Film Boles nominiran za evropsko animacijsko nagrado Cartoon d’Or

/
Animirani film Boles režiserke Špele Čadež med petimi nominiranci za najboljši evropski kratki animirani film Cartoon d'Or 2014!

Nagrada Cartoon d’Or je edina izključno evropska nagrada za animacijo, nastala je leta 1991 s ciljem promocije talentiranih evropskih ustvarjalcev animiranega filma. Podelitev nagrade Cartoon d ‘Or bo potekala 25. septembra, ko bo vseh pet kratkih filmov iz ožjega zbora predvajanih 850 strokovnjakom animacije iz vse Evrope, udeležencem 25. Cartoon Foruma, pomembnega koprodukcijskega dogodka, ki bo potekal od 23. do 26. septembra v francoskem Toulusu s podprograma MEDIA programa Ustvarjalna Evropa.

Kot eden petih nominirancev za najboljši kratki animirani film, 12-minutni Boles, nastal v slovensko-nemški koprodukciji, uspešno nadaljuje svojo pot med nagradami in nominacijami. Potem ko je bil prikazan na več kot 30 festivalih in na številnih bil tudi nagrajen (Portorož, Ljubljana, Trst, Bruselj, Dresden, Lizbona, Neum …), je njegova ustvarjalka Špela Čadež junija letos kot članica strokovne žirije sodelovala na največjem svetovnem festivalu animacije v francoskem Annecyju.

Lutki iz filma, Tereza in Filip, sta prav tako bili razstavljeni na posebnih razstavah, posvečenih uspehom evropske stop-motion animacije, na zagrebškem Animafestu in v Annecyju. Film, nastal po zgodbi Maksima Gorkega, govori o Filipu, ki sanjari o pisateljski slavi in boljšem življenju. Prostitutka Tereza ga nekega dne prosi, da napiše pismo njenemu ljubimcu Bolesu, dva tedna pozneje pa še ljubezensko pismo Bolesa njej. Filip ugotovi, da Boles ne obstaja in zavrne Terezino prošnjo.

Več informacij: Spletna stran Cartoon Media Spletna stran Slovenskega filmskega centra