Knjiga praznuje: 23. april svetovni dan knjige in avtorskih pravic

/
V Sloveniji ta teden že 21. praznujemo slovenske dneve knjige, ki se bodo konec tedna zaključili z nočjo knjige, tj. na svetovni dan knjige. Takrat tudi Vroclav(Wroclaw), ki je letos evropska prestolnica kulture, prevzema naziv Unescova prestolnica knjige. Rdeča nit v literaturi sta letos 400-letnika Shakespeare in Cervantes. Vabljeni na številne prireditve knjigi in njenim avtorjem v čast!

Wroclaw, ki je letos s San Sebastijanom tudi evropska prestolnica kulture, bo od 23. aprila 2016 za eno leto prejel tudi naziv Unescova prestolnica knjige (do konca tedna je to še Incheon iz Južne Koreje). UNESCO je naziv svetovne prestolnice knjige prvič podelil leta 2001, in sicer Madridu. Prestižni naslov je mestu podeljen med dvema praznovanjema svetovnega dneva knjige in avtorskih pravic, vsako leto 23. aprila. Ljubljana je bila nosilka Unescovega naslova od 23. aprila 2010 do 23. aprila 2011. Izbirna komisija pri Unescu, ki jo sestavljajo predstavniki International Publishers Associations (IPA-UIE), International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) in International Booksellers Federation (IBF), je že imenovala Conakry (Gvineja) za svetovno prestolnico knjige za leto 2017.

Rdeča nit v literaturi sta letos Shakespeare in Cervantes, saj obeležujemo njuno 400. obletnico smrti. Oba avtorja bosta tema številnih kulturnih dogodkov tudi v Sloveniji.

Cervantes&Shakespeare

Ta teden v Ljubljani, Novem mestu, Mariboru, Kopru, Celju in Ormožu potekajo že 21. slovenski dnevi knjige. Več na portalu slovenskih pisateljev tukaj ali na FB ali twitter. Prireditev se bo končala z mednarodnim dogodkom Noč knjige, s katerim se 23. aprila obeleži svetovni dan knjige z namenom promocije branja in literature. Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija in povezuje številne lokalne prireditelje, ki samostojno izbirajo in izvajajo kulturne vsebine.

Biti ali ne biti, to zdaj ni več vprašanje. Noč knjige bo zasijala tudi v letu 2016! V letu in na dan, ko obeležujemo 400 let smrti književnih velikanov Williama Shakespeara in Miguela de Cervantesa, nam bo knjiga segla do srca in nas povezala. 2016.nocknjige.si

noc-knjige

Vabljeni!

Tudi KUD Sodobnost na slovenskih dnevih knjige

Literarni večeri – Vicenç Pagès Jordà: 21. in 22. april
Med 20. in 22. aprilom 2016 se bo v Sloveniji na literarnih večerih predstavil katalonski pisatelj, literarni teoretik in profesor na Univerzi Ramon Llull Vicenç Pagès Jordà, katerega delo Pismo angleški kraljici, v odličnem prevodu Veronike Rot v slovenščini, je nastalo tudi s podporo Ustvarjalne Evrope za projekt Books connecting the worlds. Literarne pogovore še ujamete v četrtek, 21. aprila v Mariboru, Salon uporabnih umetnosti (Glavni trg 1), ob 18.00 ali v petek, 22. aprila v Ljubljani, Trubarjeva hiša literature (Stritarjeva ulica 7), ob 17.30. Avtor bo osrednji tuji gost Dnevov knjige v Mariboru. Več tukaj.

Naša mala knjižnica: 22. april
V Ljubljani, 22. aprila, bo na Prešernovem trgu ob 16. uri predstavitev mednarodnega projekta Naša mala knjižnica za spodbujanje branja in hkrati spodbujanje prevajanja del avtorjev v tuje jezike. Spregovorili bomo z vodjo programa Anjo Keber in z mladinsko pisateljico Jano Bauer.