Kultura e–novice, 11. december 2020

/

Pozdravljeni,
ali ste vedeli, da je z našo ekipo v zadnjih sedmih letih sodelovalo kar 88 % uspešnih organizacij iz Slovenije? Večina se je udeležila tudi številnih dogodkov, usposabljanj in svetovanj v organizaciji zavoda. Veseli nas, da smo zaupanja vredna ekipa, da naši uporabniki cenijo našo odzivnost, dostopnost in strokovnost. Motovila je v okviru dejavnosti CED Slovenija domačemu sektorju zagotavlja celostno podporo: od zasnove projektne ideje in iskanja partnerjev oz. koproducentov, prek vseh faz razpisnih postopkov, do intenzivne promocije podprtih organizacij in projektov – doma in v tujini. Ob tem smo posameznikom in organizacijam v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih ponudili relevantna strokovna znanja in kompetence, brez katerih slovenski prijavitelji v izredno konkurenčnem evropskem sistemu ne bi bili tako uspešni pri črpanju sredstev EU in izvajanju kompleksnih mednarodnih projektov.

Od leta 2014 smo organizirali 168 strokovnih dogodkov, na katerih smo gostili 287 domačih in tujih strokovnjakov in prek 7.800 udeležencev. Opravili smo več kot 5.000 ur poglobljenih svetovanj v živo ali prek telefona. Pripravili smo 151 številk e-novic, ki jih je prejelo več kot 2.000 naročnikov.

Naša ekipa je ena najuspešnejših v evropski mreži centrov CED. Med 40 evropskimi Centri Ustvarjalna Evropa je Komisija v poročilu Creative Europe Monitoring report 2019 (sept. 2020) o napredku in glavnih dosežkih programa Ustvarjalna Evropa v letu 2019 izpostavila prav Motovilo in to kar z dvema primeroma dobre prakse: mednarodno konferenco Mobilnost za ustvarjalnost in strokovnim seminarjem Moč dokumentarnega filma. V prav tem poročilu Komisija tudi ugotavlja, da je kar 98 % evropskih prijaviteljev pred oddajo vloge sodelovalo z nacionalnimi Centri ustvarjalna Evropa in bilo s podporo zadovoljnih.

In medtem ko čakamo na novo Ustvarjalno Evropo (2021–2027), vam sporočamo naslednje. V predhodnem obdobju (januar–junij 2021) Motovila ostaja del evropske mreže centrov CED, kar je omogočila Evropska komisija – zaradi trenutnih razmer, ki povzročajo zamude, je centrom CED podaljšala mandat, da bi s tem v državah članicah ohranila neprekinjeno podporo sektorju. Vendar pa v tem obdobju lahko le nacionalno ministrstvo za kulturo zagotovi financiranje za izvajanje dejavnosti CED. V praksi to pomeni, da bo od januarja dalje dejavnost, ki jo CED Slovenija izvaja v podporo sektorju, brez financiranja ministrstva precej okrnjena. Ne bomo na voljo za brezplačno pomoč in svetovanje, omejili bomo program strokovnega usposabljanja, promocije idr. aktivnosti. 

Kar obžalujemo, saj je ta trenutek v obtoku kar 100 mednarodnih projektov Ustvarjalna Evropa, pri katerih sodeluje več kot 80 slovenskih organizacij, od tega skoraj 40 vodij projektov. In predvsem zato, ker je treba za prihajajoče razpise z rekordnim proračunom že sedaj začeti razvijati projektne ideje in iskati mednarodne partnerje!

Želimo vam mirne praznične dni in veliko zdravja!
vaša ekipa CED Slovenija

(nova) USTVARJALNA EVROPA

Ob zaključku uspešnega leta in neverjetnega sedemletnega obdobja smo potegnili črto pod izjemne rezultate Slovenije v programu EU Ustvarjalna Evropa. Slovenija je na zemljevidu 41 evropskih držav, ki so sodelovale na razpisih podprogramov Kultura, MEDIA in medsektorskega sklopa, med najuspešnejšimi!

Pred vrati je četrta generacija programov EU, ki čaka na potrditev. Predlagani večletni proračun in začasni instrument za okrevanje državam članicam omogoča, da del sredstev namenijo tudi za kulturo. Predlog nove Ustvarjalne Evrope (2021–2027) znaša rekordnih 2,2 milijardi EUR, kar pomeni 57-odstotno povečanje v primerjavi s trenutnim obdobjem. Dogovor morata zdaj potrditi Evropski parlament in Svet. Nova Ustvarjalna Evropa ohranja tristebrno strukturo – Kultura, MEDIA in medsektorski sklop ter vse dosedanje razpisne sheme, pričakujemo pa tudi nekaj novosti. Na primer shemo za individualno mobilnost in spodbujanje medijske svobode in pluralnosti medijev.

RAZPISI

Goethe institut v Bruslju je skupaj s partnerji Institut français v Parizu in Izolyatsia (UA) objavil novi razpis i-Portunus za podporo individualni mobilnosti na področju glasbe in literarnega prevajanja. Rok prijave je 28. februar 2021. Predstavnika i-Portunus smo novembra gostili na spletnem seminarju Mobilnost za ustvarjalnost. Dogodek si lahko ogledate v posnetku tukaj.

Programi financiranja EU za obdobje 2014–2020, ki jih izvaja Izvajalska agencija EACEA, npr. Erasmus+, Evropa za državljane in Ustvarjalna Evropa, se bodo kmalu končali in jih bodo nadomestili novi programi za obdobje 2021–2027. Novi razpisi programov EU 2021–2027 bodo objavljeni šele, ko bo potrjena pravna podlaga.

DOGODKI

14. decembra ob 18.30 bo podelitev nagrad EU za književnost EUPL za leto 2020. Letošnji lavreati so iz Nathalie Skowronek (BE), Lana Bastašić (BA), Maša Kolanović (HR), Stavros Christodoulou (CY), Asta Olivia Nordentoft (DK), Mudlum (Made Luiga, EE), Matthias Nawrat (DE), Shpëtim Selmani (XK), Francis Kirps (LU), Stefan Bošković (ME), Petar Andonovski (MK), Maria Navarro Skarange (NO), Irene Solà (ES). Podelitev lahko spremljate na YouTube povezavi, dogodku lahko sledite na Facebook profilu. Prihodnje leto bo kandidatko ali kandidata ponovno predlagala tudi Slovenija. Imena predstavnikov slovenske žirije bodo javno objavljena januarja.

18. decembra bo znano, katero slovensko mesto – Ljubljana, Nova Gorica, Piran ali Ptuj – prejme laskavi naziv Evropska prestolnica kulture.

In še: Uspešno … ustvarjalno 2014–2020. Praznujmo skupaj!
Motovila je ob zaključku uspešnega leta in neverjetnega sedemletnega obdobja predstavila (2. dec.) izjemne rezultate sodelovanja slovenskih organizacij v programu Ustvarjalna Evropa (Kultura in MEDIA). Hvala vsem, ki ste bili v naši družbi!