Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE)

/
Evropska platforma za festivale v umetnosti in kulturi spodbuja, povezuje in vabi k ogledu festivalov.

»Europe for Festivals, Festivals for Europe« (EFFE)  je nastal kot pobuda Evropskega združenja festivalov (European Festivals Association, EFA), ki združuje številne festivale s področja glasbe, plesa, gledališča idr., tako v kot zunaj Evrope. EFA je eno najstarejših združenj v umetnosti in kulturi, ki deluje že vse od leta 1952. Ustanovljena v Ženevi, danes domuje v Bruslju.

Cilj EFFE je povezati evropske festivale na področju umetnosti in kulture in jih spodbuditi k sodelovanju in povezovanju prek nove platforme. Namen projekta je promocija trendov, umetniške odličnosti in inovativnosti festivalske produkcije, širši javnosti pa omogočiti boljši dostop do evropskih festivalov, tudi s širjenjem informacij o različnih in številnih festivalih.

EFFE vključuje številne dejavnosti, med drugim tudi podelitev znaka EFFE (EFFE Festival Label), in sicer na podlagi posebnih meril EFFE, ter nagrade EFFE (EFFE Festival Awards), ki jih festival prejme za svojo odličnost. Pilotna faza projekta se je končala septembra 2015 z izdajo priročnika po evropskih festivalih (tukaj), tudi z informacijami o nekaterih slovenskih festivalih (Plesna Vesna, Slovenski glasbeni dnevi, Imago Sloveniae – Podoba Slovenije, Seviqc Brežice, Festival Lent, Festival Maribor).

EFFE je pravzaprav pilotni projekt Evropske komisije, ki združuje številne evropske festivale na področju kulture in ga podpira tudi Evropski parlament (več). Po mnenju Komisije se je število festivalov na področju kulture v zadnjem desetletju povečalo, kar je pomembno prispevalo h kulturnemu življenju Evropejcev. Festivali imajo neposreden pozitiven učinek v umetnosti in kulturi ter pomembno vplivajo na socialni, gospodarski in izobraževalni razvoj v EU.

Več o projektu EFFE tudi na EK in EFA.

Podelitev nagrade EFFE in spletna razstava o festivalih

27. septembra 2015 je v Parizu prvič potekala slavnostna podelitev nagrade EFFE. Mednarodna komisija, ki ji je predsedoval Vincent Baudriller (Théâtre Vidy, Lozana), je iz nabora 760 festivalov iz 31 držav nagradila 12 evropskih festivalov, za katere meni, da so poleg odličnosti tudi postavljavci trendov. Čestitamo!

Prejemniki nagrade EFFE so:

 • Ars Electronica (Linz, AT)
 • Festival d’Aix-en-Provence (Aix-en-Provence, FR)
 • BIG BANG (Antwerp, BE; festival poteka v 11 mestih po Evropi)
 • Malta Festival Poznań (Poznań, PL)
 • Midnight Sun Film Festival (Sodankylä, FI)
 • Manifesta (Amsterdam, NL; lokacija se spremeni z vsako edicijo festivala)
 • NEXT (Lille, FR / Kortrijk, BE (Flandrija) / Tournai, BE (Valonija))
 • Noorderzon Performing Arts Festival (Groningen, NL)
 • Perforations Festival (Zagreb / Rijeka / Dubrovnik, HR)
 • Prague Quadrennial of Performance Design and Space (Prague, CZ)
 • Santarcangelo Festival Internazionale del teatro in Piazza (Santarcangelo di Romagna, IT)
 • SICK! (Brighton/Manchester, UK)

Več o nagrajencih na EFFE tukaj.

Prek EFFE je dostopna tudi spletna razstava »Festivals at the Heart of Europe«, ki nudi vpogled v razvoj vzpostavitve in izvedbe festivalov v Evropi vse od konca druge svetovne vojne do danes, vključno z dobitniki nagrade EFFE. Vabljeni k ogledu!