Kultura e–novice, 17. maj 2019

/

Pozdravljeni,
želite pod mentorstvom izkušene strateginje pridobiti orodja in praktične nasvete, s katerimi boste prevetrili trenutno poslovanje svoje organizacije ter ga prilagodili za doseganje trajn(ostn)ih učinkov v prihodnosti? Potem vam vsekakor priporočamo udeležbo na seminarju z Ellen O´Hara v Ljubljani (27. maj) in Mariboru (28. maj). Še posebej, če se (jeseni) prijavljate na katerega od razpisov Ustvarjalne Evrope. Razpis za prevajanje evropskega leposlovje se npr. zaključi 4. junija.
Prejšnji mesec smo organizirali mednarodno konferenco #Mobility4Creativity (laskajo nam pohvale!), kjer smo udeležencem konference omogočili, da lahko na enem mestu preverijo, kakšne so njihove možnosti za mobilnost. V branje vam zdaj priporočamo poročilo in se nadejamo, da bomo pogovor o mobilnosti nadaljevali.
Še naprej vas spodbujamo, da se pogovarjate o evropskih temah in vanje vključite kulturo. V začetku meseca smo skupaj z Asociacijo in Radiem Študent organizirali predvolilno soočenje kandidatov za Evropski parlament: želimo si, da bi v novem sklicu Evropskega parlamenta sedeli kulturno ozaveščeni poslanci. Zato POJDI VOLIT! #zakulturo, 26. maja.
Ne spreglejte, da 18. maja praznujemo Mednarodni dan muzejev. Tehniški muzej Slovenije dan prej na ogled postavlja razstavo »Vzhodno od raja – Jugoton 1947–1991«, ki bo popisala glasbeno zgodovino 20. stoletja našega prostora. Glasbo svetov pa vam v prihodnjih dneh ponuja Druga godba.
Pa še to: Mesto žensk, ki zaključuje s projektom Uprizarjati spol – ples razlik, je prejelo prestižno mednarodno nagrado za kulturo Princess Margriet, ki jo podeljuje Evropska kulturna fundacija. Čestitamo! Morda je to lahko navdih tudi za vas, kako prevetrili trenutno poslovanje svoje organizacije … 

Prijeten dan,
vaša ekipa CED Slovenija

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Zdravljica predlagana za znak evropske dediščine
Evropska komisija, sporoča, da je za izbor znaka evropske dediščine za leto 2019 prejela 19 predlogov iz 13 držav članic, tudi iz Slovenije. Ali bo Komisija dodelila znak Zdravljici, bo znano v začetku leta 2020. Zakaj Prešernova Zdravljica »presega tako čas, v katerem je nastala, kot kakršnokoli (do)končno zgodovinsko, kulturno pogojeno kontekstualizacijo«, si lahko ogledate v Fototeki MNZS.
Z znakom evropske dediščine se sicer že ponašata dve spomeniški območji iz Slovenije, tj. Cerkev Sv. Duha na Javorci (2017) in Partizanska bolnica Franja (2015).

RAZPISI

Odprt razpis za prevajanje evropskega leposlovja 2019
Izvajalska agencija EACEA je 16. apr. 2019 objavila razpis za prevajanje evropskega leposlovja 2019 (samo Kategorija 1). Rok za oddajo vlog je 4. jun. 2019 do 12. ure (CET). V branje priporočamo povzetek najpomembnejših poudarkov letošnjega razpisa in druge koristne napotke.

Digitalno povezovanje kulture in avdiovizualnih vsebin
Evropska komisija je konec aprila v okviru medsektorskega sklopa programa Ustvarjalna Evropa objavila razpis, namenjen digitalnemu povezovanju kulture in avdiovizualnih vsebin (EACEA/06/2019). Podpora je namenjena projektom: (i) za katere so značilne nove oblike ustvarjanja na stičiščih različnih kulturnih in ustvarjalnih sektorjev (vključno z AV sektorjem) in temeljijo na uporabi inovativne tehnologije (vključno z virtualno resničnostjo) ALI (ii) ki spodbujajo inovativne medsektorske pristope in orodja za lažji dostop, distribucijo, promocijo in/ali vrednotenje kulture in ustvarjalnosti, vključno s kulturno dediščino. Rok za oddajo vlog je 20. jun. 2019 do 12. ure (CET).

Odprt razpis za EPK 2025
Ministrstvo za kulturo je 22. feb. 2019 objavilo razpis za oddajo prijav za Evropsko prestolnico kulture (EPK) za leto 2025 v Republiki Sloveniji, ki je odprt do 31. dec. 2019. 

DOGODKI

 

Kako oblikovati poslovni pristop za prihodnost?
Strokovni seminar z Ellen O’Hara, priznano mednarodno strokovnjakinjo za razvoj in trajnostno rast ustvarjalnih organizacij, bo potekal 27. maja v Ljubljani in 28. maja v Mariboru (9.30–16.30).
Usposabljanje je idealna priložnost za vse, ki:
*želite pod mentorstvom izkušene strateginje pridobiti orodja in praktične nasvete, s katerimi boste prevetrili trenutno poslovanje svoje organizacije ter ga prilagodili za doseganje trajn(ostn)ih učinkov v prihodnosti
*se jeseni prijavljate na razpise programa Ustvarjalna Evropa in potrebujete teoretično znanje ter praktične nasvete za oblikovanje ali nadgradnjo svoje poslovne strategije v kontekstu prioritet in smernic programa Ustvarjalna Evropa (predvsem, kar zadeva inovativnost v delovanju organizacij).
*Rok prijave: 22. maj 2019 do 12.00. Podroben program in prijavni obrazec.

Dogodek je del serije usposabljanj Onkraj kulturnega modela, ki ga organiziramo v sodelovanju s Centrom za kreativnost (MAO). Tukaj preverite, kako je bilo lani.

Napovedujemo seminar o inovativnih poslovnih modelih za muzeje v sodelovanju z ICOM Slovenija in Slovenskim muzejskim društvom, v Ljubljani 23.–24. sept. 2019.

Poročamo …

Mobilnost za ustvarjalnost: Ključna je odgovornost!
Na dvodnevnem dogodku #Mobility4Creativity smo raziskali prednosti in izzive mednarodne mobilnosti, vključno z vplivom na okolje. Hkrati smo udeležencem konference omogočili, da lahko na enem mestu preverijo, kakšne so njihove možnosti za mobilnost. Od programov financiranja do administrativnih namigov (vize, davki, zavarovanja ipd.). Na kupu in dostopni so bili predstavniki iz več kot 20 organizacij iz 10 držav. Poročilo v angleškem jeziku je zdaj dostopno tukaj.

Da bi v novem sklicu Evropskega parlamenta sedeli kulturno ozaveščeni poslanci
Društvo Asociacija je skupaj z zavodom Motovila in v sodelovanju z Radiom Študent 7. maja 2019 v Ljubljani organizirala predvolilno soočenje s kandidati za Evropski parlament. Zanimalo nas je, kako razumejo pomen kulture in njen potencial za različna področja ter kako si bodo prizadevali za razvoj kulture. Stališča kandidatov si lahko ogledate tudi v video posnetku soočenja.
POJDI VOLIT! #zakulturo

ISKANJE PARTNERJEV

Sveža PARTNERSKA PONUDBA iz Armenije (Peoples’ Diplomacy), Srbije (The Association of Citizens “Kruna”), Grčije (Megaron / The Athens Concert Hall in Bolt Virtual), Španije (UCAM) in Ukrajine (Atlas Weekend).

PODPRTI PROJEKTI

Se še spomnite Jugotona?
»Zgodba o Jugotonu danes predstavlja burno in predvsem zanimivo zgodovino neke družbe in kulture. […] Pomemben, vpliven in neizogiben je pokazal, da se je tu, na obrobju nekega mesta na robu Evrope, pisala zgodovina popularne kulture 20. stoletja«, sporoča Tehniški muzej Slovenije. In vas vabi v petek, 17. maja 2019 ob 18. uri na odprtje razstave »Vzhodno od raja – Jugoton 1947–1991«, kjer bo za gramofoni: JAMirko, na gramofonih: vinilke«. Razstava zaokrožuje cikel vsebin, ki jih TMS izvaja v sklopu Zvoki sprememb*.

Jazz Connective na Drugi godbi
Jazz Connective*, pri katerem kot partner sodeluje Druga godba, stremi k proizvajanju splošne refleksije na izzive in spremembe v glasbenem sektorju in k promoviranju kulture, ki je bolj inkluzivna in prodornejša v inovativnih gospodarskih modelih. Med 21. in 24. majem se jim pridružite v Ljubljani na seriji koncertov, predavanj, okroglih miz in delavnic. V Mariboru bo Druga godba, 25. maja. Več tukaj.

“I am not only interested in seeing, but also in hearing the body.”
Zaključuje se dvoletni evropski projekt Uprizarjati spol – ples razlik, pri kot partner sodeluje Mesto žensk. Projekt je krepil kompetence profesionalnih plesnih ustvarjalk_cev in razvijal pozitivnejši diskurz o presečišču plesa/performansa in spolov. Vabljeni k branju refleksije projekta v intervjuju z umetnico Natašo Živković.

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

In še vse DRUGO pretočeno

Vas zanima, kaj vse se je v zadnjih letih naredilo na področju kulturnega turizma, povezanega z dediščino 1. svetove vojne pri nas in širše po Evropi?
Posoški razvojni center (PRC) in Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju vas vabita 29. maja 2019 v Bovec na mednarodno konferenco SPOMIN NA 1. SVETOVNO VOJNO: Zgradimo Pot miru (Let’s make Walk of Peace). Ob tej priložnosti bodo predstavili tudi rezultate transnacionalnega projekta NETWORLD s podporo Interreg Danube Transnational Programme, ki je namenjen mreženju na področju ohranjanja multikulturne dediščine prve svetovne vojne v državah Podonavja in ga PRC ter Fundacija Poti miru skupaj z 12 partnerji iz 9 držav letos zaključujejo. Prijave zbirajo tukaj do petka 24. maja 2019.

Aksioma poziva za nova umetniška dela v okviru iniciative U30+
U30+ ponuja priložnost za mlade umetnice in umetnike do 35. leta, s področja novih medijev, vizualnih in performativnih umetnosti ter vseh nedoločenih vmesnih polj, da s pomočjo izkušene ekipe razvijejo in uresničijo svoje projekte. Rok za oddajo je 31. maj 2019.

MJU bo sofinanciralo projekte NVO s podporo EU programov
Ministrstvo za javno upravo je 26. apr. 2019 objavilo javni poziv za sofinanciranje projektov NVO, izbranih na razpisih EU, vključujoč program Ustvarjalna Evropa, ali Urada za finančni mehanizem. Rok za oddajo prijave je 4. jun. 2019.

Kultura mobilnosti v času podnebnih sprememb
Arts and Theatre Institute je v sodelovanju z mrežo On the Move in CAMP 25. apr. 2019 v Pragi organizira brezplačno konferenco na temo mobilnosti v kulturi in vpliva na okolje pod naslovom Culture of Mobility in the Time of Climate Change. Konferenco si lahko pogledate v posnetku tukaj.

Priporočamo v branje …
Publikacija Translation and Publishing Grants (produkcija: EUNIC London, 2019) za strokovnjake s področja književnosti in založnike ponuja pregled različnih podpor, shem in organizacij, ki spodbujajo prevajanje evropskih del v različne evropske jezike. Publikacijo (v angl. jeziku) vključuje pregled za večino držav EU ter ustrezne spletne strani in kontaktne podatke.