Kultura e–novice, 12. oktober 2018

/

Pozdravljeni,
potem ko smo na Ustvarjalnih obzorjih povezali ustvarjalce in raziskovalce, ki jih zanimajo priložnosti programov EU Ustvarjalna Evropa in Obzorje 2020, bomo prihodnji teden povezali ustvarjalce in odločevalce, tudi Onkraj horizontov.
Med 15. in 19. okt. namreč gostimo skupino umetnikov, kulturnih menedžerjev in kustosov iz Ukrajine (pokukajte v PROFILE udeležencev). Obisk bo odlična priložnost za povezovanje z njihovimi slovenskimi kolegi, spremlja pa ga bogat celotedenski program brezplačnih strokovnih dogodkov, namenjenih aktualnim temam in usposabljanju tudi (ali pa predvsem!) domačega sektorja, zlasti na področju inovativnih poslovnih modelov in komuniciranja. Oboje je ključno za vse, ki se zavedate, da je dolgoročna strategija poslovanja nujna tudi za kulturo in film. Udeležbo zato priporočamo vsem, ki v bližnji prihodnosti nameravate kandidirati za evropska sredstva, pa tudi tistim, ki dolgoročno razmišljate o strateškem razvoju svoje organizacije, programa ali produkta. Izpostavljamo npr. konferenco o inovativnih pristopih poslovanja v kulturi – Onkraj kulturnega modela (v MAO, 16. okt., od 9.30 do 12.30), ki jo organiziramo v sodelovanju s Centrom za kreativnost.
Inovativnost je namreč eden najpomembnejših elementov projektne ideje, s katero kandidiramo za podporo EU Ustvarjalna Evropa. Eksplicitno se pojavlja kot kriterij ocenjevanja na razpisih MEDIA za razvoj AV projektov. Poleg tega pa tako za razpise MEDIA kot Kultura velja, da je inovativnost ključna pri utemeljevanju relevantnosti in kakovosti, učinkov in potenciala trajnosti projekta, komunikacijske strategije in partnerstva. Če pa inoviranje poslovnega modela izberete kot prednostno nalogo projekta sodelovanja Kultura, bo s tem povezana inovativna strategija pomenila ključno prednost vaše prijave. Zato upamo, da se srečamo Onkraj kulturnega modela prihodnji torek!
Nedvomno bodo inovativno strategijo potrebovale tudi kandidatke za naziv Evropska prestolnica kulture. Slovenija jo bo ponovno gostila leta 2025, postopek izbora mesta pa se bo začel odvijati v letu 2019. Kandidaturo so napovedale Ljubljana, Nova Gorica, Lendava in Kranj, mi pa smo predstavnike vseh štirih mest povabili na srečanje Mesta v Hiši EU: od ustvarjalnih povezav do Evropske prestolnice kulture (v Hiši EU, 18. okt. od 9:30 do 14:00). Pogovor z njimi bo moderiral predstavnik ene bolj uspešnih EPK – Linz09, Simon Lachner.

Prijeten dan,

vaša ekipa CED Slovenija
∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

10 let = 10 knjig za spodbujanje branja evropskih avtorjev
Motovila in ekipa CED Slovenija vas ob 10. obletnici nagrade EU za književnost vabi do 21. okt. 2018 k sodelovanju pri glasovanju kratkih zgodb, ki sta jih prispevala tudi Gabriela Babnik in Jasmin B. Frelih. Če pa želite kakšno zgodbo dodati svojemu knjižnemu fondu, potem ste do 20. okt. 2018 vabljeni k sodelovanju v naši nagradni akciji »10 let = 10 knjig«.

RAZPISI

Čakamo razpis Kultura za projekte sodelovanja 2019
Letni delovni načrt 2019 za program Ustvarjalna Evropa bo predvidoma sprejet/potrjen v sredini meseca oktobra. Na podlagi letnega načrta bo objavljen razpis za podporo projektom sodelovanja za leto 2019. Znana pa je okvirna časovnica.

Izteka se vabilo MK za sofinanciranje projektov s podporo Ustvarjalne Evrope
Ministrstvo za kulturo bo v letu 2018 sofinanciralo delež lastnih sredstev slovenskih prijaviteljev za izvedbo projektov, ki so bili v letih 2015, 2016 ali 2017 izbrani na razpisih programa EU Ustvarjalna Evropa in v letu 2018 (v času oddaje vloge za sofinanciranje) še vedno potekajo. Rok prijave je 12. okt. 2018.

MOL objavila poziv za sofinanciranje projektov s podporo Ustvarjalne Evrope
Mestna občina Ljubljana (MOL) bo sofinancirala projekte nevladnih organizacij na področju kulture s sedežem v MOL, ki so bili izbrani na razpisih podprograma Kultura. Rok prijave je do porabe sredstev oz. najdlje do 15. okt. 2018. Več na CED Slovenija.

Aktivnosti za krepitev izvedbenih zmogljivosti nosilcev naziva EPK
Generalni direktorat Evropske komisije za izobraževanje in kulturo (DG EAC) je objavil poziv za izbor koordinatorja aktivnosti na področju krepitve zmogljivosti za bodoče evropske prestolnice kulture. Rok za prijavo je 16. jan. 2019.

DOGODKI

V sklopu programa študijskega obiska pod naslovom »Onkraj horizontov: fokus Ukrajina« od 15. do 15. okt. 2018 prirejamo tudi serijo brezplačnih strokovnih dogodkov. Udeležbo priporočamo vsem, ki v bližnji prihodnosti nameravate kandidirati za evropska sredstva, pa tudi tistim, ki dolgoročno razmišljate o strateškem razvoju svoje organizacije, programa ali produkta.

Onkraj kulturnega modela // Ljubljana, 16. okt., v MAO: konferenca (9.30–12.30) o inovativnih pristopih poslovanja v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih s strokovnjaki iz Velike Britanije, Švedske in Španije (Katalonije). Rok prijave je 15. okt. 2018 do 12.00 na ines.kezman(at)motovila.si. POZOR: Prijava na delavnico in individualna svetovanja ni več možna!
V sodelovanju s Centrom za kreativnost.

Onkraj ustaljenega komuniciranja v kulturi // Maribor, 17. okt., v Projektni pisarni Centra za kreativnost (10.30–13.30): seminar o inovativnih pristopih komuniciranja v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih. Prijave? POZOR: Sprejemamo samo še nekaj prijav za stojišča (to ni hec!) in sicer za predstavnike kulturnih organizacij iz Maribora in okolice. Pišite TAKOJ na ines.kezman(at)motovila.si.
V sodelovanju s Centrom za kreativnost.

Mesta v Hiši EU: od ustvarjalnih povezav do EPK // Ljubljana, 18. okt. v Hiši EU (09:30 do 14:00): pogovor s predstavniki štirih slovenskih mest, ki so napovedale kandidaturo za EPK 2025: mag. Mateja Demšič, vodja oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana, mag. Neda Rusjan Bric, vodja kandidature Nova Gorica EPK 2025, Dejan Süč, koordinator projekta EPK Lendava 2025 in Toni Cahunek, predstavnik Projektne skupine Kranj 2025. O kandidaturi za naslov EPK v kontekstu mednarodnih ustvarjalnih povezav se bo z njimi pogovarjal Simon Lachner (EPK Linz 2009). Rok za prijavo je 17. okt. do 12.00 prek spletnega obrazca.

Poročamo …, kako smo na Ustvarjalnih obzorjih povezali ustvarjalce in raziskovalce
Motovila in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sta 4. okt. v Ljubljani (Osmo/za) pripravila skupni dogodek za ustvarjalce in raziskovalce, ki jih zanimajo priložnosti EU programov Ustvarjalna Evropa in Obzorje 2020. Dogodek je bil prvi v seriji letošnjega Meseca znanosti. Vidimo se na podobnem dogodku ob letu osorej!

ISKANJE PARTNERJEV

Onkraj horizontov: fokus Ukrajina // Ljubljana in Maribor, 15.–19. okt. 2018
Prihodnji teden na študijskem obisku »Onkraj horizontov« gostimo skupino umetnikov, kulturnih menedžerjev in kustosov iz Ukrajine (PROFILI udeležencev). Obisk predstavlja odlično priložnost za gradnjo mostov v kulturi med Slovenijo in regijo onkraj EU, hkrati pa omogoča ciljano usposabljanje in mreženje strokovne javnosti iz kulturnega, filmskega in ustvarjalnih sektorjev na seriji brezplačnih strokovnih dogodkov.

PODPRTI PROJEKTI

Predstavljamo evropske mreže: Trans Europe Halles
Mreža Trans Europe Halles – TEH* deluje od leta 1983 in združuje neodvisne kulturne centre iz Evrope. Glavno poslanstvo mreže je okrepiti trajnostni razvoj nevladnih kulturnih centrov in spodbujanje novih projektov s povezovanjem, podporo in promocijo članskih organizacij. José Rodríguez, direktor za komunikacije pri TEH naslednji teden prihaja v Slovenijo!

Na spletu CED Slovenija smo osvežili naslednje vizitke projektov*: MAST – Master Module in Art, Science and Technology (Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, vodja), European Art-Science-Technology Network for Digital Creativity (društvo Ljudmila, partner), MusicaFemina – Women made Music (Mesto žensk, partner) in Feral Labs Network (zavod Projekt Atol, vodja).

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

EVROPSKO LETO KULTURNE DEDIŠČINE 2018 (ELKD 2018)

Vrnitev Aljaževega stolpa na vrh Triglava
Tri tedne trajajoč projekt obsežne obnove Aljaževega stolpa je uspešno zaključen. V začetku oktobra so strokovnjaki pod okriljem Zavoda za varstvo kulturne dediščine in Narodnega muzeja Slovenije stolp s helikopterjem odpeljali na vrh Triglava in ga ponovno namestili. Kako, preverite na ZVKDS.

In še vse DRUGO pretočeno

Informativni dan za Obzorje 2020 na MIZŠ, 7. nov. 2018
Cilj informativnega dne je predstaviti poglavitne vsebinske poudarke Obzorja 2020 v zadnjih dveh letih izvajanja programa. Predstavljeni bodo izsledki dosedanjega sodelovanja, priporočila ter priložnosti, ki jih imajo slovenski raziskovalci v prihodnjih letih. V razpravi bodo predstavljeni različni instrumenti Obzorja 2020, njihova specifična uporabnost in predviden razvoj do konca Obzorja 2020 in čez.

Za navdih, kje Obzorje 2020 omogoča priložnosti za projekte s področja kulture, humanistike in družboslovja:

ENTRANSSrečanja in spremembe v železnodobni Evropi je preizpraševal posledice, a ne kot velike generalizirane naracije medkulturnih stikov, temveč kot precej bolj pritajene spremembe, ki so jih posamezne skupnosti doživljale vsaka zase in so se nanje tudi individualno odzivale. Partner projekta: Oddelek za arheologijo, FF UL; podpora Obzorje 2020/HERA.

TransCultAATransfer predmetov kulturne dediščine v regiji Alpe-Adria v 20. stoletju je prva raziskava, ki se ukvarja z značilnostmi in okoliščinami transfera umetnin in drugih predmetov kulturne dediščine v 20. stoletju na območju regije Alpe Adria. Partner projekta: Umetnostnozgodovinski inštitut ZRC SAZU, podpora Obzorje 2020/HERA.

V TRACES pa so partnerji vzpostavili pet delovnih situacij, v katerih enakopravno sodelujejo umetniki, znanstveniki in upravljalci sporne kulturne dediščine. Vpeljava ustvarjalnih koprodukcij (creative coproductions) želi preseči uveljavljeno prakso umetniških intervencij in posebno pozornost posveča razvoju metodologij sodelovanja. Partner projekta: Društvo za domače raziskave; podpora Obzorje 2020.