Kultura e–novice, 16. september 2020

/

Pozdravljeni,
v »novi normalnosti« se bo slovenska kultura lahko pohvalila z rekordnim izkupičkom počrpanih sredstev iz Ustvarjalne Evrope. Doslej uspešnim zdaj dodajamo še podporo za prevodne projekte, ki so jo uspele pridobiti založbe Malinc, Zala in KUD Sodobnost. Poleg tega pa bodo tudi letos podporo EU prejele še založbe Beletrina, Goga in Mladinska knjiga, in sicer v okviru njihovih večletnih prevodnih projektov. Te rezultate bomo dodali k predhodnim uspehom zadnjih sedmih let v Ustvarjalni Evropi, ki Slovenijo že uvrščajo na neverjetno #7 mesto med 40 sodelujočimi državami!
In medtem ko še 106 dni opravljamo dejavnosti CED Slovenija, smo ponosni, da je naše odlično delo prepoznala tudi Evropska komisija. Med 40 evropskimi centri Ustvarjalna Evropa je izpostavila prav Motovilo in to kar z dvema primeroma dobre prakse: mednarodno konferenco Mobilnost za ustvarjalnost in strokovnim seminarjem Moč dokumentarnega filma.

Prijazen pozdrav
Vaša ekipa CED SlovenijaUSTVARJALNA EVROPA

Sodeluj in prispevaj k analizi stanja v kulturi!
Te dni zbiramo in analiziramo podatke o sodelovanju slovenskih producentov v Ustvarjalni Evropi. Ali ste vedeli, da se Slovenija po uspešnosti na razpisih Kultura v obdobju 2014–2019 uvršča na neverjetno #7 mesto med 40 sodelujočimi državami?! Ali lahko skočimo še mesto višje, če prištejemo rezultate letošnjega leta, bomo kmalu izvedeli.
Zahvaljujemo se vsem, ki ste se že prijazno odzvali in s sodelovanjem v anketi posredovali podatke za 125 podprtih projektov! »Zamudnike« vabimo, da anketo izpolnijo ta teden, še do petka, 18/9/2020.

Creative Europe Monitoring report 2019.

Objavljeno poročilo o dosežkih Ustvarjalne Evrope v letu 2019
Komisija je v začetku septembra objavila poročilo o napredku in glavnih dosežkih v letu 2019 programa Ustvarjalna Evropa – Creative Europe Monitoring report 2019. Ponosni smo, da je CED Slovenija med 40 evropskimi centri Ustvarjalna Evropa izpostavljen kot primer dobre prakse!

RAZPISI

MOL bo sofinancirala projekte s podporo Ustvarjalne Evrope
Mestna občina Ljubljana (MOL) bo sofinancirala projekte nevladnih organizacij na področju kulture s sedežem v MOL, ki so bile v letih 2017, 2018, 2019 ali 2020 izbrane na razpisih programa EU Ustvarjalna Evropa, podprogram Kultura, ter pri katerih obdobje aktivnosti projekta (period of the activity) poteka tudi v letu 2020. Javni poziv je odprt do porabe sredstev (15.000 EUR), vendar najdlje do 11. okt. 2020.

Trenutno odprti razpisi
– Music Moves Europe: Inovativna podporna shema za trajnostni glasbeni ekosistem, EAC/S15/2020. Rok: 30. sept. 2020.
– Nagrada EU za kulturno dediščino Europa Nostra / European Heritage Award 2021. Rok: 1. okt. 2020.
– Poziv strokovnjakom za podporo evropskim prestolnicam kulture. Spletna prijavnica bo odprta do konca februarja 2022.

Znani rezultati razpisa za prevodne projekte
Na zadnjem razpisu za projekte literarnega prevajanja (EACEA 05/2020) v tej generaciji Ustvarjalne Evrope je Evropska komisija skupaj podprla 60 projektov. Med njimi tudi tri, ki so jih uspešno prijavile slovenske založbe: Malinc, Zala in KUD Sodobnost – čestitamo!

Trenutno še poteka izborni postopek za razpisa Digitalno povezovanje kulture in avdiovizualnih vsebin (EACEA/28/2019) in Music Moves Europe – Glasbeno izobraževanje in učenje (EAC/S53/2019). Rezultati naj bi bili znani septembra.

DOGODKI

Mednarodna konferenca: Enakost spolov v kulturi
25. september, 11.00–14.00
Ali je ob svetovnih izzivih, kot so podnebne spremembe, globalne pandemije, neenakost, revščina, migracije in naraščajoči nacionalizem, pravi čas za razpravo o enakosti spolov? Vsekakor, bolj kot kdajkoli. Zato vas Motovila vabi na konferenco s predavateljico Else Christensen-Redzepovic, strokovnjakinjo za mednarodne kulturne povezave in vodjo projekta Glasovi kulture (Voices of Culture).
Dogodek je del programa Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti – Mesto žensk, udeležite pa se ga lahko v Stari mestni elektrarni ali prek Zoom konference. Prijave so obvezne do 21. sept. prek: rezervacije@cityofwomen.org. Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Kultura in prostor v času krize in po njej
1. oktober, 12.30–14.00
Spletni pogovor o kulturni infrastrukturi, ki se je zaradi novega corona virusa v veliki meri preselila v javni prostor, bo s predstavniki evropskih mest moderiral priznani mednarodni strokovnjak za kulturne politike in razvoj ustvarjalnih mest, Ragnar Siil.
Dogodek v ciklu Plan B za kulturne politike evropskih mest bo potekal v angleškem jeziku brez tolmačenja. Prijave zbiramo do 1. okt. do 10.00 na povezavi tukaj. Dogodek je del programa srečanja IETM Multi-location Plenary Meeting 2020, ki se med 1. in 2. okt. odvija prek spleta in v živo na različnih lokacijah po Evropi, v Sloveniji pa srečanje gosti Gledališče Glej.

Napovedujemo: Prenos kulturnih vsebin na splet v času krize in po njej, 5. novembra.

ISKANJE PARTNERJEV

Sooblikujemo spletno platformo za partnersko srečanje in mreženje
13. oktober, 10:00–12:00 CET
V času, ko so srečevanja v živo prek meja praktično nemogoča, želimo člani evropske mreže CED spodbuditi nova partnerstva za sodelovanje v okviru prihodnje Ustvarjalne Evrope in tudi izven teh okvirov. Zato v sodelovanju s centri Ustvarjalna Evropa iz 12. držav načrtujemo serijo treh spletnih platform za mreženje. Vsako spletno srečanje bo posvečeno eni temi. Začnemo 13. oktobra (10:0012:00 CET) z digitalizacijo v kulturi. Iz Slovenije se bo vsakega srečanja lahko udeležilo le 5 predstavnikov sektorja, zato ne zamudite priložnosti! Spremljajte nas!

PODPRTI PROJEKTI

NE SPREGLEJTE: Izvajalska agencija EACEA je pripravila dodatne informacije za prijavitelje na razpis Projekti literarnega prevajanja 2020 (EACEA 05/2020), ki se je zaključil 28. maja 2020.

Izvajalska agencija EACEA sporoča, da bo »splavitveno srečanje« (kick-off meeting) za sveže podprte projekte sodelovanja Kultura (EACEA 32/2019) potekalo letos prek spleta, in sicer 22. oktobra.

Pri založbi V.B.Z. je v slovenskem prevodu Mojce Medvedšek izšel večkratno nagrajeni strip ALPHA, belgijsko-gabonske pisateljice Bessore in francoskega ilustratorja Barrouxa. Alpha je ime prvoosebnega pripovedovalca, migranta, ki se odpravi na pot od Abidjana, glavnega mesta Slonokoščene obale, do Pariza, kjer naj bi se združil s svojo prebeglo ženo in sinom. Pomembno branje, zlasti v takem družbenem ozračju, v katerem smo se znašli. Zgodba v formi stripa, kjer se odlično podpirata besedilo in njegova podoba, aktualno in resno problematiko približuje tudi mladim odraslim bralcem. Delo je izšlo kot del projekta Besede brez meja.

Umetnostna galerija Maribor, 17. sept. med 11. in 13. uro, vabi na spletno otvoritev mednarodne razstave Zazrti v vsakdanjost in pogovor z umetniki, ki je del PARALLEL – Evropske platforme za fotografijo. Umetniki so raziskovali tematike globalne ekološke krize. Spletni pogovor z umetniki Gustavom Balbela, Johanno Karjalainen, Indrė Urbonaitė, Domonkosom Varga, Shelli Weiler in kustosinjo Eszter Erdősi bo v živo iz prizorišča EKO 8 v nekdanji tovarni MTT povezoval Alessandro Vincentelli. Pogovor bo potekal v angleškem jeziku.

Da branje ne postane ŠPANSKA VAS, založba Malinc, 3. okt. med 9. in 18. uro, vabi na celodnevno praktično delavnico motiviranja za branje. Seminar je namenjen vsem mentoricam in mentorjem branja, vzgojiteljicam in vzgojiteljem v vrtcih, učiteljicam in učiteljem v osnovni in srednji šoli, knjižničarkam in knjižničarjem … Dogodek je del dejavnosti projekta Cardinal Points of Contemporary European Literature.

KUD Sodobnost sporoča, da se z začetkom novega šolskega leta ponovno začne projekt Naša mala knjižnica. Letos bo ponovno dobila mednarodne razsežnosti, saj bodo knjige brali učenci iz  Slovenije, Hrvaške in Estonije.

KUD Police Dubove v sklopu projekta Migracije v resničnosti organizira tudi Slovanski bralni klub (Slovanska knjižnica v Ljubljani oz. prek spleta), v katerem izpostavljajo najimenitnejša dela slovanskih avtoric in avtorjev, ki suvereno sooblikujejo pokrajino evropske in svetovne literarne tradicije. O knjigah v sproščenih pogovorih razpravljajo s prevajalkami in prevajalci ter ustvarjalkami in ustvarjalci. Bralni klub vodita slavistki Tatjana Jamnik in Jana Šnytová. Naslednji bralni klub bo 12. okt. ob 18. uri, v fokusu bo delo osti avtorja Ignacy Karpowicz; gostja bo prevajalka Jana Unuk.

Želite dopolniti vizitko vašega projekta v spletni bazi CED Slovenija?
Pišite nam na info@ced-slovenia.eu

*Projekti s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

In še vse DRUGO pretočeno …

Društvo Asociacija v četrtek, 17. sept. ob 11.00, vabi k spremljanju pogovora o rebalansu proračuna in ukrepih za kulturo s priznanimi ekonomisti dr. Markom Jakličem, dr. Bogomirjem Kovačem in dr. Andrej Srakar. Kaj pomeni znižanje proračuna za kulturo in kaj vse bi ministrstvo moralo narediti, a ni?

Fundacija Poti miru v Posočju vas 19. sept. (9.00–14.30) vabi na pohod po hribovitem delu Poti miru od Alp do Jadrana na območju Triglavskega narodnega parka, in sicer na muzej na prostem prve svetovne vojne. Pohod je del programa Festivala pohodništva v Dolini Soče 2020 in je brezplačen. Potrebna je planinska obleka in obutev ter hrana in pijača v nahrbtniku. Začetek pohoda izpred parkirišča pri koritu nad Drežniškimi Ravnami, kjer vas bo čakal vodnik Igor Rutar.
Obvezna je predhodna prijava na telefon: 05 3890 167 oz. mail: info@potmiru.si do petka, 18. sept. do 12.00. Poleg tega ste do konca septembra vabljeni h glasovanju projekta WALKofPEACE za najboljši evropski projekt!