Kaj na dan Evrope

/
Na dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi. Ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije, s katero je francoski zunanji minister Robert Schuman leta 1950 predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi. Na praznični dan vabljeni k obisku številnih spletnih dogodkov na področju filma, glasbe, literature in kulturne dediščine.

Dan Evrope – velike zgodbe iz malih držav (8.–10. maj)
Centri CED Estonija, Hrvaška, Latvija, Litva in Slovenija vas vabimo k brezplačnem spletnem ogledu štirih filmskih mojstrovin s podporo programa Ustvarjalna Evropa MEDIA. Dogodek je del kampanje #CreativeEuropeAtHome, ki v času epidemije COVID-19 promovira spletni dostop do kakovostne kulture s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

Sprehod po literarni Evropi (8. maj ob 16.00)
Častni gostje lanskega 35. Slovenskega knjižnega sejma, kulturna predstavništva, združena v EUNIC (European Union National Institutions for Culture) Slovenija, bodo skupaj s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in Vodnikovo domačijo v Ljubljani pripravili virtualni literarni sprehod po Evropi. Videoposnetek bo objavljen na Facebook profilu Vodnikove domačije in tudi tukaj.

Na dan Evrope, 9. maja …

Raziščite novo spletno platformo Europa Nostra Digital Agora
Združenje Europa Nostra je vzpostavilo novo platformo Europa Nostra Digital Agora, ki nudi dostop do spletnih vsebin s področja kulture in kulturne dediščine, kot so npr. webinarji, virtualne razstave, glasbene predstave. Platforma posameznikom in organizacijam omogoča povezovanje, sodelovanje in učenje. Tedenski novičnik bo tokrat izjemoma izšel v soboto, 9. maja, na dan Evrope. Posebna »praznična« izdaja bo vsebovala uvodno video sporočilo podpredsednice Evropske komisije za promocijo evropskega načina življenja Margaritis Schinas.

Europe Day Webinar (od 12.00 do 13.00)
Spletni seminar na temo »kulturna dediščina kot katalizator za prihodnost Evrope« bosta pod okriljem neformalne platforme 49 evropskih mrež s področja kulturne dediščine European Heritage Alliance 3.3 organizirala Europeana in Europa Nostra. Dogodka se bodo udeležili številni visoki predstavniki institucij EU in držav članic, med njimi Mariya Gabriel, evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino ter Nina Obuljen-Koržinek, hrvaška ministrica za kulturo in predsedujoča Svetu ministrov EU.
European Heritage Alliance 3.3 bo prav tako objavilo skupno izjavo, s katero želi spodbuditi evropske voditelje in državljane, da kulturo in kulturno dediščino, skupaj z izobraževanjem, postavijo v središče okrevanja in oživljanja Evrope.

Spletni koncert ob Dnevu Evrope »Upanje skozi glasbo« (ob 18.00)
Ob dnevu Evrope bo Evropski mladinski orkester (European Youth Orchestra) pripravil simbolični spletni koncert pod vodstvom maestra Vasilija Petrenka. Program dogodka, ki vključuje tudi izvedbo Beethovnove Ode radosti, je dostopen na spletu Europe Nostre. Koncert bo možno spremljati prek družbenih omrežij YouTube, Facebook, Twitter in Instagram.