Kultura e-novice, 16. marec 2016

/
Pozdravljeni,
če bi poznali naravo stvari ali človeka, bi ta mesec lahko napovedali dvojno številko e-novic. V tej vas opozorimo na končno objavljen razpis za projekte literarnega prevajanja 2016, rok za oddajo vlog je na Dan upora proti okupatorju. Dan kasneje je rok za oddajo vlog še za en razpis Komisije, in sicer za projekte vključevanja beguncev.
Če bi poznali naravo stvari ali človeka, bi se pogovarjali ali družili več. Še pred odhodom nas je Damir Domitrović Kos povabil v Plesni teater Ljubljana na predstavo Drugačni?. Priložnost za dostojno slovo in poklon gledališki umetnosti, katere velik glasnik je bil. Srečno tja, kamor te pot zanese, Damir!
Narava se bo iz svojega spanca zbudila 20. marca ob 4.30 uri, ko nastopi pomladno enakonočje. Še en rok (če nas podatek ni uštel), a k sreči ne za oddajo vlog. Ali ste vedeli, da lahko na ta dan obeležite tudi srečo? 20. marec je mednarodni dan sreče in tudi svetovni dan gledališča za otroke in mlade. Naslednji dan je »dni« še več: svetovni danpoezije, mednarodni dan Nowruz, mednarodni dan za odpravo rasne diskriminacije, mednarodni dan gozdov, svetovni dan lutk ali evropski dan stare glasbe. V luči slednjega ste vabljeni na Grad Brežice, na brezplačni Okcident sreča Orient.
Na dan, ko so Združeni narodi določili za svetovni dan voda, CED Slovenija vabi založnike v Kult 3000 na delavnico za pripravo projektne vloge na aktualni razpis. Na mednarodni dan pravice do resnice o kršitvah človekovih pravic in za dostojanstvo žrtev pa bo CED Slovenija gostoval v Novem mestu, kjer bo predstavljen program Ustvarjalna Evropa, vključno z aktualnimi razpisi.
Ustvarjalna Evropa je samo eden od načinov, kako do sredstev za izvedbo projekta. Prelistajte npr. publikacijo Delovne skupine ekspertov iz članic EU o kulturnih in ustvarjalnih sektorjih. Za vse, ki želijo vpogled v (so)delovanje kulturnih in ustvarjalnih sektorjev in jim zagotoviti dostop do finančnih sredstev.Pomlad pomeni prebujenje in nov začetek. Naj bo taka tudi narava stvari in človeka!Prijetno branje,
ekipa CED Slovenija


USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)
Podelitev nagrade EU za književnost konec maja v Bruslju
RAZPISI
Objavljen razpis za projekte literarnega prevajanja 2016!
Razpis za projekte vključevanja beguncev
DOGODKI
Delavnica za založnike: Ljubljana, 22. marec
Ustvarjalna Evropa gostuje v Novem mestu: 24. marec
ISKANJE PARTNERJEV
Preverite nove ponudbe iz Francije.
PODPRTI PROJEKTI
KUD Sodobnost: Knjige povezujejo svetove
Kulturno društvo B-51 s predstavo Drugačni?: PTL, 20. marec ob 21. uri
Seviqc Brežice: Okcident sreča Orient na Gradu Brežice: 21. marec ob 20. uri
EU IN KULTURA
EP CULT ta mesec
In še vse DRUGO pretočeno …
SLOGI: Lutka – dediščina iz davnine za vse čase, Ljubljana, 21. marec
Obiščite Kulturni bazar: Ljubljana, 31. marec
TANDEM Turkey vabi kulturne menedžerje na program izmenjave
MK: razpis za večjo socialno vključenost pripadnikov ranljivih družbenih skupin na področju kulture
MK: razpis za izvajalce javnih kulturnih projektov na področju kulturne dediščine
Nacionalni strokovni posvet Pismenost za gledališče: Ljubljana, 19. april
MGLC vabi mlade k sodelovanju na natečaju »Tàpies osebno«
Brskamo in beremo…
EK: Politike Evropske unije. Kultura in avdiovizualno področje
Delovna skupina ekspertov EU: publikacija Towards more efficient financial ecosystemsUSTVARJALNA EVROPA (2014-2020)
Podelitev nagrade EU za književnost konec maja v Bruslju
Evropska komisija bo skupaj s konzorcijem treh evropskih združenj – knjigotržcev, pisateljev in založnikov, in sicer EFB, EWC in FEP, 31. maja 2016 v Bruslju podelila nagrado EU za književnost (EUPL). Nagrado bo letos prejelo 12 obetavnih književnikov iz sodelujočih držav v programu Ustvarjalna Evropa, tudi iz Slovenije. Več na CED Slovenija.


RAZPISI
Objavljen razpis za projekte literarnega prevajanja 2016!
Izvajalska agencija (EACEA) je 8. marca 2016 objavila razpis EACEA 13/2016 za projekte literarnega prevajanja. Rok za oddajo vlog je 27. april 2016. Pomnite, da je na dan roka za oddajo vloge v Sloveniji državni praznik. Pomeni, da zaradi tega EACEA ne bo odobrila podaljšanja roka za oddajo vloge. Prijavitelji morajo to upoštevati pri načrtovanju oddaje vloge. Več o razpisu na CED Slovenija. Založniki vabljeni na delavnico za projekte literarnega prevajanja!Razpis za projekte vključevanja beguncev
Evropska komisija je v začetku marca objavila razpis za podporo dejavnostim kulturnih in ustvarjalnih sektorjev za vključevanje beguncev in priseljencev v evropske skupnosti (EACEA 12/2016). Podprtih bo omejeno število projektov, rok za oddajo vlog je 28. april 2016. Več o razpisu na EACEA ali CED Slovenija.

DOGODKI

Delavnica za založnike: Ljubljana, 22. marec
Založniki oz. predstavniki založniških hiš ste vabljeni na delavnico za izpolnjevanje vloge na razpis EACEA 13/2016za projekte literarnega prevajanja 2016. Brezplačna delavnica bo v KIC Kult3000, na Metelkovi ulici 2 v Ljubljani, s pričetkom ob 10. uri. Prijave so obvezne do 21. marca 2016 do 12. ure in preko spletnega obrazca, kjer preberete več o dogodku. Za dodatne informacije pišite na info@ced-slovenia.eu.

Ustvarjalna Evropa gostuje v Novem mestu: 24. marec
Na povabilo Europe Direct Novo mesto – Razvojni center Novo mesto bo Maša Ekar iz CED Slovenija konec marca na seminarju z naslovom Ustvarjalna Evropa (2014–2020). Program EU za kulturni in ustvarjalni sektor predstavila program Ustvarjalna Evropa. Udeležbo na dogodku potrdite s prijavo na naslovu aleksandra.pavlic@rc-nm.si, in sicer do 23. marca do 17. ure. Udeležba je brezplačna. Več na CED Slovenija. Vabljeni!


ISKANJE PARTNERJEV

V bazi partnerskih ponudb na spletu CED Slovenija sta objavljeni dve novi partnerski ponudbi iz Francije, preveriteAbbaye aux Dames in Atmen/Françoise Tartinville.


PODPRTI PROJEKTI

KUD Sodobnost: Knjige povezujejo svetove
Knjige povezujejo svetove*, sporočajo iz KUD Sodobnost. Oglejte si filmček in si privoščite kakšno knjigo!Kulturno društvo B-51 s predstavo Drugačni?: PTL, 20. marec ob 21. uri
Barbora Látalová s sodelavci na oder PTL postavlja plesno predstavo Drugačni?, ki je del projekta Be SpectACTive!*. »…kako smo lahko skupaj navkljub vsem našim drugačnostim… Predstavljajte si, da bi na to vprašanje lahko odgovorili kot Ljudje! …«. Vabljeni!Seviqc Brežice: Okcident sreča Orient na Gradu Brežice: 21. marec ob 20. uri
Festival Seviqc Brežice in ansambel Nova Schola Labacensis obljubljata »fascinantno glasbeno darilo sodobnemu multikulturnemu evropskemu občinstvu, ki nam vsem omogoča, da bi bolje razumeli našo zahodno kulturo v odprtem dialogu z bogato vsestranskostjo orientalske glasbe, poezije in plesa«. Evropski dan stare glasbe praznujte skupaj z Evropsko mrežo za staro glasbo (REMA) in obiščite glasbeno plesno predstavo Okcident sreča Orient, ki je del projekta eeemerging. Za rezervacijo brezplačnih vstopnic pišite na info@k-ramovs.si; do Brežic se lahko peljete tudi s festivalskim avtobusom – več na CED Slovenija. Vabljeni!

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije. 


EU IN KULTURA
EP CULT ta mesec
Odbor za kulturo in izobraževanje (CULT) Evropskega parlamenta je ta teden (14. in 15. marca) zasedal v Bruslju. Poročevalec Bogdan Andrzej Zdrojewski je npr. pripravil »Osnutek mnenja o pripravah na povolilni pregled večletnega finančnega okvira 2014–2020: prispevek Parlamenta pred predložitvijo predloga Komisije« (preberi tukaj), v katerem CULT med drugim izraža zaskrbljenost nad počasnostjo sprejetja pravnih podlag in operativnih programov ter pomanjkanja sredstev za plačila v letu 2014, tudi v kontekstu Ustvarjalne Evrope. Prav tako poudari na pomen marca 2015 sprejete pariške deklaracije, ki poudarja vlogo medkulturnega dialoga in skupnih prizadevanj držav članic pri preprečevanju in odpravljanju marginalizacije, nestrpnosti, rasizma in radikalizacije, pa tudi pri ohranjanju okvira enakih možnosti za vse.
Naslednje zasedanje CULT bo v Bruslju, 18. in 19. aprila 2016.


In še vse DRUGO pretočeno …

SLOGI: Lutka – dediščina iz davnine za vse čase, Ljubljana, 21. marec
Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) vas ob svetovnem dnevu lutk, 21. marca 2016 ob 18. uri, vabi na pogovor z naslovom »Lutka – dediščina iz davnine za vse čase« z režiserjem, lutkarjem in pedagogom Edijem Majaronom. Več na spletu SLOGI.Obiščite Kulturni bazar: Ljubljana, 31. marec
Konec meseca lahko obiščete Kulturni bazar, ki ga skupaj pripravljajo MK, MIZŠ, ZRSŠ, MKGP, MZ, Slovenska nacionalna komisija za Unesco ter kulturne ustanove iz vse Slovenije. Namen dogodka je doseči boljšo obveščenost o kulturni ponudbi v Sloveniji ter v strokovni in širši javnosti prebuditi interes za kulturno-umetnostno vzgojo oziroma za kulturo. Izvršni producent dogodka je Cankarjev dom v Ljubljani. Vabljeni na bogato ponudbo številnih kulturnih ustanov!TANDEM Turkey vabi kulturne menedžerje na program izmenjave
Kulturni menedžerji iz držav članic EU in Turčije ste vabljeni na program izmenjave v Turčijo (Tandem – Cultural Managers Exchange Turkey-EU), ki bo potekal od junija 2016 do septembra 2017. Rok za prijavo je 4. april 2016. Program je skupna pobuda European Cultural Foundation (Amsterdam), MitOst e.V. (Berlin) in Anadolu Kültür (Istanbul), ki jo finančno podpira Stiftung Mercator (Essen).

MK: razpis za večjo socialno vključenost pripadnikov ranljivih družbenih skupin na področju kulture
Ministrstvo za kulturo je objavilo »Javni razpis za izbor operacij za večjo socialno vključenost pripadnikov ranljivih družbenih skupin na področju kulture v okviru Evropskega socialnega sklada v letih 2016–2017« (JR-ESS-2016-2017-SOCIALNA VKLJUČENOST). Rok za prejem ponudb je 5. april 2016.

MK: razpis za izvajalce javnih kulturnih projektov na področju kulturne dediščine
Ministrstvo za kulturo je objavilo »Javni razpis za izbor izvajalcev javnih kulturnih projektov na področju kulturne dediščine, ki jih bo v letu 2016 sofinancirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo« (JPR-KD 2016). Rok za prejem ponudb je 11. april 2016.

Nacionalni strokovni posvet Pismenost za gledališče: Ljubljana, 19. april
ZRSŠ, SLOGI, MIZŠ, MK in Cankarjev dom vas vabijo na nacionalni strokovni posvet o kulturno-umetnostni vzgoji na področju gledališča, na katerem bodo med drugim predstavniki dramskih in lutkovnih gledališč z interdisciplinarno skupino strokovnjakov obravnavali vprašanja gledališke pismenosti mladega občinstva ter strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju ter kulturi. Prijava je elektronska do 12. aprila 2016. Posvet bo v Cankarjevem domu v Ljubljani, vabilo in program strokovnega posveta preverite na SLOGI.

MGLC vabi mlade k sodelovanju na natečaju »Tàpies osebno«
Mednarodni grafični likovni center (MGLC) vabi otroke in mlade od 3 do 30 let, da med 15. marcem in 1. junijem 2016 z likovnim ali literarnim prispevkom  sodelujejo na natečaju ob razstavi »Antoni Tàpies, Grafika 1959–1987«, enega najbolj znanih katalonskih umetnikov. Več o natečaju na spletnih straneh www.ventilatorbesed.com in www.mglc-lj.si. Razstava bo na ogled do 5. junija 2016. Vabljeni!


Brskamo in beremo…

EK: Politike Evropske unije. Kultura in avdiovizualno področje
Evropska komisija v publikaciji kratko in jedrnato predstavi zakaj evropska politika za kulturo in avdiovizualno področje, in sicer kako ravna in ukrepa EU ter kakšni so načrti za prihodnost na omenjenem področju. Preveritetukaj ali na knjižni polici CED Slovenija.Delovna skupina ekspertov EU: publikacija Towards more efficient financial ecosystems
V začetku februarja letos je Državni svet RS pripravil posvet z naslovom Kulturni in ustvarjalni sektorji, ki se ga je udeležila tudi Mateja Lazar iz CED Slovenija. Gost posveta je bil tudi Kimmo Aulake, sopredsedujoči Delovne skupine ekspertov iz članic EU o kulturnih in ustvarjalnih sektorjih (KUS). Omenjena delovna skupina, je v okviru t. i. odprte metode koordinacije v kulturi pripravila publikacijo Towards more efficient financial ecosystems: innovative instruments to facilitate access to finance for the cultural and creative sectors (CCS). Poročilo tudi prek 32 primerov dobrih praks izpostavlja inovativne načine financiranja, ki so lahko v pomoč KUS. Publikacija je namenjena več ciljnim skupinam, ki (so)delujejo s KUS, predvsem pa oblikovalcem politik, tudi finančnemu sektorju oziroma vsem zainteresiranim, ki želijo vpogled v delovanje KUS in jim zagotoviti dostop do finančnih sredstev.
Kultura-novice