Junijsko mednarodno udejstvovanje slovenskih filmskih ustvarjalcev

/
Poročamo o slovenskih filmskih profesionalcih, ki so se junija udeleževali dogodkov in delavnic s podporo Ustvarjalne Evrope.

Režiser in scenarist Rok Biček skupaj s hrvaškim pisateljem in scenaristom Kristianom Novakom, avtorjem knjižne uspešnice Črna mati zemla, zgodbo razvija v filmski scenarij. Rok je prvi slovenski udeleženec MEDIA podprte delavnice ScriptLab – Adaptation za adaptacijo knjižnih del v filmske scenarije priznanega programa Torino Film Lab. V francoskem Brignoganu pa sta s Kristianom edina udeleženca usposabljanja iz cele Evrope, kar nakazuje odličen potencial projekta (ostali trije udeleženci prihajajo iz ZDA in Indonezije). Njun projekt sicer nastaja kot hrvaško-slovenska koprodukcija podjetij Antitalent  in  Cvinger Film in je prejemnik razvojnih sredstev regionalne pobude Re-Act.

Foto: Kristian Novak / FB
Foto: Kristian Novak / FB

Medtem ko njun kratki film Selitev potuje po festivalih, sta se Boštjan in Žiga Virc iz Studia Virc udeležila drugega srečanja najbolj uveljavljenega evropskega usposabljanja za producente z MEDIA podporo Ustvarjalne Evrope, EAVE v Lodzu. Po njem pa se Žiga Virc odpravlja še na eno usposabljanje, tokrat v vlogi gostujočega tutorja, in sicer v Split, na delavnico za razvoj dokumentarnih filmov ExOriente.

Foto: Žiga in Boštjan Virc (Facebook)
Foto: Žiga in Boštjan Virc (Facebook)

Haidy Kancler, ki pa v produkciji Studia Virc razvija svoj dokumentarni film Skiing in Scarfs, se je kot ena redkih predstavnic vzhodnoevropskih projektov med 15 izbranimi udeležila junijskega (prvega od štirih) srečanja letošnjega ciklusa Documentary Campus Masterschool 2017 v Sheffieldu.

Foto: Jure Daić / FB
Foto: Jure Daić / FB

Glavna nagrada zagrebškega festivala Animafest je šla v roke Špele Čadež za kratki animirani film Nočna ptica, ki je s tem postal dobitnik že druge glavne festivalske nagrade. Film je prejel tudi več drugih nagrad in bil predvajan na več kot 50 filmskih festivalih. Hkrati pa je Špela skupaj s producentko Tino Smrekar in sodelavci njunega zavoda Finta izjemen odmev doživela s svojim projektom za Netflix: 4-minutni povzetek štirih sezon popularne ameriške serije Orange is the New Black si je do sedaj ogledalo že več kot 2 milijona gledalcev. Tina Smrekar je med tem partnerstva za nove projekte iskala na mednarodnem festivalu animiranega filma v Annecyju, kjer se je na vabilo Centra Ustvarjalna Evropa skupaj s Koljo Saksido, režiserjem in producentom zavoda ZVVIKS, udeležila večerje za mreženje obetavnih producentov animiranih filmov v organizaciji MEDIA pisarn iz Luksemburga, Norveške in Švedske.

Foto: Animafest / FB
Foto: Animafest / FB

Saša Bach, predstavnica festivala Animateka in predsednica društva Slon, se je 20. junija v Bruslju udeležila mednarodne konference Crowdfunding4Culture, na kateri je kot predavatelj sodeloval že priznani domači strokovnjak s področja, Luka Piškorič iz kreativnega centra Poligon.

Foto: Animateka
Foto: Animateka