Filmarji izkoriščajo mednarodne možnosti

/
Slovenski filmski ustvarjalci znajo izkoristiti priložnosti mednarodnih programov s podporo MEDIA. Zelo uspešni so kot štipendisti, kar je velik uspeh pri kandidaturi na sicer plačljivi tovrstni ponudbi. Prepričani smo, da bo z domačo podporo udeležba še številnejša. Kmalu naj bi sistem podpore za individualno usposabljanje v tujini omogočil Slovenski filmski center.
Arhiv: Doc Incubator.

V prvih mesecih 2018 so domači ustvarjalci gostovali po vsej Evropi, in sicer na usposabljanjih in koprodukcijskih tržnicah s podporo Ustvarjalne Evrope podprograma MEDIA:

Marko Kumer Murč in Katja Lenarčič (Enabanda) sta med 2. in 6. marcem na priznanem MEDIA podprtem pitchingu za dokumentarne projekte Docs in Thessaloniki predstavila Markov novi dokumentarni projekt The Pipe.

Andraž Jerič (Temporama) je bil prvi slovenski udeleženec novega MEDIA usposabljanja za producente nizkoproračunskih filmov Less is More (LIM), ki je potekalo med 7. in 16. marcem v francoski Bretanji. Maja sledi drugo srečanje v Romuniji, oktobra pa na Poljskem.

Nina Ukmar (direktorica Art kino mreže Slovenije in Kosovelovega doma Sežana) se je med 14. in 18. marcem v Sofiji udeležila Laboratorija za razvoj občinstev in inovacije, ki je potekalo v okviru rednih letnih usposabljanj evropskega združenja Europa Cinemas.

Jerca Jerič (Temporama) je bila kot edina slovenska obetavna producentka izbrana za udeležbo na treh letošnjih modulih usposabljanja MAIA. Prva delavnica, namenjena ustvarjalnim vidikom projekta, je med 24. in 30. marcem potekala v Vilni, druga, o zakonskih vidikih, sledi junija v Italiji. Izjemno smo veseli, da bo tretja delavnica, namenjena trženju in prodaji projekta, potekala med 13. in 17. septembrom v Portorožu, v okviru Festivala slovenskega filma!

Producent Vlade Bulajić in režiser Darko Sinko (zavod December) sta se s svojim novim celovečernim filmom Inventura lani udeležila MEDIA usposabljanja MIDPOINT. Letos sta omenjeni projekt že predstavila na januarskem MEDIA podprtem pitching dogodku When East Meets West v Trstu, kjer je zavod December dobil tudi 8.000 EUR denarne podpore koprodukcijske pobude Re-Act. Še eno priložnost za mednarodno predstavitev sta dobila na Sofia Meetings med 15. in 18. marcem, in sicer v okviru usposabljanja First Films First.

Režiserka Marija Zidar in producent Danijel Hočevar (Vertigo) sta dosegla izjemen uspeh s slovenskim MEDIA podprtim projektom Gjakmarrja – krvno maščevanje. S projektom sta že leta 2015 sodelovala na MEDIA delavnici za razvoj projektov BDC Discoveries. Med 101 prijavo iz celega sveta je bil njun projekt izbran med 8(!) tistih, ki so dobili priložnost sodelovanja v priznanem programu dok.incubator za dokumentarne projekte v zadnjih fazah postprodukcije. V šestih letih izvajanja omenjenega programa je bila več kot tretjina dokumentarcev po končanem usposabljanju uvrščena na prestižne festivale, kot so IDFA, Sundance, Visions du Réel, CPH:DOX, HotDocs, idr.