Evropska nagrada mladega filmskega občinstva

/
Evropsko nagrado mladega filmskega občinstva (EFA) na pobudo Evropske filmske akademije podeljujejo od leta 2012. V projektu vsako leto sodeluje več evropskih držav in mest, letos rekordnih šestinpetdeset mest iz petintrideset držav. Kot edini slovenski predstavnik v projektu že šest let sodeluje tudi Izola (Zavod Otok).

Evropski dan mladega filmskega občinstva je odmeven vseevropski projekt, ki na pobudo Evropske filmske akademije poteka od leta 2012. V njem vsako leto sodeluje več evropskih mest, med katerimi je od leta 2013 dalje tudi Izola kot edini slovenski predstavnik. Z neprekinjenim izvajanjem projekta v zadnjih šestih letih je Zavod Otok Izolo, ki je najmanjše od sodelujočih mest, in Slovenijo, ki je med najmanjšimi sodelujočimi državami, postavil na zemljevid filmskega dogajanja za evropske najstnike.

V letu 2019 bo celodnevni dogodek v vseh sodelujočih mestih sočasno potekal v nedeljo, 5. maja. Slovenski osnovnošolci zadnje triade si bodo v izolskem Art kinu Odeon ogledali tri nominirane evropske filme (Fight Girl, Los bando in Old Boys) in glasovali za zmagovalca. Predstavnika slovenske žirije bosta prek videokonference sporočila izide glasovanja v Erfurt, kjer bo še isti večer zmagovalnemu filmu podeljena Evropska filmska nagrada mladega občinstva. Podelitev lahko spremljate v živo na spletni strani EFA.

K prijavi na brezplačen filmski dan vabijo mlade med 12. in 14. letom starosti.
Rok prijave: 19. april 2019.

Podelitev nagrade EFA v Izoli predstavlja uvod v pomladne filmske dogodivščine za otroke v okviru filmsko-vzgojnega programa Podmornica – Otok za mularijo. Med 5. do 9. junijem 2019 pa bo Podmornica kot festivalska sekcija s filmskim in ustvarjalnim programom potekala na 15. mednarodnem filmskem festivalu Kino Otok – Isola Cinema. Več informacij: Zavod Otok.

Več projektov Zavoda Otok s področja filmske vzgoje, ki ga podpira Ustvarjalna Evropa MEDIA:
The Film Corner Reloaded – kulturološki pristop
Moving Cinema