Javno posvetovanje o Europeani

/
Evropska komisija vabi vse organizacije in posameznike, ki jih osebno ali strokovno zanima digitalna kulturna dediščina ali sama Europeana, da sporočijo svoje mnenje, izkušnje in pričakovanja v zvezi z Europeano in posameznimi vidiki platforme. Javno posvetovanje traja do 14. jan. 2018.

Kako lahko digitalna kultura obogati vaše vsakdanje življenje in delo? Ali delite, dostopate oziroma uporabljate platformo kulturne dediščine Evrope?

Europeana je spletna digitalna platforma, ki omogoča dostop do več kot 53 milijonov predmetov, vključno s slikami, besedilom, zvočnimi, video in 3D materiali iz zbirk več kot 3.700 knjižnic, arhivov, muzejev, galerij in avdio-vizualnih zbirk po Evropi. Platformo lahko uporabljajo učitelji, umetniki, strokovnjaki za podatke v kulturnih ustanovah in ustvarjalnih področjih, pa tudi vsi, ki iščejo informacije o kulturi.

Evropska komisija je 17. okt. 2017 začela javno posvetovanje o uporabi spletne platforme Europeana, ki bo trajalo do 14. jan. 2018. Namen posvetovanja je izvedeti, kako državljani uporabljajo spletne kulturne vsebine na Europeani in kako bi bilo mogoče portal izboljšati, da bi postal še dostopnejši in privlačnejši za vse.
Tukaj najdete spletni vprašalnik (EUSurvey). Na vprašanja lahko odgovarjate v kateremkoli uradnem jeziku EU.

Komisija bo odgovore objavila kmalu po zaključku posvetovanja. Rezultati posvetovanja bodo prispevali k vrednotenju platforme Europeana in odločanju o njenem prihodnjem razvoju.

Europeana bo letos povezana z Evropskim letom kulturne dediščine 2018 (ELKD 2018). Za več o ELKD 2018 glej tudi splet Komisije.