Kultura e–novice, 17. marec 2020

/

Pozdravljeni,
sporočamo, da zaradi trenutne situacije v zvezi z izbruhom koronavirusa do nadaljnjega odpovedujemo vsa osebna srečanja in zapiramo vrata pisarne. Dosegljivi smo po elektronski pošti, prek družbenih omrežij ali Skypa. V primeru, da potrebujete poglobljeno svetovanje v zvezi z aktualnimi razpisi Kultura, nam na info@ced-slovenia.eu sporočite, da se dogovorimo za termin svetovanja prek telefona ali Skypa.
Tako kot vi, bomo tudi mi v teh dneh delovali po svojih najboljših močeh (#delamoddoma). Obveščali vas bomo o novostih programa Ustvarjalna Evropa, vključno s spremembami, ki nas lahko doletijo, saj trenutne razmere vplivajo tudi na izvajanje različnih programov in mehanizmov EU. Še naprej vam bomo posredovali tudi druge relevantne priložnosti, ki bodo prispevale k temu, da se – takoj ko bo ponovno mogoče – spet aktivira tudi mednarodno kulturno sodelovanje.
Naj bo #ostanidoma priložnost za nova znanja, nove ideje in premisleke za prihodnost.

Pa veliko zdravja vam želimo!
vaša ekipa CED Slovenija
∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Če vam koronavirus otežuje izvedbo projekta s podporo Ustvarjalne Evrope …
Izvajalska agencija EACEA sporoča, da sledite nacionalnim priporočilom za ravnanje v trenutni situaciji, tako pri udeležbi na dogodkih v tujini kot pri organizaciji lastnih. EACEA prav tako opozarja, da vsi sporazumi vsebujejo klavzulo o »višji sili« (force majeure), ki se lahko uporablja v primerih omejene mobilnosti, ko je le-ta neposredna posledica ukrepov, ki jih sprejmejo pristojni nacionalni organi. Vendar upoštevajte, da bo EACEA od primera do primera preučila okoliščine in uporabo pravila o višji sili. V vsakem primeru o okoliščinah obvestite skrbnika vaše pogodbe na EACEA!
Poleg tega Evropska komisija sporoča, da se bo v sodelovanju z EACEA, v mejah veljavnega pravnega okvira prilagodila izvajanje programa Ustvarjalna Evropa.

Kdaj bodo objavljeni razpisi Ustvarjalne Evrope po letu 2020?
Vsekakor z zamudo in ne prej kot v letu 2021. Prihodnost programa Ustvarjalna Evropa 2021–2027 je namreč v rokah Evropskega sveta, ki se mora o prihodnjem proračunu EU najprej dogovoriti z Evropsko komisijo. Zasedanje Evropskega sveta je bilo predvideno za začetek marca, a bo trenutna situacija z izbruhom koronavirusa verjetno vplivala tudi na potek teh pogajanj. V vsakem primeru novi razpisi Ustvarjalne Evrope ne bodo objavljeni dokler ne bo sprejet proračun EU in tudi šele potem, ko bo sprejeta pravna podlaga novega programa in odobren letni delovni načrt za izvajanje ukrepov in shem.

Ljubljana, Nova Gorica, Piran in Ptuj v drugi krog za naziv EPK2025
Ljubljana, Nova Gorica, Piran in Ptuj so se uvrstili v drugi krog razpisa za naziv evropske prestolnice za leto 2025 v Sloveniji. Na razpisu so se poleg naštetih mest prijavili še Kranj in Lendava, priporočilo za ožji izbor pa je pripravila skupina 12 neodvisnih strokovnjakov – dva iz Slovenije in deset iz tujine.

RAZPISI

 Še dva tedna do roka na razpis Kultura za Zahodni Balkan
Aktualni razpis Kultura za projekte sodelovanja s fokusom na Zahodni Balkan (EACEA 39/2019) je namenjen povezovanju organizacij iz držav članic EU in Zahodnega Balkana, tj. Albanija, Bosna in Hercegovina, Kosovo, Črna gora, Severna Makedonija in Srbija. Rok za oddajo prijav je bil podaljšan do 31. mar. 2020 do 17. ure. Pomnite: Projekt mora primarno koristiti regiji Zahodnega Balkana in imeti jasno utemeljen dolgoročni učinek! Več napotkov za prijavitelje preverite tukaj.

Objavljen razpis za prevodne projekte
Izvajalska agencija EACEA je objavila zadnji razpis EACEA 05/2020 za podporo projektom literarnega prevajanja v tej generaciji Ustvarjalne Evrope (2014–2020). Podpora v višini največ 100.000 EUR za dvoletne projekte omogoča založnikom sofinanciranje prevajanja, izdaje in promocije visokokakovostnega evropskega leposlovja. Razpis prinaša nekaj novosti, npr. nov sistem e-prijave in spremembo točkovanja pri merilih upravičenosti. Rok za prijavo je 5. maj 2020 do 17. ure. Predvidoma v začetku aprila bomo organizirali spletni seminar za prijavitelje na razpis. Spremljajte nas!

Razpis za digitalno povezovanje kulture in AV vsebin
Trenutno je aktualen že drugi posebni razpis Ustvarjalna Evropa za digitalno povezovanje kulture in avdiovizualnih vsebin (EACEA/28/2019). Podpora bo namenjena projektom, ki se bodo izvajali v vsaj enem od naslednjih sektorjev: založništvo, muzeji, uprizoritvene umetnosti in/ali kulturna dediščina. Rok za prijave je 14. maj 2020.

Music Moves Europe – dva aktualna razpisa za glasbeni sektor
Evropska komisija je objavila dva razpisa Music Moves Europe, s katerima spodbuja glasbeni sektor: (i) shema za soustvarjanje in koprodukcije za glasbeni sektor – EAC/S18/2019 (rok 30. mar. 2020) in (ii) glasbeno izobraževanje in učenje – EAC/S53/2019 (rok 6. apr. 2020). 

DOGODKI – poročamo  

V začetku marca smo v sodelovanju z založbo Goga in Europe Direct Novo mesto vzpostavili POP-UP pisarno v Novem mestu. Dva dneva, ki smo ju preživeli v prestolnici Dolenjske, sta bila odlična priložnost za izmenjave s partnerji ter nova srečanja in povezovanja. Kako je bilo, preverite tukaj.

Februarja letos smo organizirali delavnico za prijavitelje na razpis Kultura za Zahodni Balkan. Glavni napotek se glasi: »Projekt mora koristiti regiji Zahodnega Balkana in imeti jasno utemeljen dolgoročni učinek«. Udeležence smo opremili z vsemi informacijami o razpisu – cilji, prednostne naloge, finance, partnersko sodelovanje, razpisna dokumentacija. Ste delavnico zamudili? Oglejte si izročke z delavnice, ki so na voljo tukaj.

Na delavnici je sodelovala tudi Jana Renée Wilcoxen, ki je udeležencem odlično svetovala, kako se lotiti pisanja podrobnega opisa projekta (Detailed description of the project). Ker gre za novost, ki je bila pri projektih sodelovanja Kultura uvedena z lanskim letom, smo skupaj z Jano izvedli tudi dodatno usposabljanje v manjši skupini, ki se je srečevala 4 tedne zapored in delala na tem pomembnem segmentu svoje vloge. Držimo pesti, da jim na razpisu uspe! Zagotovo pa so se naučili veliko novega.

ISKANJE PARTNERJEV

 Preverite sveže PARTNERSKE PONUDBE.
Za sodelovanje na razpisu Kultura za Zahodni Balkan: AICI Architecture Studio (RO). Priporočamo obisk spletne baze partnerskih ponudb naših srbskih kolegov.

Za sodelovanje na razpisu Kultura projekti sodelovanja 2021: Marmita puppet theatre (GR) in PRAGA – Associação Cultural (PT).

Za sodelovanje na razpisu Digitalno povezovanje kulture in AV vsebin: Women of Ukraine IT (UA) in Uran Company Ltd. (BG).

PODPRTI PROJEKTI

Premalo plačane, premalo zastopane, podcenjene
Partnerji projekta Wom@rts*, pri katerem sodeluje Umetnostna galerija Maribor, so objavili State of the Arts Report, medsektorsko študijo o položaju žensk na področju kulture in kreativnih industrij. Priporočamo v branje!

Mesto žensk podelilo prve WoW nagrade
Projekt WoWWomen on women* s kampanjo, mapiranjem, delavnicami, javnimi akcijami, odprtimi pozivi umetnicam, kolektivnimi umetniškimi projekti in z oblikovanjem umetniških programov, ki se zavedajo potrebe po medkulturni in medrasni zastopanosti in odločanju, spodbuja k aktivnemu delovanju pri potrjevanju vrednot, ki preprečujejo socialno izključenost in diskriminacijo. V začetku marca so podelili prve WOW nagrade, ki so jo prejele Sabina Zorec, Urška Breznik, No-Border Craft, ČIPke in Radijska oddaja Sektor Ž. Čestitamo!

*Projekti s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

In še vse DRUGO pretočeno

Obvestilo za izvajalce programov in projektov, ki jih financira MK
Ministrstvo za kulturo naproša, da o morebitnih odstopanjih od terminskih načrtov sofinanciranih programov in projektov sproti in pravočasno obveščate skrbnike pogodb na Ministrstvu za kulturo. Le na ta način bodo lahko ažurno in uspešno reševali situacije, s katerimi se te dni soočamo.

Pisateljska nagrada SEP
Pisateljsko nagrado SEP od leta 2006 podeljuje Srednjeevropska pobuda v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev v okviru festivala Vilenica. Namenjena je spodbujanju meddržavnega sodelovanja in promocije na področju literature za mlade avtorje iz držav članic SEP. Nagrada v višini 1.500 evrov je namenjena enomesečnemu bivanju v katerikoli državi članici SEP po izbiri kandidata. V tem času naj bi avtor realiziral projekt, s katerim se je prijavil na razpis. Rok prijave je 30. apr. 2020. Več tukaj.

U30+ | POZIV mladim umetnikom
Aksioma – zavod za sodobne umetnosti vabi slovenske ustvarjalke in ustvarjalce, stare do 35 let, k prijavi novih umetniških projektov za leto 2021. U30+ ponuja priložnost za mlade umetnice in umetnike s področja novih medijev, vizualnih in performativnih umetnosti ter vseh nedoločenih vmesnih polj, da s pomočjo izkušene ekipe razvijejo in uresničijo svoje projekte. Rok oddaje je 17. maj 2020 do polnoči.

CNVOS poziva: aktivirajmo prostovoljce za pomoč najbolj ranljivim
Pomembno je, da so akcije pomoči najbolj ranljivim (starejšim, kronično bolnim ipd.) koordinirane (da kdo ne ostane brez pomoči) in dovolj množične (da bo na terenu dovolj pomoči za vse). Zato CNVOS v dogovoru z Rdečim Križem Slovenije in Slovensko Karitas poziva predstavnike NVO, da aktivirate svoje člane in prostovoljce. Kako se lahko angažirate, preverite tukaj. Pri aktiviranju pa prosim ne pozabite, da se iščejo mlajši in zdravi prostovoljci in da je treba upoštevati vsa pravila NIJZ (umivanje rok, primerna razdalja …). Če vaši člani potrebujejo tovrstno pomoč, naj se obrnejo na lokalni Rdeči križ ali Karitas. V solidarnosti je moč!