Kultura e–novice, 14. januar 2020

/

Pozdravljeni,
vstopamo v zadnje leto aktualne generacije programa Ustvarjalna Evropa. Do 17. marca 2020 se lahko prijavite na poseben razpis Kultura za projekte sodelovanja s fokusom na Zahodni Balkan. Če ste se odločili za sodelovanje na tem razpisu, ste 12. februarja vabljeni v Ljubljano na delavnico za prijavitelje. Ponovitve ne bo! Že zdaj pa vam lahko pomagamo najti odgovore na vsa vprašanja, povezana z razpisom, ali se z vami srečamo na individualnem svetovanju.
V začetku februarja pričakujemo še objavo zadnjega rednega razpisa za projekte literarnega prevajanja, naslednji letni razpis za projekte sodelovanja pa bo objavljen že v okviru naslednika – programa Ustvarjalna Evropa (2021–2027). In to šele takrat, ko bo sprejeta pravna podlaga novega programa in bo odobren letni delovni načrt za izvajanje ukrepov in shem. Pri čemer je prihodnost novega programa zdaj v rokah Evropskega sveta, s katerim trenutno potekajo pogajanja o proračunu EU. Kar spremljamo z zaskrbljenostjo, saj je trenutni predlog proračuna precej nižji, posledično tudi za kulturo.
Zato je zdaj čas, da podprete kampanjo za povečanje proračuna EU za kulturo! Motovila je skupaj z Društvom Asociacija zavihala rokave in že nagovorila predsednika vlade, ministre za kulturo, finance, izobraževanje, zunanje zadeve in tudi službo vlade za kohezijsko politiko. Pridružite se nam tudi vi!
Nedvomno nas čaka pestro leto, polno izzivov in nepredvidljivih zasukov, ki bodo zastavili temelje in smerokaz za pot, ki ji bomo morali slediti v naslednjih sedmih letih. Na Motovili se bomo še naprej trudili spodbujati razvoj kulturnega in ustvarjalnih sektorjev, da bodo v novo obdobje stopili v še boljši kondiciji ter opremljeni s kompetencami in znanji, ki so nujna za prodorno delovanje v mednarodnem prostoru.

Prijeten dan
vaša ekipa CED Slovenija
⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Evropski prestolnici kulture 2020
Naziv EPK sta prevzela hrvaška Reka in irski Galway, ki 1. feb. 2020 slavnostno odpirata vrata in vabita na številne kulturne dogodke. Naslednje leto bodo štafeto EPK prevzeli Temišvar, Elefsina in Novi Sad. Za naziv EPK 2025, ko bo poleg Nemčije na vrsti ponovno Slovenija, se bodo potegovali Kranj, Lendava, Ljubljana, Nova Gorica, Piran in Ptuj.

Prihodnost Ustvarjalne Evrope
Prihodnost programa Ustvarjalna Evropa 2021–2027 je v rokah Evropskega sveta, s katerim trenutno potekajo pogajanja o proračunu, kar spremljajmo z zaskrbljenostjo. Ker je skupni znesek proračuna EU, ki ga je predlagalo finsko predsedstvo, nižji od predloga Komisije, bodo nižja tudi sredstva, namenjena posameznim resorjem. Predlog proračunske postavke 2 – Kohezija in vrednote (Cohesion and Values), ki vključuje program Ustvarjalna Evropa, je znižan za 4,6 %. To ima lahko resne posledice za kulturni program EU in bo omejevalo učinek že sedaj premalo podprtega programa tako na lokalni kot tudi na ravni EU. Zato podprite kampanjo za povečanje proračuna EU za kulturo!

RAZPISI

Razpis Kultura za Zahodni Balkan
Aktualni razpis Kultura za projekte sodelovanja s fokusom na Zahodni Balkan (EACEA 39/2019) je namenjen povezovanju organizacij iz držav članic EU in Zahodnega Balkana, ki so upravičene do sredstev IPA II, da skupaj izvajajo kulturno-umetniške dejavnosti. Rok za oddajo prijave je 17. mar. 2020. Ekipa CED Slovenija bo 12. feb. 2020 pripravila tehnično delavnico za prijavitelje. Ponovitve ne bo, zato nam vprašanja, povezana z razpisom pravočasno posredujete! Poleg tega KULTorki ponujajo brezplačne termine za informativni sestanek, predhodni dogovor je obvezen. Termini se hitro polnijo …

Čakamo na razpis za projekte literarnega prevajanja
Objava razpisa za prevodne projekte za leto 2020 (kategorija 1 – do dvoletni projekti), tj. zadnjega razpisa za sofinanciranje prevajanja evropskega leposlovja v okviru te generacije programa, je preložena na začetek februarja. Vabilo založbam, ki že izvajajo večletne prevodne projekte (kategorija 2 – okvirni partnerski sporazumi), pa bo predvidoma objavljeno že v drugi polovici tega meseca.

Napovedan drugi razpis za digitalno povezovanje kulture in AV vsebin
Izvajalska agencija EACEA je sporočila, da bo predvidoma v drugi polovici januarja letos objavila drugi razpis za digitalno povezovanje kulture in avdiovizualnih vsebin. Podpora bo namenjena za preizkušanje novih in medsektorskih poslovnih pristopov k financiranju, distribuciji in določanju denarne vrednosti ustvarjanja. Vsebino prvega razpisa, na katerem je uspelo Gornjesavskemu muzeju Jesenice, preverite tukaj.

DOGODKI

Širimo horizonte na Nizozemskem
Med 19. in 23. januarjem 2020 bo Motovila v sodelovanju z DutchCulture in Het Nieuwe Instituut organizirala pilotni študijski obisk na Nizozemskem. Cilj obiska je okrepiti nadnacionalno in interdisciplinarno povezovanje, mobilnost in sodelovanje med različnimi strokovnjaki, ustvarjalci in institucijami v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih iz Slovenije in Nizozemske.

Delavnica Zahodni Balkan // Ljubljana, 12. feb.
Če pripravljate prijavo za projekt sodelovanja na Zahodnem Balkanu, potem se nam pridružite na tehnični delavnici za prijavitelje, kjer vam bomo svetovali, kaj upoštevati pri prijavi na razpis (EACEA 39/2019). Ponovitve ne bo, zato nam vprašanja, povezana z razpisom pravočasno posredujete!

ISKANJE PARTNERJEV

Preverite sveže PARTNERSKE PONUDBE iz Poljske (Krakow Forum of Culture), Kosova (7Arte, Shtatëmbëdhjetë (17)), Grčije (THEAMA, ANASSA) in Nizozemske (World Press Photo).

Predstavnica Motovile se bo 5. in 6. feb. udeležila dogodka v Skopju, namenjenega razpisu za Zahodni Balkan, kjer bodo sodelovali centri CED in predstavniki sektorja iz regije ter gostja iz Evropske komisije. Sporočite nam, če vas zanima sodelovanje s partnerji iz Makedonije ali drugih držav regije.

PODPRTI PROJEKTI

Pionirski dom vabi na izobraževanje v Ljubljani in k sodelovanju v Hamburgu
Pionirski dom v okviru projekta Mlado gledališče v gibanju 18. jan. 2020 v Ljubljani organizira strokovni modul za profesionalce in strokovnjake s področja ustvarjalnega giba, sodobnega plesa in impro gledališča. V okviru projekta LIBERTY pa do 27. jan. 2020 vabi mlade umetnike k pripravi in izvedbi kulturno-umetniških dejavnosti junija letos v Hamburgu.

Mesto žensk išče borke za enakost
Poznate še živeče ženske, ki so s svojim delom in borbo doprinesle k boju za enakost in socialno pravičnost? Nominirajte jih za nagrado WoW. Mesto žensk želi z nagrado, ki je del projekta Women On Women, povečati vidnost žensk na različnih področjih, ki so bile zaradi sistemskega seksizma spregledane ali utišane. Nominacijo lahko oddate do 31. jan. 2020.

In še vse DRUGO pretočeno

Info dnevi in delavnica programa Evropa za državljane
Prva dva razpisna roka programa Evropa za državljane sta 4. feb. in 3. mar. 2020. CMEPIUS v januarju vabi potencialne prijavitelje na informativne dneve in delavnico. Več informacij tukaj.