Kultura e–novice, 17. april 2019

/
Mobility4Creativity, 4.–5. april 2019. Foto ©Coline Robin za Motovila.

Pozdravljeni,
pa smo dočakali razpis za projekte literarnega prevajanja za leto 2019, čeprav bo e-obrazec na voljo šele prvi teden v maju (sporoča EACEA). Izkoristite zabavo, ker potem je čas za prijavo! Po navdih se odpravite na literarni večer s prejemniki nagrade EUPL v Koper (24. apr.) ali na srečanje z ustvarjalci v Ljubljani, kamor vas vabi KUD Sodobnost International (26. apr.). Založniki pa nato 10. maja vabljeni na delavnico za pripravo razpisne dokumentacije.
Za nami je mednarodna konferenca Mobilnost za ustvarjalnost. Ugotovili smo, da je ključna odgovornost: do ustvarjalcev, skupnosti, okolja, financerjev. Podrobnejše poročilo objavimo kmalu, do takrat si oglejte foto galerijo. In ne spreglejte dveh razpisov za mobilnost: Mobility First! (rok 30. apr.) in i-Portunus (rok 15. maj). Prvi spodbuja mobilnost med EU in Azijo, drugi pa v državah članicah programa Ustvarjalna Evropa.
Za podporo mobilnosti v EU, tudi v kulturi, se zavzema Evropski parlament. Ali bo tako tudi v prihodnje, vprašamo kandidate za evropske poslance na predvolilnem soočenju 7. maja. Vabljeni, da jim zastavite vprašanja, npr. o višjem proračunu za kulturo, svobodi umetniškega izražanja, boljših pogojih za delo, medsektorskem sodelovanju … tudi okoljskih vplivih na mobilnost. Za izhodišče prisluhnite konferenci Culture of Mobility in the Time of Climate Change (Praga, 25. apr.), ki jo organizirata Arts and Theatre Institute in CAMP v sodelovanju z mrežo On the Move. 

Prijeten dan,
vaša ekipa CED Slovenija
∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

V Kopru na kupu kar trije nagrajenci EUPL
Knjigarna Libris v Kopru vas v sodelovanju s KUD Sodobnost International in EIBF 24. apr. 2019 ob 19. uri vabi na literarni večer s prejemniki nagrade Evropske unije za književnost (EUPL). Tam bosta Selja Ahava (Finska) in Jasmin B. Frelih (Slovenija). Z avtorji se bo pogovarjala Diana Pungeršič.

Nagrado Mies van der Rohe prejme prenova stanovanjskega kompleksa v Bordeauxu
V Bruslju so razglasili dobitnika nagrade EU za sodobno arhitekturo 2019, ki jo bodo podelili 7. maja v paviljonu Mies van der Rohe v Barceloni. Projekt prenove kompleksa 530 socialnih stanovanj v Bordeauxu je navdušil žirijo z inovativnim pristopom preoblikovanja stavbe. Z minimalnim finančnim in časovnim vložkom so izboljšali pogoje bivanja, poleg tega so stanovalci med prenovo nemoteno bivali v stavbi. Za nagrado se je sicer potegovalo 383 projektov iz 38 držav, med njimi tudi 11 iz Slovenije, npr. Švicarija.

Kaj je sporočilo info dneva EPK 2025?
»Realne strategije, trajnostni učinek, vključevanje prebivalcev in evropska razsežnost med pomembnejšimi nasveti potencialnim prijaviteljem na informativnem dnevu EPK 2025 v Sloveniji«, so sklenili na Ministrstvu za kulturo. Na spletni povezavi so dostopne tudi predstavitve gostov ter avdio posnetek. Mestom želimo veliko dobrih idej pri zasnovi prijave, ki jo lahko oddajo do 31. dec. 2019. Naša ekipa pa je na voljo za svetovanje o mednarodnem kulturnem sodelovanju, vključno s programom Ustvarjalna Evropa.

RAZPISI

Objavljen razpis za prevajanje evropskega leposlovja 2019
Izvajalska agencija EACEA je 16. apr. 2019 objavila razpis za prevajanje evropskega leposlovja 2019 (samo Kategorija 1). Rok za oddajo vlog je 4. jun. 2019 do 12. ure (CET). Založnike vabimo na delavnico, ki bo na Vodnikovi domačiji, 10. maja. 

Poziv za zgodbe o evropski kulturni dediščini
Svet Evrope je v okviru akcije Dnevi evropske kulturne dediščine objavil poziv za zgodbe European Heritage Stories z namenom spodbuditi akterje s področja evropske kulturne dediščine, da prispevajo zgodbe o svojih projektih, pobudah in dejavnostih. Rok za oddajo predlogov je do 18. apr. 2019.  

i-Portunus: nova podpora za individualno mobilnost
Goethe-Institut je 17. apr. 2019 objavil razpis i-Portunus za podporo individualne mobilnosti v trajanju od 15 do 85 dni, namenjeno umetnikom in kulturnim delavcem na področju uprizoritvenih in vizualnih umetnosti. Rok za prijavo je 15. maj 2019. 

Odprt razpis za EPK 2025
Ministrstvo za kulturo je 22. feb. 2019 objavilo razpis za oddajo prijav za Evropsko prestolnico kulture (EPK) za leto 2025 v Republiki Sloveniji, ki je odprt do 31. dec. 2019. 

DOGODKI  

Predvolilno soočenje – Kultura v EU // Ljubljana, 7. maj
Ob evropskih volitvah se odpirajo številna vprašanja: višji proračun za kulturo, svoboda umetniškega izražanja, boljši pogoji za delo, medsektorsko sodelovanje. Društvo Asociacija skupaj z zavodom Motovila in v sodelovanju z Radiom Študent 7. maja 2019 organizira predvolilno soočenje s kandidati za Evropski parlament. Dogodek lahko spremljate prek etra in video kanalov Radia Študent.

Delavnica za prevodne projekte // Ljubljana, 10. maj 2019
Motovila (CED Slovenija) vabi založnike na brezplačno delavnico za pripravo razpisne dokumentacije na razpis Kultura za projekte literarnega prevajanja za leto 2019. Prijave sprejemamo do 9. maja 2019.

Onkraj kulturnega modela II // Ljubljana in Maribor, 27.–29. maj
Si prizadevate, da bi našli delujoče in uresničljive načine, s pomočjo katerih bi vaša organizacija lahko udejanjala svoj pomembni program in uresničevala učinke, ki ste si jih zamislili v okviru ekipe? Vabljeni na usposabljanje o inovativnih pristopih poslovanja v kulturi, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Centrom za kreativnost.

Napovedujemo seminar o inovativnih poslovnih modelih za muzeje v sodelovanju z ICOM Slovenija in Slovenskim muzejskim društvom, v Ljubljani 23.–24. sept. 2019.

Poročamo …

Mobilnost za ustvarjalnost: Ključna je odgovornost!
Na dvodnevnem dogodku smo raziskali prednosti in izzive mednarodne mobilnosti, vključno z vplivom na okolje. Hkrati smo udeležencem konference omogočili, da lahko na enem mestu preverijo, kakšne so njihove možnosti za mobilnost. Od programov financiranja do administrativnih namigov (vize, davki, zavarovanja ipd.). Na kupu in dostopni so bili predstavniki iz več kot 20 organizacij iz 10 držav.

ISKANJE PARTNERJEV

Sveža PARTNERSKA PONUDBA iz Srbije (Students’ City Cultural Center) in Hrvaške (Krapina Tourist Board).

PODPRTI PROJEKTI

Karta situacije na ogled v KIBLA Portal
Razstava KARTA SITUACIJE z vidika sedmih umetniških pozicij mapira in se odziva na zdajšnje, sicer historično kontinuirane strukturne spremembe s poudarkom na sodobnih migracijah oziroma kompleksnih ter stratificiranih oblikah človeške mobilnosti. KARTA SITUACIJE je skupinska razstava umetnikov, udeležencev programa gostujočih rezidenc mednarodnega projekta Tvegaj spremembo / Risk Change*. Vabljeni na otvoritev razstave v četrtek, 25. apr. 2019 ob 19. uri v KIBLA Portal.

Poglej skozi okno, ali ni čas za zabavo?
KUD Sodobnost International vas v petek, 26. apr. 2019, vabi v Ljubljano na srečanje z ustvarjalci iz Finske, Slovenije in Hrvaške: Selja Ahava, prejemnica nagrade EU za književnost – EUPL, Evald Flisar, Silvija Šesto in Vanda Čižmek. Seljo Ahavo lahko srečate tudi v Kopru (24. apr.) in Mariboru (25. apr.).

MG+MSUM razstavlja Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih
»Razstava Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih se posveča gibanju neuvrščenih s posebnim poudarkom na njegovih idejah, idealih in načelih, ki so se dotikali kulturne politike, v sodobni kontekst pa jih umešča z vprašanjema: bi lahko obstajala neuvrščena sodobnost? In če ja, kakšna bi bila?« Razstava, ki bo na ogled do 31. avg. 2019 v MSUM, je del širšega projekta Nova mapiranja Evrope*.

Natečaj za najboljši REFRESH Video Art Award
Združenje zgodovinskih mest Slovenije vabi posameznike ali skupine nad 18 let, da v sklopu projekta REFRESH* sodelujejo na natečaju s predložitvijo videa, s katerim bodo predstavili kulturno dediščino. Natečaj je odprt do 30. sept. 2019.

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

In še vse DRUGO pretočeno

Priložnosti za literarno prevajanje: Norveška in Luksemburg
Preverite priložnosti za prevajanje, ki jih omogočajo NORLA, Ministry of Culture of Luxembourg in FOCUNA Fonds culturel national. NORLA ponuja tudi priložnosti za rezidenčno bivanje prevajalcev.

Kultura mobilnosti v času podnebnih sprememb
Arts and Theatre Institute v sodelovanju z mrežo On the Move in CAMP 25. apr. 2019 v Pragi organizira brezplačno konferenco na temo mobilnosti v kulturi in vpliva na okolje pod naslovom Culture of Mobility in the Time of Climate Change. Konferenco lahko spremljate v živo preko spleta.

Priložnost za mobilnost v Aziji
Shema Mobility First! omogoča potovalno podporo (travel grant) umetnikom in kulturnim delavcem. Podpira tudi najrazličnejše vrste dejavnosti kot so npr. delavnica, usposabljanje, konferenca, forum, festival, bienale, rezidenca, partnerska srečanja. V letu 2019 je razpis je odprt od 1. do 30. apr. in od 15. maja do 15. jun.