Kultura e–novice, 12. oktober 2017

/

early-morning-autumn-fall-forest-56617Pozdravljeni,
Krištof Kolumb je menda na današnji dan 1492 pristal v Novem svetu. Kaj je mislil in kaj se je potem zgodilo, je druga zgodba. V današnjih novicah vas spodbujamo k raziskovanju novih svetov. Saj že veste, da aktualni razpis za projekte sodelovanja omogoča tudi sodelovanje z državami izven Evrope? Vključevanje slednjih je namreč precej aktualna kulturno-politična prioriteta Evropske komisije. Znanje o kulturnem sodelovanju v mednarodnih odnosih EU lahko obogatite na javnem posvetu »Nove perspektive kulturnih povezav« (NMS–Metelkova, 19. okt.). Prav tam bo Diego Marani (EEAS) prvič javno v Sloveniji predstavil načrte za oblikovanje strategije sodelovanja z državami izven EU, hkrati pa predstavil še druge finančne mehanizme EU za sodelovanje s t. i. tretjimi državami.
Vabimo vas tudi na tehnično delavnico (15. nov.) za projekte sodelovanja, kjer bomo gostili strokovnjaka za komunikacijske strategije.
Tako opremljeni boste, verjamemo, oddali kvalitetno prijavo in oblikovali svoj novi svet.

Prijeten dan,
vaša ekipa CED Slovenija

⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Brexit in Ustvarjalna Evropa
Ali so kulturni izvajalci iz Združenega kraljestva upravičeni do sodelovanja v Ustvarjalni Evropi? Da, vse do trenutka, ko bo Združeno kraljestvo izstopilo iz EU. Kljub vsemu svetujemo, da pri oblikovanju projektov sodelovanja, ki vključujejo partnerja iz Združenega kraljestva, povabite enega partnerja več, kot je najmanjše zahtevano število partnerjev za posamezno kategorija razpisa.

Armenija v Ustvarjalni Evropi
Iz Izvajalske agencije EACEA so sporočili, da bodo od 1. januarja 2018 do podpore Ustvarjalne Evrope upravičeni tudi armenski kulturni izvajalci, a le na razpisih podprograma Kultura. Pomeni, da lahko prijavitelji na razpis za projekte sodelovanja 2018 v partnerstvo vključite tudi armenske organizacije.

RAZPISI

Objavljen razpis Kultura za projekte sodelovanja 2018
Ob rednem letnem razpisu za projekte sodelovanja 2018 tokrat na voljo še dodatna kategorija za projekte s področja kulturne dediščine, ki se bodo navezovali na cilje in prioritete ELKD 2018. Rok za prijave projektov sodelovanja ELKD 2018 (EACEA 35/2017) je 22. november 2017, za »običajne« projekte sodelovanja (EACEA 32/2017) pa 18. januar 2018. Prijavitelje vabimo na javni posvet o spodbujanju kulturnega sodelovanja v mednarodnih odnosih EU (19. okt.) in tehnično delavnico (15. nov.).

DOGODKI

Javni posvet »Nove perspektive kulturnih povezav«, 19. oktober
O spodbujanju kulturnega sodelovanja v mednarodnih odnosih EU, kjer bo zainteresirani javnosti predstavljeno aktualno dogajanje na ravni EU, primeri dobre prakse, nacionalni instrumenti ter programi EU, ki nudijo podporo mednarodnemu sodelovanju na področju kulture. Odlična priložnost za izmenjavo pogledov in mnenj! Dogodek soorganiziramo z Ministrstvom za kulturo in v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve. Prosimo za potrditev udeležbe prek spleta CED Slovenija do torka, 17. oktobra 2017 do 12. ure.

Tehnična delavnica za prijavitelje, 15. nov. 2017
Ekipa CED Slovenija bo v Ljubljani organizirala tehnično delavnico za predstavnike kulturnih in ustvarjalnih sektorjev, ki pripravljajo projektno prijavo na razpis Kultura za projekte sodelovanja za leto 2018. Udeležencem bo svetoval tudi strokovnjak za komunikacijske strategije. Več sledi, že zdaj pa vemo, da ponovitve ne bo!

ISKANJE PARTNERJEV

Za sodelovanje pri projektih sodelovanja preverite sveže partnerske ponudbe iz Cipra (Cyprus Theater Museum), Španije (Art Gallery Max Estrella), Poljske (POLIN Museum of the History of Polish Jews), Irske (First Fortnight), Portugalske (Musicamera) in Srbije (Treći Trg, Cultural centre Parobrod).

Center za razvoj in prenos znanja UP, ki je del mreže Enterprise Europe Network, posreduje partnersko ponudbo nemške organizacije onliveline GmbH, Büro für Konzeption & Inszenierung. Vodja projekta s sedežem v Berlinu išče partnerje iz Južne ali Vzhodne Evrope za sodelovanje pri projektu Talking Europa.

PODPRTI PROJEKTI

Versopolis na Frankfurtskem knjižnem sejmu
Če vas pot zanese na Frankfurtski knjižni sejem, potem obiščite tudi mednarodni oder, kjer bo v petek, 13. oktobra 2017 ob 17.uri, pesniška platforma Versopolis*, ki jo koordinira Beletrina, pripravila dogodek pod naslovom Pesniški glasovi v času krize. Gostje: dr. Geert Buelens (BE), Pep Olona (ES), Aleš Šteger (SI).

23. Mednarodni festival Mesto žensk: Uprizarjati spol – ples razlik

»Kje se ples kot živa uprizoritvena oblika umetnosti sreča s spolom kot živečim uprizorjenim izrazom jaza«, je središčna tema 23. Mednarodnega festivala Mesto žensk, ki med 7. in 13. oktobrom 2017 v Ljubljani gosti tudi prvo srečanje partnerjev in ustvarjalk_cev v sklopu projekta Uprizarjati spol – ples razlik*. Svoj proces raziskave in prve performativne skice (dela v nastajanju) bodo delili z občinstvom 13. oktobra v Stari mestni elektrarni. Vstopnine ni!

Konferenca: Prava in neprava imena. Identiteta v informacijski družbi, 17.–18. okt. 2017
Katere estetske in politične strategije se lahko zoperstavijo prizadevanjem za zbiranje podatkov in merjenje ter predvidevanje človekovega obnašanja, značilnim za informacijski kapitalizem? Konferenca v organizaciji zavoda Aksioma (CUK Kino Šiška, Ljubljana), ki je del projekta State Machines, to vprašanje naslavlja z združevanjem teoretikov, umetnikov, pisateljev in performerjev, ki so izoblikovali koncepte, estetske funkcije in strategije avtorstva, ki se izogibajo merjenju in atribuciji. Prijave do 16. oktobra 2017 prek aksioma.project.space@gmail.com.

PiNA organizira mednarodni trening v Ankaranu, 9.–13. okt. 2017
Mednarodni trening Creative Climate Leadership*, ki poteka v soorganizaciji PiNE, je v Ankaran privabil 23 udeležencev z vsega sveta. Slednji bodo pet dni raziskovali kulturne razsežnosti podnebnih sprememb. Več tukaj.

Vabilo za sodelovanje na zaključni konferenci MoMoWo v Italiji
Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, ki je partner projekta MoMoWo*, vabi k sodelovanju na mednarodni konferenci Women’s Creativity since the Modern Movement (1918-2018): Toward a New Perception and Reception, 13.–16. jun. 2018 v Torinu. Rok za povzetke prispevkov je 31. oktober 2017.

Poziv za predloge besedil za e-knjigo PAIC – Udeležbena umetnost za nevidne skupnosti
Mednarodni projekt PAICParticipatory Art for Invisible Communities* se odziva na potrebe skupnosti, tako da prilagaja umetniške metodologije in krepi zmogljivosti umetnikov in skupnosti, z željo vzpostaviti platformo za izmenjavo in dialog na področju udeležbene umetnosti. Akademija umetnosti UNG, partner projekta, vabi k oddaji besedil iz različnih disciplin – vključno z umetniško prakso / teorijo / zgodovino / kritiko; sociologije, psihologije in drugih ustreznih področij. Še zlasti je zaželen interdisciplinarni pristop. Rok za oddajo prispevkov je 15. november 2017.

Čestitke za KUD Sodobnost: Projekt Naša mala knjižnica je zgodba o uspehu!
Projekt Naša mala knjižnica*, ki ga je v obdobju 2014–2016 vodil KUD Sodobnost v sodelovanju s partnerjema iz Litve in Poljske, je po mnenju skupine strokovnjakov Generalnega direktorata za izobraževanje in kulturo (DG EAC) Evropske komisije zgodba o uspehu. Projekt se osredotoča na spodbujanje branja otrok … in se nadaljuje z novim projektom* – ponovno s podporo Ustvarjalna Evropa in s še bolj razvejanim partnerstvom. Čestitamo!

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

EVROPSKO LETO KULTURNE DEDIŠČINE 

Slavnostna otvoritev ELKD 2018 v Milanu, 7.–8. dec. 2017

Forum predstavlja pomembno priložnost za srečanje evropskih oblikovalcev politik in številnih predstavnikov kulturnega in ustvarjalnega sektorja, za mreženje in izmenjavo mnenj o skupnih izzivih in razvoju na tem področju. Tokrat je v fokusu tudi kultura dediščina, saj bo v Milanu Tibor Navracsics, komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport, tudi slavnostno otvoril ELKD 2018. Več informacij o programu in registraciji na spletu Komisije. Spremljajte #CultureForumEU.

Kultura-novice