Festivalsko poletje 2015 vabi

/
Poletje je čas, ko se večina odpravi na poletne počitnice, za veliko večino kulturnikov pa je to čas snovanja novih projektov ali pa organizacija različnih festivalov. Po podatkih infografike Culture.si se je oz. se bo letos med januarjem in decembrom v Sloveniji zvrstilo kar 143 festivalov. Številka ni končna, ker se podatki sproti osvežujejo.

Ekipa Culture.si je sicer prvo infografiko festivalov v Sloveniji predstavila že v letu 2011. Interaktivni koledar vključuje festivale, ki se nahajajo v bazi Culture.si ter omogoča tako časovno kot tematsko iskanje.

Celoten festivalski zemljevid za leto 2015 si lahko ogledate tukaj, še posebej pa bodite pozorni na pestro dogajanje v poletnih mesecih, saj se nam obeta kar nekaj festivalov. Dogajanje znotraj festivalov bodo popestrile tudi predstave ter aktivnosti, ki so bile financirane s strani programa Ustvarjalna Evropa, podprogram Kultura.

Festival Seviqc Brežice (22.junij – 11. november 2015)

seviqc brežice

Festival Seviqc Brežice, ki ga organizira ARS Ramovš, bo tudi letos ponudil pestro paleto glasbenih kreacij. V okviru projekta eeemerging, štiriletnega projekta sodelovanja večjega obsega, ki je podprt v okviru programa Ustvarjalna Evropa, podprogram Kultura, se bosta na festivalu predstavila nemški ansambel CamerataBachiensis in nizozemski orkester Amsterdam CorelliCollective.

Več o festivalu na: http://www.seviqc-brezice.si/

Več o projektu eeemerging na CED Slovenia.

 Mini teater – Mini poletje (19. julij -16. avgust 2015)

11539032_609069469195527_6917982144760504654_o

Mini teater letos organizira že 17. mednarodni festival za otroke, ki bo za odlične predstave in ustvarjalne delavnice skrbel kar dva meseca. Program nastaja v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy IV, ki je podprt s strani Ustvarjalne Evrope, podprogram Kultura. V soboto, 27. junija ob  ter v nedeljo 5. julija pa vas Mini teater. Muzej novejše zgodovine Ljubljana ter Lutkovno gledališče Ljubljana vabijo na ogled lutkovne predstave, ki je nastala v okviru projekta Puppet Nomad Academy IV.

Več o festivalu na: http://www.mini-teater.si/si/articles/3203/mini-poletje-2015

Več o projektu Puppet Nomad Academy IV na CED Slovenia.

Festival Mladi levi (23. – 30. avgust 2015)

mladilevi2015-najava2-ang

Tudi letošnji festival Mladi levi, bo poskrbel za nabor mladih, vzpenjajočih se in bolj uveljavljenih odrskih ustvarjalcev,ki poskušajo ujeti duh časa, prepoznati vzdušje v družbi in umetniški produkciji in obenem anticipirati teme in izzive prihajajočega časa. V letošnjem programu bosta v ospredju pogum in optimizem, vrnitev gledališča k velikim temam, velikim dramam, k strasti, k likom iz grškega božanskega zbora, k partizanski umetnosti in k najžlahtnejši distanci: humorju. Festival Mladi levi je del projekta Create to connect, ki je prejel podporo EU v okviru preteklega programa Kultura (2007 – 2013).

Več o festivalu na: http://www.bunker.si/slo/mednarodni-festival-mladi-levi-2015

Več o projektu Create to connect na CED Slovenia.

Dnevi poezije in vina 2015 (26.-29.avgust 2015, Ptuj)

11114204_763582040421684_7302499455087076265_n

Dnevi poezije in vina bodo tudi letos zadnji teden avgusta Ptuj zavili v verze, v fokusu pa bo sodobna poezija v nizozemskem jeziku. Prireditev bo tokrat prvič potekala kot del pesniške platforme Versopolis, stičišča enajstih pomembnih evropskih pesniških festivalov, ki spodbuja mobilnosti perspektivnih evropskih pesnikov iz različnih držav, veča število njihovih prevedenih del in dostopnost poezije na splošno ter vključuje že obstoječe in novo občinstvo v kreativni proces. Platforma je financirana s strani programa Ustvarjalna Evropa, podprogram Kultura.

Več o Dnevih poezije in vina:http://www.stihoteka.com/sl/2015/

Več o platformi Versopolis na CED Slovenija.

Festival Vilenica (1.- 6. september 2015)

IMG_1358

30. mednarodni literarni festival Vilenica, ki poteka v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in Kulturnega društva Vilenica iz Sežane bo tudi letos v prvem tednu septembra predstavil najboljše evropske ter svetovne avtorje in literaturo. Festival je sofinanciran s strani programa Ustvarjalna Evropa, podprogram Kultura, saj je bila Vilenica s projektom Sharing the Wor(l)d – Skupaj v besedi uspešna na razpisu za projekte sodelovanja, skupaj z irskim festivalom Vilenica je bila v letu 2014 s projektom Sharing the Wor(l)d – Skupaj v besedi uspešna na razpisu za projekte sodelovanja, skupaj z irskim festivalom Cúirt (GalwayArts Centre)in hrvaškim Festivalom svjetskih književnosti (založba Fraktura).

Več o festivalu na: http://www.vilenica.si/

 EX PONTO festival ( 18.– 26. september 015, Ljubljana, Novo mesto)

87-dorian_gray_01-4d9452e19c216637

Program letošnjega že 22. mednarodnega festivala uprizoritvenih umetnosti EX PONTO, ki ga pripravlja Kulturno društvo B-51, bo letos postregel z izbranimi gledališkimi in plesnimi predstavami iz desetih evropskih držav in zahodne Azije. Aktualno bo tudi področje dokumentarnega filma.

V program festivala so uvrščene tudi predstave, ki so podprte s strani programa Ustvarjalna Evropa, podprogram Kultura. V sklopu tega si boste lahko ogledali sodobno gledališko uprizoritev Ciril in Metod, ki nastaja znotraj evropske kulturne mreže NETA, češko plesno predstavo Devoid, ki je del projekta BeSpectACTive! ter predstavo Hura, Nosferatu, ki je plod koprodukcije SNG Nova Gorica, SMG Ljubljana ter Kulturnega društva B – 51 in mreže NETA.

Več na: http://exponto.net/

Več o projektu BeSpectACTive! na CED Slovenia.

Več o mreži NETA – Nova Evropska Teatrska Akcija na CED Slovenia.