Kultura e–novice, 11. oktober 2016

/
Pozdravljeni,
pretekli teden smo prejeli precej pošte. Objavljena sta bila dva razpisa za leto 2017, tj.za projekte sodelovanja in evropske mreže (zadnja priložnost!).
Razpis za projekte sodelovanja prinaša nekaj sprememb, predvsem preverite svojo partnersko zasedbo. Izrael pogojno vstopa v Ustvarjalno Evropo, medtem ko Turčija, žal, izstopa. Med prednostnimi nalogami se izpostavlja medverski dialog in spodbujanje vključevanja beguncev.
Ali že veste, na katerih področjih prijavnega postopka najdete lastne pomanjkljivosti in bi morali projekt izpopolniti? Če še ne, vam priporočamo troje: prvič, obisk jesenske delavnice za projekte sodelovanja v dveh delih, 20. okt. in 8. nov. (ponovitve ne bo!). Drugič, sprehod čez koristne nasvete in zvijače za uspešno prijavo in projekt, ki jih najdete na spletu CED Slovenija. In tretjič, navdih poiščite pri izkušenih.
Ideja na temo preseljevanja se vam utrne v Mariboru na mednarodni razstavi MIG 21 (KID Kibla, od 7. okt.), v Ljubljani na razstavi OSEMDESETA (MSUM, od 14. okt.), kako približati umetnost otrokom pa v Slovenj Gradcu (KGLU, 21. okt.). In če vas konec meseca (27. okt.) pot zanese do Bruslja, prisluhnite izkušnjam slovenskih gostov konference – Versopolis (Beletrina), Heroes we love (UGM, Center plesa) in SYMBOLS (Pogrebno podjetje Maribor d. d.). Na konferenci bo pogovor z gosti moderiral Luka Piškorič iz Kreativnega centra Poligon. Res izjemna zastopanost Slovenije!
Izvajalska agencija je objavila tudi dolgo pričakovane rezultate dveh razpisov, tj. za projekte literarnega prevajanja 2016 in projekte vključevanja beguncev. Izkupiček je presenetljiv v primerjavi s prejšnjimi leti. Čestitamo Cankarjevi založbi za podporo prevodnemu projektu Crossing Borders, Closing Gaps ter Koroški galeriji likovnih umetnosti in mariborskemu podjetju Inter-kulturo, ki bosta pri projektu »Čas za zgodbe« sodelovala kot partnerja in sledila ideji medkulturnega povezovanja s pomočjo zgodb, ki izvirajo iz evropske kulturne dediščine in dediščine dežel, iz katerih prihaja v Evropo večina migrantov.
Ob poplavi vseh novic in govoric je zdaj tudi Čas za oceno izvajanja Ustvarjalne Evrope.
Veselo na delo, mi pa stiskamo pesti za ustvarjalne misli! 

Prijetno branje,
ekipa Motovile / CED Slovenija 

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)
Turčija izstopila iz Ustvarjalne Evrope
Izrael v Ustvarjalni Evropi
Množicanje za kulturne in ustvarjalne sektorje v Evropi
RAZPISI
Zadnja priložnost za evropske mreže v Ustvarjalni Evropi!
Končno objavljen razpis za projekte sodelovanja 2017!
Rezultati razpisa za projekte vključevanja beguncev
Rezultati razpisa za projekte literarnega prevajanja 2016
DOGODKI
Jesenska delavnica za projekte sodelovanja 2017: Ljubljana, 19. oktober
Evropski poslanci v Bruslju o izvajanju Ustvarjalne Evrope
Ustvarjalna Evropa tudi na frankfurtskem knjižnem sejmu
O dosežkih Ustvarjalne Evrope v Bruslju … tudi s slovenskimi gosti!
ISKANJE PARTNERJEV
Še je čas, da poiščete partnerje. Nove ponudbe so prispele iz Italije, Bosne in Hercegovine, Danske in Romunije.
PODPRTI PROJEKTI
ZRC SAZU: Začetek oktobra v znamenju ustvarjalnosti žensk od modernizma dalje
SEM gostil umetniški performans Biance Baldi
SLOGI: Vas zanima zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča?
KID Kibla: MIG 21 – mednarodna umetniška razstava na temo migracij
OSEMDESETA v Moderni galeriji: 1. del
KGLU predstavlja sodobno umetnost otrokom
KUD Sodobnost v branje priporoča delo »Skromni darovi«
EU IN KULTURA
Malta je »središče kulturnega sveta«
EP CULT o strategijah za spodbujanje kulturnih in ustvarjalnih sektorjev
In še vse DRUGO pretočeno …
In še vse DRUGO pretočeno …
SVRK: Kohezijska politika glede na ciljne skupine
Europe Direct Novo mesto: razprava na temo »Begunci: razbijanje mitov«, 5. oktober
UNESCO: Razpis za komunikacijsko strategijo in ozaveščanje na področju nesnovne dediščine
MK: razpis za sofinanciranje kulturnih projektov
Akademie Schloss Solitude: poziv na rezidenčno bivanje v Stuttgartu
Brskamo in beremo…
Koristni napotki za pripravo vloge za projekte sodelovanja Kultura

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Turčija izstopila iz Ustvarjalne Evrope
Na seznam tretjih držav, ki lahko sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa, Evropska komisija ni uvrstila Turčije. Pomeni, da turške organizacije iz kulturnih in ustvarjalnih sektorjev niso upravičene do polnopravnega sodelovanja na naslednjih razpisih programa. Več na CED Slovenija.

Izrael v Ustvarjalni Evropi
Evropska komisija je podaljšala seznam t. i. tretjih držav, ki lahko sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa. Po novem bodo lahko v projektih s podporo EU polnopravno sodelovale tudi izraelske organizacije iz kulturnih in ustvarjalnih sektorjev. Več na CED Slovenija.

Množicanje za kulturne in ustvarjalne sektorje v Evropi
Preverite platformo crowdfunding4culture.eu s praktičnimi informacijami o »množicanju« za projekte v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih. Vabljeni k soustvarjanju spletne platforme s posredovanjem informacij, tudi dobrih praks. Več na CED Slovenija.

RAZPISI 

Zadnja priložnost za evropske mreže v Ustvarjalni Evropi!
V začetku oktobra je Evropska komisija objavila razpis (EACEA 39/2016) za podporo delovanja evropskih mrež. To je zadnji tovrstni razpis do konca leta 2020, Komisija pa bo podprla mreže za kar štiriletno obdobje delovanja. Razpisni rok je 25. november 2016 do 12. ure. Več na CED Slovenija.

Končno objavljen razpis za projekte sodelovanja 2017!
Evropska komisija je 27. septembra 2016 objavila razpis »Podpora za projekte evropskega sodelovanja za leto 2017« (EACEA 45/2016). Ključne spremembe: Turčija izstopa, Izrael pogojno vstopa, med prednostnimi nalogami se izpostavlja medverski dialog in spodbujanje vključevanja beguncev. Postopek prijave v celoti poteka prek spleta. Razpisni rok je 23. november 2016 do 12. ure. Več na CED Slovenija.

Rezultati razpisa za projekte vključevanja beguncev
Ad hoc objavljen razpis (EACEA/12/2016) Ustvarjalne Evrope je zbudil veliko zanimanja, kljub opozorilu, da bo Komisija podprla omejeno število projektov. Med več kot 1.200 organizacijami, ki so kandidirale v vlogi vodje ali partnerja, je uspelo dvema slovenskima – Koroški galeriji likovnih umetnosti in podjetju Inter-kulturo iz Maribora. Čestitamo! Projekt Čas za zgodbe vključuje pedagoški program, izobraževanja in mednarodna razstavo v javnem prostoru na temo migracij, ki bo vsebinsko črpala iz kulturne dediščine Evrope in Bližnjega vzhoda. Več na CED Slovenija.

 Rezultati razpisa za projekte literarnega prevajanja 2016
Na zadnjem razpisu za založnike (EACEA 13/2016) programa Ustvarjalna Evropa je med 242 prispelimi vlogami iz Slovenije uspelo le Cankarjevi založbi – čestitamo! Največ bodo prevajale srbske založbe, med najuspešnejšimi tudi latvijske založbe. Več na CED Slovenija.

DOGODKI 

Jesenska delavnica v dveh delih za projekte sodelovanja 2017: 20. oktober (1. del) in 8. november (2. del), Ljubljana
Ali ste preverili prednostne naloge Ustvarjalne Evrope in zadevnega razpisa za leto 2017? Ste seznanjeni s postopkom e-prijave? Ali poznate razliko med cilji in rezultati projekta? Ali ste izdelali podroben proračun? Ali veste kaj je komunikacijska strategija? Veste, kako in koga boste obveščali o dejavnostih in rezultatih projekta? Odgovore poiščite s pomočjo ekipe CED Slovenija.

*1. del (četrtek, 20. oktober): predstavitev razpisa in smernic za leto 2017 ter aktualnih kulturno-političnih prioritet EU. Po dogodku možnost individualnih svetovanj.
*2. del (torek, 8. november): tehnična delavnica s predstavitvijo postopka e-prijave in napotki za izpolnjevanje razpisne dokumentacije, tj. vsebinski in finančni del e-prijavnice.
Prijave zbiramo do torka, 18. oktobra 2016 do 13. ure prek spleta CED Slovenija, ker je tudi več informacij o dogodku.

Ustvarjalna Evropa tudi na frankfurtskem knjižnem sejmu
Največji svetovni dogodek na področju založništva, ki bo letos med 9. in 23. oktobrom, prvič vključuje tudi sejem za kulturne in ustvarjalne sektorjeTHE ARTS+ (19. okt.). Založniki, ki pripravljate projektno vlogo na razpis za projekte literarnega prevajanja 2017, vabljeni na predstavitev (20. okt.). Več na CED Slovenija.

Evropski poslanci v Bruslju o izvajanju Ustvarjalne Evrope
V luči vmesne ocene izvajanja programa EU za kulturne in ustvarjalne sektorje ter zbiranja predlogov za nov program financiranja po letu 2020 potekajo številni dogodki. Eden takih je tudi konferenca (19. okt.) na pobudo Skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu. Več na CED Slovenija.

O dosežkih Ustvarjalne Evrope v Bruslju … tudi s slovenskimi gosti!
Evropska komisija organizira osrednji letni dogodek Creative Europe Showcase conference, s katerim želi poudariti rezultate in dosežke podprtih projektov, tudi s slovensko udeležbo. Predstavljeni bodo projekti Versopolis, Heroes we love in SYMBOLS. Pogovor z gosti bo moderiral tudi Luka Piškorič iz Kreativnega centra Poligon. Vabljeni v Bruselj (BOZAR), 27. oktobra 2016. Več na CED Slovenija.

Motovila gostila srečanje mrež Evropske komisije v Sloveniji
Srečanje se je zgodilo v prijetnem vzdušju, izobraževalnem duhu in muzejsko intervencijo. Posredujemo vam koristne informacije o delovanju drugih mrež. Več na CED Slovenija.

ISKANJE PARTNERJEV 

Še je čas, da poiščete partnerje. Pomagajte si s spletno bazo CED Slovenija; novo prispele ponudbe so iz Italije, Bosne in Hercegovine, Danske in Romunije.

PODPRTI PROJEKTI 

ZRC SAZU: Začetek oktobra v znamenju ustvarjalnosti žensk od modernizma dalje
Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU v okviru projekta MoMoWo* oktobra v Ljubljani prireja številne dogodke. Še vedno lahko ujamete razstavo pionirk slovenske arhitekture in oblikovanja (3.–17. oktober) ali prelistate nov arhitekturni vodič po Ljubljani. Več na CED Slovenija.

SEM: Umetniški performans Biance Baldi
V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) se je 4. oktobra zgodil performans eyes in the back of your head (an incantination) umetnice Biance Baldi, ki ga je ustvarila v času svojega rezidenčnega bivanja v SEM. Dogodek je del evropskega projekta SWICH*. Več na CED Slovenija.

SLOGI: zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča?
Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) je 4. oktobra v Ljubljani predstavil projekt* mednarodne potujoče razstave s podporo programa Kultura (2007–2014). Razstava »Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča« bo sicer na ogled od 24. oktobra 2016 do 3. januarja 2017 v Ljubljani, v avli Ministrstva za kulturo RS. Več na CED Slovenija.

KID Kibla: MIG 21 – mednarodna umetniška razstava na temo migracij
KID Kibla ponuja »povsem humanistični odgovor na docela politično vprašanje« prek 50 razstavljajočih domačih in tujih umetnic in umetnikov. V Mariboru do 30. novembra 2016 na ogled postavlja razstavo, ki je del projekta Risk Change / Tvegaj spremembo*. Več na CED Slovenija.

OSEMDESETA v Moderni galeriji: 1. del
Moderna galerija med 14. oktobrom 2016 in 1. januarjem 2017 na ogled postavlja prvi del (od treh) razstav »OSEMDESETA«. Izhodišče razstave so izbrane manifestacije, ki so oblikovale slovensko umetnostno dogajanje v zadnjem desetletju Jugoslavije. Razstava je del projekta »Rabe umetnosti – dediščina let 1848 in 1989« s podporo programa Kultura (2007–2013). Več na CED Slovenija.

KGLU predstavlja sodobno umetnost otrokom
Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU) bo ob zaključku projekta Performing the Museum / Muzej v gibanju*, 21. oktobra v Slovenj Gradcu, med drugim predstavila portal, namenjen otrokom in laični javnosti na temo (sodobne) umetnosti. Portal bo dostopen v petih jezikih; ilustracije sta prispevala tudi predstavnika srbskega kolektiva ŠKART.

KUD Sodobnost v branje priporoča delo »Skromni darovi«
Srbski avtor Uglješa Šajtinac je spisal provokativno kroniko našega časa, knjigo, ki na nepozaben način spregovori o najbolj zahtevnih družbenih vprašanjih. KUD Sodobnost vam v branje priporoča knjižno delo Skromni darovi, ki je v slovenščini izšla v prevodu Dušanke Zabukovec in s podporo Ustvarjalne Evrope v okviru projekta Ready for Reading.

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

EU IN KULTURA

Malta je »središče kulturnega sveta«
V okviru priprav na EPK leta 2018 je Valletta strateško zastavila svojo umeščenost na kulturni zemljevid. Letos najprej gosti svetovni vrh o umetnosti in kulturi (18.–21. oktober), prihodnje leto pa Malta predseduje Svetu EU. Hkrati Malta že skrbi za promocijo svojih umetnikov v tujini in spodbuja mednarodno mobilnost in kulturno sodelovanje. Več na CED Slovenija.

EP CULT o strategijah za spodbujanje kulturnih in ustvarjalnih sektorjev
Poslanci evropskega parlamenta (Odbor za kulturo in izobraževanje – CULT) bodo s poslanci nacionalnih parlamentov v Bruslju, 11. oktobra 2016, razpravljali o strategijah za spodbujanje kulturnih in ustvarjalnih sektorjev. Razprave se bo udeležil tudi dr. Dragan Matić, predsednik Odbora za kulturo Državnega zbora RS. Poslanci CULT sicer redno zasedajo 10. in 11. oktobra.

In še vse DRUGO pretočeno …

SVRK: Kohezijska politika glede na ciljne skupine
Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) je na spletni strani www.eu-skladi pripravila analitiko razpisov kohezijske politike po ciljnih skupinah, tj. komu so namenjena sredstva.

UNESCO: Razpis za komunikacijsko strategijo in ozaveščanje na področju nesnovne dediščine
Razpis Development of a communications and outreach strategy for the 2003 UNESCO Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage je namenjen (svetovalnim) podjetjem, ki delujejo na področju komunikacij, trženja in spodbujanja partnerstva, ter imajo izkušnje z oblikovanjem tovrstnih strategij in mednarodnimi kampanjami. Rok za prijavo je 17. oktober 2016. Razpis je dostopen prek UNESCO.

MK: razpis za sofinanciranje kulturnih projektov
Ministrstvo za kulturo je objavilo Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področjih umetnosti, ki jih bo v letu 2017 sofinancirala Republika Slovenija iz proračuna namenjenega za kulturo (JPR-UM-2017), in sicer na področjih uprizoritvenih, glasbenih, vizualnih in intermedijskih umetnosti, ki jih bodo izvajalci izvedli v letu 2017. Rok za prijavo je 7. november 2016.

Akademie Schloss Solitude: poziv na rezidenčno bivanje v Stuttgartu
Poleg mladim v znanosti in gospodarstvu, Akademie Schloss Solitude omogoča rezidenčno bivanje tudi mladim do 35 let na različnih kulturno-umetniških in AV področjih, npr. arhitektura in oblikovanje, uprizoritvene umetnosti, literatura, glasba, film, spletna umetnost, spletno novinarstvo. Rok za prijavo je 30. november 2016.

Brskamo in beremo…

Pripravljenost za oddajo vloge na razpis za projekte sodelovanja 2017 lahko preverite s pomočjo orodja za samooceno »Ali sem pripravljen? 39 korakov« …, ki jih je v sklopu seminarja Do uspešne kandidature v treh korakih (Ljubljana, 2015) predstavil strokovnjak za evropske projekte, Geoffrey Brown (Euclid, VB).

Ne nazadnje ne spreglejte strateških dokumentov oziroma za dodaten navdih pobrskajte po naši knjižnici publikacij ali videoteki tukaj.

Kultura-novice