Kultura e–novice, 18. avgust 2017

/

Pozdravljeni,

Čeprav poletja še ni konec, smo mi že pripravljeni na delovno jesen. Čakamo objavo razpisa za projekte sodelovanja 2018, ki ga je Evropska komisija napovedala za september. Letošnja novost bo uvedba tretje razpisne kategorije za projekte s področja kulturne dediščine, ki se navezujejo na ELKD 2018Podrobnosti razpisa bomo predstavili že na informativnem dnevu v Ljubljani, 12. sept., ki ga pripravljamo skupaj z Ministrstvom za kulturo. Predstavili bomo možnosti, ki jih za področje kulturne dediščine ponujajo programi EU na področju teritorialnega in nadnacionalnega sodelovanja. Dobra popotnica za pripravo projektne ideje je tudi Motovilin Idejni laboratorij. V Kreativnem centru Poligon bosta 26. sept. z nami vodilna litovska področna stratega Tomas Ramanauskas in Kristupas Sabolius, ki bosta vodila delavnico ustvarjalnega pristopa h kulturnim projektom.
Avgust zaokrožite z obiskom kakšnega od številnih festivalov, nekateri od njih nastajajo s podporo Ustvarjalne Evrope. Npr. festival Dnevi poezije in vina na Ptuju (23.–26. avg.), ki ga založba Beletrina povezuje v pesniško platformo Versopolis ali aktivnosti na festivalu Mladi levi (18.–27. avg.), ki ga zavod Bunker prireja že dvajsetič! Priporočamo udeležbo na okrogli mizi Festivali in kulturni turizem (24. avg.), ko bo Bunker v sodelovanju z društvom Asociacija sprožil niz razprav o prihodnosti festivalov. 
Saj že veste, da preurejamo vsebino novic (veseli bomo vsakršnega predloga!) in do konca septembra »pospravljamo« naročnike, ali ne? Naš namen ni smetenje vašega poštnega predala, temveč posredovanje relevantnih informacij v branje. Če novic ne želite več prejemati, se odjavite. Če novice prejemate na več e-naslovov, vas prosimo, da izberete enega za dostavo novic.
CED e-novicam dodajamo rubriko Evropsko leto kulturne dediščine 2018. Novosti s področja avdiovizualnih in kulturnih politik, mednarodnega kulturnega sodelovanja in bralne namige pa selimo v nove e-novice, ki bodo izšle še ta mesec.Prijetno branje,
ekipa CED Slovenija

USTVARJALNA EVROPA
Turčija iz Ustvarjalne Evrope

RAZPISI
Najava razpisa za projekte sodelovanja 2018
Podpora magistrskim študijskim programom v kulturi

DOGODKI
Sodelovanje s prodajnimi zastopniki – boljša mednarodna vidnost filma, 16. september
Kulturna dediščina: sodelovanje prek meja, 12. september
Idejni laboratorij, 26. september
Info dan Ustvarjalna Evropa: Fokus Sever, 27. september
Posvet o mednarodnem kulturnem sodelovanju, oktober

ISKANJE PARTNERJEV
Za sodelovanje pri projektih sodelovanja preverite sveže partnerske ponudbe iz Albanije, Cipra, Gruzije, Hrvaške, Madžarske, Romunije in Španije.

PODPRTI PROJEKTI
Zavod Bunker: Mladi levi že dvajsetič!
MoTA: Delavnica terenskega snemanja Radikalno uho 01
Beletrina: Dnevi poezije in vina 2017
Aksioma razstavlja »Svet brez nas« do 27. avgusta 2017
Založba Pivec: »Življenje se začne v petek«, predstavitev romana in pogovor z avtorico
ZRC SAZU: MoMoWo na svetovnem kongresu arhitektov v Seulu
Evropska jazz konferenca v Ljubljani
Festival Ars Electronica
MAO: Future Arhitecture – Rušenje zidov

EVROPSKO LETO KULTURNE DEDIŠČINE
Reka in Lizbona v pilotnem projektu o kulturni dediščini in raznolikih družbah
»I Feel Slovenia. I FeelCulture.« v Varšavi in Pragi
Poziv za inovativne modele mikro upravljanja evropskih dediščinskih objektov oz. hiš v družinski lasti

In še vse DRUGO pretočeno
Odprt razpis programa Evropa za državljane
Reka 2020: Seminar o razvoju občinstev
Kongres združenja ENCATC na temo kulturnega menedžmenta in politike
Predložite referat za konferenco European Association for Urban History 2018
COSME – program za konkurenčnost podjetij ter mala in srednja podjetja
Evropski kulturni forum: Milano, 7.–8. december 2017

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Turčija iz Ustvarjalne Evrope
Kot smo že poročali oktobra lani, je Turčija napovedala izstop iz programa Ustvarjalna Evropa. Evropska komisija sporoča, da je v skladu s sporazumom s Turčijo in njenimi obveznostmi do EU, sporazum o sodelovanju Turčije v Ustvarjalni Evropi prenehal veljati 1. januarja 2017. Pomeni, da se že odobreni projekti in dejavnosti lahko nadaljujejo do zaključka trajanja. V prihodnje pa turške organizacije iz kulturnih in ustvarjalnih sektorjev niso upravičene do polnopravnega sodelovanja na razpisih programa. Seznam upravičenih tretjih držav (ne-članic EU) preverite na spletu EACEA (z dne 26. 4. 2017).

RAZPISI

Najava razpisa za projekte sodelovanja 2018
Evropska komisija obvešča, da bo razpis za projekte sodelovanja Kultura predvidoma objavljen septembra pod pogojem, da bo sprejet tudi delovni načrt programa za leto 2018. Pomembna novost je uvedba tretje razpisne kategorije za projekte s področja kulturne dediščine, ki se navezujejo na ELKD 2018.

Podpora magistrskim študijskim programom v kulturi
Podpora Modules for master degrees in art and science je namenjena interdisciplinarnemu pristopu povezovanja učnih vsebin v kulturnih in umetniških magistrskih študijskih programih, s ciljem povezati ustvarjalnost s tehnološkimi in digitalnimi veščinami ter podjetniškimi spretnostnimi diplomantov kulturno-umetniških študijskih smeri. Ukrep se bo izvajal prek oblikovanja in izvajanja inovativnih učnih okolij na magistrskem študijskem programu, ki bo povezoval umetnost, kulturo, znanost, tehnologijo ipd. področja. Rok za prijavo je 10. oktober 2017.

DOGODKI

Sodelovanje s prodajnimi zastopniki – boljša mednarodna vidnost filma, 16. september
V okviru strokovnega programa Festivala slovenskega filma v Portorožu organiziramo pogovor s predstavniki podjetij Wide (FR) in Slingshot Films (IT) o možnostih za uspešno prodajo, distribucijo in plasiranje slovenskih filmov v Evropi. Za več nas spremljajte tudi na FB strani.

Kulturna dediščina: sodelovanje prek meja, 12. september
Ali ste že raziskali možnosti financiranja, ki jih za področje kulturne dediščine ponujajo programi EU na področjuteritorialnega in nadnacionalnega sodelovanja? Še posebej v luči ELKD 2018, vabljeni na dogodek, ki ga organiziramo v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo v Upravni stavbi SEM. Več informacij kmalu na naši spletni strani.

Idejni laboratorij, 26. september
V Kreativnem centru Poligon vas z ustvarjalnim prebliskom do projektne ideje pripeljeta vodilna litovska področna stratega Tomas Ramanauskas in KristupasSabolius, teoretika in ustvarjalca s področja strateškega komuniciranja, filma in raziskovanja domišljije. Preučujeta univerzalne primere ne glede na nacionalni kontekst, specifično okolje ali občinstvo. S preprostim, a rafiniranim pristopom k ustvarjalnosti, ki sproži domišljijo, do takojšnjega učinka za raznovrstno publiko. Dobra popotnica tudi za pripravo vloge za razpise Ustvarjalna Evropa! Prijave zbiramo do petka, 15. septembra 2017, do 12. ureVeč.

Info dan Ustvarjalna Evropa: Fokus Sever, 27. september
Na jesenskem info dnevu se nam bodo v Upravni stavbi SEM pridružili kolegi iz skandinavsko-baltskih pisarn CED. Predstavili bodo tudi finančne sheme, do katerih lahko dostopajo tudi slovenski izvajalci v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih. Več sledi, spremljajte nas.

Posvet o mednarodnem kulturnem sodelovanju, oktober
V sodelovanju z Ministrstvom za kulturo in Ministrstvom za zunanje zadeve, v drugi polovici oktobra v Ljubljani, pripravljamo posvet s kulturnim sektorjem o strategiji EU za mednarodne kulturne odnose. Več sledi, spremljajte nas.

ISKANJE PARTNERJEV

Za sodelovanje pri projektih sodelovanja preverite sveže partnerske ponudbe iz Albanije (Broadway Albania),Cipra (Culture and sports Association PAOK), Gruzije (Music International Summer Academy –MISA), Hrvaške(Croatian cluster of competitiveness of creative and cultural industries), Madžarske (Laterna Magica Nonprofit Kft.),Romunije (”Lucian Blaga” University Library of Sibiu) in Španije (AFESMO – Mental Health Association in Faculty of Fine Arts, University of Salamanca).

PODPRTI PROJEKTI

Zavod Bunker: Mladi levi že dvajsetič! 
Po besedah producentke Alme R. Selimović bo jubilejno festivalsko dogajanje med 18. in 27. avgustom 2017vsebinsko obarvalo vračanje, trajnejše sodelovanje in skupen razvoj. Ob dvajseti obletnici si želijo bolj ambiciozne festivalske kulturne politike, zato bo letošnja okrogla miza festivala (24. avg.) posvečena prihodnosti festivalov. Del festivalskega dogajanja je vpet v evropska projekta, Imagine 2020* in Create to Connect s podporo programa Kultura (2007–2013).

MoTA: Delavnica terenskega snemanja Radikalno uho 01
V okviru projekta MAPS* bo v dveh delih, med 18. in 23. avgustom 2017, potekala delavnica ustvarjalcev Zvučne mape Beograda, na kateri se bodo udeleženci seznanili z osnovami zbiranja zgodb na terenu in posneli intervjuje o spomeniku na Hribu svobode v Ilirski Bistrici in izbranih spomenikih v Ljubljani. Prijave s pripisom »Radikalno uho 01« sprejemajo na mota.museum@gmail.com.

Beletrina: Dnevi poezije in vina 2017 
Pesniški festival se bo začel s tradicionalnimi Večeri pred Dnevi v torek, 22. avgusta, na šestih lokacijah po Sloveniji in v Avstriji, ter nadaljeval s pestrim festivalskim dogajanjem med 23. in 26. avgustom 2017 na Ptuju. Ker so Dnevi poezije in vina del evropske pesniške platforme Versopolis*, bo festival tudi letos obiskalo pet obetavnih mladih pesnikov z vseh koncev Evrope.

Aksioma razstavlja »Svet brez nas« do 27. avgusta 2017
Ste se kdaj vprašali kakšen bi bil svet brez nas? Možen scenarij najdete tudi na razstavi Svet brez nas – Zgodbe o dobi nečloveških akterjev, ki je del projekta State Machines – Umetnost, delo in identiteta v času globaliziranih algoritmov*. Konec poletja bo na ogled tudi na Reki (Mali Salon / MMSU).

Založba Pivec: »Življenje se začne v petek«, predstavitev romana in pogovor z avtorico
»Življenje se začne v petek je popotovanje v svet pred več kot 100 leti. V predmestju Bukarešte najdejo nezavestnega mladega moškega. Nihče ne ve, kdo je, in vsakdo ima drugačno razlago o tem, kako se je znašel tam.« Roman, ki ga je v okviru projekta Utrip Evropske literature* prevedel Aleš Mustar, bo 25. avgusta izšel pri založbi Pivec. Vabljeni tudi na predstavitev in pogovor z avtorico Ioano Pârvulescu, prejemnico nagrade EU za književnost, ki bo 29. avgusta v Mariboru in 30. avgusta 2017 v Ljubljani.

ZRC SAZU: MoMoWo na svetovnem kongresu arhitektov v Seulu
Rezultati projekta MoMoWo – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje* bodo med 3. in 7. septembrom 2017predstavljeni v Seulu na 26. svetovnem kongresu arhitektov UIA 2017 z naslovom Soul of City: Womenand Urban Planning. Več na CED Slovenija.

Evropska jazz konferenca v Ljubljani 
»Kaj če … je prišel čas za novo vizijo sveta? Kaj če … bi se podali na utopično iskanje novih idej, novih odgovorov, novih debat in novih koalicij? Kaj če … bi začeli tukaj in zdaj?« Cankarjev dom v sodelovanju z Evropsko Jazz mrežo*, od 21. do 24. septembra 2017 organizira Evropsko jazz konferenco, najpomembnejše letno srečanje profesionalcev s področja ustvarjalne glasbe v Evropi. Namen konference je krepitev povezav med profesionalci s področja jazza, razvijanju novih projektov in umetniških sodelovanj, izmenjavi strokovnega znanja ter osvetljevanju najnovejših menedžerskih in programskih smernic na področju.

Festival Ars Electronica 
Festival, posvečen umetnosti, tehnologiji in družbi, se bo letos med 7. in 11. septembrom 2017 ukvarjal z vizijami, pričakovanji in strahovi, ki jih prinaša vseobsegajoča umetna inteligenca v prihodnosti. Festivalske aktivnosti so vključene v projekt European Digital Art and Science Network*, pri katerem sodeluje Galerija Kapelica. Ars Electronica bo v Linzu nagradila tudi dve slovenski umetnici: Maja Smrekar za serijo projektov K-9_topologijaprejme nagrado zlata nika v kategoriji hibridne umetnost, Špeli Čadež pa gre posebna omemba za animirani filmNočna ptica – čestitamo! Na gala dogodku bodo podeljene tudi nagrade Evropske komisije STARTS. Festivala se udeležuje tudi ekipa CED Slovenija, saj bo vzporedno potekalo srečanje evropske mreže CED–Kultura.

MAO: Future Arhitecture – Rušenje zidov 
Na zaključnem festivalu platforme Future Architecture se bodo med 20. in 30. septembrom 2017 v Ljubljani zbrali evropski arhitekti, krajinski arhitekti, oblikovalci, umetniki in kustosi z najprodornejšimi idejami za prihodnost. V okviru festivala bodo potekale filmske projekcije, razstave, konference, delavnice in pogovori. Festival bo s serijo predavanj, ki bodo predstavila nove raziskave o pomenu arhitekture Jožeta Plečnika za prihodnost, obeležil tudi Plečnikovo leto.

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

EVROPSKO LETO KULTURNE DEDIŠČINE 

Reka in Lizbona v pilotnem projektu o kulturni dediščini in raznolikih družbah
V okviru programa Intercultural cities sta Svet Evrope in Evropska komisija oblikovala skupni pilotni projekt STEPS– Building specialisation strategies on local participation and heritage resources, katerega cilj je prek participativnih pristopov h kulturni dediščini, kot viru za razvoj in povezovanje skupnosti, spodbujati zaupanje, dialog in medsebojno razumevanje. STEPS je del aktivnosti ELKD 2018 in EPK 2020.

»I Feel Slovenia. I FeelCulture.« v Varšavi in Pragi
Razstava, ki vključuje 38 fotografij uveljavljenih slovenskih fotografov, predstavlja bogato kulturno dediščino Slovenije. »V motivih se odražajo temelji naše samobitnosti, kulturna krajina, duhovna razsežnost bivanja, prvinska kultura bivanja, slovenska simbolnost, prostor svetovne zgodovine, živi in živahni muzeji bivanja, tehnična dediščina, festivali in glasba kot temeljni del narodove samobitnosti.«, so zapisali na Ministrstvu za kulturo, ki je skupaj z Uradom Vlade RS za komuniciranje izbralo fotografije. Razstava, pri kateri sodelujejo tudi Slovenia Press Photo, pristojna Veleposlaništva RS in Slovenska vojska, se tematsko navezuje na aktivnosti ELKD 2018.

Poziv za inovativne modele mikro upravljanja evropskih dediščinskih objektov oz. hiš v družinski lasti
pozivom želi EU povečati zmogljivosti upravljalcev za ohranjanje in vzdrževanje dediščinskih objektov z inovativnimi poslovnimi modeli in ugotoviti ekonomski ter družbeni potencial tovrstnih praks. Rok za prijavo je 13. september 2017.

Brskamo in beremo

Odprt razpis programa Evropa za državljane
V okviru programa Evropa za državljane (EZD) je odprt razpis za ukrepa Pobratenje mest in Mreže mest, rok za oddajo vlog pa je 1. september 2017. CMEPIUS, nacionalna informacijska pisarna za program EZD, bo v torek, 22. avgusta 2017 ob 10. uri (Ob železnici 30a, Ljubljana) pripravil skupinsko svetovanje z izkušeno prijaviteljico go. Barbaro Možina. Prijave sprejemajo tukaj.

Reka 2020: Seminar o razvoju občinstev 
V okviru priprav na Evropsko prestolnico kulture Reka 2020 bodo v luči oblikovanja dolgoročne strategije razvoja občinstev, na Reko povabili strokovnjake s področja razvoja občinstev. Seminar Applause please bo med 4. in 6. septembrom 2017 potekal v obliki predavanj in delavnic.

Kongres združenja ENCATC na temo kulturnega menedžmenta in politike 
Osrednje vprašanje kongresa ob 25. obletnici združenja ENCATC v Bruslju, med 27. in 30. septembrom 2017, bo vloga in trajnost mrež na področju kulture. Poudarek bo na aktualnih izzivih kulturnega sektorja, kot so digitalizacija, novi poslovni modeli, vrednotenje kulture, ipd.
Prijave na dogodek zbirajo do 10. septembra 2017.

Predložite referat za konferenco European Association for Urban History 2018
Konferenca v Rimu (29. avg.–1. sept. 2018) vključuje tudi razpravo Women and the City: The Changing Role of Women in Urban Renewalsince 1989. Ključne teme: ženske; spol; prenova mest; odpornost mest; mestne politike; javni prostori; varnejša mesta. Rok za oddajo referata je 5. oktober 2017. Konferenca se tematsko navezuje na interdisciplinarni projekt MoMoWo s podporo Ustvarjalne Evrope.

COSME – program za konkurenčnost podjetij ter mala in srednja podjetja 
Evropska komisija je v okviru programa COSME objavila javni razpis, namenjen podpori dvema evropskima inkubacijskima mrežama na področju kulturnih in kreativnih industrij, in sicer za področje mode in tehnologije ter za področje turizma. Rok za prijavo je 19. oktober 2017.

Evropski kulturni forum: Milano, 7.–8. december 2017
Predstavlja pomembno priložnost za srečanje evropskih oblikovalcev politik in številnih predstavnikov kulturnega in ustvarjalnega sektorja, za mreženje in izmenjavo mnenj o skupnih izzivih in razvoju na tem področju. Evropska komisija sporoča, da bo jeseni dostopnih več informacij o programu in registraciji. Spremljajte #CultureForumEU.

 

Kultura-novice