Kultura e-novice, 1. februar 2016

/
Pozdravljeni,
z novim letom je ekipa CED Slovenija, tako kot številne slovenske organizacije, vpete v podprte projekte Ustvarjalne Evrope, že pošteno zavihala rokave in se zakopala v delo. V pripravi je nova spletna stran z enotnim vstopnim mestom za oba podprograma, Kultura in MEDIA, ter dejavnosti CED Slovenija. Če so zato na obstoječem spletnem mestu informacije pomanjkljive, se vam opravičujemo!
Letošnja rdeča nit številnih institucij in krajev je Shakespeare, saj mineva 400 let, odkar se je poslovil. Toda središča kulture bodo letos še vsaj tri. Donostia-San Sebastian in Wroclaw gostita EPK, slednji bo tudi Unescova prestolnica knjige, in Valletta, ki bo oktobra gostila 7. svetovni vrh o umetnosti in kulturi. Pri nas Državni svet RS 3. februarja pripravlja posvet o kulturnih in ustvarjalnih sektorjih, ki se ga bo udeležila tudi predstavnica CED Slovenija. V luči posveta vam v branje priporočamo publikaciji “Create Innovate Grow” (ECIA) ter “Culture for cities and regions” (EUROCITIES, KEA in ERRIN). Kulturna četrt Tabor v Ljubljani je primer dobre prakse, menijo slednji.
Še vedno pereča tema razprav ostajajo begunci in priseljenci v EU. Kako lahko kulturni in ustvarjalni sektorji spodbujajo strpnost, sožitje in sobivanje, pobrskajte v publikaciji “Cities, Refugees and Culture”
(UCLG) ali svoje ideje prispevajte na dogodkih mreže Theatron ali v dialogu s Komisijo prek Voice(s) of Culture. Projektne ideje lahko strnete tudi za letošnje razpise podprograma Kultura. Najprej bo na vrsti razpis za literarno prevajanje, ki bo predvidoma objavljen do konca februarja. Seveda pa so priložnosti za kulturo tudi drugje: preverite aktualne razpiseInterreg ali Evropa za državljane.Prijetno branje in še prijetnejši kulturni praznik vam želimo!
Kmalu z vami v novi preobleki, ekipa CED Slovenija

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)
Donostia-San Sebastian in Wroclaw evropski prestolnici kulture 2016
EPK Aarhus 2017: Komediehuset poziva mlade umetnike k sodelovanju
Podeljene nagrade EBBA za leto 2016
RAZPISI
Koledar za Kulturo v letu 2016
Znani rezultati razpisov 2015 za medsektorski sklop
Fondazione Fitzcarraldo bo skupaj s partnerji pripravil študijo o razvoju občinstva
DOGODKI
CED Slovenija gostuje v Državnem svetu RS na posvetu o KUS
CED Slovenija na 66. Berlinalu in letni konferenci evropske mreže pisarn CED
Evropski kulturni forum bo aprila v Bruslju
ISKANJE PARTNERJEV
Preverite nove ponudbe iz Italije, Gruzije, Poljske, Srbije, Danske in Portugalske.
PODPRTI PROJEKTI
Galerija Kapelica vabi na razstavo Syncness
Future Architecture: izbor avtorjev in napoved konference v Ljubljani
MOMOWO: fotografski natečaj in poziv za arhitektke, gradbenice in oblikovalke k odprtju svojih ateljejev
Kino Šiška nov član mreže European Dancehouse Network
EMEE predstavlja priročnike za delo v muzejih
Projekt Theatron: delavnica in poziv RefugeesWelcome
EU IN KULTURA
Nizozemska prevzela predsedovanje Svetu EU
Voice(s) of Culture: poziv predstavnikom KUS za strukturiran dialog o beguncih in priseljencih
EP CULT: februarsko zasedanje
In še vse DRUGO pretočeno …
Odprti poziv za Projektni prostor MAO
Priložnost za kulturne projekte na razpisih Interreg Slovenija-Avstrija/-Madžarska
Odprti razpisi programa EU Evropa za državljane
Poziv za nagrado skupine OHO
EASME: razpis MSP za projekte vzpostavitve evropskih poti po podvodni kulturni dediščini
7. Svetovni vrh o umetnosti in kulturi: Valetta, 18.–21. oktober 2016
Brskamo in beremo…
UCLG: Cities, Refugees and Culture: Briefing
UNESCO: poročilo Report Re|Shaping Cultural Policies
ECIA: publikacija create innovate grow
EUROCITIES, KEA in ERRIN: Ljubljana s kulturno četrtjo Tabor primer dobre prakseUSTVARJALNA EVROPA (2014-2020)
Donostia-San Sebastian in Wroclaw evropski prestolnici kulture 2016
Konec januarja obe prestolnici kulture odpirata vrata in napovedujeta pestro bero kulturnih dogodkov v letošnjem letu. Več na CED Slovenija in EK.

EPK Aarhus 2017: Komediehuset poziva mlade umetnike k sodelovanju
Komediehuset mlade umetnike iz držav članic Evropske unije poziva k sodelovanju pri projektu Freedom Prison, ki bo del uradnega programa Evropske prestolnice kulture Aarhus 2017. Več na CED Slovenija.

Podeljene nagrade EBBA za leto 2016
Evropska komisija in Eurosonic Noorderslag sta 13. januarja 2016 na festivalu Eurosonic Noorderslag v Groningenu na Nizozemskem podelila nagrade EU za rock, pop in plesno glasbo European Border Breakers Awards (EBBA). Nagrajenci za leto 2016 so Carnival Youth, AURORA, Kovacs, Oscar and the Wolf, Álvaro Soler, SOAK, Seinabo Sey, Christine and The Queens, Years & Years in Robin Schulz. Čestitamo! Več na EBBA.


RAZPISI
Koledar za Kulturo v letu 2016
Spomnimo, da razpis za prevajanje evropskega leposlovja 2016 zamuja – rok bo predvidoma sredi aprila. Jeseni pa se obeta »super sreda«, ko bo predvidoma 5. oktobra trojni rok za projekte sodelovanja, evropske mreže (zadnjič!) in evropske platforme (zadnjič!). Spremljajte CED Slovenija in EACEA.Znani rezultati razpisov 2015 za medsektorski sklop
Evropska komisija je v okviru medsektorskega sklopa objavila rezultate javnih naročil iz avgusta 2015 za pripravo študij (o množičnem financiranju za KUS, ekonomiji kulture) in podporo mreženju (evropskih centrov in strokovnjakov na področju KUS, mladih kreativnih podjetnikov, ustvarjalnih središč in co-working prostorov). Poglejte na CED Slovenija in EK.Fondazione Fitzcarraldo bo skupaj s partnerji pripravil študijo o razvoju občinstva
Na podlagi javnega naročila, ki ga je Evropska komisija objavila avgusta 2015, bodo organizacije Fondazione Fitzcarraldo, Culture Action Europe, ECCOM Progetti srl in Intercult Productions Ek. För za Komisijo izdelale študijo o razvoju občinstva. Več na EK.

DOGODKI

CED Slovenija gostuje v Državnem svetu RS na posvetu o KUS
V sredo, 3. februarja bo CED Slovenija sodeloval na posvetu o kulturnih in ustvarjalnih sektorjih (KUS), ki ga pripravlja Državni svet RS. Dogodka se bo udeležila tudi predstavnica Evropske komisije, Catherine Magnant (DG EAC). Vabljeni v dvorano Državnega sveta na Šubičevi 4 v Ljubljani, s pričetkom ob 9.00 uri! Več na CED Slovenija.

CED Slovenija na 66. Berlinalu in letnem srečanju evropske mreže centrov CED
Predstavnici CED Slovenija se bosta udeležili 66. mednarodnega filmskega festivala v Berlinu. Vzporedno s festivalom bo 11. in 12. februarja potekala tudi letna konferenca predstavnikov Centrov Ustvarjalna Evropa iz vseh držav članic programa.

Evropski kulturni forum bo aprila v Bruslju
Po preložitvi Evropskega kulturnega foruma novembra lani Evropska komisija zdaj sporoča, da bo forum potekal med 19. in 20. aprilom 2016 v Bruslju. Aktualne informacije lahko spremljate prek spletišča Komisije ali twitterja (#CultureforumEU).


ISKANJE PARTNERJEV

Ponudbe za partnersko sodelovanje, ki jih je iz tujine prejel CED Slovenija, lahko iščete v naši bazi ponudb. Sveže ponudbe so prispele iz Italije, Gruzije, Poljske, Srbije, Danske in Portugalske. Preverite tudi bazi CED Italija in CEDVelika Britanija oz. dodajte svojo ponudbo.


PODPRTI PROJEKTI

Galerija Kapelica vabi na razstavo Syncness
Na Kersnikovi 4 v Ljubljani razstavljata Saša Spačal in Slavko Glamočanin – več o razstavi tudi na FB. Razstava je del projekta Evropska mreža digitalne umetnosti in znanosti (European Digital Art and Science Network), s katerim je Galerija Kapelica oz. Zavod Kersnikova uspešno kandidiral na razpisu za projekte sodelovanja za leto 2014 podprograma Kultura. Razstava je odprta do 12. februarja 2016, od ponedeljka do petka od 10h–16h, v sredo in četrtek do 20h. Vabljeni! Več tudi na CED Slovenija.Future Architecture: izbor avtorjev in napoved konference v Ljubljani
Future Architecture, prva vseevropska platforma arhitekturnih muzejev, festivalov in producentov, ki jo koordinira Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) in s podporo Ustvarjalne Evrope, je s pomočjo mednarodnega poziva izbrala ideje uveljavljajočih avtorjev. V Ljubljani bodo predstavljeni med 18. in 20. februarjem na mednarodnem dogodku Matchmaking Conference o prihodnosti arhitekture. Več tudi na CED Slovenija.MOMOWO: fotografski natečaj in poziv za arhitektke, gradbenice in oblikovalke k odprtju svojih ateljejev
V okviru projekta sodelovanja večjega obsega MOMOWOWomen’s creativity since the Modern Movement sta objavljena dva poziva, in sicer za fotografski natečaj (rok 1. marec 2016) in ob dnevu žena za dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk, gradbenic in oblikovalk (rok 20. februar 2016). Vabljeni k sodelovanju amaterski in profesionalni fotografi ter arhitektke, gradbenice in oblikovalke! Več na CED Slovenija.
Pri projektu s podporo podprograma Kultura kot partner sodeluje Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta.Kino Šiška nov član mreže European Dancehouse Network
Center urbane kulture Kino Šiška je od decembra lani novi član mednarodne mreže European Dancehouse Network(EDN), ki deluje s podporo za evropska združenja podprograma Kultura. Čestitamo!EMEE predstavlja priročnike za delo v muzejih
V okviru projekta sodelovanja EMEEEurovision Museums Exhibiting Europe, ki je podprt v okviru predhodnega programa Kultura (2007–2013), sklop 1.1., so razvili serijo petih priročnikov za delo v muzejih, kjer najdete teoretično podlago, praktične nasvete za vključevanje in delo s publiko v muzejih, uporabo socialnih omrežij, re-interpretacijo predmetov, zbirk, oblikovanje razstav ter izmenjavo idej. Več na CED Slovenija.

Projekt Theatron: delavnica in poziv RefugeesWelcome
Mednarodna mreža evropskih gledališč Theatron, ki sodelujejo v istoimenskem projektu s podporo Ustvarjalne Evrope, bo v Dresdnu med 20. in 21. marcem 2016 gostila delavnico, v okviru katere bodo lahko organizacije s področja uprizoritvenih umetnosti izmenjale izkušnje na temo vključevanja beguncev v družbo. Več na CED Slovenija ali RefugeesWelcome.


EU IN KULTURA
Nizozemska prevzela predsedovanje Svetu EU
Od januarja do julija 2016 bo Nizozemska predsedovala Svetu Evropske Unije, tudi na področju kulture. Središčna tema sta digitalizacija kulturne dediščine in dostop do avdiovizualne produkcije. Več na CED Slovenija ali uradni spletni strani nizozemskega predsedovanja Svetu EU. Kulturno produkcijo v času predsedovanja Nizozemske lahko spremljate tukaj.

Voice(s) of Culture: poziv predstavnikom KUS za strukturiran dialog o beguncih in priseljencih
Če vas zanima vloga kulture pri vključevanju beguncev in priseljencev v skupnost in želite biti slišani na evropski ravni, potem se prijavite na razpis za strukturiran dialog s Komisijo na omenjeno temo. Rok za oddajo prijav je 15. februar 2016. Več na CED Slovenija ali Voice(s) of Culture.

EP CULT: februarsko zasedanje
Naslednja seja Odbora za kulturo in izobraževanje (CULT) Evropskega parlamenta bo 17. in 18. februarja 2016 v Bruslju. Spremljate EP CULT.


In še vse DRUGO pretočeno …

Odprti poziv za Projektni prostor MAO
Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) vabi posameznike in ustanove k prijavi projektov v nastajanju, eksperimentov in tekočih raziskav na področju arhitekture, oblikovanja in fotografije. Namen poziva je izbrati novejše projekte, ki bodo s krajšimi razstavami predstavljeni v okviru programa muzeja. Rok za oddajo vlog s prilogami je do nedelje, 7. februarja 2016, do polnoči po elektronski pošti na naslov nikola.pongrac@mao.si, s pripisom: Prijava za Projektni prostor MAO. O prejeti prijavi bodo prijavitelji obveščeni s povratnim e-sporočilom. Več na MAO.Priložnost za kulturne projekte na razpisih Interreg Slovenija-Avstrija/-Madžarska
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je objavila razpisa v okviru programov sodelovanjaInterreg V-A Slovenija-Avstrija in Interreg V-A Slovenija-Madžarska. Oba programa spodbujata sodelovanje tudi v kulturi. Rok za oddajo prijave na oba razpisa je 12. februar 2016. Več na spletišču EU-skladi.Odprti razpisi programa EU Evropa za državljane
Pri programu lahko sodelujejo vse zainteresirane strani, ki spodbujajo evropsko državljanstvo in povezovanje, tudi kulturne organizacije. Rok za prijave je 1. marec 2016 do 12. ure. Več na EACEA 36/2014 in CMEPIUS.Poziv za nagrado skupine OHO
Razstava letošnjih nominirancev za nagrado skupine OHO bo letos prvikrat gostovala v Umetnostni galeriji Maribor, kjer bodo nagrado tudi podelili, sporočajo organizatorji Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., The Foundation For A Civil Society in Trust for Mutual Understanding. Hkrati vabijo umetnike, institucije, organizacije, skupine idr., da se prijavijo oz. prijavijo sodobne umetnice in umetnike, ki delujejo na področju vizualne umetnosti v medijih risbe, slikarstva, kiparstva, instalacije, videa, novih medijev, performansa. Nagrada skupine OHO je osrednja neodvisna nagrada za mlade vizualne umetnice in umetnike v Sloveniji do 35. leta. Razpis je odprt do vključno 13. marca 2016. Več: oP74.EASME: razpis MSP za projekte vzpostavitve evropskih poti po podvodni kulturni dediščini
Izvajalska agencija za spodbujanje malih in srednje velikih podjetij – EASME (Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises) je v okviru Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo objavila razpis (EASME/EMFF/2015/1.2.1.8) za sofinanciranje mednarodnih projektov vzpostavitve evropskih poti po podvodni kulturni dediščini. Rok za oddajo vlog je 15. marec 2016 do 16. ure (GMT +1).

7. svetovni vrh o umetnosti in kulturi: Valetta, 18.–21. oktober 2016
Malta bo letos oktobra gostila 7. Svetovni vrh o umetnosti in kulturi (7th World Summit on Arts and Culture), rdeča nit razprav pa bo »At the crossroads? Cultural Leadership in the 21st Century«. Več o dogodku na uradni spletni straniwww.artsummit.org ali na #artsummitmalta.


Brskamo in beremo…
UCLG: Cities, Refugees and Culture: Briefing
UCLG (United Cities and Local Governments) / Agenda 21 je objavil povzetek dobrih praks na temo povezovanja mest, beguncev in kulture. Številna mesta kot so Boras, Leipzig, Birmingham, Hamburg, Berlin, Aarhus, Lizbona, Vaudreuil-Dorion, Zaragoza, Oslo, Malmö, Medellín ali Bogotá namreč beguncem že uspešno omogočajo dostop do kulture. Preverite, kako! UCLG hkrati vabi lokalne vlade, organizacije civilne družbe in druge zainteresirane osebe, da prispevajo ideje in dobre prakse na omenjeno temo.

UNESCO: poročilo Report Re|Shaping Cultural Policies
UNESCO z objavo poročila o analizi učinka Unescove konvencije o varovanju in spodbujanju raznolikosti kulturnih izrazov (več) ugotavlja, da so vzpon internetnih velikanov, eksplozija družbenih omrežij in digitalna revolucija korenito spremenili načine proizvodnje in razširjanja kulturnih dobrin, kot so glasba, film in knjige. Od sprejetja Konvencije leta 2005, se je kulturna krajina v svetu močno spremenila, meni UNESCO.

ECIA: publikacija Create Innovate Grow
European Creative Industries Alliance (ECIA) je izdala poročilo “create innovate grow. A new policy agenda to maximise the innovative contributions of Europe’s creative industries”, v kateri predstavijo primere dobrih praks in predloge za oblikovanje politik za kulturne in ustvarjalne sektorje. Predlogi so razdeljeni v tri glavne sklope: (1) spodbujanje inovacij in rasti, ki ga omogoča medsektorsko sodelovanje, (2) vzpostavitev boljše poslovne podpore in dostop do finančnih sredstev in (3) ukrepati in dvigniti zavest o vrednosti kulturnih in ustvarjalnih industrij kot ključno gonilo inovacij in rasti.

EUROCITIES, KEA in ERRIN: Ljubljana s kulturno četrtjo Tabor primer dobre prakse
EUROCITIES, KEA in ERRIN so v okviru projekta Culture for cities and regions in s podporo Ustvarjalne Evrope (podprogram Kultura) objavili katalog s 70 primeri dobrih praks evropskih projektov, katerih tema so kulturna dediščina kot gonilo gospodarske rasti in socialne vključenosti, kulturne in ustvarjalne industrije kot motor za regeneracijo mest ter kultura za socialno vključenost, socialne inovacije in medkulturni dialog. Kot primer dobre prakse je predstavljena tudi Ljubljana s kulturno četrtjo Tabor. Vabljeni k branju tukaj!

Kultura-novice