Kultura e–novice, 16. avgust 2016

/

 

Pozdravljeni,
čeprav je avgust prinesel že skoraj jesensko osvežitev, smo še vedno precej poletno razpoloženi. Ogenj po Brexitu še zmeraj tli, za kulturno sodelovanje v Ustvarjalni Evropi pa vsaj zaenkrat ni skrbi. Tudi sicer je vse mirno, saj bodo zamujali vsi trije razpisni roki za Kulturo. Najprej bo objavljen razpis za projekte sodelovanja – predvidoma šele septembra. Takrat bodo z zamudo objavljeni tudi rezultati za projekte vključevanja beguncev.
Kljub poletni ležernosti vas spodbujamo k aktivnemu počitku, nabiranju idej. Morda se vam kakšna utrne ob branju novih knjižnih del založb Miš, Malinc, Mladinske knjige, Cankarjeve založbe, Društva slovenskih pisateljev ali Beletrine. Zadnja vas konec avgusta vabi na Ptuj, na jubilejne dvajsete Dneve poezije in vina!
Naj sklenemo v olimpijskem duhu: Motovila je že v nizkem štartu – avgusta gostimo ekipo regionalnega programa EU in vzhodnega partnerstva za kulturo in ustvarjalnost, ki se bo srečala z nekaterimi slovenskimi organizacijami z izkušnjami pri sodelovanju v Ustvarjalni Evropi; v Postojni bomo na festivalu Zmaj ‘ma mlade; ob KULTorkih smo vam ponovno na voljo za svetovanje.
Do jeseni pravzaprav ni več daleč.

Prijetno branje,
ekipa Motovile / CED Slovenija

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)
Kulturno sodelovanje po Brexitu
Komisija in Evropski investicijski sklad uvajata novo jamstveno shemo
Nagrajenka EUPL Jelena Lengold v Novem mestu
EPK 2020: predlagan irski Galway
Creative Tracks za mlade podjetnike v KUS
Mreža EDN popisala sodobni ples
RAZPISI
Razpisi za Kulturo zamujajo
Garancijska shema za KUS: odprt razpis za finančne posrednike
Poziv strokovnjakom za oceno evropskih prestolnic kulture
Rezultati razpisa za projekte vključevanja beguncev zamujajo
DOGODKI
Zmaj ‘ma mlade gosti delavnico Ustvarjalna Evropa: Postojna, 23. avgust
Delavnica za projekte sodelovanja 2017 bo septembra v Ljubljani
ISKANJE PARTNERJEV
Preverite nove ponudbe iz Poljske, Španije, Latvije, Francije, Estonije, Italije, Velike Britanije, Portugalske in Finske.
PODPRTI PROJEKTI
Ali iščete navdih za poletno branje?
Beletrina: Ptuj bo konec avgusta evropska prestolnica poezije
DSP: Vilenica vabi septembra
Se ukvarjate z inkluzivnimi umetniškimi praksami?
EU IN KULTURA
Javno posvetovanje: Agenda ZN za trajnostni razvoj do leta 2030
Avtorske pravice v EU: Prilagajanje pravil EU na novo digitalno dobo
Slovaška prevzela predsedovanje Svetu EU
EK: Predlog proračuna EU za leto 2017
EP CULT: O financah za MSP in politiki EU za kulturno in kreativno industrijo
In še vse DRUGO pretočeno …
Bunka-cho: Poziv umetnikom s področja medijskih umetnosti na rezidenco v Tokio
JAK: Razpis za delovne in rezidenčne štipendije ter mobilnost avtorjev za leto 2016
ECF vabi na Idea Camp prihodnje leto marca v Španijo
BKA in KulturKontakt Austria: Razpis za umetniške rezidence v Avstriji za leto 2017
SVRK: Javni razpis za Interreg V–A Slovenija – Hrvaška
V Piranu sprejeli priporočila za strategijo Evro-sredozemskega prevajanja za dialog
Brskamo in beremo…
NEMO: publikacija Museums, migration and cultural diversity (2015/2016)
UNESCO in UNEP: publikacija World Heritage and Tourism in a Changing Climate
EUROSTAT: Kulturna statistika (2016)

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Kulturno sodelovanje po Brexitu
Ali vas skrbi, kako bo z vašimi projektnimi partnerji iz Velike Britanije oz. njihovim sodelovanjem v Ustvarjalni Evropi? Mirno kri. Vsaj še naslednji razpisni roki so povsem »varni« za vključitev in sodelovanje z britanskimi organizacijami iz kulturnih in ustvarjalnih sektorjev. Več na CED Slovenija.

Komisija in Evropski investicijski sklad uvajata novo jamstveno shemo
Evropska komisija in Evropski investicijski sklad (EIS) sta uvedla jamstveno shemo za podporo malim in srednjim podjetjem (MSP) v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih prek finančnih institucij v vrednosti 121 milijonov EUR. Poziv za prijavo interesa finančnih institucij je bil objavljen julija. Do podpore bodo upravičena MSP iz AV področja (vključno s filmom, televizijo, animacijo, videoigrami in večpredstavnostnimi vsebinami), glasbe, literature, arhitekture, arhivov, knjižnic in muzejev, umetnostnih obrti, kulturne dediščine, oblikovanja, uprizoritvenih umetnosti, založništva, radia, vizualnih umetnosti in festivali. Več na CED Slovenija.

Nagrajenka EUPL Jelena Lengold v Novem mestu
Ali ste vedeli, da je Jelena Lengold, ena najvidnejših sodobnih srbskih pisateljic, bila julijska gostja Gogine pisateljske rezidence? Za zbirko kratkih zgodb Sejemski čarovnik je leta 2011 dobila nagrado Evropske unije za književnost (EUPL), za slovenski prevod dela pa je poskrbela Dušanka Zabukovec. Gostovanje Jelene Lengold podpira mreža Traduki. Več na CED Slovenija.

EPK 2020: predlagan irski Galway
Leta 2020 bo poleg hrvaške Reke tudi Irska gostila evropsko prestolnico kulture. Nominacijo je prejelo mesto Galway. Pred tem bodo ta naslov prevzeli leta 2017 Aarhus (Danska) in Paphos (Ciper), 2018 Leeuwarden (Nizozemska) in Valletta (Malta) ter 2019 Plovdiv (Bolgarija) in Matera (Italija). Letos pa še vedno ujamete kulturno dogajanje v prestolnicah kulture Donostia-San Sebastian in Wroclaw.

Creative Tracks za mlade podjetnike v KUS
Creative Tracks je nova spletna platforma za mlade podjetnike v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih, namenjena mreženju, izmenjavi dobrih praks in vzpostavljanju partnerstev. Pobudniki platforme s podporo Ustvarjalne Evrope so INOVA, KEA, ADDICT, Librios, On the move, Roberto Cimetta Fund in Visiting Arts, ki so bile leta 2015 uspešne na razpisu Evropske komisije.

Mreža EDN popisala sodobni ples
European Dancehouse Network (EDN), ki deluje s podporo Ustvarjalne Evrope, je objavil rezultate popisa A hundred…. Cilj projekta je predvsem zagotoviti informacije o organizacijah, partnerstvih in sodelovanju na področju sodobnega plesa. Baza, ki vključuje tudi nekatere slovenske organizacije, je koristno orodje za iskanje partnerjev s tega področja.

RAZPISI 

Razpisi za Kulturo zamujajo
Izvajalska agencija EACEA je sporočila, da bo razpis za projekte sodelovanja za leto 2017 objavljen z zamudo, predvidoma septembra. Posledično rok za oddajo vlog NE bo 5. oktobra, temveč kasneje. Kdaj natančno, je odvisno od objave razpisa.
Zadnjič(!) v okviru Ustvarjalne Evrope, tj. do konca leta 2020, bosta letos objavljena tudi razpisa za evropske mreže (predvidena objava razpisa septembra) in evropske platforme (časovnica objave razpisa še ni znana).
Vsi razpisi bodo objavljeni šele potem, ko bo sprejet delovni načrt Ustvarjalne Evrope za leto 2017. Časovnica je torej nekoliko zamaknjena (za sprotno obveščanje spremljajte naše e-novice, FB in spletno stran CED Slovenija ter EACEA), toda nikar ne čakajte – vabljeni na svetovanje na KULTorke!

Garancijska shema za KUS: razpis za finančne posrednike
Evropski investicijski sklad je 18. julija 2016 objavil odprt razpis za prijavo interesa namenjen finančnim posrednikom, prek katerih bo nato predstavnikom in organizacijam kulturnega in ustvarjalnega sektorja (KUS) omogočen dostop do posojil in jamstev. Prijave interesa so možne kadarkoli do 30. septembra 2020. Prijave bodo obravnavane po datumu prispetja. POZOR: Na ta razpis se ne morejo prijaviti organizacije, ki delujejo na področjih KUS! Več na CED Slovenija.

Poziv strokovnjakom za oceno evropskih prestolnic kulture
Evropska komisija je objavila javni razpis (EAC/14/2014) za prijavo interesa za ustanovitev skupine strokovnjakov, ki bodo člani odbora za ocenjevanje prijav v sklopu razpisov »Evropska prestolnica kulture«. Rok za prijavo je do 3 mesece pred koncem leta 2020, ko bo zaključen program Ustvarjalna Evropa.

Rezultati razpisa za projekte vključevanja beguncev bodo objavljeni z zamudo
Na razpis »Podpora za projekte vključevanja beguncev« (EACEA/12/2016), ki je bil objavljen v okviru medsektorskega sklopa Ustvarjalne Evrope in se je iztekel 28. aprila 2016, je prispelo bistveno večje število prijav, kot je Izvajalska agencija EACEA pričakovala. Posledično bodo rezultati objavljeni z zamudo oz. je spremenjena časovnica razpisnega postopka, kot sledi:
– obveščanje prijaviteljev: september2016;
– podpis sporazumov o podpori EU: september oz. oktober 2016;
– začetek izvajanja podprtega projekta: september–december 2016.

DOGODKI 

Zmaj ‘ma mlade gosti delavnico Ustvarjalna Evropa: Postojna, 23. avgust
V sklopu festivala Zmaj ‘ma mlade (16.–28. avgust 2016) ste vabljeni na delavnico, kjer se boste seznanili z dobrimi praksami, prioritetami, strukturo in ključnimi dejavniki za uspešno prijavo na razpise za sofinanciranje projektov v okviru podprograma Kultura. Rok za prijavo udeležbe je do ponedeljka, 22. avgusta 2016 na europe.direct@rra-zk.si ali T: (05) 721 22 42.

Delavnica za projekte sodelovanja septembra v Ljubljani
CED Slovenija bo tehnično delavnico za razpis za projekte sodelovanja za leto 2017 organiziral v Ljubljani, predvidoma v drugi polovici septembra oz. po objavi razpisa, ki zamuja. O datumu in lokaciji delavnice vas bomo pravočasno obvestili!

ISKANJE PARTNERJEV 

Ali je ekipa vaših partnerjev (že) dobro sestavljena? Ste upoštevali tako geografsko lokacijo, velikost, vrsto, izkušenost, poslanstvo kot projektne dejavnosti partnerjev ter, kaj bo vsak od njih prispeval k projektu? Če ekipa še ni popolna, preverite novo prispele partnerske ponudbe iz naše baze:

Poljska: Stowarzyszenie Legalna Muzyka, Museum in Lebork, Modern Poland Foundation
Španija: Festival de Música y Danza de Granada, Universidad Carlos III de Madrid, Santiago de Compostela – Culture Department, dva projekta Consortium for the Development of Vega-Sierra Elvira: Inspiration Scenarios in WatchNetEu
Latvija: Lielvarde Municipality, Liepaja Creative Industry Cluster
Francija: Espace 36, Circostrada, Collective le Nomade Village
Estonija: Ukrainian Culture Centre
Italija: CoopCulture, Fondazione Sipario Toscana, Provincia di Padova, I Borghi S.R.L.
Velika Britanija: The Other Way Works
Portugalska: Chão de Oliva, Getxo Theatre
Finska: Vantaa City Library

PODPRTI PROJEKTI 

Ali iščete navdih za poletno branje?
Izberite knjižno delo s podporo Ustvarjalne Evrope. Preverite pri založbi Miš, Malinc, Mladinski knjigi, Cankarjevi založbi, Društvu slovenskih pisateljev ali Beletrini! Več na CED Slovenija.

Ptuj bo konec avgusta evropska prestolnica poezije
Dnevi poezije in vina na sporedu že dvajsetič! Gostje, letos iz petnajstih različnih držav, se bodo predstavili v osmih krajih po Sloveniji in zamejstvu, od 21. do 27. avgusta. Prisluhnite furlanskemu narečju iz Italije in jeziku ljudstva Sami z Norveške – premierno na festivalu! Festival je del pesniške platforme Versopolis*, ki jo koordinira Beletrina. Več na CED Slovenija.

Vilenica vabi septembra
Mednarodni literarni festival Vilenica v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in Kulturnega društva Vilenica iz Sežane tudi letos predstavlja najboljše avtorje in literaturo s področja Srednje Evrope pa tudi iz drugih držav Evrope in ostalega sveta. Festivalski teden se bo odvijal od 6. do 11. septembra 2016. Vilenica je del projekta Sharing the Wor(l)d*.

Se ukvarjate z inkluzivnimi umetniškimi praksami?
Prispevajte svoje izkušnje, mnenja, ideje in metode za publikacijo, ki nastaja v okviru mednarodnega projekta Un-Label – New Grounds for Inclusive Performing Arts*, v katerem sodeluje okoli 100 umetnikov z in brez invalidnosti iz vse Evrope in se ukvarja z novimi inkluzivnimi in inovativnimi praksami uprizoritvenih umetnosti. Poziv je odprt do 1. oktobra 2016.

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

EU IN KULTURA

Javno posvetovanje: Agenda ZN za trajnostni razvoj do leta 2030
Evropska komisija je začela javno posvetovanje o pregledu Evropskega soglasja o razvoju – Agenda ZN za trajnostni razvoj do leta 2030. Posvetovanje poteka do 21. avgusta na tej povezavi. (vir: CNVOS) Prispevajte mnenje tudi za področje kulturnih in ustvarjalnih sektorjev! O kulturi in trajnostnem razvoju lahko preberete na CED Slovenija.

Avtorske pravice v EU: Prilagajanje EU pravil na novo digitalno dobo
Evropska komisija vabi ključne deležnike javnega in privatnega sektorja, da se udeležijo simpozija o prihodnjih reformah glede avtorskih pravic, ki bo potekal 26. oktobra 2016 v Bruslju. Več na CED Slovenija.

Slovaška prevzela predsedovanje Svetu EU
Od 1. julija do konca leta 2016 Slovaška predseduje Svetu Evropske Unije. Na področju kulture so središčne teme avdiovizualne medijske storitve, delovni načrt za kulturo (2015–2018), evropsko leto kulturne dediščine in kultura v mednarodnih odnosih EU. Več na CED Slovenija.

EK: Predlog proračuna EU za leto 2017
Komisija je konec junija predstavila predlog proračuna EU za leto 2017 v višini 134,9 milijarde EUR v plačilih, ki se osredotoča na dve glavni politični prednostni področji za Evropo: podporo tekočemu okrevanju evropskega gospodarstva in reševanju varnostnih in humanitarnih izzivov v naši soseščini. Več sredstev bo namenjenih naložbam v rast, delovna mesta in konkurenčnost v EU ter zagotavljanju potrebnih sredstev za zaščito zunanjih meja EU, krepitev varnosti znotraj in zunaj EU, zagotavljanje pomoči za sprejem in integracijo beguncev ter za obravnavo temeljnih vzrokov za migracije v državah izvora in tranzita. Več v sporočilu EK za medije tukaj.

EP CULT: o financah za MSP in politiki EU za kulturno in kreativno industrijo
Odbor za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta oz. zanj Luigi Morgano je v začetku junija objavil mnenje o dostopu do finančnih sredstev za mala in srednja podjetja in povečanju raznolikosti financiranja teh podjetij v uniji kapitalskih trgov (PE 580.400v02-00). Julija je EP CULT (poročevalca Christian Ehler in Luigi Morgano) obravnaval tudi osnutek poročila o skladni politiki EU za kulturno in kreativno industrijo (2016/2072(INI)). Naslednja seja EP CULT bo v Bruslju 13. oktobra.

In še vse DRUGO pretočeno …

Bunka-cho: Poziv umetnikom s področja medijskih umetnosti na rezidenco v Tokio
Bunka-cho, japonska agencija za kulturne zadeve je objavila poziv za umetnike, stare od 25 do 30 let, s področja medijskih umetnosti (video, igre, animacija, manga ipd.) za bivanje na rezidenci v Tokiu in to v obdobju od decembra 2016 do marca 2017. Namen rezidence je s spodbujanje umetnikov k ustvarjanju novih del in sodelovanju z japonskimi umetniki. Rok za oddajo prijav je 19. avgust 2016. Več o razpisu in pogojih sodelovanja tukaj.

JAK: Razpis za delovne in rezidenčne štipendije ter mobilnost avtorjev za leto 2016
Javna agencija za knjigo RS (JAK) je objavila Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področjih delovnih in rezidenčnih štipendij ter mobilnosti avtorjev za leto 2016 (JR9–AVTORJI–2016). Rok za oddajo vlog je 22. avgust 2016.

ECF vabi na Idea Camp prihodnje leto marca v Španijo
Tretji Idea camp z naslovom Moving Communities, ki ga organizira Evropska kulturna fundacija (ECF) skupaj s partnerji, je namenjen vsem, ki želite s svojimi idejami prispevati h gradnji mostov in pomagati pri razvoju družbe z večjim občutkom za socialno pravičnost. Idea camp, ki bo prihodnje leto med 1. in 3. marcem v Španiji, je priložnost za srečanje z vrstniki iz različnih okolij in z različnimi vizijami. Rok za oddajo prijav je 20. september 2016.

BKA in KulturKontakt Austria: Razpis za umetniške rezidence v Avstriji za leto 2017
Avstrijska vlada v sodelovanju s KulturKontakt Austria za leto 2017 razpisuje 50 eno- do trimesečnih rezidenc na Dunaju in v Salzburgu za umetnike do 40. leta. Upoštevajo se področja: vizualne umetnosti; umetniška fotografija; video in medijska umetnost; umetnost, znanost in tehnologija; kompozicija; književnost; književnost za otroke in mlade; literarno prevajanje in kulturno izobraževanje. Prijavni roki za posamezna področja so različni, prvi je 30. september 2016. Za več glej splet MK.

SVRK: Javni razpis za Interreg V–A Slovenija – Hrvaška
Razpis je namenjen aktivnemu ohranjanju dediščine preko trajnostnega turizma; zaščiti in obnovi biotske raznovrstnosti in spodbujanju eko-sistemskih storitev; krepitvi partnerstev med javnimi organi in deležniki za zdrava, varna in dostopna čezmejna območja. Drugi rok za predložitev vlog bo zaključen predvidoma konec oktobra 2016, datum zaključka 2. roka bo javno objavljen dva meseca pred datumom zaključka. Več tukaj.

V Piranu sprejeli priporočila za strategijo Evro-sredozemskega prevajanja za dialog
Po poročanju Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) je bila 23. in 24. junija v Piranu konferenca Prevajanje za dialog, kjer so sprejeli priporočila k dolgoročni strategiji za prevajanje in medkulturni dialog v Evro-sredozemskem prostoru. Konferenco je organiziralo MZZ skupaj s Fundacijo Anna Lindh (ALF) in Evro-sredozemsko univerzo (EMUNI).

Brskamo in beremo…

NEMO: publikacija Museums, migration and cultural diversity (2015/2016)
Network of European Museum Organisations (NEMO) je objavil smernice z naslovom Museums, migration and cultural diversity za muzeje, ki delajo s skupinami priseljencev in želijo spodbujati dialog med kulturami.

UNESCO in UNEP: publikacija World Heritage and Tourism in a Changing Climate
UNESCO in UNEP sta objavila poročilo s pregledom stanja svetovne dediščine, ki so podvržene podnebnim spremembam in posledicam globalnega turizma. Predvsem s prilagajanjem in premišljenimi strategijami so lahko podnebne in družbene spremembe tudi prednost.

EUROSTAT: Kulturna statistika (2016)
Evropska komisija oz. EUROSTAT je objavila tretjo izdajo izbora kazalnikov s področja kulture, ki se nanašajo na naslednje teme: zaposlovanje v kulturi, mednarodna trgovine s kulturnimi dobrinami, podjetja v kulturi, kulturno sodelovanje, uporaba interneta za kulturne namene in zasebnih izdatkov v kulturi.

Kultura-novice