EPK 2019: Plovdiv in Matera

/
Letošnji evropski prestolnici kulture (EPK) gostita Bolgarija in Italija, ki že v januarju vabita k obisku številnih kulturnih dogodkov v letošnjem letu. Plovdiv odpira vrata med 11. in 13. jan., Matera pa 19. in 20. jan. Slovenija bo EPK ponovno gostila leta 2025.
Plovdiv in Matera letošnji evropski prestolnici kulture. Foto vir: DG EAC.

PLOVDIV je prvo bolgarsko mesto, ki je bilo izbrano za evropsko prestolnico kulture. V mestu in drugih krajih po Bolgariji (Varna, Sofija in Veliko Tarnovo) se bo pod geslom Skupaj zvrstilo več kot 300 festivalov in drugih prireditev, ki bodo opozarjali na zgodovino, kulturno dediščino in izzive, s katerimi se sooča mesto. Otvoritvena slovesnost bo potekala med 11. in 13. januarjem, z vrsto glasbenih, svetlobnih in plesnih predstav.

Program za MATERO, ki bo potekal pod geslom Odprta prihodnost, pa bo posebej poudarjal socialno in kulturno vključenost ter skupne inovacije. Med vrhunci bodo razstava o zgodovini in kulturi podzemne arhitekture Ars Excavandi, razstava o vlogi matematike pri delu umetnikov skozi različna obdobja Poezija praštevil ter prva izvedba opere Cavalleria Rusticana na prostem. Otvoritvena slovesnost bo 19. in 20. januarja, nastopilo pa bo 2.000 glasbenikov iz vseh vasi Bazilikate in številnih drugih delov Evrope.

Slovenija bo EPK ponovno gostila leta 2025

Namen ukrepa EPK je opozoriti na bogastvo in raznolikost evropskih kultur ter njihove skupne značilnosti, kakor tudi spodbuditi boljše medsebojno razumevanje med evropskimi državljani in prispevek kulture k dolgoročnemu razvoju mest. EPK je predvsem priložnost za regeneracijo in dvig prepoznavnosti mesta, izboljšanje podobe mesta v očeh njegovih prebivalcev, spodbujanje turizma in priložnost za prevetritev kulturne ponudbe v mestu.

Lani sta EPK gostila Valletta (Malta) in Leeuwarden (Nizozemska), prihodnje leto bosta laskavi naslov nosila hrvaška Reka in irski Galway. Sledijo Temišvar (Romunija), Elevzina (Grčija) in Novi Sad (Srbija, država kandidatka) leta 2021, Esch (Luksemburg) in Kaunas (Litva) leta 2022, za leto 2023 pa je predlagan madžarski Veszprém. Leta 2012 je naziv nosil Maribor, kmalu bo znano, katero slovensko mesto bo gostilo EPK 2025.

Tekmovanje za naziv EPK se namreč se začne vsaj 6 let vnaprej, da se mestom zagotovi dovolj časa, da se (i) povežejo s svojimi prebivalci, kulturnimi, gospodarskimi in socialnimi interesnimi skupinami, (ii) pripravijo ambiciozen program, ki je v celoti vključen tudi v splošno razvojno strategijo mesta in (iii) pred uradnim pričetkom EPK zagotovijo (nove) kulturne infrastrukturne projekte.

Ne spreglejte: Generalni direktorat Evropske komisije za izobraževanje in kulturo (DG EAC) je objavil poziv za izbor koordinatorja aktivnosti na področju krepitve zmogljivosti za bodoče EPK. Rok za prijavo je 16. jan. 2019.

V branje priporočamo:
– Več o EPK.
Katero slovensko mesto bo gostilo EPK 2025?
– Celotno sporočilo Evropske komisije (IP/18/6888, 3. 1. 2019) o EPK za leto 2019 Plovdiv in Matera; glej tudi DG EACPlovdiv 2019 in Matera 2019.
– Evropske prestolnice kulture: informativni pregled (.pdf).
Zbirka priporočil za bodoče EPK.