Kultura e–novice, 14. marec 2019

/

Pozdravljeni,
razpis za prevajanje evropskega leposlovja se obeta še ta mesec, sporoča Izvajalska agencija EACEA. Seveda vas bomo pravočasno obvestili o vseh novostih razpisa, za založnike pa bomo 19. aprila v Ljubljani pripravili delavnico. Navdih pri pripravi projektne vloge lahko poiščete pri KUD Sodobnost (Naša mala knjižnica) ali Mladinski knjigi (Spread the Words), ki gostita tuje avtorje v Sloveniji.
Mobilnost avtorjev in del spodbujamo tudi mi. 4. in 5. aprila bomo na mednarodni konferenci Mobilnost za ustvarjalnost predstavili že uveljavljene in nove priložnosti ter podporne sisteme, ki spodbujajo mobilnost, npr. med Azijo in EU ali v državah članicah programa Ustvarjalna Evropa. Z nami bodo predstavniki CED iz Avstrije, Hrvaške, Češke, Nizozemske, Portugalske in Kosova, ki bodo dostopni za osebno svetovanje in vam lahko omogočijo povezave s kulturnim sektorjem v svoji državi. Številne nasvete o priložnostih za mobilnost prejmete od predstavnikov informacijskih točk za programe Erasmus+, Evropa za državljane, Obzorje 2020, Erasmus za mlade podjetnike, mreže EURES in Tvoja Evropa – nasveti. Del razprave bodo tudi rezidence, ki so ena najbolj »logičnih« sestavin mobilnosti. Zakaj so pomembne in kako vplivajo tudi na lokalno okolje, si lahko ogledate v dokumentarnem filmu, ki je zabeležil obisk prejemnikov nagrade EUPL na Japonskem. Lahko pa obiščete Umetnostno galerijo Maribor in si do 13. aprila ogledate razstavo, ki je nastala v okviru Wom@rts umetniških rezidenc. 

Prijeten dan,
vaša ekipa CED Slovenija
∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Lidija Dimkovska in Jasmin B. Frelih na japonski Okinawi
Prejemnika nagrade EU za književnost (EUPL), Lidija Dimkovska in Jasmin B. Frelih, sta se konec novembra 2018 v sklopu projekta COLAB QUARTER s podporo Ustvarjalne Evrope udeležila literarne rezidence na Japonskem. Priporočamo ogled dokumentarnega filma, ki je zabeležil obisk rezidence. Letos bodo nagrado EUPL prejeli avtorji iz Avstrije, Finske, Gruzije, Grčije, Madžarske, Irske, Italije, Litve, Poljske, Romunije, Ukrajine (po novem!) in Velike Britanije.

Ustvarjalna Evropa in brexit
Trenutno nič novega za kulturo. Še vedno sta možna dva scenarija, ki se bosta udejanjila z brexitom po 30. mar. 2019. Če so v vaš projekt vključeni britanski partnerji, ste med 28. in 31. mar. 2019 vabljeni na IETM Hull Plenary Meeting 2019, kjer vas bodo kolegi iz britanskega CED obvestili o vseh novostih, povezanih z brexitom in sodelovanjem v Ustvarjalni Evropi.

RAZPISI

Razpis za prevajanje evropskega leposlovja 2019
Izvajalska agencija EACEA je sporočila, da bo razpis za prevajanje evropskega leposlovja 2019 (samo Kategorija 1) predvidoma objavljen konec marca z rokom za oddajo prijav v drugi polovici maja 2019. Ekipa CED Slovenija bo 19. apr. 2019 organizirala delavnico za založnike. 

Objavljen razpis za EPK 2025
Ministrstvo za kulturo je 22. feb. 2019 objavilo razpis za oddajo prijav za Evropsko prestolnico kulture (EPK) za leto 2025 v Republiki Sloveniji, ki je odprt do 31. dec. 2019. Predstavniki mest so vabljeni, da se 18. mar. 2019 udeležijo informativnega dneva na Ministrstvu za kulturo. 

Komisija obvešča o rezultatih Music Moves Europe: distribucija in usposabljanje
Evropska komisija je februarja sporočila, da je na razpis Music Moves Europe za spletno in tradicionalno (off-line) distribucijo (51) ter za program usposabljanja (79) za mlade glasbene strokovnjake prispelo skupaj 130 vlog. Komisija bo odobrila po 10 projektov na vsakem razpisu. Seznam prejemnikov podpore še ni javno objavljen. 

DOGODKI  

Informativni dan Evropska prestolnica kulture za leto 2025
Ministrstvo za kulturo vabi predstavnike mest in medijev, da se udeležijo informativnega dneva EPK 2025, ki bo 18. mar. 2019. Gostje dogodka so predstavniki Evropske komisije, EPK Liverpool 2008 in EPK Reka 2020.

Mobilnost za ustvarjalnost – mednarodna konferenca o mobilnosti // Ljubljana, 4.–5. apr. 2019
Namen dvodnevnega dogodka je raziskati prednosti in izzive mednarodne mobilnosti, vključno z vplivom na okolje. Domači in tuji strokovnjaki bodo predstavili že uveljavljene in nove priložnosti ter podporne sisteme, ki spodbujajo mobilnost in so vzpostavljeni na ravni mesta, regije ali države, znotraj in izven EU ali pa za specifičen kulturni ali ustvarjalni sektor. Prijava je obvezna do torka, 2. apr. 2019 do 12. ure. Število mest je omejeno. Kdo bo z nami in več pa tukaj.
*Konferenco organizira Motovila v sodelovanju s partnerji: Arts and Theatre Institute / CED CZ, DutchCulture / CED NL, Centro de Informacão Europa Criativa / CED PT, CED Ireland – MEDIA Office Dublin, Ministrstvo za kulturo Hrvaške / CED HR, Avstrijsko ministrstvo za kulturo Avstrije / CED AT, SCCA–Ljubljana in CMEPIUS.

Delavnica za prevodne projekte // Ljubljana, 19. apr. 2019
Motovila (CED Slovenija) vabi založnike na brezplačno delavnico za pripravo razpisne dokumentacije na razpis Kultura za projekte literarnega prevajanja za leto 2019. Delavnica bo potekala na Vodnikovi domačiji v Ljubljani v petek, 19. apr. 2019 s pričetkom ob 10. uri. Prijave sprejemamo do 18. apr. 2019.

NAPOVEDUJEMO …
*27.–29. maj, Ljubljana & Maribor: Onkraj kulturnega modela II – o inovativnih pristopih poslovanja v kulturi v sodelovanju s Centrom za kreativnost.
*23.–24. sept., Ljubljana: Seminar Inovativni poslovni modeli za muzeje v sodelovanju z ICOM Slovenija in Slovenskim muzejskim društvom.

ISKANJE PARTNERJEV

Potrebujete partnerja iz Avstrije, Češke, Hrvaške, Nizozemske, Portugalske ali Kosova? Na konferenci o mobilnosti v Ljubljani, 4. in 5. apr. 2019, bodo namreč z nami predstavniki CED iz omenjenih držav, pri katerih se lahko pozanimate o sodelovanju z njihovim kulturnim sektorjem.
Sveža PARTNERSKA PONUDBA iz Romunije (Nicolae Iorga Library in Ploiesti).

PODPRTI PROJEKTI

Delavnica FUTURE.HUMAN@WORK v Novi Gorici
Akademija za umetnost UNG in zavod Kersnikova v sklopu projekta MAST* v Novi Gorici, med 11. in 15. mar. 2019, organizirata mednarodno delavnico za študente iz šestih držav, ki bodo sestavili prvo orodjarno za inovacije.

Aksioma vabi na konferenco Kritično inženirstvo
V sklopu projekta State Machines zavod Aksioma 26. in 27. mar. 2019 v Ljubljani organizira brezplačno konferenco in delavnico Kritično inženirstvo. Radikalna orodja za intervencije v infrastrukturi. Prijave na dogodek do 24. mar. 2019. Več tukaj.

PARALLEL javni poziv 2019 za umetnike in kuratorje
UGM | Umetnostna galerija Maribor je v sklopu evropske platforme PARALLEL* objavila dva javna poziva za umetnike in kuratorje s področja fotografije oz. novih medijev ali vizualne umetnosti. Poziv je odprt do 31. mar. 2019.

Danska pisateljica Janne Teller v Ljubljani
Mladinska knjiga v sklopu projekta Spread the Words* med 3. in 7. apr. 2019 gosti dansko aktivistko, nekdanjo svetovalko na konfliktnih območjih, esejistko in pisateljico avstrijsko-nemških korenin Janne Teller. V slovenskem prevodu Silvane Orel Kos smo pred kratkim dobili prevod zbirke Vse (Založba Mladinska knjiga, 2019). Priložnost za srečanje z bralci na Festivalu angažiranega pisanja Itn. 5. apr. ob 11.00 v Kinu Šiška.

V UGM na ogled razstava »Women, (be)coming«
V Umetnostni galeriji Maribor bo do 13. apr. 2019 na ogled razstava, ki je nastala v okviru Wom@rts* umetniških rezidenc. Umetnice so ustvarjale v odziv na prelomno delo Simone de Beauvoir Drugi spol, ki letos praznuje 70. let izida. Priporočamo obisk!

MG+MSUM razstavlja Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih
»Razstava Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih se posveča gibanju neuvrščenih s posebnim poudarkom na njegovih idejah, idealih in načelih, ki so se dotikali kulturne politike, v sodobni kontekst pa jih umešča z vprašanjema: bi lahko obstajala neuvrščena sodobnost? In če ja, kakšna bi bila?« Razstava, ki bo na ogled do 31. avg. 2019 v MSUM, je del širšega projekta Nova mapiranja Evrope*.

Natečaj za najboljši REFRESH Video Art Award
Združenje zgodovinskih mest Slovenije vabi posameznike ali skupine nad 18 let, da v sklopu projekta REFRESH* sodelujejo na natečaju s predložitvijo videa, s katerim bodo predstavili kulturno dediščino. Natečaj je odprt do 30. sept. 2019.

Naša mala knjižnica gosti avtorje in ilustratorje
KUD Sodobnost je v sklopu projekta Naša mala knjižnica* januarja letos začel z obiski avtorjev in ilustratorjev. Prva med njimi, ki je obiskala tudi sedem osnovnih šol, je bila estonska pisateljica Hilli Rand. Intervju in utrinke obiska lahko ujamete na 24ur.com (Nina Šašek).

Od razvoja publike na ustvarjanje vpliva: Create to Connect à Create to Impact
CtC -> CtI* (2018–2022) je nadaljevanje projekta Create to ConnectCtC (2013–2018, video), katerega cilj je bilo razviti nove načine razvoja občinstev in povezovanje z njimi. V novem projektu CtC -> CtI se je mreža razširila z novimi partnerji in svoj fokus preusmerila od razvoja publike na ustvarjanje vpliva – na pomen in vrednost njihovega dela v smislu sprememb, inovacij, opolnomočenja in emancipacije. CtC -> CtI se izvaja pod taktirko izkušenega zavoda Bunker in je eden od zgolj 17. podprtih projektov sodelovanja Kultura večjega obsega, ki so bili podprti na evropski ravni v okviru razpisa za leto 2018. Spremljate ga lahko prek sveže vzpostavljenega spletnega mesta ctc-cti.eu.

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

In še vse DRUGO pretočeno

Priporočamo v branje …

Mobilnost umetnikov in delavcev v kulturi
Mobilnost je družbeno in gospodarsko stanje umetnikov in delavcev v kulturi ter hkrati vektor socialnega in gospodarskega razvoja. Vendar se mobilnost v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih sooča s številnimi vprašanji, ki jih je treba obravnavati na več ravneh. KEA (2018) je za Evropski parlament opravila raziskavo s priporočili za izboljšanje regulativnega okolja na področju mobilnosti.

MK: razpis za izbor operacij Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij – Center za kreativnost 2019
Ministrstvo za kulturo je objavilo razpis za Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij – Center za kreativnost 2019. Predmet razpisa so nepovratne spodbude za razvoj inovativnih projektov in podjetij s področja kulturnega in kreativnega sektorja (KKS), razvoj novih izdelkov, storitev in procesov pri prijaviteljih (podjetjih in drugih organizacijah) ter vzpodbujanje močnejšega sodelovanja med KKS in gospodarstvom. Rok za prejem ponudb je 15. apr. 2019.