji razpis za evropske platforme do zaključka programa leta 2020!
Razpis za prevajanje evropskega leposlovja najbrž ne bo objavljen prej kot februarja. Za več informacij spremljajte CED Slovenija ali EACEA.

Poziv festivalom za pridobitev znaka EFFE
Evropska platforma za festivale v umetnosti in kulturi (EFFE) vabi festivale, da do 17. februarja 2017 vložijo kandidaturo za pridobitev znaka EFFE za obdobje 2017–2018 (EFFE Festival Label). Nagrajeni festivali bodo znak prejeli na slovesnosti v Frankfurtu, 6. maja 2017. Znak EFFE sicer podeljuje Evropsko združenje festivalov (EFA), ki združuje številne festivale s področja glasbe, plesa, gledališča idr., tako v kot zunaj Evrope.

DOGODKI 

Pogovor o knjigi Na/pol: Jasmin B. Frelih
V četrtek, 19. januarja 2017, ob 18. uri bo v knjigarni Mladinske knjige na Trubarjevi pogovor z dobitnikom nagrade EU za književnost Jasminom B. Frelihom. O romanesknem prvencu Na/pol se bo z avtorjem pogovarjala Carmen L. Oven. Vabljeni!

Ali želite, da je CED Slovenija gost vašega dogodka?
Ekipa CED Slovenija se na povabilo številnih domačih (in tujih) organizacij z veseljem odzove udeležbe na dogodkih, kjer predstavi priložnosti financiranja v okviru Ustvarjalne Evrope. Hkrati nudimo nasvete o pripravi in izvedbi mednarodnega projekta ter povezovanju s partnerji. Če načrtujete konferenco, seminar, delavnico ali srečanje partnerjev in menite, da smo lahko poučni za vaše udeležence, nam za sodelovanje pišite na info@ced-slovenia.eu.

ISKANJE PARTNERJEV 

Marko Bratuš (Glej) je povedal, da »dober glas o zanesljivih partnerjih hitro seže daleč, kar vpliva na vabila k novim sodelovanjem.« Preverite sveže partnerske ponudbe iz Poljske (Strzelecki Ośrodek Kultury) in Francije (Mission Louvre-Lens Tourisme) ter se še pravočasno prepričajte o zanesljivosti partnerjev.

PODPRTI PROJEKTI 

Vabljeni na pogovor s Piotrom Pazińskim
Založba Pivec je v prevodu Klemna Piska pravkar izdala roman Piotra Pazińskega Penzion. S poljskim pisateljem, prejemnikom nagrade EU za književnost, bo v Mariboru (24. januar) in Ljubljani (25. januar) klepetala Tina Podržaj. Ne spreglejte, vstop prost!

Druga sezona: Knjiga spregovori z dr. Iztokom Osojnikom
KUD Police Dubove vas v sezoni 2016/2017 vabi na druženje v bralnem klubu, ki je del aktivnosti projekta Odmevi Resničnosti*. V sproščenih pogovorih boste iskali odgovore na vprašanja zakaj, kaj in kako brati. Prva priložnost bo 25. januarja ob 18. uri v Knjižnici Prežihov Voranc v Ljubljani. Vabljeni!

V Narodno galerijo na muzejsko izobraževalno delavnico
Muzejski pedagogi in vodniki vabljeni na tridnevno brezplačno delavnico v Narodno galerijo, med 25. in 27. januarjem, kjer boste spoznali inovativno metodologijo za spodbujanje srednješolcev k likovni umetnosti. Delavnica je del mednarodnega projekta PrisluhniMi/HearMe*.

Predavanje Manihejska metafizika begunstva
Vabljeni na javno predavanje dr. Borisa Vezjaka z naslovom Manihejska metafizika begunstva: kako izgubljeni Evropejci spet postajamo kleni Evropejci, ki bo 26. januarja ob 19. uri v KID Kibli. Predavanje je drugo v sklopu razprav na temo migracij in z njimi povezanih izzivov v okviru projekta Risk Change / Tvegaj spremembo*.

Razstava Arhitektke oblikujejo sedanjost
Na razstavi je prikazano delo arhitektk ali inženirk, ki s svojim »rokopisom« vidno prispevajo k razvoju arhitekturne stroke. Razstavo organizira Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije v sodelovanju z avstrijsko zbornico inženirjev in arhitektov in zbornico inženirjev avstrijske Štajerske in Koroške ter pod pokroviteljstvom projekta MoMoWo na Umetnostnozgodovinskem inštitutu ZRC SAZU. Na ogled v Atriju ZRC do 28. januarja, vsak dan, razen nedelje, od 8. do 20. ure.

Moč umetnosti v nevidnih podeželskih skupnostih
Skoraj 100 ljudi se je jeseni v Oskeu udeležilo serije dogodkov v okviru projekta PAIC – Participatory Art for Invisible Communities*, pri katerem kot partner sodeluje Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici. Vabljeni k ogledu kratkega dokumentarnega filma o aktivnostih udeležencev delavnice!

Znani nagrajenci natečaja #HeroesWeLove
Iz UGM sporočajo, da so v okviru projekta HeroesWeLove* objavili nagrajence mednarodnega Instagram natečaja #HeroesWeLove. Uporabnike družabne foto-aplikacije so povabili k objavi motivov kulturne dediščine iz obdobja socializma v Jugoslaviji in drugod – vse od kiparstva in slikarstva do arhitekture in oblikovanja.

Ali ste vedeli, da je razstava NSK od Kapitala do kapitala uvrščena med najboljših 15 razstav na svetu v letu 2016?
Razstavo, ki je bila na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Garage v Moskvi (30. 9.–6. 12. 2016) je priznani spletni forum Hyperallergic iz New Yorka uvrstil na seznam najboljših 15 razstav za leto 2016. Gre za prvo pregledno razstavo v zgodovini kolektiva Neue Slowenische Kunst in eno najbolje obiskanih, ki so jo pripravili v Moderni galeriji že leta 2015. Razstava je sicer del projekta »Rabe umetnosti – dediščina let 1848 in 1989« s podporo EU programa Kultura (2007–2013) in bo od junija letos na ogled v Madridu. Več.

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

EU IN KULTURA

Malta predseduje Svetu EU
Od 1. januarja do 30. junija 2017 Malta predseduje Svetu Evropske Unije, tudi na področju kulture in AV. Središčna tema so kulturna diplomacija, kulturna dediščina, evropske prestolnice kulture in avdiovizualne medijske storitve.

EP CULT za začetek leta
Odbor za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta (CULT) je za začetek leta, 9. januarja, skupaj z Odborom za zunanje zadeve (AFET) razpravljal o pomenu kulture v mednarodnih odnosih EU. Kultura mora postati osrednja politična os diplomatskih odnosov, vse bolj je pomemben medkulturni dialog, kulturna raznolikost pa pomemben element sodelovanja med različnimi institucijami EU, državami članicami in akterji v mednarodni (kulturni) skupnosti.
Redna seja CULT bo sicer v Bruslju, 23. in 24. januarja 2017.

In še vse DRUGO pretočeno …

Paul Celan Fellowship – poziv prevajalcem
Institut für die Wissenschaften vom Menschen (IWM) s sedežem na Dunaju poziva prevajalce k prijavi na rezidenčni program Paula Celana (Paul Celan Fellowship Program). Program podpira prevode iz vzhodno- v zahodnoevropske jezike in obratno, in sicer prevode kanoničnih besedil, sodobnih ključnih del na področju humanistike, družboslovja in kulturnih študij. Poseben poudarek bo na prevodu del vzhodnoevropskih avtorjev in/ali ženskih avtoric. IWM nudi mesečno štipendijo v višini 2.050 evrov in kritje stroškov bivanja. Bivanje na Dunaju traja od 3 do 6 mesecev, med julijem 2017 in junijem 2018. Rok za oddajo prijav je 6. februar 2017.

Lirikonfestovi razpisi
Ustanova Velenjska knjižna fundacija sporoča, da je do 8. februarja 2017 odprtih pet literarnih razpisov ter vabilo k so-pokroviteljstvu XVI. Mednarodnega Lirikonfesta Velenje (2017) v organizaciji Velenjske knjižne fundacije.

MK: razpis Podpora novim kariernim perspektivam v letih 20172021
Ministrstvo za kulturo je objavilo javni razpis za izbor operacij »Podpora novim kariernim perspektivam v letih 2017–2021« (JR-ESS NKP 2017-2021), namenjen sofinanciranju zaposlitev na področju kulture, in sicer brezposelnih oseb, starih do vključno 29 let. Rok za prejem ponudb je 13. februar 2017 do 12. ure.

Robert Bosch Stiftung: poziv ustvarjalcem v uprizoritvenih umetnostih
Fundacija Robert Bosch je v sodelovanju z ITI objavila poziv Change of Scene za podporo mednarodnim projektom, ki vključujejo ustvarjalce iz nemško govorečih držav ter držav Severne Afrike in/ali Vzhodne Evrope in delujejo v uprizoritvenih umetnostih (gledališče, ples, glasba, lutke). Rok za prijavo je 15. februar 2017.

CMEPIUS: Prijavljate projekt na razpis programa Evropa za državljane?
Trenutno so odprti štirje razpisi v sklopu »Evropski spomin« in »Demokratično delovanje in državljanska udeležba« (glej EACEA/36/2014), rok za oddajo vlog pa je 1. marec 2017 do 12. ure. Priporočamo obisk brezplačnih info dnevov, ki jih januarja in februarja pripravlja CMEPIUS.

CMEPIUS: Seminarji za prijavitelje projektov Erasmus+
Če vas zanima mednarodno sodelovanje na področju izobraževanja in se zanimate za sredstva iz programa Erasmus+, potem se lahko januarja 2017 udeležite izobraževalnih seminarjev, ki jih pripravlja CMEPIUS.

Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji: podpora projektom v kulturi
Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji omogoča podporo projektom (Cultural Grants Program), ki podpirajo kulturne izmenjave ter spodbujajo kulturne vezi med ZDA in Slovenijo. Rok za prijavo je 1. marec 2017.

Javno posvetovanje o novih pristopih k evropski strategiji za rast in delovna mesta
Evropska komisija je začela javno posvetovanje na temo pametne specializacije: nov pristop k evropski strategiji za rast in delovna mesta prek regionalnih inovacijskih strategij. Svoje komentarje in predloge lahko podate do 24. marca 2016. (vir CNVOS). Tudi kulturni in ustvarjalni sektorji prispevajo k rasti in delovnim mestom!

Vmesno vrednotenje programa Evropa za državljane 20142020
Evropska komisija poziva vse organizacije, ki so v razpisnem obdobju 2014–2020, sodelovale prek programa Evropa za državljane, da izpolnijo vprašalnik, katerega namen je zbiranje stališč in mnenj o rezultatih in vplivih projektov, ki jih je sofinanciral program Evropa za državljane. S tem želijo preveriti in oceniti projektno uspešnost, učinkovitost, skladnost in dodano vrednost Evropski uniji. Za anketo boste potrebovali največ 10 minut, izpolnite jo lahko do 10. aprila 2017. Več informacij o raziskavi.

ECF na Idea camp v Španijo povabila Mirno Berberović
Mirna Berberović, sodelavka Radia Študent, je ena od 50 povabljenih na t. i. Idea camp, ki ga letos marca že tretjič prireja Evropska kulturna fundacija (ECF) skupaj s partnerji in je namenjen vsem, ki s svojimi idejami prispevajo h gradnji mostov in pomagajo pri razvoju družbe z večjim občutkom za socialno pravičnost. Čestitamo!

Brskamo in beremo…

Zdaj beremo roman Na/pol Jasmina B. Freliha. Povzetek je tukaj, v živo pa v četrtek, 19. januarja ob 18. uri, v knjigarni Mladinske knjige na Trubarjevi v Ljubljani.

Kultura-novice