Izjemen uspeh filmov s podporo podprograma MEDIA na mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu

/
Nagrade je prejelo kar pet MEDIA podprtih filmov.

Zlatega medveda za najboljši film je prejel madžarski film Teströl és lélekröl  (On Body and Soul) , režiserke Ildike Enyedi. Poleg tega je film prejel še  nagrado Berliner Morgenpost Readers’, nagrado FIPRESCI in Ekumensko nagrado žirije.

Srebrenega medveda pa so prejeli:

  • Félicité (FR, SN, BE, DE, LB ), režija Alain Gomis (srebrni medved za film)
  • Pokot/Spoor (PL, DE, CZ, SE, SK), režija Agnieszka Holland (nagrada Alfred Bauer)
  • Toivon tuolla puolen/The Other Side of Hope (FI, DE), režija Aki Kaurismäki  (srebrni medved za režijo)
  • Ana, mon amour (RO, DE, FR), režija Călin Peter Netzer (srebrni medved za izjemne umetniške dosežke)

Poleg navedenih sta priznanje prejela še filma:

  • Estiu 1993 (Summer 1993) v režiji Carle Simón (ES) je prejel GWFF nagrado za debitanski film in nagrado mednarodne žirije The Generation Kplus.
  • Piata Loď (Little Harbour) v režiji Ivete Grófove (SK, CZ, HU)je prejel kristalnega medveda za najboljši film.

Neodvisna žirija pa je nagradila še Pendular (nagrada FIPRESCI), I Am Not Your Negro (nagrada občinstva Panorama) in Centaur (nagrada CICAE Art Cinema).

berlinale_media_collage_18167_1

Iskrene čestitke tudi Zoranu Dzeverdanoviću (Blade Production), slovenskemu koproducentu kratkega filma V modrino / Plavetnilo hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović za posebno omembo žirije v sekciji Generation 14plus!

Na festivalu je sicer sodelovalo 25 MEDIA podprtih filmov. Slednji so prejeli podporo v skupni viši 1.7 mio € v okviru razpisov za razvoj projektov in distribucijo. Med njimi se jih je osem potegovalo za zlatega oz. srebrnega medveda.

Seznam vseh na festivalu nagrajenih filmov je na voljo tukaj.

Igralka Maruša Majer je na Berlinalu prejela nagrado za vzhajajočo filmsko zvezdo. Čestitamo!

MEDIA je v okviru festivala tudi partner koprodukcijske tržnice (Co-Production Market), platforme Berlinale Talents in nagrade za vzhajajoče filmske zvezde (Shooting Stars).

Med desetimi igralskimi zvezdami je letos tudi Maruša Majer. Nagrado ji je v Berlinu izročil legendarni britanski igralec Timothy Spall. Čestitamo!

Slovenski igralski kolegi, ki so dobitniki prejšnjih edicij nagrade so Aleksandra Balmazović (2005), Iva Krajnc (2006), Marko Mandić (2007) in Jure Henigman (2013).