Evropski dan mladega filmskega občinstva ponovno v Izoli!

/
V nedeljo, 4. maja bo v Art Kinu Odeon v Izoli že drugič zapored potekal Evropski dan mladega filmskega občinstva, kjer bodo mladi - poziv za mlado žirijo je odprt do 25. aprila - izbirali najboljši evropski mladinski film ter mu skupaj s soudeleženci iz 16 drugih evropskih mest podelili nagrado Evropske filmske akademije.

Mladi si bodo ogledali tri nove evropske mladinske filme, ki so jih izbrali strokovnjaki Evropske filmske akademije: nizozemskega “Še žal ti bo!”, nemškega “Vzhodnik in danskega “Glasbena misija“. Več o filmih najdete na spletni strani Kina Otok.

Evropski dan mladega filmskega občinstva bo hkrati potekal v sedemnajstih mestih po vsej Evropi, zmagovalni film bo prejel nagrado Evropske filmske akademije po izboru mladega občinstva, nagrada pa bo bo razglašena 4. maja zvečer na slavnostni podelitvi v Erfurtu (Nemčija). Prireditev bo v živo predvajana na večjezični spletni strani dogodka.

EVROPSKA POBUDA
Dogodek bo tako na isti dan potekal v Izoli kot edinem slovenskem mestu, v Erfurtu (Nemčija), Londonu (Velika Britanija), Torinu (Italija), Wroclavu (Poljska), Kopenhagnu (Danska), Sofiji (Bolgarija), Valletti (Malta) itd.

Dogodek je nastal kot pobuda Evropske filmske akademije, uveljavljenega vseevropskega združenja za promocijo kakovostnega filma, in je v letu 2013 v evropskem merilu potekal drugič, v Sloveniji pa ga je zavod Otok lani v sodelovanju z MEDIA Deskom Slovenija in Slovenskim filmskim centrom predstavil prvič.

Podporo dogodku letos z veseljem daje Center Ustvarjalna Evropa, saj nov program daje velik poudarek na razvoj občinstva in filmsko vzgojo. Cilj tega izjemnega evropskega projekta filmske vzgoje je namreč oblikovanje samostojnih in kritičnih uporabnikov sodobnih medijev, ki bodo v prihodnjih desetletjih prispevali k izboljšanju družbenega okolja. Namreč, film kot najbolj priljubljena in komunikativna veja umetnosti ponuja izjemno osnovo za medijsko in filmsko opismenjevanje otrok in mladih.

EVROPSKI DAN V IZOLI
Dan mladega filmskega občinstva v Izoli se bo začel ob 9. in zaključil okrog 17. ure. Za udeležence bosta organizirana malica in kosilo. Mladi žiranti bodo filme spremljali skupaj s slovensko igralko Manco Dorrer, ki jih bo v svet gibljivih slik popeljala s svojimi izkušnjami in znanjem. Na pomoč ji bo priskočila tudi programska vodja mednarodnega festivala Kino Otok – Isola Cinema, Varja Močnik.

Mladi filmski navdušenci se lahko za sodelovanje prijavijo vse do 25. aprila, in sicer s pošiljanjem prijavnice na mail: lea.skerlic@isolacinema.org. Prijava je brezplačna za vse in vključuje ogled filmov, delavnice, malico in kosilo.

Organizatorji
Dogodek propravlja zavod Otok v sodelovanju s Centrom Ustvarjalna Evropa v Sloveniji, informacijsko pisarno novega EU programa Ustvarjalna Evropa, katerega podprogram MEDIA je namenjen vsestranski podpori evropskega filma, in ob podpori Ministrstva za kulturo RS ter Občine Izola

Več informacij
Spletna stran Kina Otok Spletna stran European Young Film Audience Award Facebook stran EFA Young Film Audience Day Kontaktna oseba: Lea Škerlič, lea.skerlic(at)solacinema.org