Kultura e–novice, 11. februar 2020

/
Motovila na HNI: študisjki obisk na Nizozemskem, januar 2020.

Pozdravljeni,
do roka za oddajo projektov na razpis Kultura za Zahodni Balkan je še dober mesec. Ta teden, 12. februarja, za prijavitelje organiziramo tehnično delavnico, na katero smo povabili tudi Jano Renée Wilcoxen. Svetovala vam bo, kako se učinkovito lotiti oblikovanja predstavitve projekta. Za pokušino vam v branje priporočamo njenih 10 nasvetov za krepitev veščin pisanja in pripovedovanja zgodb.
Verjamemo, da nas spet čaka kakšna zgodba o uspehu. Komu je doslej uspelo na razpisih Ustvarjalne Evrope, lahko preverite v naši spletni bazi projektov. Uspehe slovenskih organizacij z veseljem predstavljamo doma in v tujini. Prejšnji teden na primer v oddaji Panoptikum, nato pa še na regionalnem dogodku v Skopju, kjer je naša Mateja promovirala izkušeni in nadpovprečno uspešni slovenski sektor in širila mrežo partnerskega povezovanja z ustvarjalci in kulturnimi profesionalci z območja Zahodnega Balkana.
Ali ste vedeli, da je v obdobju 2014–2019 kar 96 slovenskih organizacij kot vodja ali partner sodelovalo v skupaj 187 projektih s podporo podprograma Kultura Ustvarjalne Evrope? Slovenski vodje projektov so pridobili 18 milijonov evrov podpore EU. Pri tem je bilo ustvarjenih preko 190 partnerskih povezav z 28 različnimi državami. Tudi z Združenim kraljestvom, ki se je s koncem januarja uradno poslovilo od članstva v Evropski uniji. Kaj to pomeni za sodelovanje kulturnih organizacij iz Združenega kraljestva v Ustvarjalni Evropi? Do 31. dec. 2020, tj. do izteka aktualnega programa, so še naprej – in pod enakimi pogoji kot doslej – upravičene do sodelovanja v programu. Kako bo v prihodnji generaciji Ustvarjalne Evrope po letu 2020, bo odvisno od rezultata splošnih pogajanj o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom.
Medtem pa nestrpno čakamo tudi na nadaljevanje pogajanj o prihodnjem evropskem proračunu …

Prijeten dan
vaša ekipa CED Slovenija
∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Prihodnost Ustvarjalne Evrope
Prihodnost programa Ustvarjalna Evropa 2021–2027 je v rokah Evropskega sveta, ki s pogajanji o proračunu z Evropsko komisijo nadaljuje 20. feb. 2020. Podprite kampanjo za povečanje proračuna EU za kulturo!

Evropska sredstva v kulturi in umetnosti v oddaji Panoptikum
Voditeljico Nino Jerman so v oddaji Panoptikum zanimala evropska kohezijska sredstva za investicije v kulturo in slovenske kulturne organizacije ter sodelovanje v Ustvarjalni Evropi. Pogovarjala se je z gostjami mag. Petro Culetto (Ministrstvo za kulturo), dr. Kajo Širok (Muzej novejše zgodovine Slovenije), Almo R. Selimović (zavod Bunker) in Matejo Lazar (Motovila).

Znani prejemniki Music Moves Europe Talent Awards 2020
Nagrado EU za popularno in sodobno glasbo Music Moves Europe Talent Awards EU so letos prejeli Meduza (IT), girl in red (NO), Anna Leone (SE), PONGO (PT), HARMED (HU), 5K HD (AT), Flohio (UK) in NAAZ (NL). Slednja je prejela tudi nagrado po izboru občinstva. Čestitamo!

RAZPISI

Razmišljate o kulturnem sodelovanju s partnerji iz Zahodnega Balkana?
Aktualni razpis Kultura za projekte sodelovanja s fokusom na Zahodni Balkan (EACEA 39/2019) je namenjen povezovanju organizacij iz držav članic EU in Zahodnega Balkana, tj. Albanija, Bosna in Hercegovina, Kosovo, Črna gora, Severna Makedonija in Srbija. Rok za oddajo prijave je 17. mar. 2020. Ekipa CED Slovenija bo 12. feb. 2020 pripravila tehnično delavnico za prijavitelje. Ponovitve ne bo! Poleg tega KULTorki ponujajo brezplačne termine za informativni sestanek, predhodni dogovor je obvezen. Termini se hitro polnijo …

Še en razpis za digitalno povezovanje kulture in AV vsebin
Izvajalska agencija EACEA je sredi januarja letos objavila že drugi posebni razpis Ustvarjalna Evropa za digitalno povezovanje kulture in avdiovizualnih vsebin (EACEA/28/2019). Podpora bo namenjena projektom, ki se bodo izvajali v vsaj enem od naslednjih sektorjev: založništvo, muzeji, uprizoritvene umetnosti in/ali kulturna dediščina. Rok prijave je 14. maj 2020.

Razpis Kultura za prevodne projekte 2020 zamuja
Tiste, ki čakate na objavo zadnjega razpisa za prevodne projekte, obveščamo, da je Izvajalska agencija EACEA morala datum objave prestaviti na konec februarja. Razpis za literarno prevajanje bo namreč služil kot test za uporabo novega informacijskega orodja (eGrant), ki bo po letu 2020 v rabi za centralno upravljanje velike večine programov financiranja EU na ravni Komisije. IT ekipa trenutno prilagaja določene funkcionalnosti orodja, da bodo združljive s posebnostmi te sheme. Nov okvirni datum objave razpisa je 27. feb., rok za prijavo pa bo predvidoma 5. maj 2020. O morebitnih dodatnih spremembah časovnice vas bomo redno obveščali.

Znani rezultati za pilotni projekt »Mobilnost ustvarjalcev«
Evropska komisija je objavila rezultate razpisa za podporo pilotnemu projektu »Makers’ Mobility« (EAC/S09/2019, rok 12. avg. 2019), ki naj bi bil prvi korak k razvoju evropskega okvira, katerega cilj je povečati mobilnost ustvarjalcev in izmenjavo dobrih praks. Projekt bo koordiniral European Creative Hubs Network (ECHN), katerega član je tudi Poligon. Čestitamo!

DOGODKI

Delavnica Zahodni Balkan // Ljubljana, 12. feb.
Mateja in Maša iz Motovile (CED Slovenija) vas bosta opremili z vsemi informacijami o razpisu EACEA 39/2019 (cilji, prednostne naloge, finance, partnersko sodelovanje, razpisna dokumentacija). Tokrat smo k sodelovanju povabili Jano Renée Wilcoxen, ki ima bogate izkušnje s pisanjem in vodenjem evropskih projektov. Svetovala vam bo, kako se lotiti pisanja podrobnega opisa projekta (Detailed description of the project).
Delavnica je brezplačna. Rok za prijave na delavnico je do torka, 11. feb. 2020 do 12. ure preko info@ced-slovenia.eu s pripisom »Delavnica Zahodni Balkan«. Ponovitve ne bo. Več tukaj.

V branje priporočamo Janinih 10 nasvetov za krepitev veščin pisanja in pripovedovanja zgodb.

Napovedujemo POPup pisarno v Novem mestu! V sodelovanju z založbo Goga in Europe Direkt Novo mesto 5. in 6. marca prihajamo v prestolnico Dolenjske.

V Skopju krepili kulturno sodelovanje na Zahodnem Balkanu
Na povabilo Ministrstva za kulturo Severne Makedonije (CED MK) smo 5. in 6. feb. sodelovali na regionalnem dogodku Creative Europe – Western Balkan’s Window Call and the Regional Cultural Cooperation s ciljem promocije razpisa Kultura za Zahodni Balkan (rok 17. 3. 2020). Tam so bili tudi predstavniki sektorja in centrov CED iz regije, tj. iz Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Grčije, Hrvaške in Srbije, ter gostja iz Evropske komisije. Dogodek sta otvorila Samuel Žbogar, vodja delegacije Evropske unije v Severni Makedoniji in Hysni Ismaili, makedonski minister za kulturo.

Razširili horizonte na Nizozemskem
Motovila je med 19. in 23. jan. organizirala študijski obisk za povezovanje slovenskega in nizozemskega kulturnega in ustvarjalnih sektorjev. Skupaj s predstavniki Centra za kreativnost (MAO) ter zavodov Kinoatelje in Otok smo obiskali nekaj deset priznanih prizorišč in organizacij v Amsterdamu in Rotterdamu, tudi naše kolege iz nizozemskega centra CED.

ISKANJE PARTNERJEV

Preverite sveže PARTNERSKE PONUDBE iz Grčije (MOSAIC), Hrvaške (Tourist Authority of Koprivnica in Student Centre in Zagreb), Madžarske (AUDIT XBRL), Romunije (M3 – Resources for Culture) in Srbije (ART-ZOOM in Nova Gallery of Visual Arts).

Priporočamo tudi obisk spletne baze partnerskih ponudb naših srbskih kolegov.

PODPRTI PROJEKTI

S KUD Police Dubove o knjigah iz udobja lastne sobe
KUD Police Dubove v sklopu projekta Migracije v resničnosti od 10. feb. do 9. nov. 2020 vabi v spletni bralni klub, ki ga bo vodila Ana Jasmina Oseban. Pridružite se lahko od vsepovsod – in to iz udobja lastne sobe. Udeležba je brezplačna, a z obvezno prijavo (število mest je omejeno). Prvo srečanje bo 10. feb., rdeča nit pogovora bo roman Ivane Myškove Bele živali so zelo pogosto gluhe v prevodu Tatjane Jamnik.

SNG Nova Gorica na predstavo Kdo sem
»Šest mladih išče svojo identiteto. Kdo sem, kam grem in od kod prihajam?« V sklopu projekta ID : Babylon bo 18. feb. ob 18. uri v SNG Nova Gorica premiera mednarodne koprodukcije Kdo sem v režiji Tijane Zinajić. Dan kasneje, 19. feb. ob 20. uri, bo ponovitev v Gledališču Glej. Predstave so brezplačne, rezervacije pa obvezne. Priporočamo obisk!

KID Kibla podelila zadnjo nagrado Beli Aphroid
KID Kibla sporoča, da je bila kot del projekta Tvegaj spremembo že četrtič in obenem tudi zadnjič podeljena nagrada Beli Aphroid, ki jo je prejel Mladen Miljanović (BA) za projekt Didaktični zid/The Didactic Wall (v sodelovanju s kuratorjem Irfanom Hošićem). V okviru mednarodne skupinske razstave Napeta sedanjost je žirija sicer izbirala med več kot 25 slovenskimi in mednarodnimi avtoricami in avtorji ter kolektivi.

Letošnja napoved UGM
V UGM Studiu se bodo v okviru mednarodne fotografske platforme Parallel predstavili fotografi najmlajše generacije iz celega sveta. V okviru evropskega projekta Umetnost in dobro počutje bodo izvedli pilotski program kulturnih napotnic. Z obiskom galerije »na recept« bo UGM promovirala blagodejne vplive uživanja umetnosti na zdravje. Projekt Wom@arts pa bo ponudil primerjalne raziskave in izobraževanja z namenom, da vzpostavi pravičnejšo zastopanost ustvarjalk na področju kulture. In to vse v letu, ko Maribor praznuje 100 let organizirane likovne dejavnosti. UGM bo na ogled postavili tudi 100 najboljših del iz svoje zbirke in ponovno zagnal mednarodni trienale umetnosti in okolja. Ne zamudite!

V branje vam priporočamo knjižna dela s podporo Ustvarjalne Evrope:
Mathias Énard: Cona v prevodu Suzane Koncut (Mladinska knjiga, 2019 & projekt Spread the Words).
J. G. Ballard: Kristalni svet v prevodu Ane Jasmine Oseban (KUD Police Dubove, 2019 & projekt Migracije v resničnosti).
* Pri Društvu slovenskih pisateljev sta v sklopu projekta Litteræ Slovenicæ: Majhna književnost v velikih jezikih (2018–2020) lani izšli dve deli v prevodu, ki sta dostopni tudi na spletnem portalu Litterae Slovenicae. V angleščini je izšla Kronika pozabljenja Sebastijana Preglja (prevod Rawley Grau), v nemščini pa Delci dela Jureta Jakoba (prevod Ann Catrin Bolton).

Pa še to: posodobili smo vizitke projektov ID : Babylon (SNG Nova Gorica in Gledališče Glej) in Literarni kolodvor (KUD Sodobnost).