Predvolilno soočenje – Kultura v EU

Dogodki, Drugi organizatorji in CED
Ob evropskih volitvah se odpirajo številna vprašanja: višji proračun za kulturo, svoboda umetniškega izražanja, boljši pogoji za delo, medsektorsko sodelovanje. Društvo Asociacija skupaj z zavodom Motovila in v sodelovanju z Radiom Študent 7. maja 2019 organizira predvolilno soočenje s kandidati za Evropski parlament. Dogodek lahko spremljate prek etra in video kanalov Radia Študent.
Kdaj
do  
Kje
Švicarija / MGLC, Pod turnom 4, 1000 Ljubljana
Prijave zaprte

V kontekstu Evropske unije ima kultura večplasten pomen. Razumemo jo lahko v luči skupnih evropskih vrednot, medsebojnega razumevanja, medkulturnega dialoga ali pa kulture per se. Kako EU podpira kulturo, kulturno produkcijo in distribucijo, mobilnost, medijsko svobodo in pluralizem?

Ker »ni Evrope brez kulture«, se ob evropskih volitvah odpirajo številna vprašanja, s katerimi se soočajo kulturniki. Društvo Asociacija bo skupaj z zavodom Motovila in v sodelovanju z Radiom Študent (RŠ) 7. maja 2019 ob 16.00 organiziralo predvolilno soočenje, kjer bomo razprli aktualna vprašanja, kot so višji proračun za kulturo, svoboda umetniškega izražanja, boljši pogoji za delo, medsektorsko sodelovanje. Dogodek je del diskurzivnega programa Aktualno-politične redakcije RŠ »Novinarstvo in institucije«, ki ga ob 50. obletnici delovanja Radio Študent prireja z MGLC v ljubljanski Švicariji.

Asociacija se s predvolilnim dogodkom in skupaj z zavodom Motovila pridružuje kampanji Culture Action Europe, ki na evropskem nivoju poziva k večjemu vključevanju kulture in dvigu zavedanja o pomenu kulture. Poleg tega lahko kulturnice in kulturniki pomembno prispevajo pri naslavljanju številnih izzivov, s katerimi se sooča EU: podnebne spremembe, migracije, populizem, lažne novice, digitalni premik, brezposelnost mladih, varstvo podatkov, vse večji pritisk na svobodo umetniškega in kulturnega izražanja.

Evropski parlament je ena od pomembnih odločevalskih institucij EU, ki vpliva na dinamiko kulturnega sodelovanja v EU in mehanizme financiranja. Zato od bodočih evropskih poslancev pričakujemo, da se bodo do tovrstnih vprašanj opredelili in s tem jasneje izkazali svoje zaveze za naslednji mandat tudi na področju kulture.

Sodelovanje na predvolilnem soočenju so potrdili naslednji kandidati in kandidatke: Tanja Fajon (SD), Violeta Tomić (Levica), Igor Šoltes (DeSUS), Žiga Turk (NSi), Jernej Ahčin (SNS), Irena Joveva (LMŠ), Đorđe Berak (SAB), Gregor Perič (SMC) in Domen Savič (Povežimo se). Dogodek bosta povezovala Tjaša Pureber in Mateo Hočuršćak. Spremljate ga lahko prek etra in video kanalov Radia Študent.

Več informacij: https://motovila.si/dogodki/

Več o vseevropski kampanji kulturnikov pred volitvami lahko preberete na tej povezavi.

#EPElections2019 #thistimeimvoting #actforculture